Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Seriály Babylon 5 Babylon 5

Babylon 5

Sci-fi seriál o vesmírné stanici, která byla poslední nadějí na mír

Příspěvek 11.5.2008 00:13:30
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Právě jsem se dokonale zničil u Sleeping in light.
Toto je spoiler!!!:
Jak se loučil Sheridan s Delenn, ale ještě víc zničení Babylonu 5.
Při druhém sledování to na mě zapůsobilo ještě víc...
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 11.5.2008 00:20:44
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

Toto je spoiler!!!:
Zničení Babylonu 5 na mě hodně zapůsobilo, hlavně potom maratonu, během něhož jsem celý B5 shlédla.
Skoro to až fyzicky bolí, je to jako ztratit milované místo.
Um, how weird is that? :)
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 29.5.2008 17:18:54
Blanca Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Tak se hlásím mezi ty, kteří viděli B5 a milují ho. TOMUHLE se říká příběh a character arch! Popravdě nechápu lidi, kteří jsou schopní B5 odepsat jen proto, že jsou tam "méně kvalitní" efekty.

Jak už tady někdo psal, o Babylonu by se dalo mluvit hodiny a hodiny a stejně by člověk na něco zapomněl, nebo něco vynechal...ale nedá mi to, abych se s vámi nepodělila o svůj velice subjektivní názor (i když je nechutně dlouhý):

Musím se přiznat, že narozdíl od většiny jsem si Sinclaira v první sérii oblíbila (ano, vím, že je "captain America", ale musí se mu nechat, že má charisma). Dokonce jsem si ho oblíbila natolik, že jsem v prvních dvou dílech druhé série nemohla vystát Sheridana 8) ale pak si i on cestičku k mému srdíčku našel...pravda je, že když měl proslov, který by mi jinak přišel neskutečně patetický, visela jsem mu očima na rtech. Za takovým velitelem opravdu musí každý jít...až do pekla. A navíc, Delenn si ho vybrala :-) Nemohla jsem přece nemít ráda někoho, s kým moje oblíbená postava vypadá tak zatraceně roztomile a šťastně. Co se týče Delenn:

Toto je spoiler!!!:
Výborná byla epizoda Soul Mates a Delennin "bad hair day". Ovšem úplně nejkrásnější byla rozčílená Delenn, která rozpustí Grey Council a vrací se v čele letky Minbari War Cruisers na pomoc Babylonu 5 - "The only Earth captain, who engaged a Minbari fleet and survived is behind me. You are ahead of me. If you value your lives I suggest you be somewhere else!"

Těžko se mi představuje Delenn bez Lenniera. Oddaný a odhodlaný jít pro ni až na smrt. "I was sworn to your side. I will never leave you."

Toto je spoiler!!!:
To, co udělal v Objects at Rest je pro mě asi největší záhadou celého seriálu. Prostě to nechápu. Pokud Delenn miloval...pak by měl Sheridana chránit úplně stejně, jako by chránil ji. Nevím, jestli mi ho v tu chvíli bylo víc líto, nebo jestli jsem na něj měla vztek. Každopádně to byl šok...I když vlastně ne zas tak veliký, vzhledem k tomu, co mu Morden řekl v Day of the Dead.

A když už jsem u těch "pomocníků" tak samozřejmě nemůžu nezmínit Vira. Londovo svědomí v mnoha situacích, pravděpodobně jediný Centauri bez přehnaného egoismu, schopný soucitu.

Toto je spoiler!!!:
Personal highlight: Epizoda s jeho manželkou a to, jak žádá Ivanovou o radu, co se sexu týče :-D Docela ráda bych věděla, kolik manželek měl jako Emperor...ale v posledním díle každopádně vypadal, že si to neskutečně užívá. A je takové symblické, že si na konci jako poradce vybral Zaca.

Další pomocník, Zac Allen - trochu smutná postavička, zmítaná osudem.

Toto je spoiler!!!:
Jeho neslavné připojení k Nightwatch a výborně provedený vnitřní zápas mezi tím, co je výhodné a tím, co je správné. Moc mě potěšilo, že byl na Babylonu až do konce. Nádherná byla scéna, kdy se díval, jak Lyta se G'Karem odlétají - byl jediný, kdo se s ní přišel rozloučit. Škoda, že jim to spolu nevyšlo (ono by to třeba vyšlo, nebýt "viktoriánského týpka" Byrona a jeho bandy :evil: ).

Narozdíl od Anijshi, já jsem si tedy Psicorps nezamilovala. Už jejich motto: Maternis, paternis. mi nahání husí kůži. Na druhou stranu ale většina telepatů, kteří se objevili, byla velice sympatická. Talia, Lyta, Bester (svým, děsivým způsobem), všichni byli milým zpestřením a důležitou součástí života na Babylonu 5.

Toto je spoiler!!!:
U Bestera jsem měla pořád problém rozhodnout se, jestli je opravdu ztělesněným zlem, nebo jestli je v něm i něco dobra. Pravda je, že když přivezli ten náklad "zmražených telepatů" a když se potom po bitvě o Zemi ptal Sheridana, jestli Carolyn byla mezi těmi, kdo byli použiti jako zbraně, tak mi ho bylo skoro líto. Lyta je hodně silná postava, a když se ve druhé půlce 5. série začne proměňovat ve "vorlonskou nukleární pumu" tak z ní jde skutečně hrůza. I přes to, že Lytu mám ráda, mrzí mě, že Taliu odstřihli tak brzy a bez dalšího...máloco mě tak dostalo, jako když Susan v Ceremonies of Light and Darkness řekne: "I think I loved Talia Winters."

A když jsem zmínila telepaty, pak nesmím zapomenout na tu, která by je z B5 nejraději vyprovodila jedním z airlocků. Susan Ivanova, neskutečně charismatická, silná žena, ruska, která má v krvi pesimismus. Kdybych se pokoušela sestavit žebříček svých oblíbených postav z B5, určitě by skončila na medailové pozici.

Toto je spoiler!!!:
Její "Bum šabalaba, bum šabalaba..." je nepřekonatelné, její minbarština nezapomenutelná. Když na konci čtvrté série umírala, tekly mi slzy proudem. Musela jsem si dát poměrně hodně času na to, abych se smířila s tím, že moje oblíbená postava už nebude...a nakonec jsem znovu těžce truchlila nad ztrátou jiné oblíbené postavy - Marcuse. Scéna se Susan zhroucenou na ošetřovně a její slova "All love is unrequited, Steven. All of it." zůstává jedním z nejsilnějších momentů seriálu. Pátá série jejím odchodem ztratila podstatnou část kouzla předchozích čtyř.

Samozřejmě úžasný ranger Marcus Cole nesmí zůstat nevzpomenut. Jeho ironické průpovídky, suše vtipné komentáře a celkově nádherný charakter...to všechno z něj dělá "slintací" postavu.

Toto je spoiler!!!:
"Next time you want a revelation, could you possibly make it less painfull?", vyznání lásky v minbarštině a "It was only a greeting", obětování života pro milovanou ženu...může být něco krásnějšího? Jen těžko.

Další postava, která mě naprosto dostávala byl samozřejmě Michael Garibaldi.

Toto je spoiler!!!:
Muž, který přežil střelení a bodnutí do zad, vzpoury, boje, no zkrátka všechno. I když se ve čtvrté sérii choval jako idiot, stejně jsem ho měla ráda. Bestera bych za to, co mu udělal, zlikvidovala mile ráda sama...strašlivou smrtí!! Alespoň, že nakonec skončil s láskou svého života a žili šťastně ve svém obchodním impériu. Nejlepší scéna byla ta v Objects in Motion, kdy vyhazoval the Board of Directors: "...and leave the cigars behind."

Nakonec jsem si nechala dvojici postav, bez kterých by to prostě nebylo ono - G'Kar a Londo. Protiklady, které se přitahují, věční nepřátelé, kteří nevydrží jeden bez druhého.

Toto je spoiler!!!:
Jak říká G'Kar: "As for Londo, I don't think I ever pitied anyone more in my life." Postava, kterou nemůžete nenávidět, i když byste chtěli, protože ji vždycky musíte alespoň trochu litovat. Centauri, kráčející do budoucnosti s pohledem upřeným do minulosti, jehož cesta do pekla je dlážděna jen těmi nejlepšími úmysly. "It doesn't have any atributes!!" G'Kar - válečník, který se stal filosofem. "Reluctant hero" jak říkají američani. Nejvíc mě dostávaly scény, když se Londo snažil G'Kara chránit. "I go wherever he goes." Neříkejte mi, že nejsou přátelé...

Málokdy se mi stane, že bych si zamilovala všechny postavy - ale u Babylonu to snad ani jinak nejde. Poslední dva a půl dílu jsem se topila v slzách. Sleeping in Light jsem málem nepřežila, začala jsem brečet asi po dvou minutách toho dílu a na konci se můj stav nedá popsat jinak, než jako hysterický nářek :cry:

(Extrémně vtipný byl moment, kdy do mého pokoje vletěl bratr a zeptal se: "Co to koukáš? Unending?" - já v tu chvíli nebyla schopná odpovědi, ale on, když si všiml že brečím jako želva, naštěstí pochopil a zase vycouval...)

Omlouvám se za délku příspěvku a pokud jste to dočetli až sem, máte můj obdiv...
Bottom line is I really love the series - it is the best sci-fi ever made.
Naposledy upravil Blanca dne 30.5.2008 08:57:29, celkově upraveno 1
"I used to think it is terrible that life is so unfair. But then I realized - wouldn't it be much worse if life is fair and all those terrible things are happening to us because we actually deserve them?"

Příspěvek 29.5.2008 18:23:17
Linn Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Skvělé shrnutí :) Souhlasím se vším do poslední větičky... :wink:
- Linn doporučuje -
Chuck | Castle | Sanctuary | Dollhouse | Californication

Příspěvek 29.5.2008 18:39:31
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

S tímhle rozborem nikdo nemůže nesouhlasit :) Babylon 5 je to nejlepší,co se v rámci žánru kdy vyprodukovalo. A také já se hlásím k příznivcům PSIcorpu a pana Bestera.
Toto je spoiler!!!:
Ehmm,nemůže mi dát někdo název dílu,kde měl Sheridan onen patetický proslov? :oops:

No a na konci Sleeping in light si pobrečí asi každý. Hrome už jen ta vzpomínka!...

Jo a dělám si EA uniformu na cony,ale pochybuju o její kompletaci do FF :D
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 29.5.2008 18:43:25
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Babylon 5 považuju za nejlepší scifi, který jsem kdy viděl. Pochybuju, že uvidim něco lepšího než je tohle veledílo.

Naprosto úžasnejch pět let. Skončilo to tak, jak asi mělo a jak se sluší. Sice to bylo smutný, ale upřímně, dokáže si někdo představit jinej konec? Já teda ne.

Za zároveň nejlepší main story arc považuju Shadow Vorlon war. Když jsem tohle viděl prvně a zjistil, že to s Vorlonama neni tak jednoduchý, tak jsem zíral. Takovýhle věci u dnešních scifi neuvidíme. Dneska je to akorát tak, že jsme "my" ti hodní a proti nám ti zlí. Většinou to skonší totální anihilací těch zlejch. Je to myslim škoda, že dnešní scenáristi nejsou trochu víc originální.

si vždycky vybavim pár nezapomunetelnejch momentů:

loď letí s mrtvym Koshem do Slunce.

potom tohle:

http://youtube.com/watch?v=9SRkjOL3tNM

a tohle:

http://youtube.com/watch?v=Ml1w92pk-Jc

je toho spousta

Příspěvek 29.5.2008 21:31:06
General
General

Odpovědět s citací

Unending :biglol:

Naprorosto souhlasím - Marcuse jsem zpočátku těžce neodhadla, a pak jsem si ho hrozně oblíbila, po Susan nej postava. Třeba když s doktorem cestovali jako manželský pár, to jsem nemohla. :D

Konec jsem obrečela, Londa prostě nelze nemít rád, i když byly chvíle, kdy ho člověk úplně z duše nenáviděl a v zápětí hrozně litoval.

Sheridan a G´Kar, oba mívali užasné proslovy. To, co bych jinde považovala za patetické, oni dva dokázali, každý po svém způsobu, dovést k dokonalosti.

Už dlouho váhám, jestli se kouknout znovu. Přece jen, je to dlouhé, ale poprvé jsem to projela tak šíleným maratonem, že mi to prostě nedá.

Hmm, asi si ho pustím, ale Jeffreyho "jdu sám sestřelit tu velkou nepřátelskou loď" Sinclaira asi přeskočím a půjdu rovnou do druhé série. :D
No, možná si pustím poslední tři epizody 1. série. :D

A nechápu, nechápu lidi, co si myslí, že "kvůli hlavám a tomu, že je to na vesmírné stanici je to ST". Povinně bych je posadila před obrazovku a nevylezli by, dokud by to neskoukli.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 29.5.2008 23:15:07
Major
Major

Odpovědět s citací

Blanca: Unending? Zabiju ti bratra.

Klenotka: Jeffrey "a nebudu k tomu potřebovat nic než tuhle malou pistůlku" Sinclair je asi má jediná zábrana, abych se znovu kouknul na B5... já bych rád... Ale on je tak... ááááá...
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 30.5.2008 09:11:22
Anijsha Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Blanca: Vyčerpávající souhrn :) Ani nevím proč, ale takové souhrny si vždycky ráda přečtu :D (možná kvůli těm vzpomínkám na B5). Až na PSI corp s tebou souhlasím :)

Co se týče B5 a jeho sledování, tak jsem si vytyčila úkol. Podívat se na to se svými spolubydlícími. Nemůžu je ochudit o tak geniální seriál :D . Ale jak jsem zjistila, je to skoro nesplnitelný úkol :? Jsme u 1x04 a moc je to nebere. Vím je ještě moc brzo, aby je to chytlo, ale mám obavy, že mi s tím do konce první řady praští úplně :( To už i Farscape daly větší šanci :? Ale já se jen tak nevzdám :twisted:
Mám z toho špatný pocit...
Obrázek
Sbor je matka, sbor je otec.
----Reklama----
Anijshino vidderské okénko

Příspěvek 30.5.2008 09:26:56
Blanca Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Geser: No, ono jich bylo několik...tak třeba hned ten ve 2x01. Jestli chceš přesný seznam, tak musíš počkat, až na to kouknu znova :-D

g.o.d.: Problém je, že většina dnešních tvůrců je zaměřená komerčně. A pokud jsou to amíci a točí pro amíky, tak komerčně znamená jednoduše vystavěný příběh, černobílé postavy a to, aby lidé (američani) byli ti nejlepší. Zkrátka tvůrce musí do seriálu dát to, na co je divák zvyklý, co divák pochopí a co má rád. Babylon 5 je seriál pro myslící individua, ne pro konzumní stádo.

Tillion: Nech ho žít, on je ještě malej...
"I used to think it is terrible that life is so unfair. But then I realized - wouldn't it be much worse if life is fair and all those terrible things are happening to us because we actually deserve them?"

Příspěvek 30.5.2008 15:35:29
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Blanca: to máš bohužel pravdu. Naštěstí existujou i světlé výjimky, jako např. Heroes, 4400, nebo Firefly.

Příspěvek 30.5.2008 18:50:04
Nefertiti Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Tak zrovna včera jsem Babylon 5 také dokoukala a samozřejmě nemohu říci nic jiného, než že je to super seriál s geniálním příběhem :D. Na třetí a čtvrtou sérii jsem koukala s otevřenou pusou :lol: a říkala si, že nic lepšího jsem ještě neviděla..

Pátá série mi však trochu pokazila celkový dojem..první půlka pro mě byla šílená nuda a tempo mého sledování se značně zpomalilo, druhá půlka páté série to trochu vylepšila a na konci samozřejmě i slza ukápla..

No, co více dodat? Všechno tu už bylo řečeno a víceméně se vším souhlasím.. :D

Příspěvek 30.5.2008 20:14:59
Leja Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tiež som si dala "repete" B5. Prvé 4 série uletely ako voda... no sekla som sa pri Rising Star (4-21). Prosto som to kedysi už videla a tak som vedela, čo bude nasledovať... a čo sa stalo :( . 5 séria nie je zlá, to rozhodne nie, ale chýbajú mi tam určité veci
Toto je spoiler!!!:
Susan, Marcus, Sheridan v uniforme - ako prezidentovi mu z mojho pohladu niečo chýba, viac mi sedí, ako velitel :P ...

ale už konečne pokračujem ďalej, hoc sa desím zase myšlienkou na výborné, ale smutné a nevyhnutné posledné diely 5 série :wink:
[img][http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.png]http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.pnghttp://[/img]

Never run away from sniper, you will only die tired!

Příspěvek 01.6.2008 19:55:15
General
General

Odpovědět s citací

Tak mi to nedalo a už jsem u 2x20 :D A je to lepší než napoprvé, a některé věci jsem i zapomněla, takže je to příjemné být pořád ještě překvapená. Zrovna mám za sebou asi 2x20 - The Long, Twilight Struggle a ten G´Karův projev mě zase dokázal zvednout ze židle:
No dictator, no invader, can hold an imprisoned population by the force of arms forever. There is no greater power in the universe than the need for freedom. Against that power governments, and tyrants, and armies can not stand. The Centauri learned this lesson once. We will teach it to them again. Though it take a thousand years, we will be free.

Škoda, že stíhám tak jednu, dvě epizody denně kvůli učení :(

Příspěvek 01.6.2008 20:25:33
Major
Major

Odpovědět s citací

Je to zvláštní, zjišťovat v průběhu druhého sledování jak moc mi toho uteklo. Výjimka je The gathering, ze kterého jsem si ještě stále nic neodnesl... buď při tom dělám něco jiného, usnu, zamyslím se, vypnu to, když mě to nebaví... každopádně, snad se někdy dočkám, že to uvidím celý a budu dávat pozor... ikdyž...
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

PředchozíDalší

Zpět na Babylon 5