Tak se hlásím mezi ty, kteří viděli B5 a milují ho. TOMUHLE se říká příběh a character arch! Popravdě nechápu lidi, kteří jsou schopní B5 odepsat jen proto, že jsou tam "méně kvalitní" efekty.
Jak už tady někdo psal, o Babylonu by se dalo mluvit hodiny a hodiny a stejně by člověk na něco zapomněl, nebo něco vynechal...ale nedá mi to, abych se s vámi nepodělila o svůj velice subjektivní názor (i když je nechutně dlouhý):
Musím se přiznat, že narozdíl od většiny jsem si
Sinclaira v první sérii oblíbila (ano, vím, že je "captain America", ale musí se mu nechat, že má charisma). Dokonce jsem si ho oblíbila natolik, že jsem v prvních dvou dílech druhé série nemohla vystát
Sheridana 
ale pak si i on cestičku k mému srdíčku našel...pravda je, že když měl proslov, který by mi jinak přišel neskutečně patetický, visela jsem mu očima na rtech. Za takovým velitelem opravdu musí každý jít...až do pekla. A navíc,
Delenn si ho vybrala

Nemohla jsem přece nemít ráda někoho, s kým moje oblíbená postava vypadá tak zatraceně roztomile a šťastně. Co se týče
Delenn:
|
Toto je spoiler!!!:
|
| Výborná byla epizoda Soul Mates a Delennin "bad hair day". Ovšem úplně nejkrásnější byla rozčílená Delenn, která rozpustí Grey Council a vrací se v čele letky Minbari War Cruisers na pomoc Babylonu 5 - "The only Earth captain, who engaged a Minbari fleet and survived is behind me. You are ahead of me. If you value your lives I suggest you be somewhere else!" |
Těžko se mi představuje
Delenn bez
Lenniera. Oddaný a odhodlaný jít pro ni až na smrt. "I was sworn to your side. I will never leave you."
|
Toto je spoiler!!!:
|
| To, co udělal v Objects at Rest je pro mě asi největší záhadou celého seriálu. Prostě to nechápu. Pokud Delenn miloval...pak by měl Sheridana chránit úplně stejně, jako by chránil ji. Nevím, jestli mi ho v tu chvíli bylo víc líto, nebo jestli jsem na něj měla vztek. Každopádně to byl šok...I když vlastně ne zas tak veliký, vzhledem k tomu, co mu Morden řekl v Day of the Dead. |
A když už jsem u těch "pomocníků" tak samozřejmě nemůžu nezmínit
Vira.
Londovo svědomí v mnoha situacích, pravděpodobně jediný Centauri bez přehnaného egoismu, schopný soucitu.
|
Toto je spoiler!!!:
|
Personal highlight: Epizoda s jeho manželkou a to, jak žádá Ivanovou o radu, co se sexu týče Docela ráda bych věděla, kolik manželek měl jako Emperor...ale v posledním díle každopádně vypadal, že si to neskutečně užívá. A je takové symblické, že si na konci jako poradce vybral Zaca. |
Další pomocník,
Zac Allen - trochu smutná postavička, zmítaná osudem.
|
Toto je spoiler!!!:
|
Jeho neslavné připojení k Nightwatch a výborně provedený vnitřní zápas mezi tím, co je výhodné a tím, co je správné. Moc mě potěšilo, že byl na Babylonu až do konce. Nádherná byla scéna, kdy se díval, jak Lyta se G'Karem odlétají - byl jediný, kdo se s ní přišel rozloučit. Škoda, že jim to spolu nevyšlo (ono by to třeba vyšlo, nebýt "viktoriánského týpka" Byrona a jeho bandy ). |
Narozdíl od Anijshi, já jsem si tedy Psicorps nezamilovala. Už jejich motto: Maternis, paternis. mi nahání husí kůži. Na druhou stranu ale většina telepatů, kteří se objevili, byla velice sympatická.
Talia, Lyta, Bester (svým, děsivým způsobem), všichni byli milým zpestřením a důležitou součástí života na Babylonu 5.
|
Toto je spoiler!!!:
|
| U Bestera jsem měla pořád problém rozhodnout se, jestli je opravdu ztělesněným zlem, nebo jestli je v něm i něco dobra. Pravda je, že když přivezli ten náklad "zmražených telepatů" a když se potom po bitvě o Zemi ptal Sheridana, jestli Carolyn byla mezi těmi, kdo byli použiti jako zbraně, tak mi ho bylo skoro líto. Lyta je hodně silná postava, a když se ve druhé půlce 5. série začne proměňovat ve "vorlonskou nukleární pumu" tak z ní jde skutečně hrůza. I přes to, že Lytu mám ráda, mrzí mě, že Taliu odstřihli tak brzy a bez dalšího...máloco mě tak dostalo, jako když Susan v Ceremonies of Light and Darkness řekne: "I think I loved Talia Winters." |
A když jsem zmínila telepaty, pak nesmím zapomenout na tu, která by je z B5 nejraději vyprovodila jedním z airlocků.
Susan Ivanova, neskutečně charismatická, silná žena, ruska, která má v krvi pesimismus. Kdybych se pokoušela sestavit žebříček svých oblíbených postav z B5, určitě by skončila na medailové pozici.
|
Toto je spoiler!!!:
|
| Její "Bum šabalaba, bum šabalaba..." je nepřekonatelné, její minbarština nezapomenutelná. Když na konci čtvrté série umírala, tekly mi slzy proudem. Musela jsem si dát poměrně hodně času na to, abych se smířila s tím, že moje oblíbená postava už nebude...a nakonec jsem znovu těžce truchlila nad ztrátou jiné oblíbené postavy - Marcuse. Scéna se Susan zhroucenou na ošetřovně a její slova "All love is unrequited, Steven. All of it." zůstává jedním z nejsilnějších momentů seriálu. Pátá série jejím odchodem ztratila podstatnou část kouzla předchozích čtyř. |
Samozřejmě úžasný ranger
Marcus Cole nesmí zůstat nevzpomenut. Jeho ironické průpovídky, suše vtipné komentáře a celkově nádherný charakter...to všechno z něj dělá "slintací" postavu.
|
Toto je spoiler!!!:
|
| "Next time you want a revelation, could you possibly make it less painfull?", vyznání lásky v minbarštině a "It was only a greeting", obětování života pro milovanou ženu...může být něco krásnějšího? Jen těžko. |
Další postava, která mě naprosto dostávala byl samozřejmě
Michael Garibaldi.
|
Toto je spoiler!!!:
|
| Muž, který přežil střelení a bodnutí do zad, vzpoury, boje, no zkrátka všechno. I když se ve čtvrté sérii choval jako idiot, stejně jsem ho měla ráda. Bestera bych za to, co mu udělal, zlikvidovala mile ráda sama...strašlivou smrtí!! Alespoň, že nakonec skončil s láskou svého života a žili šťastně ve svém obchodním impériu. Nejlepší scéna byla ta v Objects in Motion, kdy vyhazoval the Board of Directors: "...and leave the cigars behind." |
Nakonec jsem si nechala dvojici postav, bez kterých by to prostě nebylo ono -
G'Kar a
Londo. Protiklady, které se přitahují, věční nepřátelé, kteří nevydrží jeden bez druhého.
|
Toto je spoiler!!!:
|
| Jak říká G'Kar: "As for Londo, I don't think I ever pitied anyone more in my life." Postava, kterou nemůžete nenávidět, i když byste chtěli, protože ji vždycky musíte alespoň trochu litovat. Centauri, kráčející do budoucnosti s pohledem upřeným do minulosti, jehož cesta do pekla je dlážděna jen těmi nejlepšími úmysly. "It doesn't have any atributes!!" G'Kar - válečník, který se stal filosofem. "Reluctant hero" jak říkají američani. Nejvíc mě dostávaly scény, když se Londo snažil G'Kara chránit. "I go wherever he goes." Neříkejte mi, že nejsou přátelé... |
Málokdy se mi stane, že bych si zamilovala všechny postavy - ale u Babylonu to snad ani jinak nejde. Poslední dva a půl dílu jsem se topila v slzách. Sleeping in Light jsem málem nepřežila, začala jsem brečet asi po dvou minutách toho dílu a na konci se můj stav nedá popsat jinak, než jako hysterický nářek
(Extrémně vtipný byl moment, kdy do mého pokoje vletěl bratr a zeptal se: "Co to koukáš? Unending?" - já v tu chvíli nebyla schopná odpovědi, ale on, když si všiml že brečím jako želva, naštěstí pochopil a zase vycouval...)
Omlouvám se za délku příspěvku a pokud jste to dočetli až sem, máte můj obdiv...
Bottom line is I really love the series - it is the best sci-fi ever made.