Ad. RomanArts: Tak ostatně jak dopadla SG1 že ...
Sám jsem 4 sérii viděl zhruba do páté epizody, když se ještě na FFSku promítaly Travelers, a pak jsem si dal trochu delší pauzu. Až teď jsem se konečně dostal k tomu abych si pustil Be All My Sins Remember'd a potom ten zbytek. Jsou zde jisté náznaky toho, že by se to "mohlo" zlepšit ale stejně se to vždycky vrátí do starých známých vyběhnutých kolejí. Ostatně tohle je už tak trochu typická vlastnost SG(A).
Souhlasil bych s tím, že by jsme mohli vědět víc o Atlantis samotné, jenže na to aby jsme začali objevovat všechny "skryté krásy" města je už docela pozdě. Stejně jako mě třeba mrzí to, že pořádně nevíme nic o Wraithech jako takových (popřípadě o Geni nebo dalších rasách) v tomhle vidím trochu nevyužitý potenciál. Přitom mi kolikrát přijde, že autoři začínají nechutně vykrádat náměty z dřívějších dílů.
Například - This Mortal Coil - nápad s "kopií" členů týmu byl už v SG a to ne jednou.
Nevím proč ale tak nějak jsem si řikal, že to musí dopadnou podobně od chvíle kdy se bavil major Lorne s doktorkou Kellerovou na chodě ...
ad Tabula Rassa a Missing ... Hmm dobré ale třeba díl Tabula Rassa by mi spíš zapadal někam do první/druhé série. Přeci jen když se ještě mise v Pegasu rozbíhala, tak by byla větší pravděpodobnost toho, že se něco podobného přihodí. Po třech letech nevím, je sice pravda, že člověk nikdy neví, s čím se může setkat ale jak řikám, spíš by bylo lepší, kdyby se díl objevil v některých dřívějších sériích.
To platí třeba i o Missing. Hezké, že se autoři teď snaží dohnat některé věci ohledně postav ale celý díl mi přišel tak trochu "uměle" vykonstruovaný. O Athosanech jsme neslišeli od druhé série, maximálně nějakou zmínku a najednou nám záhadně zmizí. Navíc kdyby s Teylou a doktorkou šli jako doprovod dva Mariňáci, tak byli všichni zpátky doma do půl hodiny. Sice teď můžete namítat, že se jednalo jen o přátelskou návštěvu ale tak vojáci s nimi nemuseli až do vesnice a mimo to, aby hlavní lékař expedice šel jen tak někam na procházku je hovadina. Stejně jako to když třeba v Travelers letěl sám Sheppard Jumperem. Hodnostně druhý nejstarší na Atlantis a sám si lítá po galaxii jako by se nechumelilo. Popřípadě další úžasná věc, kdyby doktorka měla pořádnou obuv a ne tenisky, tak si v životě ten kotník nezvrtne.
O Millers Crossing nebo Harmony, tu radši psát nebudu.
To jsou spíš jen takové postřehy než kritika. SGA už spíš teďka beru jen jako takový "relax", stáhnu si nový díl ale že bych si ho musel hnedka pouštět a čekat kdy bude další jako tomu bylo třeba u 2. série to asi ne. Holt lidé se mění, stejně tak jako jejich názory, pohled na svět atd. Škoda, že tohle nechápou tvůrci a místo nových "cool" efektů a nového "super nepřítele" radši neřešili to, co už měli jenou před sebou takřikajíc "na talíři".