Tak tenhle díl mi přišel totálně o ničem. Fajn, jeden Rodney v jedný realitě vymyslí pohon, co přenáší loď mezi realitami, ale proč ho vlastně vymýšlel a co s takovou lodí v původním vesmíru hodlali dělat, to už vysvětleno není. No, můžem si domyslet, že to v tom svém vesmíru třeba totálně projeli, tak se chtěli přestěhovat o realitu vedle.
To, že plukovník Gel a jeho banda do lodi vlezou je ještě v pohodě, to by asi udělal každej zvědavej člověk. Ale pak už to začlo jít s dílem docela z kopce.
Super geniální Teyla. Nejen, že je tak nadaná telepatka, že dokáže bez problémů řídit wraithskou loď a ovládnout královnu, ale ona je dokonce tak geniální, že po jednom rychlokurzu dokáže ovládat všechny systémy lodi, na který se octla jen párkrát a to ještě jako pasažér. Nevím, na co tedy na lodi přechovávali vědce, viz třeba dr.Novak, a dokonce asgarda, když ty systémy jsou tak jednoduché, že je během chvíle pochopí i mimozemšťan, který se celý život živil okopáváním cibule a šviháním klacíků.
K ději...už to zaříná být opravdu klasika - celý díl to nejde a v poslední chvíli to najednou jde.
Nepřátelé - když jsem ty nové emzáky viděla poprvé, myslela jsem, že se dostali do Delta kvadrantu. Borgové jak vyšití. Jen mi chybělo ono slavné "Budete asimilování, odpor je marný."
Doufám, že je vyštrachají i v naší realitě a budou další super silní nepřátelé
A taky mě docela vyvedla z míry Lornova věta "Zavolejte Woolseyho." Ona se odněkud jen tak objeví loď, zmizí na ní vlajkový tým, několik hodin nikdo neví, co se děje, ale proč bychom tím velitele expedice vlastně obtěžovali, že jo. Zavoláme velitele až ve chvíli, kdy se loď zase objeví a my tam pošleme další tým.
Btw. Ronon a jeho tříškání do tlačítka - sotva se začal Ronon jevit trochu jako myslící bytost, tak z něj zase udělali jeskyního muže