No nemozes porovnavat vesmirne lode a tanky to je troska rozdiel. ja vidim nevyhody obrej vesmirnej lode v dlhsej dobe stavby a v tom ze je velka (velky terc) ale inak ma viac energie viac stihacov viac silnejsich zbrani silnejsie stity ...... .Ked sme uz pri tych tankoch tigerII ma hrubsi skoseny pancier a lepsi 88 mm kanon s vecsim dostrelom a bol tiez ovela presnejsi ako 75 mm kanon. Oba boli perfektne a pochybujem ze by z jedneto tigra boli 2 panthery panter tiez nebol zadny drobcek 45ton a vonkajsie ozmery sa skoro zhodovali. panter bol po vychytani detskych much sice najlepsi ale aj najzlozitejsi tank wwII mal velmi presny a ucinny 75mm kanon 100mm pancierovanie bol tu pouzity prvy systen stabilizacie kanonu (nie tak dokonaly ako sa pouzival napr tank pershing o 2 roky neskor ale cez odpruzenie podvozku) slozitost =neopravitelnost v blizkosti boja. (jedine tank IS-2 rusko bol lepsi ako tiger a panther 122mm kanon a az 160mm pancier) vacsi kanon a vacsi pancier

.
nemecke supertanky vsak mali neake nedotiahnute veci
- (tiger II) mal slaby motor pouzity uz v tigri 1 + vecsia spotreba
- (oba) ozubene kola z prevodovky na nahon hnacich kolies boli rovne a nie sikme coz na tak tazkom tanku bolo zle riesene
- (oba) na jeho montazi sa podielali saboteri ktory nicili jeho suciastky ped zmontovnim (urazali ozubenie na prevodovych kolach aspetne ich lepili a pouzili, sipali piesok do prevodovych skryn, olej a hyd systemov, atd... )
- (oba) zlozita oprava
mali vytah s Wiki o tanku panther a tigerII (bojove nasadenie)
Tiger II byl jedním z nejsilnějších tanků 2. světové války, proti kterému neměli spojenci odpovídající zbraň. Tiger II dokázal zničit americký tank M4_Sherman na vzdálenost 3,5 km! Královské tygry měly ve své výzbroji především elitní tankové divize SS.
V polovině roku 1943 sloužilo v německých jednotkách asi 340 Pantherů. Ty byly poprvé nasazeny v bitvě u Kurska, ovšem stalo se tak příliš brzy, bez řádného odzkoušení a odstranění dětských nedostatků, takže jejich výkon zůstal hluboko za očekáváním, mnoho strojů odpadlo pro technické obtíže (v průběhu několika dnů bylo ztraceno 150 tanků). Po doladění některých obtíži se Panther stal jedním z nejlepších strojů války, ovšem německý průmysl jich nebyl schopen vyprodukovat dostatečné množství. Od druhé poloviny roku 1943 se Panthery začaly skutečně osvědčovat. Například divize SS Das Reich v září 1943 během dvou dnů zničila za pomoci Pantherů 40 sovětských T-34 a KV-1. Tankový pluk Bäke v několikadenním boji s dvěma sovětskými tankovými prapory zničil 265 tanků, při ztrátě jednoho Tigra a 4 Pantherů. Na západní frontě byla nadřazenost Pantherů ještě výraznější. Americký Sherman musel Panthera trefit nejméně 3x, než ho z boje vyřadil. Proto byly ukořistěné Panthery s oblibou začleňované do spojeneckých tankových jednotek.
prepacte ze som a tak rozpisal