Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné Klasické chyby ve Sci-Fi

Klasické chyby ve Sci-Fi

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Příspěvek 09.4.2007 10:24:25
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Je pravda že ten seriál by pak nebyl o ničem, ale tohle je prostě uplně nelogický. Oni goauldi váčej už kolik ? 10 000 let ? A maj genetickou paměť, takže můžou vyhodnotit a poučit se ze všeho co udělal kdo před nima (alespoň v rámci jejich "rodiny"). S ohledem na to je jejich tech level opravdu zoufalej - výzbroj i výstroj je naprosto nepraktická do bitvy, zbraně na vesmírnejch lodích maj ubohej dostřel a o přesnosti se radši vubec nezmiňuju - o systémech radioelektronickýhoboje se zas radši nezmiňujou v seriálu...
Invaze seriálovejch goauldů na tauri by vypadal přesně jako z toho dílu s kvantovym zrcadlem...
Na filmu Stargate bylo hezký mj. to že Ra měl skoro srovnatelnou technologii - letadla podle zvuku poháněl proudovej motor, loď neměla štíty a ty zbroje byli určený jen k machrování na negramotný otroky.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 09.4.2007 10:40:03
Asgard007 Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ale Goauldi vždy rasu, která začínala být vyspělá tak moc, že by je ohrožovala, jednoduše vyhladili/zotročili a bylo po hrozbě. Boje ve vesmíru tolik nehrozili, byla dohoda mezi nima, Asgardy.......... .
Goualdi si technologie předávají, napřed ji ale musí někde ukrást. Když neměli šanci, tak ji neukradli a neměli ji. Během seriálu moc věcí sami od sebe nevymysleli. Asgardskou technologii získali až když zkopírovali vědomí Tóra. A od té doby ji začli používat. Zrovna Goauldi a technologie mi přijde jako jasná věc, bez nelogičností.
Thor : „...senátor Kinsey. O’Neill navrhoval, abych vás za vaše činy poslal na nějakou vzdálenou planetu. Ale jsem si jistý, že to myslel jen jako žert.“
Kinsey: „To určitě, veliteli...“
Thor: „‘Nejvyšší’ veliteli!

Příspěvek 09.4.2007 11:37:27
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Pokud by odpadly všechny díly týkající se překladů nápisů, hledání zbraní

Nic takového jsem neřekl. Boj s Replikátory vážně není díl ala Indiana Jones. A původní SG-1 je právě Indiana Jonesem zhusta inspirována. Později to bohužel vyčpělo, například řešení "hádanky" na Dakaře je legrační.
Co mi vadilo je, že i když je Země zcela jasně v lecčems na úrovni Goa'uldů, tak nám furt vtloukávají do hlavy, jak jsme primitivní. V 1. řadě, kde jsme už tak mohli Jaffy řešit pěchotou to ještě šlo, v 10. řadě to od Baala zní směšně. Kdyby se zkrátka při designování mimozemských ras trochu zamysleli, tak by tam nebylo tolik chyb. Při psaní obyčejné povídky si toho asi nevšimneš, ale zkus udělat spin-off nebo počítačovou hru a najdeš spousty nelogičností a neodělků.

Ale Goauldi vždy rasu, která začínala být vyspělá tak moc, že by je ohrožovala, jednoduše vyhladili/zotročili a bylo po hrozbě.

No pokud se snažili tak, jako to dělali se Zemí, tak tohle je argument na nic. Například Tollány by taky nedostali, nebýt Anubise s jeho IDDQD cheatem.

Goualdi si technologie předávají

Nesmysl. Mezi Goa'uldy je tvrdý konkurenční boj. I Vládcové soustavy útočili sami na sebe.

Během seriálu moc věcí sami od sebe nevymysleli.

To je spíše spekulace, protože jsme žádnou episodu zaměřenou na to, odkud co ukradli neviděli. Většinou jen rasy vyhladili a konec. Nikdy jsme neviděli, že by Anubis ukradl iontové děla, že by nám ukázali na Atlantis tyčové zbraně nebo kluzáky, nikdy jsme neviděli odkud vzali Ha'taky, takže spíše spekulace.

Problém je zřejmě v tom, že nám se nelíbí, jak to scénáristi vymysleli a ty argumentuješ právě tím, jak to scénáristi vymysleli.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 09.4.2007 12:04:54
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

ad 2. bod: Země, jelikož měla zakoupanou bránu, tak se mohla rozvíjet a Goauldi to nezjistili (když nebyla brána)

ad 3. bod : Moje chyba, špatně vyjádřeno, myslem jsem genetické předávání a ne nějaký obchod, výměnu.

ad 5. bod: Goauldi žijou mnohem déle, než zabíral seriál, takže nebylo vidět, kde vzali kluzáky, tyčový zbraně atd. Nemohli začínat v původním filmu od nuly, když žijou mnohem déle než je délka existence civilizace na Zemi.

A jasně, že spekulace. Vždy, když jsou nejasnosti, záhady, tak se objeví spekulace, různé teorie. To je normální.
Thor : „...senátor Kinsey. O’Neill navrhoval, abych vás za vaše činy poslal na nějakou vzdálenou planetu. Ale jsem si jistý, že to myslel jen jako žert.“

Příspěvek 09.4.2007 12:15:00
Major General
Major General

Odpovědět s citací

ad ad 2. To nedává smysl ani samo o sobě - Země, svět, který se proti nim vzbouřil & svět, odkud vzali otroky & svět, na kterém (jak už dnes víme) byli Antikové, a Goa'uldy ani jednou za 5000 let nenapadne se podívat, co se tam děje? Nemluvě o tom, že tam chodili Antarktickou bránou, což řekli několikrát a podle 3. řady takhle unesli nějaký vesničany z Evropy...

ad ad 3. Jistě, ale vzhledem k tomu, že většina Goa jsou ultrastaří a že mají více královen, tak mají asi i více rodů a tím technologických větví.

ad ad 5. To nikdo nechtěl, avšak u Zergů ze StarCraftu a Borgů z Treku to fungovalo, protože nám řekli, odkud vzali jaké zbraně. Připomínali to mnohokrát a ani tihle, a tihle jsou výstavní zloději, nebyli ve vývoji bezzubí. Opravdu si myslím, že jen dementa by nenapadlo sestrojit si některé základní technologie, které tu popisoval AirForce. A dement by neuřídil mezihvězdné impérium.

Smiřme se s tím, že to prostě neudělali nejlíp :-)
Obrázek

Příspěvek 09.4.2007 12:21:58
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Souhlas, na druhou stranu to mohli udělat ještě hůř. Nebo po pár řadách skončit.

Příspěvek 09.4.2007 19:44:52
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já přihodím klasický sci-fi chyby, ketrý se týkají i SG. Přiznám se, že mě na ně upozornila propracovanost Honorverse, kde jsou tyhle věco dosti dořešený.

1. Rychlost senzorů
Normální senzory by měly mít přenosovou rychlost rovnou rychlosti světla. Ale často se stává, že loď vletí do soustavy a už ví, co se kde šustne. Nebo naopak z planety ví vše o lodích, který jsou daleko mimo soustavu.
(Samozřejmě někdo může namítnout, že i v Honorvese detekovali nadsvětelně, ale to byly speciální případy detekce gravitačních jevů)

2. Rychlost a zrychlení
Připadá mi, že s tímhle si scénaristi hrajou, jak chtějí. Teoreticky je loď schopná vyvynout akceleraci/deceleraci limitovanou inerciálními tlumiči (nebo něčim podobným - třeba kompenzátory setrvačnosti). Loď pak může zrychlovat až na rychlost světla, pokud má dostatečnou ochranu proti částicím a "vesmírnému bordelu". Zpomalovat pak loď může se stejným tempem, ale ne zastavit na místě!
Ve sci-fi se furt vidí, jak se loď někam rychle rozletí rovnou konstantní rychlostí a pak zastaví na místě. Nebo je považováno za div, když loď letí skoro rychlostí světla. Pokud by měla loď dost času a dobrou ochranu (věřím, že jo - s těma vytechovanýma štítama), může takové rychlosti snadno dosáhnout.
V kosmu nehraje roli rychlost, ale zrychlení. Maximální rychlost (samozřejmě kromě rychlosti světla) většinou odpadá, protže v 90 % maj lodě štíty. A neříkejte, že štít nezastaví mikrometeorit o kolizní rychlosti 99.99% rychlosti světla, když v pohodě přestojí vysokoenergetický zbraně.
Obrázek
Star Trek Atlantis vyšel Part VI 1x02
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 09.4.2007 20:47:28
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Tak konkrétně v SG už jen čekam kdy sestřelený vesmírný lodě začnou "padat na zem". Dycky když jim chcípnou motory tak ta loď téměř okamžiě zastaví, místo aby se řídila fyzikálníma zákonama.
Další věc jsou opravy - To má SG společný eště se starym ST (jinej sem nesledoval), v SG jim můžou ustřelit půl lodi, ale Carterová vyměnila pár skleněnejch tyčinek a hle! Loď je jako nová, v ST to měl na starosti pan Spock, kterej někam zapojil pár kabelů a díry v trupu jaksi přestali existovat.
Pak samozřejmě odpadaj časový prodlevy v komunikaci způsobený dobou letu radiovejch vln na velkou vzdálenost (společně s prodlevama sensorů).

Je pravda že v HH sem si žádnejch zásadních chyb nevšim, navíc tam techniku boje řešej komplexně, žádný bum - bum a štíty na 10%. Maj ňák zpracovaný systémy řízení palby a radioelektronickýho boje, protisřelovou obranu...
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 09.4.2007 21:12:34
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

S tim poslednim máš pravdu. Ve většině SF se spoléhá jen na štíty a žádná aktivní obrana neexistuje. Někde jsem viděl názor jakýhosi truhlýka, kterej tvrdil, že v Honorverse to maj "pofidérní", protože tam lodě nemaj pořádný štíty, a tak prej nemůžou přežít.

Teď jsem si vzpomněl na další věc. V hodně SF to na můstku po zásahu jiskří (o vybuchujících konzolích nemluvě - praporčík Postradatelný by mohl vyprávět :D ) a nebo uniká nějaký vedení. V Honorverse maximálně pohasnou světla, když je energie použitá na jiný věci...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 09.4.2007 21:56:34
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Což mi připomělo že můstek bejvá na ňákym dobře zasahnutelnym místě a vepředu má velký okno/ obrazovku, podle který říděj celou bitvu - co se tam nevejde se nepočítá a v případě okna co je moc daleko se holt ignoruje :lol:

Příspěvek 10.4.2007 15:10:09
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

2 Air Force:
Samotná konstrukce lodí je dost divná. Nejideálnější konstrukce jsou ty kompaktní (jako třeba "skoro válce" v Honorverse). Lodě ve většině SF působí na pohled pěkně, ale po pořádným zásahu by se rozsypaly. Třeba ST měl sice důvody pro vystrčené warpgondoly, ale nevidim důvod, proč má velká část lodí v SG tvar s "křídly"...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 10.4.2007 15:38:43
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Protože přece bez křídel by spadli :biglol:
Třeba Battlestar mi přijdou docela povedený (což se nevztahuje na Basestary).
Ale (nejen) tam maj zase potíže s dostřelem, přitom projektilový zbraně a lasery maj ve vesmíru prakticky neomezenej dostřel - samozřejmě je tu omezení přesností zaměřovacího systému a potížema s dobou letu, ale když HST zaměří z orbity kolem země Pluto, tak systém řízení palby na úrovni zbytku vesmírný lodě by sestřelil nepřítele na minimálně jednu světelnou vteřinu.

Příspěvek 10.4.2007 15:52:31
Major General
Major General

Odpovědět s citací

V tomhle měla právě poměrně reálné kontury (prý) Andromeda, kde se vedl boj na obrovské vzdálenosti (v porovnání s ST, SG, BSG, ...) a za použití inteligentních zbraní.
Obrázek

Příspěvek 10.4.2007 17:01:42
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Nevim jak na tom je Andromeda (viděl sem jen pár dílů), ale musim zase vzpomenout na sérii HH, kde protilodní střely měli bojovej dostřel i přes 10 000 000 km -pokud byli vícestupňový, mohli letět po balistický křivce téměř neomezenou dobu, než se spustil poslední stupeň a střela začla namanévrovat na cíl (taková kosmoverze AIM-54 Phoenix).

Příspěvek 10.4.2007 17:35:12
dastr Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Vím že to nepatří do sci-fi,ale jednou jsem se s kamarádem koukal na Medicopter, a mi jsme ho zkritizovali od začátku do konce, ale u SG se nám to ješte nestalo. Protože ho tak oba milujem :-D
" Líza: Tati, provedli jsme něco hrozného!
Homer: Rozbili jste auto?
Bart: Ne.
Homer: Probudili jste mrtvé?
Líza: Ano!
Homer: Ale auto je celý...
Bart a Líza: Hmm...
Homer: No tak sláva! "

PředchozíDalší

Zpět na Obecné