2 JuRas: Přesně tak, teď si mi vzal příklad, na kterej sem myslel...
Takže v podstatě bych se na světelnej straně třeba oběžný dráhy Země zepředu uškvařil a zezadu bych zmrznul (bez skafandru) kvůli těm rozdílům teplot a taky bych se nejspíš i nafouknul a prask (něco na způsob Total Recal)...

Jinak ve stínu bych asi jen zmrz a bouch nebo jenom zmrz to už je jedno...

Jinak vůbec bych tu neřešil vlnovou délku podle barvy štítů (i když je to zajímavá myšlenka), protože je to vždycky tak, aby to vypadalo dobře nebo jak si to určej scénáristi... já osobně mám rád modrou a nebo bílou tak bych si dal štíty takovýhle, přesně takhle se to podle mě určilo...

A taky nevěřim, že by to mohlo mít nějaký současný aspoň trochu reálný vysvětlení, protože je to přece jenom bariéra, která s dostatkem pro nás dost nereálnýho množství energie (myslím pro lodě, osobní štít asi nepotřebuje tolik, ale o to je neuvěřitelnější), zadrží úplně všechno kromě tepla a gravitace (při velkejch rychlostech asi fungujou spíš inerciální tlumiče aby se zamezilo dilataci času uvnitř lodě, kterou sem tam já nikdy nepozoroval)...
V omezený míře a na hodně teoretický úrovni by to asi částečně bylo vysvětlitelný, ale ne asi všechno zároveň...