1. Chyba je v distribučních společnostech, ty pod talkem pirátsví zkrachujou nahrádí je něco lepšího (ano, jsem bezmezný optimista ), co bude schopný pirátům konkurovat a piráti přestanou být problém. Lidi co makaj (tj ti co umění přímo vytváří) na tom vydělaj - novej systém bude jednodušší a dá jim větší podíl.
Jenže problém je v tom, že distributor NEJEN distribuuje, ale taky platí vytváření díla. Nefunguje to tak, že když jsem režisére/game designer/kytarista a chci něco udělat, tak si půjčím 100 mega od banky (!!!), ale že přesvědčím vydavetele, aby mi těch 100 mega dal a já mu za tři roky později dám dílo, které on prodá. Proto taky tihle lidi často kecaj do vývoje díla. Pokud odstřihneš velmi movitého distributora, tak prostě HNED zredukuješ peníze, které se točí v systému. Nemám obavu, že nějaký Vějdělek si nebude za dvacet let moct natočit Muže v pokušení IV, ale že nebudou vznikat blockbustery, které (i přes vytýkanou demenci) generují nejvyšší zisky, nejvyšší zájmy a propagují celé své médium zdaleka nejvíc.
A ruku na srdce, každý máme spoustu oblíbených blockbusterů, filmových či herních.
Může přijít lepší systém, ale tohle je vážně věštění z kávové sedliny, taky může přijít recese, ze které se naše (na penězích závislá) kultura už nevzpamatuje, protože kapitál třeba převezme Čína nebo Indie.
Co se týče druhého příkladu, fajn, propagování díla skrze pirátství může fungovat, jenže otázka je, do jaké míry. Pomohlo by, kdybys vyhrabal tu studii z Dánska, rád bych si o tom něco přečetl.
Já nevidím problém v pirátství jako takovém, ostatně napsal jsem před rokem tohle -
http://bonusweb.idnes.cz/herni-piratstv ... agazin_lou - vidím problém ale v tom, že dneska to prostě díky rozvoji netu DĚLÁ KAŽDEJ. Ten můj neumětelský text sice tvrdí opak, ale taky v každém odstavci relativizuje čísla, protože opravdu jedna studie říká "pirátí všichni" a druhá říká "nepirátí nikdo". Ono to prostě není moc jasný, ale právě úspěch file share serverů ukazuje, že se na tom dají vydělat těžký prachy, takže o minoritu populace zase moc nejde (jako před tou dekádou).
iDnes přinesl s nějakým warezákem rozhovor (a nechte si stranou řeči, že si ho napsali sami, takové excesy se nestávají), který poměrně správně vypíchl, že před deseti lety prostě stahování nebylo takovou masovou záležitostí. Propagování titulu prostě musí mít nějakou kritickou mez - podle mě byla překročena a pirátství nyní spíše škodí než pomáhá, ale nemám na to čísla.
Čili, sem se studií!

Sorry s humanitními vědami se moc nekamarádím, přijdou mi iracionální...
Taková teorie superstrun je daleko iracionálnější než gender studies, aspoň co mi bylo řečeno jedním z nejlepších fyzikářů na katedře. Stačí to humanitních věd trochu proniknout a systém v tom najdeš stejný jako kdekoliv jinde.
Myšlenka k diskusi o kousek zpátky: byla řeč o klesající kvalitě filmů a jaký vliv na to má pirátství, ale co stoupající kvalita seriálů? Jaký na tohle má vliv pirátství!?
To je otázka, jestli s tím nesouvisí právě ty problémy Hollywoodu, tj. že schopní tvůrci přejdou z filmu do TV, protože film nechce (z obavy z pirátství) produkovat originální látky. Všimni si, kolik kvalitních TV seriálu dneska dělá někdo, kdo začínal u filmu. Minimálně na počátku současné vlny quality TV to tam bylo - třeba Singer u House, M.D. nebo osazenstvo Kriminálek nebo řada dalších. Úspěch těhle seriálů pak inspiroval i non-film autory a následovali Breaking Bad nebo Mad Men, současná US seriálová špička. Ani jeden z nich není na HBO a ani u jednoho z nich není executive producent někdo s filmovým backgroundem (ten pán z MM ale přišel z HBO's Sopranos).
TV je navíc výrazně hůře postižitelná ztrátou z pirátství (získává peníze jinak než filmy, tj. méně přímo), což bych i mohl brát jako důkaz, že prostě pirátství nějakou ztrátu způsobuje - stahují se seriály stejně jako filmy, ale na filmech je pokles tržeb vidět lépe; přitom díky svému fungování je TV něco jako videhry, kde je třeba vzít v potaz technické aspekty. Stejně jako řada lidí si KOUPÍ multiplayer střílečku, protože MUSEJÍ být na oficiálních serverech, tak u TV naopak drtivá většina příjemců NIC NEPLATÍ defaultně, protože TV vydělávají na kvalitním obsahu & reklamě u něho postavené. Čili TV pirátství škodí méně přímo, než když si někdo stáhne film, na který by jinak musel do kina a vyplácl prachy ze šrajtofle; u TV nikdo nic neplatí (pokud nemá kabel nebo HBO (nebo nekupuje DVD); i tady je vidět, že za lepší obsah se platí).
Nicméně už mnohokrát jsi mohl jistě slyšet i nářky executive producentů, aby lidi méně nahrávali na TIVO a stahovali z netu a pouštěli si je ve vysílání kvůli ratingům...
A ještě jednu věc (připadám si jako Colombo), současná vlna quality TV se spíše svou formou podobá střední hollywoodské vlně, tj. inteligentním filmům a komplexním dějem, než blockbusterům. Čili (ač to nemám nějak podložený), bych spíše řekl, že substituuje část trhu, které se Hollywood bojí, protože na ni chodí málo lidí. U TV je ale pirátství menší problém (z ekonomicko-technických důvodů popsaných výše), čili se tam snadněji uchytí nové nápady bez obav z toho, že se to neprodá.
A závěrem je na vině taky určitý trend komplexnějšího vyprávění, které film nemůže poskytnout už jen ze své stopáže...
Pak je tu samozřejmě možné zareagovat, že:
A) "Vidíš, film se třeba zhroutí, ale TV zůstane = everything went better then expected", což je validní názor, jenže já nemluvím jen o tom, že hrozí úmrtí nějaké kvality (trikového blockbusteru - něco jako on prostě NENÍ ani v současné TV), ale taky o tom, že by pád distributorů (filmů, hudby a her) měl velmi nepříjemné ekonomické následky na celý průmysl (možná jsem egoista, ale nechci skončit na dlažbě). Že něco lepšího může ale nemusí přijít, viz. předminulý odstavec...
B) "Vidíš, alternativní distribuce a platba za díla funguje, koukni na HBO, která novou vlnu v podstatě spoluzačala" = to je samozřejmě taky validní argument, ale HBO přece není televize...

Nicméně ano, fungování HBO je myslím cesta, jakou by se TV měly vydat.
AirForce: Já teda s Geserem nesouhlasím, ale myslím, že většinu doby popisuje chování davů, ne chování svoje. Čili považuju za legitimní, že "on" vykradne tvou hypotetickou pokladnu, protože davy se tak prostě chovaj a právě proto na těch pokladnách ty mříže jsou.