Z mrtvých vstání, part 3
"Co se v noci dělo v tělocvičně?!" přepadla seržantka Reedová George ráno. Tohle byla zpráva dne číslo jedna, která stihla obletět celou Atlantis tolikrát, že měla nejméně dvacet různých podob.
"Nic, co by se tě týkalo," pousmál se voják.
"Ale no tak! Odevšud jsou slyšet fámy a já chci fakta!"
"Johanson a Smithová se poprali."
"Ou...a kdo vyhrál?" starala se s nadějí v očích.
"Málem kapitán, ale pak se Johanson vzpamatoval."
"Au," knikla Liv.
"Jo," přikývl. "Není to ale nic, co by se tě týkalo." Pousmál se a snažil se jí taktně zbavit.
Olivie jej doběhla a dál dorážela: "Prý byla Smithová pořádně vytočená."
"Jo, vypadala jak Černobyl dvě minuty před výbuchem."
"Drsnééé. Další věc se má tak, že mi kapitán říkal, že chceš jinam."
"Ano?" zamrkal George, tohle přišlo dříve, než si přál. No, tak to bude horší, než by chtěl. Na chvíli zavřel oči a postavil se problému.
"Ty... že chceš odejít...z týmu." Všimla si, že jen pokrčil rameny a naprosto bez emocí na ni zíral, to bolelo. "Proč?" hlesla.
"Proto...a teď nad tím neuvažuj, večer jdeme ven, tak se na to soustřeď," přidal do kroku a zatočil do jídelny.
Rychle ho dohnala. "Nemůžeš mě jen tak odbýt!"
"Ale ano, můžu," zahučel. "Není o čem diskutovat."
"Nemůže mě tady jen tak nechat!" vydechla. Co na tom, že udělá scénu před půlkou jídelny?
"Nevím ještě, jestli to tak bude," zahučel.
"Nebude to tak, nikam nepůjdeš." Nafoukla se.
"A kdo mi v tom zabrání?"
"Já!“ prskla jak kočka.
"A jak?"
"Řekni mi jediný rozumný důvod proč?" Popadla ho za ruku a táhla ho z jídelny do nejbližšího skladiště. Tohle si musí vyjasnit, ať se bránil, jak chtěl, stejně v něm s ní skončil. On totiž skladiště používal jen na jednu věc. Jakmile za nimi zapadly dveře, tak se opřela o regál a čekala, co jí řekne.
"Protože...nemůžu už s Mattem být v jednom týmu. Nedělalo by to dobrotu."
Jenom na něj koukala. Nechápala nic. "Ale..."
"No co? Pohádali jsme se. Je jedno o co, ale už to nebude jako dřív."
Sedla na jednu bednu a koukala na něj. "O co jste se pohádali?"
"To je jedno."
"Ne není a ty to víš." Pak poplácala na kus bedny vedle sebe. "A nebuď nervózní," rozesmála se. "Tak jsi ve skladišti se mnou."
Sedl si a povzdechl si. Chvíli sledoval svoje ruce, než z něj vypadlo: "O tebe." Vyjeveně na něj zase koukla. Nic nedávalo smysl. "To neřeš. Prostě dva kohouti na jednom smetišti," povzdechl si ten den asi po padesáté a zase vstal.
"Ale já nechci, aby si odešel," šeptla. V duchu jí pomalu docházelo, že Matt měl celou dobu pravdu.
"Ještě nikam nejdu, znáš to, než to projde vším..." zahučel a koukl na hodinky. "Musím jít."
"Georgi," hlesla. "Slíbil jsi, že tu budeš."
"Já vím, ale už tu máš Matta," usmál se křečovitě.
"Nedělej to, prosím."
"Uvidím, ano," broukl. "Už fakt musím," zmizel ven. Chvíli za ním koukala, a jakmile se dveře zavřely, tak vzteky nakopla nejbližší bednu. Začalo jí to přerůstat přes hlavu.
Ginny na zbytek týmu čekala u brány. První přišel Will.
"Takže nakonec jdete?" broukla. Jenom přikývl. "Ve třech?"
"Ne, máme náhradu."
"Aha," knikla. "To bylo rychlé."
"Ano, to bylo," pokrčil rameny. "Sheppard nám přidělil Johansona."
"Johan...jistěže," zavrčela a založila si ruce.
Jen pokrčil rameny. Za chvilku přišel zbytek týmu - Liv, George i Matt. Brána se otevřela.
"Hej!" křikla ještě Ginny. "Buďte opatrní."
"Budeme," křikl Tylor.
"Dejte tu pozor na všechny!" mávl jí kapitán. Prošli a brána se zavřela. Ginny si povzdechla. Pak si ale uvědomila, že ji konečně přestala bolet hlava. Maličko se zamračila a znova koukla na bránu. Tohle bylo docela zvláštní. Vydala se do jedné z laboratoří, kde si pustila kamery z pokoje, kde byl v karanténě poručík Johanson. K jejímu překvapení na videu nikdo nebyl. Přišlo jí divné, že to ochranka nijak nenahlásila. Ledaže by viděli něco, co tam nebylo. Vyšla z místnosti a šla k sobě do pokoje, vzala si sebou pití a nějaké chipsy a vrátila se ke konzoli. Pustila si celé video trošku zrychleně. Lidé přicházeli a odcházeli a mluvili evidentně s někým, kdo tam vůbec nebyl. To nic neměnilo na tom, že to ochranka měla vidět! Znova to celé projela. Pak projela kamery v jídelně, u brány, v zasedačce...ten chlap nikde nebyl. Video vypnula a šla se podívat do jeho pokoje. Jak karanténího, tak normálního. Snažila se najít něco neobvyklého. V jeho pokoji, kde měl bydlet, to vypadalo, jako by tam nikdo nebyl celé měsíce. Chápala, že chlapi to moc neřeší, ale každý měl aspoň sprchový gel. Nebylo tam nic, kromě bundy Reedové, nebyla tam ani jeho uniforma. Šla k sobě a začala pátrat v antické databázi. Začala planetou, kde ho našli. Většinou nic nenašla, tedy kromě pár odkazů, jako vždy. Jenže to už se jí chtělo spát, tak toho nechala.
Kapitán Smithová se vzbudila uprostřed noci. V rohu viděla něco se zalesknout a pak k ní vykročil nějaký stín.
"Vím, že si tam byla. U mě. Budu tě sledovat, budu tvůj stín kamkoliv se hneš...a až to nebudeš čekat, zlomím ti vaz," zasyčela postava. Jenom se rychle natáhla do šuplíku pro zbraň a namířila jí do rohu. Jenže to už tam nikdo nebyl. Rychle vyběhla na chodbu. Musela za...za kým vlastně. Will byl ještě na misi. Moment. Museli už být zpátky, když se Johanson objevil u ní. Utíkala k Willovi. Zabušila na jeho dveře, a když neotvíral, tak mu vběhla do pokoje. Zvenku slyšela nějaké kroky. Rozhlédla se po pokoji a z koupelny slyšela vodu. Zabušila na dveře.
"Wille, to jsem já! Pojď ven, prosím!"
"Moment!" vyjekl. Jenom nervózně čekala. Ty kroky slyšela za dveřma přecházet stále. "Co se děje?" staral se a přidržoval si ručník.
"Já..." teď se zarazila. Když mu to řekne, bude si myslet, že ji přeskočilo. Ale tak to riskne. "Někdo byl u mě v pokoji," šeptla vyděšeně.
"Cože? Počkej, hned tam půjdeme," doběhl ke skříni a začal se oblékat.
"Měl...měl v ruce zbraň. A říkal, že..." zavřela oči a snažila se vzpomenout si, co vlastně říkal.
"Dobře, uděláme to nějak. Můžeme tě nechat... nevím." Otočil se na Ginny, která se úplně třásla. "Uklidni se, prosím," chytl ji a snažil se jí nějak uklidnit. Posadil ji a nalil jí vodu. Složila si hlavu do dlaní.
"Na kamerách nic není," zahučel, když vypnul vysílačku, přes níž komunikoval s kontrolní místnosti. "Dívali se na transportéry. Nikdo je v poslední době nepoužil."
"Ale..." hlesla. "Někdo tam byl," špitla.
"Zajdeme na ošetřovnu, ano?"
"Nepřeskočilo mi," hlesla.
"Ano, ale jen půjdeme na ošetřovnu, nic víc..."
"Ne, musím ti něco ukázat!"
"Co?" broukl. Táhla ho k první konzoli a pustila videa, na které se dívala k večeru.
"Vidíš?" hlesla.
"No, Matta v karanténě a?" Ginny jenom zamrkala. Ona viděla prázdný pokoj.
"Vždyť tam nikdo není," vydechla.
"Ginny, jdeme na ošetřovnu, hned."
"Ne, já..." nechápala to. Přes její protesty ji dotáhl na ošetřovnu.
Doktor Beckett jí udělal snad veškeré vyšetření. Teď jí svítil do očí. Trošku je přivírala, zase ji bolela hlava.
"Tak co?" zajímal se Will.
"Nic je naprosto v pořádku, tedy... vyšetřím ještě vás, ano?"
"Já jsem v pořádku," namítl.
"Slyšel jsem, že vás někdo ohrožoval, kapitáne," ozvalo se ze dveří. Stál tam Matt. Ginny ztratila i tu poslední kapku barvy v obličeji. Měla dojem, že se jí najednou rozskočí hlava. Zatmělo se jí před očima.
"Chyťte ji!" vykřikl Carson a Will zareagoval naštěstí rychle a kapitána chytil.
"Položte ji na stůl. Kapitáne Ryane, pod skener, pak vy, poručíku." V tomhle byl doktor Beckett nekompromisní. A Will to věděl, raději poslechl a lehl si pod skener. "Dobře a teď vy poručíku." Matt, stejně jako jeho velitel, poslechl. "Chm...všechny výsledky máte v pořádku. Možná je kapitán jenom přepracovaná. Doporučil bych jí ze pár dní odpočinku," broukl doktor. "Poslední dobou jí trápí migrény, je možné, že je z toho unavená." Vypadal však, že nad něčím přemýšlí. "No...chm...nevím, co s tím," povzdechl si. Počkal, až Matt i kapitán odejdou a pak šel probrat kapitánku.
"Vím, z čeho máte ty migrény."
"Aspoň někdo," hlesla trošku nechápavě a pomalu si sedla.
"Všiml jsem si, že se vám bolest hlavy zhoršila až do bezvědomí ve chvíli, kdy do místnosti vkročil poručík. Nechal jsme vyšetřit kapitána i poručíka." Ukázal jí tři snímky. "Vidíte tohle?" ukázal na jeden, kde byla nějaká skvrna.
Přikývla. "Čí to je?"
"Váš, jako by tam byla nějaká látka. To samé je u kapitána, ale u Johansona není nic. Můžu zkusit ještě sebe, ale obávám se, že na tom budu stejně jako vy."
"Spustím váš sken," přikývla a pomalu vstala. Přikývl a položil se na lůžko a počkal. Jakmile sken dokončili, tak zjistil, že se nikterak nemýlil.
"Můžu ještě prověřit někoho, ale ať je to, co je to, máte to vy, já, kapitán..."
"Všichni kromě Johansona. Potřebuju vám něco ukázat," hlesla a sedla si k jeho notebooku. Znova našla ta videa. Ukázala je doktorovi.
"No poručík Johanson, co tam mám vidět?" zamrkal.
"Já tam nevidím nikoho," broukla.
"Dobře... hm," zamračil se. "Musíme něco vymyslet, věřím vám, že tam nic nevidíte... mám nápad!"
"Jaký?" zahučela. "Ale stejně, doktore. Migrénu jsem měla už to ráno, co jsme šli na tu planetu. Takže to s tím souviset nemusí."
"Nemusí... ale zkusit to můžeme," pousmál se a něco jí píchnul. Chvíli jí bylo zle. Pak jí pustil záznam znovu. Viděla tam poručíka. Po chvíli obraz zase zmizel.
"Co to bylo?"
"To... byla zkouška, potlačil jsem vaši bolest hlavy na chviličku, teď zkusím něco já..." A pak dlouho mlčel. Ginny ho jenom sledovala. "Vaše migréna, kapitáne," zahučel. "Vám zřejmě pomáhá k tomu, abyste viděla pravdu."
"Nádhera," zahučela. "Aspoň k něčemu je dobrá."
"Ty léky, co jsem vám dal, ji na chvíli potlačili a viděla jste Johansona, já si naopak vzal něco, co většinou způsobuje jen bolest hlavy..."
"Aha," přikývla.
"Pak je tu otázka... kdo je Johanson?"
"Nevím," hlesla. "Ale zjistím to."
"Dobře... zůstanete na ošetřovně, většinou jsou tu sestřičky i doktoři..."
"Nechci být tady," hlesla. "Chci do svojí postele. Potřebuju se vyspat."
"Kapitáne," řekl vážně Beckett, "pokud vás pustím, jste si jistá, že se dožijete rána? Já jen, že jsem slyšel, co kapitán říkal. Že prý u vás někdo byl.“
"To se mi asi jenom zdálo."
"Vaše bezpečí je důležitější než vaše postel. Dám vám léky na migrénu i na spaní. Měla byste do rána spát nerušeně a tady budete pod dohledem."
"No...dobře," hlesla. "Ale ráno můžu jít, že ano?"
"Jistě," přikývl a podal jí nějaké léky i skleničku s vodou.
Ráno za ní přišla doktorka Weirová.
"Slyšela jsem, kapitáne, že nejste moc ve své kůži. Rozhodla jsem se, že pro zatím poručík Johanson zůstane v týmu místo vás."
"Dík za dobré zprávy hned po ránu," zahučela. "Hned je mi líp."
"Je to lepší. Hlavně je to pro bezpečnost celé základny."
"Jo, jasně. A mám tady dělat co? Hrát golf, malovat?"
"Můžete vést briefingy."
"Super, to jsem vždycky chtěla."
"Dokud vám nebude lépe, pak nemám jinou možnost.“
"Jo," povzdechla si. "Kdybyste potřebovala třeba uvařit kafe, dejte vědět," zahučela a odešla pryč. Doktorka Weirová jen potřásla hlavou. Tohle bylo peklo. Navíc na stole jí ležela žádost o přeložení do jiného týmu. Jenže všechny byly plné.
Ginny se šla projít do města. Šla opuštěnými chodbami a užívala si toho ticha. Po chvilce zjistila, že se chodbou rozléhají i jiné kroky než jenom její. Otočila se, ale nikdo tam nebyl. Začala být kvůli tomu docela nervózní.
"Třeba mi fakt hrabe," potřásla hlavou a šla dál. Zamířila radši někam mezi lidi. Sem tam se otočila a občas viděla nějaký stín schovat se za roh. Rozhodla se, že se opět spolehne na antickou databázi. Ale nejdřív rychle doběhla mezi lidi. Hned jí bylo líp. Matta našla s Liv v jídelně. Oba se smáli a vypadali jako dokonalý pár. Chvilku je sledovala ode dveří. Vypadali perfektně. Nikdy by ji nenapadlo, že seržant může být takhle spokojená. Trošku se pousmála. Přála jí to, ale ne zrovna s ním. Ani jeden ji vůbec nezpozoroval. Vydala se do jedné z laboratoří. Rozhodla se s tím pokročit a jednou provždy to vyřešit. Jenže jak si myslela, že to půjde lehce, asi jako když se zadá v Googlu heslo nová kolekce od Versace, tak to tak rozhodně nešlo. Trvalo jí týdny a týdny, než se pohnula z místa. Mezitím s ní přestal postupně mluvit Will, George a pak i Liv. Drželi se jenom okolo Matta. Sedávala sama u stolu u jídla a pak si ho začínala brát k sobě. Mezi lidma se zdržovala hodně málo. George postupně opustil tým a místo misí měl převážně služby. Vypadalo to, že je spokojenější. Často trávil dost času buď s doktorkami a nebo s poručíkem z Lornova týmu, ve kterém našel dalšího dobrého kamaráda. Olivie Reedová naopak umlkala a na tréninky do tělocvičny chodila jen, když musela.
Jednoho večera se George vydal do svého pokoje. Umyl se, vyčistil zuby a rozhodl se vykašlat na cokoliv. Měl po dlouhé službě a chtěl se dospat. Někdy kolem jedné v noci ho vzbudil zvuk otvírání dveří. Rychle vzal pistoli a namířil ke dveřím. Světlo z chodby ozářilo drobnou postavu, která zamířila k němu.
"Georgi?" ozvalo se šeptem.
"Málem jsem tě zastřelil," zahučel a zbraň odložil.
"Já... můžu?" houkla postava a ukázala k němu.
"Jo, co se děje?" Sedla si na postel a mlčela. "Co se děje?"
"Já..." pak se postavila. "Neměla jsem sem chodit."
"No tak dobrou noc," zahučel. "Přišla jsi z nějakého důvodu. Proč?"
"Protože chci, aby ses vrátil," šeptla.
"Nemůžu," broukl. "Ne, dokud tam je Matt."
"Aha... jasně..." řekla spíše plačtivě než naštvaně. "Fajn... nepohodli jste se? Fajn... vím jak to vyřešit!"
"Jak?"
"Dobrou noc," zamumlala. Popravdě sem šla hledat to co vždy. Nějakou tu útěchu, ale ze zoufalství zapomněla, že se s ní několik týdnů nebaví.
"Liv, proč si přišla?" Vypadalo to, že chvílí váhá, ale nakonec se k němu rozeběhla a doslova mu skočila do náručí. Překvapeně zamrkal a objal ji. Jenom se k němu tiskla a nic neříkala. George byl totálně mimo. Nechápal, proč k němu přišla u prostřed noci a doslova se mu nacpala do postele. Dobře, teorii by měl... ale to by nesměla být s Mattem, a nebo by hlavně nemohla být Reedová. Hladil ji po zádech a přikryl ji.
"Nechoď nikam, prosím," zašeptala.
"Vždyť jsem tady," zahučel.
"Odešel jsi a nechal jsi mě tam samotnou."
"Kde?"
"Od té doby, kdy jsme se bavili ve skladišti, jsi na mě nepromluvil, když jsi nemusel. Ignoruješ mě... co jsem udělala?"
"Nic si neudělala. Jenom nechci lézt Mattovi do zelí."
"Pane bože!" sedla si. "Ať se jde vycpat! Umřel a teď si sem nakráčí a myslí si, že všechno bude stejné?!" Doslova vzteky zrudla. Vypadala podle George neodolatelně.
"Sluší vám to spolu. Nebudu se mezi vás plést."
"Co ti řekl?!"
"Nic mi neřekl. Prostě je s tebou on. Dál to řešit nechci."
Převalila ho na záda a naklonila se nad ním. "To protože on si hvízdne, tak ty mě začneš ignorovat?"
"Ne, jenom nechci, abys měla problémy."
"Problémy? Georgy vysyp to ze sebe, nebo se neudržím."
"Aby žárlil," broukl.
"To abych mu dala důvod k žárlivosti co?" zazubila se, podle hlasu byla stála naštvaná.
"Liv nevím, jestli..." broukl a pak zmlkl. Políbila ho.
Trvalo docela dlouho, než se odtáhla. "Promiň, říkal jsi něco?"
"Asi ani ne," hlesl.
"To je dobře," přikývla a znova ho políbila. Tohoto nebude litovat, ani kdyby se dělo kdo ví co. George nakonec došel k závěru, že byl vůl.
Ginny se na sebe koukla do zrcadla. Několik týdnů neustálého bolení hlavy, čtení stovek stran antického textu, práce od doktorky Weirové a skoro žádného kontaktu s lidmi se na ní podepsalo. Zhubla o několik kilo a měla pod očima tmavé kruhy. Povzdechla si a opláchla si obličej. Znova se šla začíst do textu. Za několik hodin se zarazila. Měla to. Věděla o něm všechno. Tenhle text hledala týdny a měla ho přímo pod nosem. Tohle bylo dokonalé. Měla ho v hrsti. Rozhodla se, že by to měla ještě poslat Carsonovi, který ji v tomhle malém osobním pekle pomáhal. Poslala mu zprávu, ve které mu napsala, co má udělat a co se chystá udělat ona, a šla za Johansonem. Zabušila na dveře a čekala až vyleze.
"Konečně, myslel jsem... jééé, pardon, myslel jsem, opět, že jste někdo jiný."
"Smutné," zahučela s úsměvem. "Měli bychom si promluvit. Jenom my dva."
"Jo, pojďte dovnitř, mám volno. Nevím, kde se fláká seržant, ale pár minut si na vás udělám."
"To je od vás hezké," přikývla a čekala, až se zavřou dveře. "Vím, co jsi zač."
"Prosím, poslouchám."
"Jsi mimozemská entita. Bereš na sebe podobu lidí, kteří zemřeli. Postupně se tím člověkem stáváš, ale ne se všemi jeho vlastnosti, jen s těmi špatnými. Matt Johanson nebyl nikdy takový. Proto s tebou Liv není šťastná. Nejsi Matt. Jsi jenom jeho stín. Špatná kopie. Já tě na videu nevidím a nepůsobíš na mě jako na ostatní, protože jsem tebe - Matta - neznala. Ale ostatní skáčou, jak ty pískáš. Vypouštíš nějakou chemikálii, díky které tě oni vidí a myslí si, že je to tak v pořádku. Já tě vidím ale povahově takového, jaký jsi. Ne jaký jsi měl být."
Rozesmál se. "Tak tohle je pěkné... nějaká další pohádka?"
"Víš, že je to pravda a za chvilku to budou vědět i ostatní."
"Ano a jak? Pobav mě."
"Řeknu jim to..."
"Neřekneš," zavrtěl hlavou, "a ona se mnou nemusí být šťastná... nikdo netvrdí, že musí," zazubil se. "Já mám, co jsem chtěl."
"A co jsi chtěl?"
"Vás v hrsti. Reedová mě doslova obdivuje a není schopná beze mě fungovat, pokud odejdu, zhroutí se. Ostatní mě zbožňují. Ještě pár týdnů a sesadím velení."
"To se nestane," broukla.
"Možná, ale pokud ne, stáhnu je sebou..." naznačil, že pokud zemře, zemře více lidí.
"To se taky nestane," pousmála se.
"Nevsázel bych se..." a pak přišla pro kapitána tma.
Počkal do tmy a pak ji vzal do opuštěné části města. Svázal ji a čekal, až se probere. Trvalo to chvíli, ale přesto si užíval její zmatený pohled. Maličko se usmála.
"Už o tom ví dost lidí," zašeptala.
"Neví o tom nikdo," rozesmál se. "Jsi tak naivní, že jsi rovnou běžela za mnou."
"Nejsem hloupá," pousmála se.
"Ale ano jsi a teď tu budeš trčet. Vodu ani jídlo nečekej. Nikdo tě hledat nebude, stejně jako jsi to nikomu neřekla.“
"To ty nemůžeš vědět," broukla. "Teď jsi naivní ty."
"Nejsem, komu bys to asi tak řekla? Kdo by tě poslouchal? Reedová? Vždyť to sama nemá v hlavě v pořádku. Snaží se hrát si na silnou, ale přitom stačí dvě slova a sesype se. Je mimo a napůl v blázinci. Tylor? Ale no ták. Blázen zamilovaný do někoho, kdo ho ignoruje. Srab, který nemá odvahu se postavit do cesty, aby vybojoval, co chce? Nebo snad Ryan? Proboha! Mám tu každého přečteného. Nikdo z vás není tím, jakým ho vidíte!"
"Neexistuje jenom tým," broukla. "A co já? Co o mně víš?"
"O tobě? Nic... z nějakého důvodu se ti nemůžu dostat do hlavy."
"To je ale nepříjemné, že?" uchechtla se.
"To ano, ale jsi z cesty," zazubil se.
"Ale teď už to o tobě všichni ví," pousmála se.
"Neblafuj, neví nikdo nic. Nuž, musím jít, užij si tu samotu. Brzo se vrátím."
"Neřekla bych," broukla a nechala ho odejít.
Carson si přečetl vzkaz, který mu došel od kapitána. Pousmál se a vzal z lékarny malou lahvičku. Šel k ventilaci a obsah lahvičky do ní vypustil. Pak šel do místnosti, kde se lidé scházeli a kde byl největší počet lidí, aby sledoval, jestli to zabralo.
"Pane bože," zahučel seržant Lincoln, který se právě skláněl nad nějakým hlášením a cpal se večeří. Chytl se za spánky a na chvíli zavřel oči. Měl pocit, že se mu hlava skoro rozskočí.
"Co se děje?" broukl vedle něho sedící Lorne.
"Bolí mě hlava jako střep," zavrčel. "Z ničeho nic, jako by mě někdo střelil do spánků."
"Chm..." broukl Lorne. Ve dveřích se objevil poručík Johanson. Sebevědomě si nakráčel do místnosti a šel si vzít něco na zub.
"Au...au... au..." vyknikl "prezident" Lincoln a držel se za spánky. Nebyl schopen normálně uvažovat.
"Tak dík, jestli jste měl nějakého bacila, tak ho mám taky, seržante," zahučel major a promnul si čelo.
"Já rád, pane," hlesl.
"Ochranka!" křikl Carson. "Potřebuju tady bezpečnostní tým!"
"Co se děje doktore?" zvedl se major a půlka dalších vojáků a z toho asi pět omdlelo.
"Prosím, zabezpečte tady poručíka Johansona," požádal Carson hezky.
"Ale no tak, vy už taky?" houkla Liv, která seděla u stolu s Willem a Georgem. "Smithová pobláznila i vás?" Beckett se zamračil. Proč to na ni nepůsobilo?
"Co s vámi všemi je?" zahučela. Pak si povzdechla, jako jediná neměla bolest hlavy. "Půjdeš dobrovolně, Matte?"
"Hmmm...ne," zavrtěl hlavou a vytáhl pistoli. Ta malá potvora nelhala. Chytl Reedovou pod krkem. "A nikdo se ani nehne."
"Matte?" hlesla docela vyjukaně seržant. "Pusť mě..." zachroptěla. Snažila se mu dostat ze sevření. A pak ztuhla.
"Slíbil jsem ti, že to nenechám dojít tak daleko... tentokrát jsi v umírání na řadě ty..." zaznělo jí v hlavě.
Ginny se snažila dostat z provazů. Utáhl je fakt pevně. Různě kroutila rukama, jak to šlo, a cítila, jak se jí kůže odírá. Za pár minut s výkřikem ruce uvolnila. Obě zápěstí měla úplně od krve. Skousla si ret a strčila si obě ruce mezi kolena. Na chvilku bolest přestala. Jenom zavřela oči, ze kterých jí tekly slzy. Ještě chvíli seděla a houpala se, dokud se nepřestala třást, stejně jako její ruce a pomalu vstala. Musela zjistit, kde je. Rozeběhla se k oknu a vyhlédla. Podle položení hvězd se musela nacházet na severu. Povzdechla si a koukla na stěnu naproti. Byla tam ventilační mříž. Po několika minutách usilovného zápasu mříž prohrála jedna nula a ležela na zemi, zatímco Ginny vklouzla do šachty a vydala se pryč. Potřebovala se dostat jenom skrz zavřené dveře, tak se plazila pořád rovně. Díky bohu vypadla v nějaké laboratoři, která vypadala značně opuštěně. Když zkusila dveře, tak se otevřely. Oddechla si a vydala se do zbrojnice pro zbraň. Vzala si devítku a šla ke společenské místonosti. Tam opět oddělala mřížku a vklouzla dovnitř. Podle hlasů měla dobrý směr. Za chvilku viděla skrz mřížku nohy židlí. Doplazila se až tam a potichoučku odšroubovala další mřížku. Matt stál skoro u ochozu a držel Liv pod krkem. Čekala.
"Pusť ji, Matte," mířil na něho Will. Snažil se projít zástupem stojících ven ze dveří jídelny až k bráně a k jeho nelibosti to musel vzít kolem dveří na balkón. Přinejhorším rukojmí shodí z balkónu. Ginny potichu vyndala mřížku a vyklouzla ven. Už už chtěl nějaký vědec nadšeně vyjeknout, ale včas mu ukázala, že má mlčet. Plížila se mezi lidmi a snažila se Mattovi dostat za záda.
Johanson, tedy entita, která se na něj vydávala, neočekávaně změnila směr. "Jeden krok a podíváme se, co má takhle roztomilá dáma v hlavě," zazubil se a trošku přitlačil rukou na krk hnědovlásky, která už šla po špičkách. Vypadala, že má problém se nadechnout.
"Dobře, v klidu," broukl Will a položil svoji zbraň.
Ginny byla už skoro u něho. Natáhla ruku. "Ani se nehni," šeptla za ním.
"Vystřelíš a vystřelím já, reflex naší rasy," odpověděl s klidem a ještě více přitáhl loket k tělu. K uším Smithové došlo zasípání.
"Otoč se čelem ke mně," zavrčela. Poslechl a pomalu se otočil. Nevypadal nikterak příjemně a Reedová byla bílá jako stěna. Sípala. "Pusť ji."
"Nikdy, slíbil jsem jí, že ji nepustím."
"Nedáváš mi jinou možnost."
"Mám, a pokud ne, rozlučte se spolu." V tu chvíli se ozvaly dva výstřely. První mu vyrazil zbraň z ruky a druhý ho zasáhl do strany hrudníku. Reflexně pustil Olivii, která slítla na zem a snažila se lepat po dechu. Když jí konečně došel nějaký vzduch do plic, vyjekla a skoro se připlazila k Johansonovi.
"Ne, znova umřít nesmíš," vzlykla a zatřásla s ním. Vypadalo to, jako by si ji za pár týdnů k sobě „připoutal“ více, než bylo možné. Nechápala nic z toho, co se stalo. Křičela a plakala. Přes to nedokázala zabránit, aby Mattovi klesla hlava na stranu. To už se k němu hnal Carson. Najednou, jako by se veškerá situace změnila. Reedová vyskočila na nohy a jako smyslu zbavená zakřičela: "Zabilas ho!" Pak se vrhla ke Smithové, která jenom překvapeně otevřela pusu a nestihla udělat vůbec nic. "ZABILA!!" vykřikla znova Liv a vší silou do ní narazila. Náraz byl tak prudký, že se kapitán zapotácela, a protože byla kousek od hrany balkonu, i se seržantem Reedovou přepadla s překvapeným výkřikem přes okraj do oceánu. První, co vnímala, byla zima, která ji skoro ochromila. Vynořila se a popadla dech. Sedřené zápěstí jí v té slané vodě nesnesitelně štípalo, až se jí před očima dělaly mžitky. Reedová prskala kousek vedle. Vypadala, že se sotva může nadechnout. To už se k molu, které bylo nedaleko, sbíhali lidé. Někteří byli zvědaví, jestli se utopily a někteří jednoduše přiběhli na pomoc. Ginny doplavala k Liv a dala jí pohlavek.
"Huso pitomá! Mohla si nás obě zabít! Plav!!" pošťouchla ji. Nebyla schopná se pohnout. "Plavej!" šťouchala ji před sebou. Sama už nemohla. Skoro necítila ruce, pokud se nepočítala sůl, který jí doslova žrala rány na zápěstích. Liv nějakým zázrakem se donutila pohnout a plavat. U mola už je vytáhli vojáci a zabalili je do teplých dek. Hned seržantku odváděli na ošetřovnu. Ginny museli nechat chvilku sedět na mole, protože se odmítala kamkoliv hnout. Ruce měla už zase vražené mezi kolena. Liv se zase dostala do hysterie. Chtěla za Mattem. Utišil ji až doktor, který jí píchl koňskou dávku sedativ. Protože se dokonce i prala s Tylorem. Nakonec skončila tak, že nepřítomně zírala před sebe.
"Jak to s nima vypadá?" staral se Will o chvilku později na ošetřovně. Viděl akorát, že ty dvě vytáhli z vody. Víc nevěděl.
"Nic moc," zavrtěl hlavou doktor. "Podchlazené. Kapitán má rozedřené ruce a seržant je... bude potřebovat psychloga."
"No dobře...a Johanson?"
"Mrtvý a nebyl to on."
"Jo," hlesl a promnul si čelo. "Můžu za nima?"
"Reedová je pod sedativy a kapitán je u sebe v pokoji. Podepsala mi reverse," nafoukl se. "S Reedovou budete moc mluvit možná zítra odpoledne s kapitánem kdykoliv."
"Dobře, díky," přikývl a přešlápl. Uvažoval, jestli se vydat za Ginny. Najednou to všechno dávalo smysl. Připadal si jako idiot. Všechno měl jak v mlze. Byl naštvaný na sebe, na všechny. Nafoukl se a vydal se za ní. Než k ní vůbec dorazil, tak vychladnul. Nesměle zaklepal. Byl přece hrdina. Když se zevnitř ozval hlas, který ho vyzval dále, tak vešel. Ginny seděla na posteli a zrovna koukala na rozedřené ruce. Carson jí dal sebou nějaký gel a obvazy. Když vešel, vzhlédla.
"Ale..." broukla a na jeden polštářek dala gel. Přiložila si ho k zápěstí. Zavřela oči.
"Chceš pomoc?" staral se. Jenom kývla. Druhou ruku si sama nezaváže. Přisedl si k ní a postupoval co nejopatrněji. "Přišel jsem se omluvit," hlesl. "Choval jsem se jako idiot."
"Omluva přijata," zahučela a snažila se tvářit statečně. Ve skutečnosti by nejradši brečela jako malá holka.
"Je mi to fakt líto, všem bylo vysvětleno, co se stalo. Vlastně mám všechno jako v mlze," povzdechl si a objal ji.
Dala mu hlavu na rameno. "Wille...uvědomila jsem si...nechci tohle," hlesla a podívala se na něho.
Jenom si povzdechl. "Cokoliv chceš."
"Chci víc."
Oddechl si, bál se, že to bude horší. "Můžeme to zkusit."
"Rozmysli si to pořádně," vstala. "Nechci to jenom zkusit, Wille. Miluju tě a chci víc než spát s tebou. Dávám ti čas vycouvat," hlesla a rozešla se ke dveřím. Nechtěla, aby si myslel, že na něho tlačí. Měl čas. Prostě až se napevno rozhodne, tak se rozhodne.
"Myslel jsme tím, že do toho chci jít a když se to nepovede..." pokrčil rameny. "Víš, jaké jsou vztahy a zvlášť tady."
"Vážně chceš?" hlesla a koukla na něho. "Nenutím tě." Udělala pár kroků zpátky k němu.
"Kdybys mě nutila, tak na tebe kašlu," rozesmál se. Maličko se pousmála. Chytil ji za ruce a jemně ji stáhl k sobě. "Měla bys odpočívat."
"Nic mi není," zahučela a natáhla se, že si vezme prášky na spaní. Ostatně jako každou noc za posledních pár týdnů.
"Jak dlouho je bereš?"
"Pár týdnů," zahučela.
"Zkus to dneska bez nich. Budu tu s tebou ano?" Pak ji uložil a prášky si dal do kapsy. Jenom přikývla a lehla si. Začala koukat do stropu. Will se k ní přitiskl a hladil. Zavřela oči. Krásně voněl a naprosto dokonale hřál. A ještě když ji tak hezky hladil, usínalo se jí skoro samo.