No, tak já se nepřipojím k chvále Civ IV, spíše naopak.
Hrával jsem Civ I. Na tu jsem si vytvořil obrovskou závislost. Řekl jsem si "tak, teď si půl hodinku zahraju a pak půjdu spát" Ne. Já jsem od toho prostě nevstal, dokud jsem to nedohrál, ať se dělo co dělo. Dokonce o šlo tak daleko, že jsem se vyloženě těšil na každý další tah.
Později jsem si stáhl c-evo (GNU klon civilizace) a na ten jsem si vytvořil taky trochu závislost, ale už to nebylo takové jak Civ I.
A nakonec, jsem se dostal k Civ IV. Přistupoval jsem k ní s obrovským očekáváním. Ale byl jsem zklamán. Už žádné "těším se na další tah". Když jsem si řekl, že za půl hoinu skončím, tak jsem fakt skončil. Je sice pravda, že je v ní obrovské množství nových věcí a celkově je reálnější. Nicméně nevím proč, nesplňuje kvality té staré. (A to přes mizerný systém diplimacie v Civ I) Je to asi pouze můj subjektivní pocit, protože co se týče možností, je hra hpooodně více přivedená k realitě a dotažená. Je zde hromada novýchmožností - náboženství, hlasování v OSN,... ale přesto na starou i s jejíma chybama nemá. Je mi líto
Vrchol všeho bylo, když jsem si potom stáhl win předělávku staré civilizace (kvůli XP), zapl jsem ji a dopadl jsem stejně jak před lety.