Jo, ale většinou to do kosmu střílíme z trochu starší technikou. Takové voyagery vydržely dlouho, ale mají mnohem odolnější elektroniku.
Však se bavíme o válce sice vesmírný, ale před dvaceti lety, nebo jak...
Tak by se taková odolnější elektronika dala i do těch střel (nehledě na to, že vojákovací věci maj standardně odolnější elektroniku, než běžnej šunt z Alzy.
Zas tak zanedbatelná není
Je přesně rovná obvodový rychlosi vypouštějící lodě - jak rychle bys chtěl, aby se točila?
Co třeba vymetení střely z dlouhé hlavně prostřednictvím nějákého natlakovaného plynu?
Jo, to by asi zachytit jen tak nešlo, plyn při expanzi chladne a nejspíš by to kolem udělalo obláček neprůhlednej pro IR. Ale nemyslim si, že by to stačilo co do rychlosti. Imo aby měla význam, měla by střela dosáhnout vůči lodi alespoň 50.000km/h, spíš ale víc.
Nicméně rozcákávání stlačenýho plynu z raket by mohlo nahradit rozhazování dipólů z raket, coby senzorová clona.
Radar máme, ale stejně jím nejde sledovat 360 na 360 permanentně na stovky tisíc kilometrů okolo lodě.
No AESA existoval už v tý době, ačkoliv se mi nepodařilo zjistit, jaký měl schopnosti, existuje (nejen) právě proto, aby snímal celejch 360°zároveň a nemusel se přitom vrtět.
Radary schopný dohlídnout na Mars taky máme už nějakej ten pátek... i když k tomu potřebujem směrovou anténu.
že ta "VLSodpalovačová mina" bude mít tak špičkové stealth charakteristiy
Technologie Stealth je známá přinejlepšim od osmdesátejch let a je přímo závislá na dostupnym výpočetnim výkonu.
pár takových VLS min vysypat do cesty ještě v době, kdy o tom nemůže vědět
Ale takový miny budou muset mít svoji oběžnou dráhu kolem Slunce a jelikož budou patrně někde mezi startovací a cílovou planetou, budou mít dobu oběhu vcelku takovou, že nebudou viset mezi těma planetama, ale jen jednou za čas tamtudy proletěj.
Ale možná by to šlo nějak načasovat, aby tam byli když je třeba... netroufám si odhadnout.
a pak to odpálit přímo "proti" směru kterým nepřítel přilétá
To je právě problém, pokud nepřítel poletí zevnitř soustavy ven a ty mu odpálíš střely naproti, jejich oběžná rychlost se sníží, posunou se na nižší orbit (kolem Slunce) a ještě před tou lodí utečou...
(klasickej vesmírňáckej paradox - když chceš někoho dohnat, měl bys brzdit a naopak - samozřejmě to taky neni platný 100% zdaleka, ale prostě to bude dělat neplechy)
Na takovou vzdálenost může být dobré jim updatovat informace o cíli a jejich prostřednictvím provádět s nepřítelem "elektronický boj" - takový ten HH style.
Jo, to souhlasim - možná by to šlo přešit buď mixem autonomních a kontrolovanejch střel nebo ovládáním celý salvy naráz ... nebo jinak

Jistě, ale představa, že letíš do operačního prostoru dva roky proto, abys v něm mohl půl minuty střílet mi přijde jako trochu plýtvání... Zároveň pokud bude v operačním prostoru víc nepřátelských lodí, může se stát, že tu první smeteš z oblohy 250 raketama první salvy a tu druhou zbylejma 50 ani nedonutíš zpomalit, než si tě dá k snídani.
No jak se říká, 90% války je nuda... letadlo taky letí k cíli třeba 10 hodin aby tam během vteřiny shodilo pár bomb a vydalo se na desetihodinovou cestu domů.
Loď taky pluje měsíce, aby splnila úkol na několik minut, neřku-li SNB plující půl roku, aby mohli v několika vteřinách zničit svět...
Bude-li tam mít nepřítel víc lodí, je potřeba adekvátně se na to připravit - tzn poslat přesilu (početní nebo technologickou).
To je jako bitka v plavkách s kulomety podle pravidel soubojů s pistolemi... Tam by ty RC fregaty měly asi dost velké opodstatnění (zhuštění a zvětšení objemu palby, předsunutá PD obrana "matky", nebo v případě nouze "klamý cíl".
Ray tu psal něco o sprinterech s bazukou...
Boj by ale vždycky měl bejt co nejkratší a co nejintenzivnější.
Jak by asi vypadal střet sovětskýho a americkýho válečnýho uskupení...
Ty fregaty jsem myslel zhruba k tomu + možnost vykrejvat a páchat útoky z více směrů.
Chápu. Jde mi ale o to, že když v bojový situaci přijdou o všechny mimo ty sektory, tak už je pak jenom otázka času, než je někdo dostane, protože posádka prostě už nebude mít dostatek jedinců proto, aby přežila. Já v tom "kulovitém" designu, kterého povrch "přední" polokoule slouží jako pancíř vidím docela slušnou šanci, jak NEPOTŘEBOVAT přídavný pancíř CIC, počítače, ubikace ani trysek (no, těch možná jo).
Počítám, že ke spolehlivýmu zničení lodi postačí vždycky míň než pět zásahů (pokud by bylo potřeba víc, přechod na výkonnější munici je možnej vždycky a je možný to stupňovat in extremis do behemontích krutopancr lodí s obříma kvérama, ale vsadim boty, že pak přiletí někdo malej bez pancíře a s malejma kvérama a pošle je na věčnost ... protože už se to stalo tolikrát).
Proto bych se s klidem vyflák na hlavní pancíř a nechal tam jen ten přídavnej.
Ale zdá se, že Ray tam chce pancíř taky ... v tom případě se musim přiklonit ke kulolodím, v tomhle maj nepochybnou výhodu.
Nejsem si jistej, že bych někde navrhoval snížení kapacity aktivní (PD) ochrany za zvýšení mobility lodě...?
Hmm... asi jsem něco špatně pochopil, sry.
O světelnejch sekundách tu raději vůbec nemluvme, to je moc daleko.
Světelná sekunda je 300.000km - to není ani ze Země na Měsíc. Jako bys chtěl vést válku o Pacifik s loděma vyzbrojenejma prakem.
100.000km počítám jako efektivní dosah laseru tzn ŘS budou muset dokázat zasáhnout cíl vzdálenej minimálně 1.000.000km a vzhledem k tomu, že v kosmu nemáme odpor, většinu času střela může letět na setrvačnost a její "dálkovej" dosah bude efektivně omezenej jen schopnostma SŘP a senzorů, ačkoliv střelba v kosmu se bude dost lišit od tý tady - může se snadno stát, že cíl bude na dohled (senzorem), ale přesto mimo moc zbraní, např. sleduj, jakou vzdálenost musela uletět Mars Science Laboratory, aby se dostala takovej kousek od Země:
[img][./images/thumbs/msl_today2_1326118751.jpg]http://mars.jpl.nasa.gov/images/spacecraftnow/msl_today2.jpg[/img]
Zasáhnout loď i v relativní blízkosti bude od střel vyžadovat dlouhou cestu.
Ty RC fregaty by si ještě zasloužily k té munici, nekvalitním senzorům a malé zásobě paliva ještě špičkovou počítačovou místonost, tak blízko UI na co se jenom dá v daném techu dosáhnout...
...pokud by to stačilo - spíš bych ji viděl jako další modul kosmoAegisu hlavní lodi. Něco jako přídavný VLS, schopný se vlastní silou přemístit kam je třeba - SŘP a senzory může obstarávat mateřská loď (nebo AWAC, bude-li něco v tom smyslu k dispozici) na dálku (autonomní bych nechal jen bodovou ochranu tzn nějaký protistřely krátkýho dosahu a lasery).
Lodě do přímýho střetu by měly obrovský ztráty, tak by měly bejt co nejjednodušší, aby jejich ztráta byla co nejsnadněji nahraditelná.
ale zase by šly (po ztrátě většiny paliva) použít jako "zásobovací muniční stanice", nebo být po dočerpání z další "vlastní" lodě s posádkou která přiletí přiřazeny na další bojovou misi, jenom pod jiným vedením.
Jj. Klidně bych ale nasadil i zásobovací lodě ... a máme tu konvoje ... a nutnost je napadat ...

Myslím že klidně. V armádě jde o výkon daného zařízení, ne o to jak moc ho ještě upravit, aby bylo neprůstřelně bezpečné pro osádku. "Sebevražedný krabičky" možná ne, spíš řekněme potenciálně dost nebezpečné krabičky. Kdyby byly sebevražedný, využilo by se to ke zefektivnění a zvětšení výkonu na bojišti.
Tak z toho co jsem zjistil Mk.41 přežije úplný vyhoření motoru střely - o jeho výbuchu jsem nic nenašel - ani jsem nenašel, jestli je potom VLS ještě použitelný (ačkoliv se skládá z bloků 2×4 šachet, tak by to mohl odskákat jen ten blok).
Počítám spíš teda se zničenim celýho kontejneru v podobnym případě, vznik řetězový reakce mi ale nepřipadá možnej ... uznej sám, že by to bylo fakt hloupý
EDIT:
Co musim silně doporučit je:
http://solarsystem.nasa.gov/eyes/player/index.html
(interaktivní mapa Sluneční soustavy vč. všeljakýho kamení a sond)
Daj se tam vcelku detailně nakoukat lety po sluneční soustavě.