Tak tahle epizoda se mi líbila. Co na tom, že částečně kopíruje SG-1...
Musim přiznat, že starých uniforem jsem si nevšim, ale jakmile se začalo objevovat, že ostatní jsou replíci (scéna Lorna s Keller), okamžitě jsem si vzpomněl na epku Voyageru, kde ze zvláštní inteligentní hmoty (bahna?) se vytvořila kopie celé lodi i s posádkou (každopádně konec duplikátů je ve Voy vyřešenej líp). Nebyl jsem ani moc daleko od pravdy.
Smrt Elizabeth mě docela vytočila. Nejprve ji jen zajmou a po osmi epizodách se dozvíme, že je mrtvá. Tohle si vážně nezasloužila. Vědel jsem, že kopie zemřou, ale doufal jsem, že Elizabeth přežije (nemá přece živej originál). A vážně bych chtěl vidět Elizabeth poté, co zjistí, že místo jí obsadila Sam. Když už mluvíme o Sam - mě v epizodě nechyběla. Epizody, kde není a Shepp se rozhoduje sám mi plynou nějak přirozeněji. Je sice pravda, že je tam jako velící, ale co by měla dělat? "Jasně Džone, můžete jít..." Na přitakávání ji ani moc nepotřebuju. Elizabeth měla i v přitakávání něco, co Sam chybí. A možná proto jsem doufal, že se Eliz vrátí a vykopne Sam zpátky na Midway.
Teď k tý smrti. Ubohý, nedomyšlený, trapný. Věděl jsem, že se musí hrdinsky obětovat, ale nechat se všichni sestřelit v jumperu? Chápal bych, že John by to možná z povahy udělal, ale nebral by s sebou osatní. Ronon by se spíš vrhnul na replíky ručně (spolu s Teylou), Eliz by odešla s ostatními a Rodney taky (vždyt oba Rodneyové říkali, že dohromady jsou super tým, či co). Prostě je tu tradiční SG scénáristický klišé - objevíme něco/někoho cool, ale je to silné/problematické, tak to necháme zničit.
Ještě jedna věc, do který často rýpu - rychlost přenosu. Jak můžou sledovat všechny repli lodě po galaxii v reálným čase? Předpokládám existenci superrychlé nadsvětelné komunikace, ale v reálném čase? I trpasličí galaxie má v průměru desítky tisíc světelných let:
-Řekněme, že Pegas má 50 000 ly průměr (a aby se lépe počítalo, Atlantis je ve středu), prodleva sledování je jedna sekunda.
-50 000 ly je 5*10^4 * 9,5*10^12 km. To 47.5*10^16(!) km
-rychlost přenosu je tedy 47.5*10^16 km/s, což je asi
17,1*10^20 km/h. Výsledek sice předpokládá náhodně určenou velikost Pegasu, ale na druhou stranu počítá s prodlevou. (mmch podobnou rychlostí by signál z Mléčné dráhy do Pegasu dorazil za jedinou minutu)
No nic musel jsem si rejpnot

...
Jinak hodnocení
9,975 (jako max warp Voyageru

), zamrzí jen ta smrt kopií, ale jinak díl dobře vymyšlenej.