Tak já se taky vyjádřím k tomuto dílu.
No celkově to na mě zapůsobilo dobře, mě osobně to přišlo mnohem záživnější než díl minulý, který mě vůbec neuchvátil

.
Tak napíšu prvně klady:
1) Kellerová byla dobře napsaná jako postava doktorky, která se o sebe neni schopná postarat (sice to někdy přeháněli, viz. skalpel na který se dívala když tam ty namakanci řezali do Teyly, to už si opravdu mohla vzít ten meč/dýku co se tam válela). Líbíly se mi všechny ty scény co s ní souvisely, např pojídání ty chobotničky,nebo to, že si je mladá holka holka schopná vyvrknout kotník na takovym kopečku

.
2)Nakorbenci z lízátkama, to sem se musel smát. Takovej drsnej "ksicht" a v hubě maj lízátko

.
3) Teyla se docela snažila, ukázali jak je rozdílná oproti Kellerové.Bojové scény rozeberu dále.
4)Ronon si pěkně podal Rodneyho s tim šípem

.
5) Samozřejmě to že se tam aspoň ten Ronon objevil. (Nejsem teplej, ale Ronon se mi tam jako postava prostě líbí. v SG1 sem měl nejradši Jacka, tady mám nejradši Ronona.)
Zápory:
1)Tak k tomu souboji, je docela úsměvný, že se Teyla bála sejmout 2 chlápky co hlídali bránu, když si tam potom tři chlapy, co navíc zaútočili,takže měli moment překvapení dala úplně v pohodě.Nemluvě o té hordě co na ní naběhla potom, jak tam lítaly ty kopy panečku. No jak ste tu rozbíraly ty "namakaný gorily", že prý když je člověk veliky musí být zákonitě neohrabaný a pomalý

. To je podle mě blbost, ze seriálu jsem se dozvěděl že tihle chlápci sou rasa válečníků,pro které je bitva o život denní chléb, to znamená že musí být zdatní v boji. Z toho vyplívá že i přes jejich postavu musí mít nějakou tu rychlost a zručnost se zbraní když už si ji vybraly, navíc velká postava dává některé výhody = vytrvalost(myslim tim kolik ran kdo snese) + síla. Takže ty chlápci tim, že měli možná i přes dva metry a pořádný ramena museli mít sílu jako bejk, o ignorování bolesti a výdrži ani nemluvě vzhledem k tomu že to byli válečníci.A ta rychlost, tu si museli taky nějak nacvičit,ono všechno se dá vytrénovat, je jasný že menší postavy sou zase slabší a rychlejší, ale když si velkej člověk vytrénuje rychlost, má rychlý a silný údery a to je potom sakra dobrý. No to by bylo k těm válečníkům, k tomu že by museli bejt zákonitě velký a neohrabaný.(Ono v SGA sou ty postavy silný jak se to scénaristům hodí, třeba tady ty korbiči byli dost podceněný jak je tam Teyla řezala.)
2) Shepparda mám rád ale začínaji z něj dělat McKaye spojeného s Rononem - má ze všeho nejlepší - jak v tom díle dokázal opravit to antické křeslo to sem fakt čuměl

, to že je už skoro stejně silnej jako Ronon, dobrá dá se opravdu natrénovat cokoli, to bych mu ještě nechal ale z mozkem se už člověk narodí, někdo je hold génius a někdo je hold normálně chytrej.Rodney je ten génius, Shepp je ten normálně chytrej, tak nevim co Rodneymu leze do zelí. Navíc se mi zdá že s Sheppa dělaji druhého Jacka, ten byl taky chytrej ale aspoň to nedával tak najevo, hm jenže Jack byl chytrej tim že myslel jednoduše..Takže Shepp je takovej superhero, má ATA gen,umí pilotovat snad všechno co létá (viz dart když na něj ani neměl napojene počítač),je to supervoják, se supermuškou a fyzickou kondicí, o boji na blízsko nemluvě a navíc je to i génius který si troufá na opravu antických udělátek.
3) Nevim jestli dát střílejícího Rodneyho k + nebo -, vypadalo to opravdu komicky to jak střílel ale je to astrofyzik a ne voják a sem rád že se toho svénáristi drží a nedělaji z něho další Sheppa.
No asi sem se víc vyjádřil k tomu co tu psali ostatní lidi a ne k dílu,ale neva

.