Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Honorverse technologie

Honorverse technologie

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 04.1.2010 09:39:40
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Toto je téma k diskuzi o technologiích v knižní sérii o Honor Harringtonové. Obecnou diskuzi o ději, shánění knih apod prosím směřujte sem
viewtopic.php?f=46&t=3566

BigQ@123 píše:
Jop chápu naštěstí.Dík za odpověď.Jinak abych nespamoval tak k topicu.Ta loď je hezká,i když vypadá jako......(No už to tady někdo psal)..Vojanská loď přizpůsobená fyzice.Zajímalo by mě jak by to vypadalo ve filmu.Hezký jsou taky ty zbraňový systémy po stranách.Zajímalo by mě jak by to vypadalo ve filmu.Škoda,že to ještě někdo nezfilmoval.

Problém se zfilmování HH spočívá v rozměrech. Třeba záběr na flotilu by byl na nic, protože při rozestupech ve stovkách kilomterů by nebyblo nic vidět. Nebo třeba dostřely zbraní. Laserevé hlavice vybuchují ve vzdálenostech 30k km, takže by to vypadalo, že střílí do ničeho. Samozřejmě by se to dalo nějak obejít, ale holt by člověk přišel o tradiční SF bojový scény, kdy na sebe lodě střílí ze stovek metrů :D
Obrázek
Star Trek Atlantis vyšel Part VI 1x02
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 04.1.2010 16:05:06
BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

To mi taky rejpe v hlavě.Záběry do prázdnoty by asi nebyli moc zajímaví.Tohle mi tak trochu na těch lodí vadí, že se tak roztahujou.Škode, že to nejde nějak zmenšit, aby to obalovalo jenom loď a neomezovalo výkony.Kdyby to zfilmovali tak by to asi stejně tak bylo, včetně bytek na vzdálenost několik kilometrů(Přece jen jsou velký) a ultra barevnejch laserů :D .

Příspěvek 04.1.2010 16:28:43
Edicius Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ja bych to tak tragicky nevidel hned, proste by se obeslo bez nejakych primych zaberu pouhym okem na celou flotilu ...

Jako nahradu by se dal pouzit but zaber ze CIC nebo velitelske/vlajkove paluby a jejich zobrazeni situace, prokladany s detailnejsimi zabery odpalu,stretu strel, vystrelu bodovych hniz a bocnich energetickyh baterii, dopadu vyboju ze strel a lodnich baterii na trup a jejich ucinky, jako bonus treba sledovat strelu od vystreleni a po zanik bud vybuchem+ucinky nebo sestrelem obranou, atd.

Barvu bych videl blede, mela by byt podle me stejna u vsech namornictvech, pro zviditelneni treba bilou.

Příspěvek 04.1.2010 16:51:32
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Naopak, tyhle vzdálenosti jsou víc realistický... upřímně, zdá se ti možný, že 24. století by lodě dokázaly střílet jen na vzdálenosti stovek metrů (ST)? Už dnes se války vedou raketami, které lítají tam, kam oko od odpalovače nedohlédne. Souboj řízenými střelami v HH je logické vyústění snahy rozbít nepřítele na co největší vzdálenost.

Já jsem si taky představoval zfilmování HH jako Edicius. Třeba i rozdělená obrazovka, na jedné části sleduje záběr řízenou střelu, na druhé části je pak taktický zákres z CIC, kde je vidět, jak střela postupuje k cíli. Když by pak ve zteči odpálila laser, záběr by se zpomalil a kamera by sledovala paprsek až k lodi... Prostě ukázky malých událostí v bitvě, když už by se nedala obsáhnout celá...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 04.1.2010 17:02:46
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

To zfilmování nevidím moc růžově, Echo Valley Entertainment mi přijde jako převážně papírová organizace :?
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 04.1.2010 19:17:47
Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Mirra píše:
odpálila laser, záběr by se zpomalil a kamera by sledovala paprsek až k lodi

To bych radši vynechal, protože paprsek je možné vidět jen ve směru kam letí...

Jinak zfilmování Honoverse.... taky to vidím bledě... ne ze bych po tom toužil, Honoverse jsem si nějak extra neoblíbil, ale pár dílů jsem četl, tedy dva... na další se teprve chystám... Jednak si myslím že by to museli filmovat podle knížek... co knížka to díl, protože kdyby to udělali jinak, tak by z toho bylo kulový a když to zase udělají takhle, tak to bude moc nákladný... druhak, že by to moc lidi nenadchlo, protože takové vzdálenosti, jako jsou tam by byly neefektivní (pro oko diváka), moc lidí by nebavilo koukat se na loď, jak sem tam na ní něco zablýskne jako výbuch a sem tam od ní něco strašně rychle odletí, tak že budeme mít problém si toho všimnout, jako střela, teď trochu přeháním, ale ve výsledku by to bylo něco na ten způsob, protože kdyby to chtěli udělat, tak jak to je v knížce, tak by to prostě hezky ani vypadat nemohlo, protože HH si hraje na reálnou a to prostě nevypadá hezky už samo od sebe... to je samozřejmě otázka názoru... btw: neví někdo, jak fungují senzory co zachytávají gravitonový klín, že jsou schopny zachytit ho "rychleji než světlo"...takže by zůstalo u dílu "Na stanici Bazilišek"

Doufám že jsem to sepsal dost srozumitelně... :)
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Příspěvek 04.1.2010 23:01:08
likuku0 Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

sry jesrli jsem slepej, ale co je HH? :D
Obrázek Replicarter je bohyně!!!

Příspěvek 04.1.2010 23:06:37
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Honor Harrington, tak se nazývá sága knížek honoverse, je to pole hlavní postavy.... jako knížku doporučuji, je to zajímavé, ale některé věci, jako již zmiňované vzdálenosti mi trochu vadí..., jako neberu jim že se nechtějí prát na 10 km, ale tohle mi zase taky přijde trochu moc.... lodě bych tam asi taky nenominoval, jako jedny z nejkrásnějších, ale to je otázka názoru...

btw: v poslední době se mi čím díl víc líbí ohyzdná Borg cube...
Obrázek

Příspěvek 05.1.2010 09:27:43
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Mark Jackob píše:
Mirra píše:
btw: neví někdo, jak fungují senzory co zachytávají gravitonový klín, že jsou schopny zachytit ho "rychleji než světlo"

Tuším, že nějak podobně jako FTL komunikace. v Honorverse vyvolá každý jev související s gravitací "ozvěnu" v hyperprostoru a práv gravitické senzory jsou schopny tyto ozvěny v pásmu alfa zachytit.

Mě osobně HH přijde nejvíc realistický SF co jsem viděl nebo četl. Když se to tak vezme, je to přeci jen nějaký 40. století. Tam už po sobě nebudou házet kameny z dvaceti metrů. Jak už jsem poznamenal, vývoj jde stále dál a co se týče zbraní, tak ty jsou vždy na prvním místě. Když už lidstvo dokázalo zkrotit gravitaci, tak nedá tolik myšlení, aby se vynalezly gravitační čočky pro pořádné zaostření laserových (i graserových) paprsků a tedy k navýšení jejich vzdálenosti. A navíc, objem soustavy je sakra velký, takže i prostory, kde se boje odehrávají jsou v porovnání s tím malé. Nechci ti moc spoilovat za druhou knihu, ale řeknu ti, že dostřely střel se budou dále prodlužovat...

Já neříkám, že zfilmování HH by bylo lehké. Víceméně by to musel být skoro filmařský experiment, aby dokázal pokrýt ducha HH. Ale stejně nevím, jestli bych filmy chtěl. Určitě by z toho nakonec vylezla trapná SF plná výbuchů a ničeho jiného. A i kdyby se to povedlo, pochybuju, že by se tam podařilo zohlednit všechno, třeba politiku z posledních dílů apod.
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 05.1.2010 17:38:02
Twombly Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Mark Jackob píše:
ale některé věci, jako již zmiňované vzdálenosti mi trochu vadí..., jako neberu jim že se nechtějí prát na 10 km, ale tohle mi zase taky přijde trochu moc....

Co ti přijde "trochu moc" na tom, že za čtyři tisíce let na sebe můžou střílet střelama s vlastnim fúznim reaktorem na vzdálenost milionů kilometrů, když naše milé lidstvo dokázalo během nějakejch padesáti let vyvinout mezikontinentální balistický střely s doletem několik tisíc kilometrů?
Obrázek

Příspěvek 05.1.2010 20:55:37
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

popravdě ano... je to tím, že v takovéhle bitvě s technologiemi, které mají záleží na každé sekundě, ale pokud bojují na vzdálenost, dejme tomu 50 milionů kilometrů, tak to znamená, že budou mít jejich senzory zpoždění, jako to hnědobílé bučící zvíře s vemeny...nevím sice, jak přesně jejich senzory fungují, ale z toho co vím, je mi jasné, že to není nic jako sub-prostorové senzory a tak podobně... prostě jen sledují ty gravitorové motory, a ty pokud vím pracují s gravitací, ale gravitační pole je hmota a ta se nemůže šířit rychleji než světlo, tudíž i jejich senzory jsou pod světelné (jestli je ve funkci senzorů mýlím, tak mě opravte), z čehož vyplývá, že budou mít zpoždění... takže efektivní způsob boje by byl, tak na těch 600 000 km aby tam k jejich senzorovým plošinám mohla ta stopa, či co to je dolétnout s relativně malým zpožděním...

jako sorry, ale mít minutu a půl starý údaje... to je jako trochu moc...

Příspěvek 05.1.2010 20:59:02
BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Pokud ty lodě letěj 0.8c (jak jsem tady na foru někde čet) tak 600000 taky nic moc není.Čtyř sekundová prodleva při takovéhle rychlosti je docela hodně.

Příspěvek 05.1.2010 21:15:13
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Mirra píše:
Tuším, že nějak podobně jako FTL komunikace. v Honorverse vyvolá každý jev související s gravitací "ozvěnu" v hyperprostoru a práv gravitické senzory jsou schopny tyto ozvěny v pásmu alfa zachytit.

Tohodle jsem si tedy předtím nevšiml ale i tak... jak řiká BigQ@123... i čtyři sekundy jsou strašně moc... a pochybuji že zrovna pásmo alfa by bylo o mnohem 'hustější' než normální prostor... možná tak o polovinu... ale i kdyby to bylo víc, tak by ty prodlevy trvali několik vteřin.... nedělám si iluze že méně než půl minuty a to je dlouhá doba obzvláště, když jste schopni kompenzovat zrychlení 600g...

Příspěvek 05.1.2010 22:29:06
Twombly Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Mark Jackob píše:
jako sorry, ale mít minutu a půl starý údaje... to je jako trochu moc...

Uděláme si malou ukázku do světa střelectví...

Když chceš zasáhnout běžícího člověka, musíš při střelbě na větší vzdálenost předsadit aby kulka stihla dolétnout tam, kam míříš.....

Když chceš poslat střelu na plovoucí loď, taky počítáš s tim, že v době kdy střela dopadne na pozici o který víš, že se tam loď nacházela, už bude loď dávno jinde....

Tohle je naprosto to samý. Když k tobě údaje doputujou, máš údaje o zrychlení, vektoru, takže samozřejmě střely odpálíš na pozici, kde předpokládáš, že se ona loď bude nacházet....

Navíc při střetu na MILIONY kilometrů, kde se k sobě lodě zúčastněné ve střetu přibližují HODINY fakt neznamená několikavteřinová prodleva ani prd ve skinsuitu.

Edit: Přečti si další knihy, vygůgli si Weberovy poznámky k technice v jeho knihách, přečti si příručku k Saganami Island Tactical Simulator, kde máš základy střelby z lodě na loď ve světě HH atd. atd. a pak tu něco ploď 8)

btw. aby to nebylo totální OT:

Jelikož jsem se právě potřetí vrátil z Avatara, tak hlasuju pro C-21 Dragon Assault Ship :P
Naposledy upravil Twombly dne 05.1.2010 22:36:51, celkově upraveno 1
Obrázek

Příspěvek 05.1.2010 22:34:20
Shorty Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mark Jackob píše:
...ale gravitační pole je hmota...

Cože? To je vážně ten největší blábol, co jsem za poslední dobu slyšel.

A ke zbytku tvého příspěvku: Jelikož jsi nečetl všechny knihy, tak nemůžeš dělat takové závěry. Ale já ti řeknu zhruba konkrétní čísla:
V posledních knihách Weber psal, že FTL komunikace je u něj asi 64krát rychlejší, než světlo. A gravitika pracuje na stejném principu, tudíž ti to dává hrubý převod na zpoždění - 20 světelných minut = míň než 20 sekund.

Co se týče zaměřování a střílení, tak viz Twombly. Existuje totiž technika zvaná "předsazení střelby". :wink: Pochopím, že jsi to třeba v životě neslyšel. :wink:

EDIT: Ještě jedna věc - když Weber psal Honorverse, tak se fakt, že gravitace se nešíří rychleji, než světlo, nebyl obecně znám. :wink: A do Weberovy fyziky pasuje opak a teď nebude měnit zaběhlý svět kvůli poznatkům "dneška".

EDIT 2: A abych nebyl OT, tak přihodím jednu.
ISV Venture Star z Avatara
Obrázek
Obrázek

Supporter of RDA SecOps. Get Some!

Další

Zpět na Technologie