Tak jsem nahodil Win7 RC a moje zhodnocení (pro rejpaly - všechno o čem píšu, že je nový se možná objevilo už ve Vistách, nevim, nedělal jsem s nima souhrně dýl, než pár hodin - Mám zkušenosti toliko s Win95, Win98, WinME, WinXP Home, WinXP x64).
+Dizajn - fak pěknej, předinstalovaný styly (Landscapes, Architecture, ...), moje estetické cítní to uspokojilo

+40 minut od začátku instalace funkční. Win7 obsahuje všechny potřebný drivery pro vnitřní součástky počítače, takže jsem byl online okamžitě po dokončení instalace.
+WMP a prohlížeč obrázků - moc se mi líběj, prohlížeč obrázků přidává zajímavý funkce.
- (dočasnej) Nemožnost rozběhnout tiskárnu (HP P1005) a výstup na televizi ... jako uznávám, že jsem to udělal docela na prase, ale XP se nad tim ani nepodivili. Dál nemožnost zfunkčnění podpůrnýho SW pro scanner a myš (jinak scaner scanoval a myš myšovala, jen jsem si nemohl naprogramovat tlačítka - nutno podotknout, že tenhle problém jsem u myši a monitoru měl i na XP x64).
Pevně věřim, že se to vyřeší s příchodem plný verze Win7 a s rostoucí podporou ze strany výrobců HW.
-Ztělesnění nepřehlednosti. (Kde do čerta nastvim Startup položky, nebo citlivost myši? ). Taky tlačítka Soubor, Zobrazení a pod z Exploreru zmizeli ... proč? Jo, jasně, ke všem těm funkcím se dá dostat z Ovládacích panelů, ale proč se v nich mám hrabat kvůli něčemu, co v XP a všech předchozích Win bylo na dosah dvou až tří kliknutí?
- Hlavní panel = taková malá apokalypsa. Když už si do Quick Launch dám FireFox, možná to znamená, žee ji tam chci mít a zapinat ji, ne že se to tlačítko má po prvnim kliknutí změnit na "otvírač náhledu otevřenýho okna" (nebo jak to nazvat) a pokud chci otevřít nový okno FF, jeden klik už prostě nestačí.
-Víc tlačítek na míň funkcí ... aneb když je v menu pět tlačítek a z toho tři (každý má jinou popisku) dělaj to samý, někde je něco špatně ...
-Vyhledávání souborů poněkud useless (kde je k čertu možnost vyhledávání podle data změny/ vytvoření? Podle obsahu? ).
-Co bylo sakra špatnýho na SysTray? ...že ji museli schovat pod další tlačítko takovym způsobem, abych určitě neviděl, když mi přijde zpráva po ICQ/ Skype, nebo eMail do Thunderbirdu.
-Nabídka start ... už u XP mi vadila ta její nová verze a vadit mi nepřestala. Ale tam aspoň když jsem kliknul na All Programs, otevřelo se menu velký klidně přes půl obrazovky, kde jsem opravdu viděl všechny programy. Teď se mi tim jen vyplní nabídka Start, takže jich vždycky vidim jen pár a musim rolovat a hledat jak pako.
Verdikt:
Asi mi nezbyde, než se s tim začít vyrovnávat, ale zatim je nebudu používat víc, než na srandičky a pokusy (2/3 plusů, co jsem na nich našel se týkaj dizajnu ... jen jeden dělá něco užitečnýho).
Jako primární systém ponechávám WinXP x64.
Jo a vyhrazuju si 10GB pro pokusy s Linuxem, protože jestli se MS bude držet nastolený dekadence, asi se od něj raději vzdálím ...
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]