Naše armáda je podle mě ve srovnání s ostatními určitě nadprůměrná. Mimo to chemici, polní nemocnice a 601 skupina speciálních sil mají mezinárodní uznání respekt. Skoro jsem zapomněl na Tygří letku s Mi 24. Bohužel se armáda na druhou stranu potýká s problémy, co nezavinila - např. průšvih s padákama, Gripeny
Thor : „...senátor Kinsey. O’Neill navrhoval, abych vás za vaše činy poslal na nějakou vzdálenou planetu. Ale jsem si jistý, že to myslel jen jako žert.“
Kinsey: „To určitě, veliteli...“
Thor: „‘Nejvyšší’ veliteli!
Co je za průšvih s Gripenama ?
Tušim že rozdíl v době startu je danej jednak samotnym startovánim, kde spit zmáčknul budlík a nastartoval, žádnej náběh APU a motoru a taky spity parkovali na louce, ze který rovnou startovali, gripeni se nejdřív projedou - a pak je tu samozřejmě nezanedbatelnej rozdíl rychlostí a hlavně akcelerací a stoupavostí.
Kdybysi to přečetl pořadně, zjistil by jsi, že souvislos se spitem je ta, že se mi libi ta doba (tudiž nejsem pacifista, jak o mě napsal Darth_RevanCZ.
A startovací časy Gripenu jsem porovnaval jednak s MiGy-15 které byly na letové stojánce s nahozenejma motorama na volnoběh (mimochodem takle čekávali aji Sučka-7 v Náměšti) a dále s MiG-21F v č.b., když startovávali proti narušiteli.
@Air Force: Znáš ten případ, jak československý MiG-15bis sundal americkej F-84? Amík by mu dávno uletěl, kdyby se do vzduchu dostal až po 15ti minutách.
Whoopie! Man, that may have been a small one for Neil, but that's a long one for me.
V tehle zemi se nikdy nikomu nikdo nezavděčí ja si mysli že koupit Gripeny byl dobrý napad rozhodně lepší než kupovat staré F-16. Ale tady je to prostě takové tady novinaři kidaji hnůj i na věci které jsou udělány dobře. Tohle bude trochu odbočka od tematu ale jako přiklad dobré: Policie ČR koupila Fordy ST220 normalně sojí přes milion ford nam je dal za něco přes 600 000 ve vyběrovém řizení byly nejlepší a stejně se proti koupi zvedla obrovská medialní kampaň. Už se nemužu dočkat jakou blbost si vymislí novináři na koupi transportérů.
When we cease to make mistakes, that is the moment when we cease to be.
Ano, někteří novináři jsou *** a dělají články jak se jim to hodí nebo na politickou objednávku. Takoví si vždycky něco najdou, a když nenajdou tak si to vymyslí.
No bohužel sme je právě nekoupili, ale předpokládam že po těch 10-ti letech by nám je mohli dát pěkně pod cenou.
2ElKubo: Njn, dneska nemaj prachy ani na řádnej počet letovejch hodin, aby udrželi piloty ve formě, natož aby na zemi nechávali puštěný motory, na druhou stranu Gripen je za jeden a půl minuty od odbrždění na VPD ve vejšce 10km a letí nadzvukovou rychlostí.
ad Gripeny: pořízení nevidím úplně OK z několika důvodů:
1. divný výběrový řízení, důsledkem byla, že Gripeny zůstaly jako jediná nabidka a to je teda výběrový řízení
2. ted začínají vyplouvat různá podezření na uplácení ze strany výrobců Gripenů
3. F16 bych nezatracoval, jsou sice starší, ale zato jsou vyzkoušený i v akci, což se o gripenech říci nedá
4. Pokud šlo o pronájem (z hlediska ekonomických důvodů), tak bych z tohoto důvodu klidně šel do použitých strojů a po skončení pronájmu koupit nový. Ale nový stroje jen do pronájmu?
P.S.:Jestli taky jeden z důvodů nebyl, že F -16 jsou americký výroby, když si EU již nějaký čas dává za cíl dohnat a předehnat USA.
Thor : „...senátor Kinsey. O’Neill navrhoval, abych vás za vaše činy poslal na nějakou vzdálenou planetu. Ale jsem si jistý, že to myslel jen jako žert.“
Do použitých F-16 by se muselo za pár let investovat vysoké částky za údržbu které se se starším strojem zvyšují potom by se zase muselo investovat do inovace strojů což u Gripenů v dohledné době nehrozí a když se budou modernizovat gripeny tak tak to bude rozhodě levnější než modernizovat F-16.
Gripeny má odzkoušené Švédské letectvo, je potvrzeno že mají mnohem menší poruchovost než ÚPLNĚ NOVÉ F-16. A mají i mnohem lepší letové vlastnosti.
toColonel LAZYjohn: na těch 10 let nebo na kolik se hledalo řešení by se našlo s f 16 snadný řešení: jasne, nebrali by se nějaký šroty, ale ty, který by těch 10 (+ - ) let vydržely. Podle mně je pronájem nových letadel na 10 let hloupost. Když nebyly peníze, tak na 10 let olítaný F 16 a pak koupit nová letadla.
Nevzpomínám si na nějakou bojovou akci Švédského letectva, to že se jim dobře lítá při výcviku neznamená, že budou dobrý i při nasazení.
Prostě kdybychom koupily F-16 tak by nás údržba a věci kolem možná staly vice než gripeny za tech 10 let pronajmu a možnou pozdější koupi tohle nemam ze své hlavy ale od mého příbuzného který je voják.
Prostě každé řešení má své klady a zápory.
Ale dost už o Gripenech myslím že už trochu ujíždíme od tématu.