Tak jo, nemohla jsem to vydržet, tak jsem si stáhla 120 MB verzi...a stálo to za to, i s tou ne úplně dokonalou kvalitou. Dám to do spoileru a až to uvidí víc lidí, tak to odspoiluju.
e to těžké, popsat pocity. Pořád se klepu...epizoda je zajímavě vyprávěná, vracíme se v čase o několik hodin zpět. K výbuchu dojde hned na začátku a pak se k němu postupně vrací a ukazuje členy expedice, kde kdo v tu dobu byl a jak to prožívají a pořád se to posouvá v čase tak, jak k dochází k různým setkáním. A všemi těmi hodinami a lidmi prochází Carson...je to správný léčitel, těla i ducha. Ptá se všech, jak se mají a prostě se stará.
Během té doby se dovídáme o všech něco málo ze života, Zelenka je nejlepší ve městě v šachách, Lorne maluje, Elizabeth má schůzku a je krásně ukázaná konečně jako citlivá bytost s pocity. Skvělá scéna byla jen ta kratičká mezi Teylou a Elizabeth, pak taky Ronon se Sheppardem, kdy Ronon nazve Shepparda John! Kéž by tak někdy oslovil Shepparda i Rodney, v téhle epizodě by to bylo příhodné.
Tahle epizoda byla věnovaná všem lidem, i těm úžasným vedlejším postavám, i praštěné doktorce Biro.
Rodney se tu zachová jako šéf a překvapivě jeho starost a reakce je oprávněná, jak se později ukáže. On a Katie? Možná z toho bude něco víc v dalších epizodách. Katie nepůsobila vůbec tak hloupoučce jako v Duetu a Rodney se choval úplně normálně a ne jako idiot a to celou epizodu, což bylo tak skvělé, že doufám, že jim to vydrží.
Sheppard učící Ronona pozemské zvyky, pivo a oříšky

A Sheppard je rozvedený! Páni, kdo by to byl řekl? Sice to asi není tak neobvyklé, že je muž ve 40 letech rozvedený, ale u něj to překvapí.
Teyla zapadá do kolektivu a je škoda, že jí neukázali, jak jí zasáhla smrt doktorky Houston. Sama byla zraněná, ale zajímalo by mě, o kom se bavily, že má pro něj slabost...Sheppard? Podle její reakce na něj bych řekla, že asi ano.
Ale škoda jen, že jsem věděla, že Carson umře. Jaká je škoda, že nám tuhle jeho stránku neukázali dřív a častěji...a chudáček Rodney. Asi se nikdy nezbaví viny, a můžou mu pořád říkat, že to jeho vina nebyla. Upřímně, čekala jsem, že za ním do Carsonova pokoje přijde Sheppard, ale byl to Ronon a vůbec poprvné ho oslovil křestním jménem. Takové maličkosti a jak to změní pohled na věc.
A konec? Byla to halucinace? Rodney chtěl říct Carsonovi sbohem a omluvit se mu? Nebo to byl opravdu duch? Řekla bych, že asi halucinace, ale jak tam pak Rodney stál na tom molu sám, krásně tím ukázali, jak osamělý se po odchodu Carsona cítí. Přiznal, že to byl nejlepší přítel, šel to i oznámit Carsonově rodině...
A Carson, mám pocit ztráty, a tak trochu mi nahlodává myšlenka, že ta smrt byla zbytečná...ale to, že i přes to riziko do té operace šel a zachránil tak Watsonovi život, je myslím to, jak ho nejlépe uctít.
Jak pak nesli jeho rakev bránou, všichni ti jemu nejbližší, to už jsem se neudržela a
Vážně, vážně výborná epizoda a až si stáhnu větší verzi, kouknu se na to znova, jen si nejsem jistá, jestli si to pak pustím znovu, protože je to prostě...smutné a tragické a přitom mě sžírá to, že to bylo sice strašně smutné, ale zase báječně natočené a...už ne. Stačí.
EDIT: odspoilováno. Jste v sekci spoilery, čtete to tu na vlastní nebezpečí 
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.