Úvodní část byla hodně dobrá, líbilo se mně použití jazykových prostředků, skladba vět a všechno s tím spojené. Prostě a jednoduše se to dobře četlo. Nejsem si jist, jestli to tak pěkně bylo pokaždé, ale všimnul jsem si toho až teď

Kvalita se opravdu zvedá. V tom můžeš jedině pokračovat

Dále doufám, že příběh Destiny oproti seriálu nějak pozměníš, protože ten už jsme si jednou prožili a znovu mě to moc neláká, i když bys na tuto problematiku samozřejmě mohl nahlédnout trošku jinak a odhalit jiná úskalí, která nebyla v seriálu jakkoliv řešena a vyřčena. To by byla jiná. Ke zbylé části nemám, co se týče obsahu, co vytknout. Budu pouze jako poslušný žáček čekat na další pokračování a na další důvod ke kritice

„Sakra fix, vždyť jste mezi nimi víc jak dva roky, něco takového vám snad měli ohlásit…“ útočil na Telforda, který chápal jeho rozčílení.
-- Tahle věta mě celkem zaskočila. Možná si to jen namlouvám a hledám záhady tam, kde nejsou, což by ovšem rozhodně nebylo na škodu, ale z tohoto úryvku mám takový pocit, jako by Telford operoval na území Aliance jako dvojitý agent. Nevím proč, ale ti "oni", mně prostě připadají jako Luciáni

Tedy pro vysvětlení...hrál by to tak, že slouží Alianci, přičemž by byl stále loajální Zemi, jestli jsem to vysvětlil dost jasně. Každopádně se nechám překvapit a byl bych velmi rád, kdyby tomu tak bylo, protože jakákoli odchylka od nalinkovaného seriálového příběhu přijde vhod.
A co se týče tanku. To je samostatná kapitola

Něco tak monstrózního, jako jsi nám dnes předvedl, jsem tedy dlouho neviděl. Asi si to celé budu muset pročíst ještě jednou, abych dokázal na vše reagovat

Už ten design mě celkem překvapil. Očekával jsem spíše "klasický" tank, než tuhle obludu
Kola a pohonKola jsou opravdu obrovská, až mně připadá, že zbytečně moc. A pokud to chápu dobře, tak každé kolo má svůj motor. Už jen tohle musí být extrémně náročné na prostor, když si představím, kolik tam těch kol je. Byla tam sice řeč jen o tom, že každé kolo má vlastní zdroj energie, ale pokud by měl tank pouze jednu pohonnou jednotku, tak stejně neexistuje možnost, jak tu energii do kol rozložit podle priorit. Pokud ovšem ten pohon nefunguje na zcela jiném principu, než je nám znám. Dále by mně také zajímalo, z jakého materiálu jsou ta kola vyrobena. Pokud je to tank do opravdové války, musí odolat energetickým zbraním, minám, kulkám a ostatní havěti, jinak by byl s tankem amen.
TrupPsal jsi tam o tom, že čumák dokáže odrážet kulky. Jen si nejsem jist, kolik ras ve vesmíru ještě tento druh zbraně používá

Napadají mě tedy Luciáni, ti jsou jasnou volbou číslo jedna a pak jedině vzbouřenci z řad Země

V dnešním boji se tank setká spíše s energetickými střelami, o jejichž odrážení nejsem zcela přesvědčen
StrojovnaTak jestli jsem něco nečekal, tak čtyři naquadahové generátory

Myslím, že tolik by stačilo na napájení celé lodi
Zbraňový systémPrimární dělo mě tedy doslova vyvedlo z míry. Opravdu to vypadá jako rameno jeřábu

Nejsem vůbec schopen si představit, jak by to mohlo fungovat, ale vypadá to dost nemotorně. Otáčení toho děla rozhodně nebude rychlé, a když by byl tank ve stísněnějším prostoru a chtěl vystřelit do strany, nevím, jestli to bude vůbec proveditelné. Celá zbraň by se v tu chvíli musela na střeše otočit, což by zapříčinilo to, že by na jedné straně jaksi přečuhovala do prostoru

Stejně tak to, co už tu padlo. Zbraň bude schopná střílet jen do větší dálky. Když se totiž octne někdo těšně před tankem, nebo bude tank na kopci a někdo pod ním, dělo nemá šanci se mta jakkoli natočit. Dokáže to střílet i paprsky...tak teď už ztrácím veškeré iluze o tom, že je to tank

Je napájeno jedním generátorem, což je v součtu mnohem více energie, než je k dispozici asgardským platformám na lodích, díky čemuž by musel mít každý výstřel totálně devastující účinek. Otázkou je, co tak silného se proti tomuto tanku může postavit. Jak jsem pochopil, moc vysoko střílet nemůže, takže stíhačky to asi nebudou, a jestli s tímhle půjdou hoši ze Země do pěchoty, tak to bude vážně masakr.
*Doposud jsem uvažoval, že tank žádný štít nemá, takže ty poznámky ohledně kol a dalších věcí jsou vlastně nesmyslné, protože štít nikdy neselže
Obranné systémyPrávě jsem si uvědomil, že tank disponuje i štítem. Další věc, která z něj dle mého dělá spíše vesmírnou loď či pevnost na kolech

Stejně tak napájen samostatným generátorem. Když si představím, jak bude ten štít malý v porovnání se štíty lodí, tak jeho síla bude muset být opravdu neskutečná. Mám takový pocit, že na Prometheovi fungoval štít pomalu s jedním generátorem

A teď to celé dostane jeden malý tančík

No, vážně jsem zvědav na jeho sílu.
Další v řadě je maskování. U něho předpokládám, že bude sloužit spíše na oklámání senzorů, než pešáků, protože motor tanku bude určitě vydavát hluk, pokud tedy nemá stealth mód, o čemž však nebyla řeč, a kola za sebou budou nechávat vyjeté stopy.
A jsem moc rád, že jsi tam nakonec dodal ty kulomety. Už jsem se bál, že tank zůstane jen s tím velkým beranidlem
I když kulomety alespoň částečně doplnily zbraňový arsenál, představoval jsem si to trošku jinak. Od tanku jsem očekával velkou multifunkčnost a schopnost flexibilně se přizpůsobit boji. Tím mám na mysli - alespoň částečně mobilní hlavní dělo s podporou slabších kanónů, a to jak proti pozemním, tak vzdušným cílům, slabší kulomety, třeba i s výbušnou municí (to už je ale maličkost) proti pěchotě a silnější proti vzdušným cílům, nejlépe s modifikivatelným režimem střelby a i střeliva, pak nějaký odpalovací systém pro naváděné rakety a klidně i plamenomet, ten se k tankům také občas přidával a dle mého může být v jistých stiuacích užitečný. Vyhrál sis s tankem celkem dost, ale od zbraní jsem tedy čekal více. Hodně jsi ukázal hlavní zbraň a pak jsi to jen odbyl těmi kulomety, toť můj názor, snad se nebudeš zlobit
SystémNevím, co všechno ty senzory umí, ale snad nechybí infračervené a tepelné spektrum. Senzory jak je známe z SG sice odhalí nepřítele, ale pouze monitoru, při střelbě z tanku je občas potřeba vidět svůj cíl přímo, když ho zaměřuješ. Teď mě napadá, jak je vůbec to celé zaměřování vymyšleno. Jestli pomocí nějakých kamer, nebo se zbraně navádějí na své cíle automaticky. Když si představím normální tank, tak vím celkem přesně, jak to probíhá, ale tady mě to vůbec nenapadá

A rychlost mně taky dost zaujala. Když si představím, kolik je toho v tom tanku narváno, tak je to opravdu úctyhodné

Ale předpokládám, že věda šla i v tomto odvětví dopředu, a tak je i pohonná jednotka o dost výkonnější a účinnější.
To bude pro tentokrát vše

Jak se dívám, tak jsem se věnoval hlavně tanku, a to hlavně jeho kritice

Nerad bych ale, aby to vypadalo, že se mi nějak nelíbí

Jen jsem psal o věcech, ke kterým jsem měl nějakou výtku. Zbytek je samozřejmě v pořádku (zbylo vůbec něco?

). Moc jsem tentokrát nechválil, to je pravda, ale já si myslím, že Daedalos už je zvyklý a že z toho nebude nijak přešlý

Tak už snad opravdu vše. Těším se na naši rozpravu na téma: Tank
A jak se tak dívám, tak jsem asi trhnul rekord v délce komenáře. Dělá to přibližně dvě a půl A4, což podle mé paměti překonává i finální komentář po přečtení St0rmova universa, což si rozhodně můžeš připíchnout k trofejím