Ze zjevnejch důvodů takovíhle roboti budou spíš mezi "horními deseti tisíci", což nejspíš poněkud sníží šanci pro ty ostatní se tam dostat. Takže další sociální blok...
Jistě, avšak nabízí se i přesně opačná možnost -
roboti kyborgové budou vhodnější na náročnou práci (od armády po manuální) a budou proto naopak častější v nižší třídě.
1) oni sami umřou tak jako tak a přežije jenom jejich "kopie"
To je nepřesné - problematiku kopírování vs. přesunů už na teoretické úrovni singularisté/futurologové řeší. Cílem je samozřejmě primárně přesun, ne jen pouhá kopie - může mi jako Ladislavovi být putno, že na mě z monitoru mává Ladislav 2 a říká, že bude nesmrtelný (dokud mu někdo nerozfláká harddrive), když moje vlastní vědomí bude hnít v zemi.
Jednou z možností, jak se tomu vyhnout, je právě postupná "kyborgizace" člověka včetně třeba výměny neuronů za nanotechnologii. Postupná přeměna těla na stroj.
Co se týče společenských problémů obecně: ano, mělo by to totální měnící dopad na společnost, přičemž jako nejvíce rizikové vidím právě to, že si to z finančních důvodů bude moct dovolit jen část populace. A to je míněno jako v zemích 1. světa, tak i obecně na Zemi. Nicméně, v jednom z odkazů výše se řeší, že masivní pokles pracovních možností (=nezaměstnostno) a vyplývající ekonomické trable (=snížená kupní síla) bude možno řešit de facto částečnou socializací - vysoké daně pro robotizované společnosti distribuované mezi lid, kterému se otevře možnost pracovat ve službách a pro společnost. Je to sice trochu utopie, nicméně je jasné, že společnost bude problém řešit. Neobejde se to bez problémů a přešlapů (a je asi eufemismus říkat sociálním nepokojům, při kterých umřou tisíce, jenom "přešlapy"), nicméně civilizace bude muset najít zlatou střední cestu k sociálnímu smíru (alternativou je oligarchie, diktatura a dystopie).
Nicméně, nebyl byl zase tak pesimistický, co se týče vzdálené budoucnosti, kdy to dojde. Vypíchl jsi arabské migranty - Evropa je potřebuje kvůli snižující se porodnosti. Nicméně, již dneska jsme na hranici toho, kdy by robot s jednoduchou AI mohl (při masivní aplikaci) zastat většinu prací, na které potřebujeme migranty/levnou pracovní sílu. Právě demografický pokles může výrazně napomoct urychlení těhle serepetiček.
My, mysl, naše podstata... to není jenom mozek, potřebujeme i zbytek těla. Ne proto, že bez něj nepřežijeme, ale protože utváří kdo jsme.
Je jasné, že by na nějaké úrovni bylo nutno simulovat i pochody v těle.
Marinus má recht, že takový tvor by neměl žádná práva, jak ze zákona, tak vnímán ostatními lidmi. Jenom věc, složitý diktafon, který si pamatuje vašeho manžela ale není jím. Nic víc.
Na základě dnešního pohledu možná ano, ale vzhledem k tomu, že se prosadily práva pro negry, gaye i imigranty, právo se evidentně může změnit. Ježiš, zvláště, jestli hýbately singularity bude bohatá vrstva!
Co se týče morálky, daleko větší riziko než v orgánech (no tak mám umělé srdce misto svého nefunkčního srdce, po tom vám je šumám) vidím v uploadech. Představ si, co s náboženstvím udělá popření existence duše (uploady) a možnost nesmrtelnosti (taky uploady). Řeší to jeden z odkazů výše - buď ortodoxní věřící začnou luddisticky mluvit o duši uzavřené ve stroji, nebo se jim zbortí víra v náboženskou nesmrtelnost a de facto celý jejich konstrukt světa. Obě možnosti jsou dost rizikové...
Navíc vaše protézové věci ignorují možnosti nanotechnologií. Ono vůbec je nutno si znovu připomenout, že singularita počítá s něčím více, než je jenom revoluce v umělých impantátech nebo tak něčem. Singularitě se přezdává "rapture of the nerds", protože jakmile se vyvine první AI, nebo jakmile první člověk získá vlivem implantátů (nano či jiných) obrovskou inteligenci nebo jakmile vznikne skutečná nanotechnologie, půjdou změny ze dne na den, z hodiny na hodinu. Dle teorie singularistů, samozřejmě.
-----------------------------------------------------------------------
Jenom však k upřesnění, viz. název topicu. NEJDE mi tu o to, jaké různé možnosti nastanou a kolik při tom vyhoří odpadkových košů a McDonalds'. Jde mi o předpovědění jejich výstupu. Jak by mohla vypadat společnost, v níž (organickou změnou z naší stávající doby) dominují robopráce, mind uploads, dokonalá virtuální realita, případně AIs. Jaký status by v nesmrtelné společnosti měly děti, jaký status by měly uploady, co by se stalo s náboženstvím, co by se stalo s expenzí, jak by se změnila dělba moci či práce a podobné věci.
Post-singularita je prý neodhadnutelná. Už ale máme teorii, co konkrétně bude singularita, tak pořešme, jak to vypadá po ní.