Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné Klasické chyby ve Sci-Fi

Klasické chyby ve Sci-Fi

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Příspěvek 10.4.2007 17:47:35
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

2 Air Force
Jasný. V Honorverse je jedinečnej způsob boje. To neni jako všude - vystřelíme všechno - hlavně když se to divákům líbí. Tady je výhoda knih. U nich nejde stavět na efekt, a tak se to musí propracovat. (Samozřejmě, kdyby někdo pořádně natočil HH, tak by se děly divy :D )

Ještě tady někdo mluvil o nekonečném dostřelu střel a paprskových zbraní. U střel je to pravda (samozřejmě pokud se nesrazí s nějakou planetkou), ale u paprskových zbraní by se dalo polemizovat. Světlo má nekonečný dolet, ale u energetických zbraní (lasery, phasery, grasery...) je to jinak. Ty jsou koncipované na (relativně) krátkou vzdálenost. Po určité mezi se jejich energie začne "vypařovat" a nakonec zbyde jen prosté světlo...
Obrázek
Star Trek Atlantis vyšel Part VI 1x02
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 10.4.2007 18:22:55
Traianus Airman
Airman

Odpovědět s citací

Air Force píše:
Nevim jak na tom je Andromeda (viděl sem jen pár dílů), ale musim zase vzpomenout na sérii HH, kde protilodní střely měli bojovej dostřel i přes 10 000 000 km -pokud byli vícestupňový, mohli letět po balistický křivce téměř neomezenou dobu, než se spustil poslední stupeň a střela začla namanévrovat na cíl (taková kosmoverze AIM-54 Phoenix).

Balistická křivka ve volném vesmírném prostoru ??? :D

Mirra píše:
Po určité mezi se jejich energie začne "vypařovat" a nakonec zbyde jen prosté světlo...

aha takže světlo není energie ale .... :D :lol: :shock:

Příspěvek 10.4.2007 18:50:51
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tady jde o to, že lasery jsou světlo se značně zvýšenou energií (jednoduše řečeno) a ta se začne "vypařovat" až zbyde obyčejné světlo o základní energii. Neřekl jsem, že se vypaří veškerá energie. Jen ta nadbytečná...

Jinak k tý křivce: Ve vesmíru působí spousta gravitačních sil různých těles. A ty dráhu tělesa mění. Ale možná by bylo lepší napsat balistická dráha, aby se předešlo omylům. BD je dráha vystřeleného tělesa, zatímco BK je BD zakřivená gravitačním působení. Tohle není výtka na Air Force, jen menší vysvětlení pro rejpaly :D ...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 10.4.2007 18:51:51
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

No hlavně, že maj chytráci na co reagovat :lol:
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 10.4.2007 22:11:32
Traianus Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mirra píše:
Tady jde o to, že lasery jsou světlo se značně zvýšenou energií (jednoduše řečeno) a ta se začne "vypařovat" až zbyde obyčejné světlo o základní energii. Neřekl jsem, že se vypaří veškerá energie. Jen ta nadbytečná...

LASER je světelné záření o velmi vysoké intenzitě, koherentnosti a určité vlnové délce.
No a právě na té vlnové délce závisí, jak moc bude laserový paprsek pohlcován atmosférou (hlavně mraky), některé vlnové délky více, některé naopak pronikají atmosférou docela dobře. Ale ve vesmíru není žádná atmosfára, která by laserové záření pohlcovala a proto je tam jeho dosah prakticky omezen jen presností zaměřovacího systému (samozřejmě že i ve vesmíru dochází k energetickým ztrátám a navíc se nám na delších vzdálenostech začne projevovat divergence (rozbíhavost) laserového paprsku, která je ale v porovnání s obyčejným světlem velice malá, ale to lze částečně vyřešit použitím větší optiky) , takže bych určitě netvrdil že je leser zbraň na krátkou vzdálenost, i když samozřejmě svá omezení má, bohatě to kompenzuje rychlost laserové "střely" která je neporovnatelná s rychlostí jakékoliv projektilové zbraně.

Mirra píše:
jen menší vysvětlení pro rejpaly

"rejpal" :arrow: jj to jsem celej já :D

Příspěvek 11.4.2007 14:28:29
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Někde jsem tam napsal relativně krátká vzdálenost - myšleno v kosmickým měřítku - to znamená, že do sousední soustavy zbraňovým (tj. vysokoenergetickým) laserem těžko dostřelíš. To, o čem píšeš, je pravda, ale já se zabýval tím, co se děje, když paprsek mine blízký cíl a letí "do nekonečna", aniž by narazil na atmosféru. Do toho "nekonečna" doletí jen světlo, protože energie se vypaří (zjednodušeně řečeno, složitěji to přesně nevim - mění se základní vlastnosti, které odlišují laser od světla - musel bych to dlouho hledat, a to se mi nechce :D ).
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 11.4.2007 15:12:02
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No v tomhle souhlasim s Traianusem. Laser je jen světlo, ale všechny em vlny letěj stejnym směrem a maj stejnou frekvenci. Pochopitelně nic neni dokonalý a ani světlo laseru neni stoprocentně koherentní a dochází k určitýmu rozptylu, což omezuje efektivní dostřel a což je věcí zaměřovacího systému a optický soustavy.
Jako větší problém by mi připadala doba letu, pokud bych střílel na loď vzdálenou 300 000 km trvalo by vteřinu než by světlo od cíle doletělo k zaměřovacímu systému (pokud by byl pasivní, jinak dvě vteřiny) a další vteřinu než by paprsek doletěl k cíli, což při zrychleních, který by byli nutný k efektivnímu pohybu po vesmíru může znamenat že už tam ten cíl nemusí bejt.

Jinak i ve vesmíru by to byla balistická křivka, protože pokud bych zrovna nebojoval někde uprostřed jeho prázdnoty, ovlivňovalo by trajektorii střel alespoň ňáký gravitační pole. Ona i oběžná dráha je balistická křivka.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 11.4.2007 20:05:31
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já vám to oboum neberu, ale myslel jsem, že zde byla řeč o zbraňových laserech. Jejich energie je nadbytečná, a pokud se "nevybije" do cíle, tak se časem vypaří...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 15.4.2007 10:10:51
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Uh - taky netušim.

2Mirra: Jak "nadbytečná energie" ? A jak "vypaří" ? Pokud bys měl dokonalou optiku a dokonalej zaměřovací systém moh by si laserem likvidovat cíle klidně ve vedlejší galaxii - i když by ten paprsek doletěl na místo třeba až za pár miliard let, pokud by něco trefil napáchal by na tom stejnou paseku jako z pár metrů.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 23.4.2007 16:07:18
Serapis Airman
Airman

Odpovědět s citací

Zdravím,

takže předpokládám, že zbraňový laser je vlastně normální, pouze extrémně výkoný laser. Jakýkoli podobný laser by generoval vysokoenergetický paprsek elektromagnetického záření (například světla, ale klidně i UV či IR záření (to by bylo možná vhodnější, mohlo by se trupem efektivněji propálit)) a podle Zákona Zachování Energie se jeho nikam "neodpařuje", ale zachovává prakticky donekonečna (tzn. dokud na něco nenarazí apod.).
Problém je, že principiálně není možné vyrobit naprosto koherentní laser. V současnosti se laserový paprsek vyslaný na např. k Měsíci už na úrovni nízké oběžné dráhy vlivem nedokonalé rovnoběžnosti laserových paprsků roztáhne do šířky v řádu metrů. Energie původně soustředěná do malé plochy se samozřejmě roztáhne úplně stejně a napáchá méně škody.
Proto jsou paprskové zbraně na kratší vzdálenosti účinější a mají také tzv. efektivní dostřel.

PS: omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a děkuji všem co ho dočetli až sem :)

Příspěvek 23.4.2007 16:16:40
kronos Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Fajn a co to má společného se sci-fi tam se ten leaser nemůže rozšířit, protože by pak po sobě mohli střílet snad do nekonečna a určitě mají lepší technologii, než my teď. Můžeš u přesnit co jsi tím myslel?

Příspěvek 23.4.2007 16:33:31
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Spíš mi řekni co si tim myslel ty?
Pokud by se nerozptýlil tak by mohli střílet na potenciálně nekonečnou vzdálenost (ovšem pokud ten paprsek poletí k manévrujícímu cíli, tak je limitující doba letu paprsku - když tam doletí až za 20 sekund, cíl už tam dávno nebude).

Jinak k největším ztrátám dochází v částicích vody v atmosféře, což je problém, kterej ve vesmírnym prostoru odpadá.

Pochopitelně někdo, kdo dokáže stavět vesmírný lodě (btw neví někdo proč se tomu řiká loď ? ) by pravděpodobně dokázal postavit laser s optikou dost kvalitní, aby byl paprsek dostatečně koherentní alespoň těch 600 000km (= dvě světelný sekundy - pochybuju že by něco dokázal trefit na větší vzdálenost).

Příspěvek 23.4.2007 16:48:08
kronos Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Já se v laserech nevyznám a myslím, že mále pravdu, ale ve sci-fi něco takoveho udělat nemůžou, protože by vystřelili, ten laser by se roztáhl a způsobil by malá poškození(ještě při štítech), no a mohli by po sobě celý díl jenom střílet. Má pravdu, ale jenom dát to do topicu Klasické chyby ve sci-fi je blbost, protoře jsou rasy co dokážou vytvořit dobrý laser. Měl to dát do jiného topicu, i kyž mě nenapadá do kterého.

Příspěvek 23.4.2007 16:52:02
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Bohužel nemůžu najít tu stránku, kde se hovořilo o "vypařování", takže nemůžu přesně říct o co jde. Prostě se tam tvrdilo, že lasery o vysoké energie nemají nekonečný dostřel... bla ... bla ... nazývali to nějak divně, což jsem si přeložil jako "vypařování"...

Jen mě taky prostě zarazilo, že energetické zbraně by měly nekonečný dostřel.
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 23.4.2007 17:02:49
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Neni možný že tim mysleli ten rozptyl ?

2Kronos: No upřímě řečeno sem eště neviděl žádnej seriál, ve kterym by lasery používali - vlastně jediný sci-fi kde sem je našel je série HH (a že se tam s nima řežou slušně :) ) a tam maj efektivní dostřel cca 400 000km, což znamená dobu letu cca 1,3 sekundy, což mi přijde tak akorát.
A pokud je laser na dlouhou vzdálenost neefektivní, spíš než obcházenim fyzikálních zákonů by je autoři mohli nahradit něčim jinym.

PředchozíDalší

Zpět na Obecné