Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Rotace černé díry (hybnost×TR)

Rotace černé díry (hybnost×TR)

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

pilarius Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

No nemá, dokud z okolí nenabere hmotu (světlo jí nepomůže - foton má nulovou hmotnost).

A při jakém poloměru by to mělo tu rychlost světla překročit? Třeba se její smršťování právě na tomto poloměru zastaví. Nezpůsobuje její gravitace také deformaci prostoru?
Co vlastně způsobuje rotaci vesmírných těles?
Záleží také na vztažné soustavě, ne? Jestli si to pamatuji dobře, tak takový foton má při svém letu také nějaký spin, a kdybychom sledovali ten bod, který se na něm otáčí, tak ten by také rychlost světla překročil, ne?
Fyzika má prostě své díry a já to beru tak, že vše se stále upřesňuje. Tak je to s více vědami. Zvyšují se naše znalosti a díky nim "vidíme dále".
Jestli se ti to opravdu nějak povede vyřešit, tak se na to rád podívám.
Obrázek
Kritiku přijímám pouze tehdy, je-li podána slušně. Snažím se k vám chovat přívětivě, tak se ke mně prosím chovejte také tak.

Daedalos304 Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

S tím nekonečně malým bodem ti pomůžu páč si představte veškerý body mezi jedničkou a nulou na pravítku tak tam jich máte nekonečně mnoho a tudíž jsou i nekonečně malý

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

pilarius: To táleží na momentu hybnosti (potažmo pčáteční rychlosti rotace), liší se to kus od kusu.
Ale co jsem koukal po netu, tak nějakou BH měřili a horizont událostí o průměru 25km rotoval s obvodovou rychlostí 0,98c. Samotná singularita by tedy musela bejt jen těsně menší.

Podle zákona sčítání rychlostí
Obrázek
se ani žádnej bod na fotonu nemůže pohybovat rychleji, než c.

Vidim to tak, že děravá je spíš moje hlava, než fyzika jako taková... vždycky si někde něco přečtu a koukám jako puk, ale zatim všechno mělo nějaký řešení ...
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Foo Fighter Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

No spolužiaci, čo sa chystajú na medicínu chodia na prípravné kurzy do Brna a mali tam prednášku aj z fyziky. A vraj im tam hovorili, že pri nejakom jave (nepamätám si pri akom) vzniknú 2 fotóny, ktoré medzi sebou komunikujú, tým pádom prenos tých informácií medzi nimi musí ísť rýchlosťou, ktorá je väčšia ako c.

radula Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Podle mě se tu pouštíš do hooodně vysoký fyziky... :scared:

Abych trochu přispěl k diskusi:

Není mi jasný, co se myslí pod pojmem rotace horizontu událostí? Horizont událostí by nemělo být něco hmatatelnýho, co může rotovat. Měla by to být oblast nebo hranice okolo černé díry, od které už není ani pro světlo návratu. A co se skrývá za ní zatím nikdo bezpečně neví (možná Stephen Hawking tuší...:-))) ). Možná by to mohlo být dopočteno z vyzařování hmoty, co je vtahována dovnitř, ale upřímně už tady tápu...

Podle jedné z teorií hmota zakřivuje prostor ve svém okolí. Tahle úvaha by měla vysvětlovat původ gravitačních sil. Při extrémní gravitaci v okolí černé díry si neumím dost dobře představit nějaké zákonitosti pohybu na které bych se tam spoléhal...

No a navázal bych ještě teorií relativity. Když si vystačíme i jen se Speciální teorií relativity, tak zde jsou při vysokých rychlostech (blízkých rychlosti světla) patrné jevy jako dilatace času a délek. Tím se většina tzv. zákonů zachování dostává do vážných potíží. Co si matně ještě vzpomínám na přednášky tak v teorii relativity je kromě konstantní rychlosti světla ve vakuu už jen pár neměnných invariantů (tuším, že sem patří třeba el.náboj), ale moment hybnosti mezi nima určitě není.

A co se týče omezení rychlosti pohybu na rychlost světla, tak to by mělo platit jen pro věci, které dokážou přenášet informace. Existuje jinak spousta věcí, které se dovedou pohybovat rychleji - např. průsečík ostří při svírání dlouhých nůžek nebo světelný odraz (prasátko) při pohybu po vnitřku dostatečně velké kulové plochy.
Je pravda, že tyhle příklady jsou jen drby - asi to nikdo neměřil :pst: , ale určitě se někde na wiki dá najít něco o šíření vln a dělení rychlosti na grupovou a fázovou. Kdy fázová rychlost je rychlost pohybu bodu se stejnou fází po vlně a ta může být větší než rychlost světla (tohle tuším už změřený je - nebo aspoň velmi dobře spočtený a opřený o ověřený teorie).

Tolik moje úvahy, které sice problém neřeší, ale snad jsem aspoň maličko naboural ten "newtonovský" úhel pohledu, který z toho dělá záhadu. :bravo:
Nachystejte květináče, na Vánoce jsem zpátky. Nebo tak nějak... :-)))))

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Jj, dobrej příspěvek :)

Asi se vážně pouštim dál, než kam patřim, ale prostě meě tyhle věci zajímaj :write:

Info o rotaci horizontu událostí jsem čerpal odtud:
http://www.astro.cz/clanek/2605

"Rychlost rotace černé díry, kterou jsme změřili, je rychlost jakou rotuje nebo je strháván prostoročas přímo na horizontu událostí."

Pokud se moment hybnosti nezachovává, zajímalo by mě, co se s ním děje? Normálně se nemůže měnit bez působení vnější síly...

Na to rozdělení rychlostí už jsem jednou narazil, ale moc jsem to nezkoumal ... tentokrát o tom zkusim něco vyštrachat :)

2Foo Fighter: To jo, ale takovou komunikaci nezajišťujou hmotný částice (pro ně platí, že nemůžou dosáhnout c).
Ale libovolný dvě částice se nemůžou pohybovat se vzájemnou rychlostí větší, než je c.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Airman
Airman

Odpovědět s citací

Článek na Astru jsem přečetl a skutečně měřili záření plynu, který padá do pod horizont událostí. Selský rozum sice napovídá, že ta "černá koule" by se klidně mohla točit rychlejš než plyn okolo ní, ale obecný TR opravdu nerozumím a nezbývá než věřit skutečným vědcům. :scratchanym:

To co říkal Foo Fighter jsem myslím před časem viděl někde v telce :rflmao: ...ne, vážně. Myslím, že to dělali ve Vídni, kde experimentovali s teleportací. Využívali jevu, kterýmu říkali "kvantová provázanost" (myslím), kdy když z fluktuace vzniknou 2 částice (částice a antičástice), tak jsou schopny se při dalším setkání vzájemně anihilovat. No a když já jednu z nich vezmu a nějak jí změním, tak aby toho stále schopny, tak se musí nutně změnit i ta druhá (sama!!). Prej měli 2 laborky - v jedný vzali pár částic a jednu poslali podzemním tunelem do druhý laborky na druhým břehu Dunaje :lol2: a když u sebe provedli změnu na první částici, tak se změna okamžitě projevila i v u druhý částice. Takhle prý teda byli schopni přenášet informace z místa na místo okamžitě a bez omezení rychlostí světla.

A abych nezůstal nic dlužný teoriím z Red Dwarfa, tak jak by to bylo s Bílou dírou ("...bílá díra chrlí čas, motory stojí, dochází kyslík, poraď nám!" :rflmao: :rflmao: )? Je přesným opakem černé díry a tudíž by vznikla jako nekonečně malá a bez momentu hybnosti a postupně, jak by se zvětšovala, by i její moment hybnosti rostl... :faint: :think:

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Hmm, tak jsem koukal na ty rychlosti a že fázová rychlost může bejt stejná, nebo menší než grupová rychlost (potažmo než c) bych ještě pobral, ale jak může bejt větší jsem z toho nepochopil :dontknow:

Jinak kvanotová teleportace by v reálu přenos informací nadsvětelnou rychlostí umožňovat neměla viz:
http://astronuklfyzika.sweb.cz/JadRadFyzika.htm

Je tam odstavec přímo o kvantový teleportaci (ačkoliv nemůžu tvrdit, že bych tomu nějak zvlášť rozuměl :oops: Ale vypadá to zajímavě, zkusim ty stránky přelouskat celý :)).

Jinak Bílá díra mi přijde něco, jako je Díra ve stázi ... :lol:

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tak sem se ti dneska na to chtěl zeptat, ale kamarád byl dneska na fyzikální olympiádě takže ještě nic a teď máme jarní prázky :lol:

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nepsal právě o tomhle Hawking v jedný z těch svejch knížek? Už je to dlouho, co sem to čet... No každopádně jestli si vod něj nic nečet, tak určitě přečti, taková Stručné historie času stojí za přečtení (a to i kdybych se náhodou mýlil a nic tam o tom nebylo)

btw: podle kvantový mechaniky nemůže mít černá díra nulovou velikost (nic nemůže mít nulovou velikost, odporovalo by to principu neurčitosti)
Obrázek

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Co to je ten princip neurčitosti??? sry za :offtopic:

Foo Fighter Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

To o čom som písal je to, o čom potom napísal radula.

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Daedalos304: máš dvě nějaký veličiny (např. hybnost a polohu) a čim přesněji určíš jednu, tím méně přesně určíš druhou, v důsledku to znamená, že například objem černý díry nikdy nemůžeš znát s absolutní přesností.
Obrázek

Airman
Airman

Odpovědět s citací

Dohledat to jde pod pojmem Heisenbergovi relace neurčitosti. Netýká se to jen kvantovky. Svou důležitou roli to hraje i v obyčejný mechanice.
Omezuje to třeba nejmenší vzdálenost (=prostorovou jednotku), kterou lze změřit - říká se jí Planckova délka.

unknownuru Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Air Force píše:
Tudíž když se hvězda hroutí do černý díry a její poloměr klesá k nule měla by se obvodová rychlost čím dál rychleji blížit nekonečnu...

je to logický a souhlasim s tim...

Air Force píše:
Obvodová rychlost ale nemůže růst do nekonečna, je limitovaná rychlostí světla ... a pokud bych zmenšoval poloměr při zachování obvodový rychlosti, ztrácel by se mi moment hybnosti, což taky nejde ...

jak rychle se pohybuje světlo v okolí černý díry? a pokud vim, tak rychlost závisí na vzdálenosti a času, a v okolí černý díry zakřivuje prostor i čas (údajně, osobě jsem si to ještě nebyl ověřit :) )...

PředchozíDalší

Zpět na Technologie