Já přemýšlím, jako voják a moje zelené smýšlení řve na poplach, když čtu, co píšeš... Ty jsi se asi nikdy neúčastnil, žádné bojové akce, Ať už ostré, nebo cvičné, že? Z pohledu, nezasvěceného autora "civilisty", je tento, plán brilantní a je pro "civilistu" logický... Nicméně, zeptáš-li se jakéhokoliv, mě vojáka, kontraktora/mediátora/operátora,Daidalose, Coldvela, aktivní zálohy nebo jen Militaristy, co provádí AS military, pro zábavu, tak ti řekne, že je to naprostý nesmysl.
1.) Vědec v žádnom případě neobstojí v boji. Bude za chvíli mrtví. Nezná taktické postupy, ústupové formace, základy CQB, tichou gestikulaci, ta má pro představu přes 500 povelů a trvalo mi měsíce intenzivního tréninku, než jsem se jí naučil přirozeně používat, neznají ústupové formace (louskání atd...). Nemají drill, co se týká přebíjení a tasení, nedokáží správně mířit a tak dále a tak dále. Zvládnout střeleckou pozici, pro palbu ze stoje, bez opory s dlouhou zbraní (tzv. dvojí prohnutí neboli esýčko) trvá dny. Střelba není jako v seriálu, kdy nemáš zbraň zapřenou a na full auto všechny skosíš. Standartně (i při krycí palbě) se pálí jednotlivě poř. sekundové dávky, protože jinak to lítá do p*če...
Jeden příklad za všechny.
Např. já dokáží ze steheního pouzdra vytasit zbraň a zastřelit člověka, co stojí pár metrů, přede-mnou, dříve, než jeho mozek vyšle signál, aby zakřičel. Nebo dokáži vytasit a zastřelit VIP dříve, než bodyguard, stojící za ním, ho stačí strhnout za sebe a ukázat mi záda. A tenhle hmat za krk co se učí bodyguardi je otázka zlomku vteřiny. Sám ho umím a viděl jsem ho dělat i špičkové profesionály...
Další: Jdu po chodbě a za mnou vyje vědec a střelí mě do zad, začnu padat na zem, nicméně se částečně ve vzduchu otočím a při dopadu se popř. dootočím, dopadnu na záda. Zároveň jsem během pádu vytasil. Takže v okamžiku, kdy dopadám na záda, tak se vymršťuji, jako bych dělal sed lehy a jedním, či dvě výstřely posílám vědce do náruči smrti, dříve než stačí cokoliv udělat, natož vystřelit podruhé.
Být voják není jen o tom, naučit se střílet, ale o mnoho let praxe. Úplné základy, aby člověk v přímém boji přežil ,alespoň pár minut, se učí na kurzech, půl roku, gestikulace se učí další půl rok, taktika, pochodové formace, taktické formace, ústupové formace, palebné rozložení... další půl rok, pravidla CQB (což je něco co využiješ nejvíce na Atlantis) min. půl rok. základy zdravovědy a postupů- půl rok, drill trvá roky,
Takže to máš min. 2 roky, spíše tři (drill samozřejmě nezahrnut), než se bude moct civilista, alespoň srovnávat s těmi nejlepšími z nejlepších (protože na Atlantidě jsou jen ti nejlepší) a stejně na 70% vědec stejně prohraje. zbylích 30% jsou okolnosti
2.) OK to stím vařením beru.
3.) Zbytečná opatrnost, ale máš pravdu, štít se může vybít.
4.) Jop AI je potvora
5.) Ano sice vzpoura, ale kdo říká, že se musí zapojit všichni, sestavím šest-sedm Fire-teamů a v noci, kdy je hlídka jen v kontrolní místnosti, obsadím strategické oblasti (křeslo, rozvodna, zbrojnice, řídící místnost s bránou)... A mám prakticky vyhráno... Znepřátelená strana se nedostane k většině zbraní a tudíž nejsou prakticky hrozba... Zbytek spřáteleného vojenského personálu se těsně po obsazení zbrojnic, dojde pro výstroj, posílí jednotky v startegických sektorech a systematicky obsadí ubikace a chodby města.
Žádný výcvik není třeba, ti vojáci jsou na toto cvičení... Ano dojde k šarvátkám, kdy jednoho vojáka překvapí ze zálohy a odzbrojí a začnou dělat neplechu, ale proti přesile nemají šanci... Tohle není jako v seriálu, kdy John sám postřílel všechny Geniáje, tohle jsou vojáci vycvičení stejně dobře jako John, někteří i lépe.
6.) S tím chromažďováním, jsem přemýšlel, jak by jsi to asi udělal ty, protože kdybych nad tím přemýšlel, jak já, tak bych to udělal úplně jinak (snad si mě pochopil

)
7.) Vědec nemůže bojovat, respektive je to civilista... A ve válce/bitvě bojují armády, ne civilisti. Armády tady suplují rozpolcené ozbrojené složky a civilisty vědci atd. Tuhle "válku" by měli bojovat vojáci, civilisti/vědci by do toho neměli být vůbec zataženi... Existuje totiž Mezinárodní válečné právo, to je něco jako taková směrnice, co vojáci můžou a nemůžou...
8.)
„Ja preferujem skôr stranu vzbúrencov. Mám tam viac priateľov a okrem toho vojakov som už raz z mesta vykázal, takže to môžem spraviť znovu. Pridáme sa k vzbúrencom?“
Bola to otázka, nie konštatovanie a Maria pochopila, že sa od nej očakáva rozhodnutie. Prikývla: „Súhlasím. Ale nie celkom otvorene. Nemusia dostať všetko ako na tácke...“
Tu to hovorí dost jasně, jsou na straně vzbouřenců, ale raději je nechají prolévat krev, díky své vrozené antické aroganci. Než aby jim to daly "na tácku" nechají je se navzájem zabíjet... hm...
9.) je vidět, že neznáš dobře vojenské vysílačky, tam nejsou v basicu nastavené šifrované kanály, ale dají se tam v pohodě naprogramovat. Naprogramuješ makro, díky kterému budou moci poslouchat (respektive dešifrovat a poslouchat) jen vysílačky se stejným makrem... Nebo se dá bez problému použít nějaká šifra.. např. Vernamovu šifru, tu nerozluští ani náš drahý Forlin s nejvýkonějším počítačem známého vesmíru za zády.
10.) Ano, můj život je důležitější než jeho, pokud nabudu dojmu, že tasí zbraň, zastřelím ho, nebo postřelím... nebudu řešit, jestli jenom vytahoval kapesník... zkrátka jsem nabyl dojmu, že může tasit zbraň, je hrozba, PRÁSK.
11.) Zneškodňovat rozuměj, např. omráčit/svázat... NEřekl jsem zastřelit, pouze zneškodnit a to je rozdíl

.
12.) Neříkám, že je budu vraždit všechny. Ale je rozdíl, mezi zásahem policie a útokem kontraktorů/vojáků. Policista zneškodňuje. Voják, taky zneškodňuje nicméně k onomu krajnímu prostředku dojde u vojáka mnohem dříve, než u policisty.
Neřekl jsem, že zabiju kohokoliv na potkání, nebo, že budu lidi systematicky vyhledávat a zabíjet. Ale pokud si budu myslet, že na mě někdo tasí zbraň (a třeba vzpoura už probíhá), tak ho zkrátka min. postřelím a nebudu dumat nad tím, jestli se chtěl jenom vysmrkat, nebo šahal pro zbraň. Že jsi si myslel, že si sahá jen pro kapesník, budeš moct sám sobě vysvětlovat, až ti prostřelí hlavu...
Feeling borded, call me Fredy idrc...