Dost argumentů proti bylo rozumných, ale "děla" ve vesmíru jsou prostě jiný problém, než "děla na vodě". Třetí rozměr dělá velké divy, proto bych například mohl použít protiargument, že v LETECKÝCH SOUBOJÍCH (které jsou střetnutí vesmírných lodí ještě podobnější než manévry námořnictva) "hystoricky" žádné z letadel ROZHODNĚ nespoléhaly na "boční salvu" a zároveň se u nich pro dogfight cenilo především PŘEDNÍ a ZADNÍ pancéřování.
Například existence "páteřního" děla - gigantického kvéru velkého/dlouhého jako celá loď, který prochází celou délkou lodě, palebnou silou a dostřelem se ostatním věžím vysmívá. Taková zbraň se u "moderních bitevních lodí" jak to popisuješ prostě nepoužívá a nejspíš ani nebude. Přesto je to ve vesmírných bitkách případně užitečný kousek výzbroje.
U toho "útoku zezadu" celkem hezké, ale já přece netvrdím, že by měly být všechna hlavní děla otočena permanentně vpřed, jenom aby se tam MOHLA otočit.
U argumentu s možností výbuchu zásobníku munice - buď změnit zásobování municí a nebo si uvědomit, že vesmírné lodě většinou nemají/nepotřebují výbušnou munici. Laser, mikrovlnný svazek, railgunová skoba, kinetický interceptor - to všechno má prostě menší tendenci vybuchovat, než dělostřelecké náboje z WW2.
Lodě mají pancíř jak zboku, tak zepředu Pravda, ne žádný "speciální" navíc, ale ten co mají "normálně", stačí. Při havárce v autě se taky užije čumák jako "deformační zóna" oproti situaci, kdy bys dostal stejnou ránu zboku.
Při rychlosti nejrychlejších bitevních lodí něco okolo 40 km/h a dostřelu hlavní baterie 20 km, znamená to tvoje "za chvíli" při střetnutí stejně velkých a těžkých lodí čtvrt hodiny (za předpokladu, že druhá loď jí jede naproti stejnou rychlostí) Z těch patnácti jim to bude trvat řekněme 5 minut do doby, než se dostanou na dostřel, ze kterého se každá rána trefí. I to je docela dost času na vyčerpání slušného množství munice ze šesti (z devíti) hlavních, vpřed mířících děl (pomocná nepočítaje).
Já se musím přiznat, že mě ta bitva zaujala, tak jsem ji vygooglil, ale na ČJ wikině se o "dopředu orientovaných lodích" nikdo nezmiňuje. Ani se tam nezmiňuje o možných dalších důvodech, proč mohl franskouzský admirál CHTÍT "prohrát".
Ta USS New Orleans má naznačit, že "předek" většinou bývá trochu míň nezbytný pro plavbu lodě, než "záď" a proto je lepší ho vystrčit tam, odkud létají střely.
Nýtování s tím nemá co dělat, předpokládal jsem, že by o 10 vteřin později začali brzdit a zatáčet (s tím, že zatočit už by nestihli). I kdyby urazili nemalou část přídě, byli by na tom s těma jejich zatopovacíma přepážkama MNOHEM líp, než když je čísli bočně skoro všechny. Co se strukturálního poškození týká - je MNOHEM snazší jet v kánoi, která má poškozená žebra, než v kánoi, která je čísnutá přez bok. Ta první má šanci doplout, ta druhá se časem prostě potopí.
Předpokládat ve vesmíru taktickou situaci, kdy jsou lodě navzájem vidět a dokonce se mohou míjet (a být "na druhé straně" cíle než jeho družka z divize) je nerozumné. "přední salva" pokrývá předních 180 stupňů, takže pokud je kapitán tak blbý, aby nepříteli při boji nastavil záď, zaslouží si přesně to, co mu ten nepřítel nadělí.
Argument, že drony zasáhly až střední část je v rozmluvě o dělostřelectvu zhruba stejně relevantní, jako ty řízené střely, co se "jednou beztak minou" jak jsi psal.
Opět je řeč o vodních bitevních lodích bez páteřních děl, mířících "celou lodí" vpřed.
K tomu co psal Air Force ještě dodám, že není problém zařídit nejenom, aby vesmírná loď letěla "placatou stranou" vyrobenou z kvérů vpřed, ale že ta strana může být taky udělaná z přídavného pancíře.
Trochu jako tohle, jenom by měla děla na hydraulické plošině "pod kloboukem" kolmo k trupu tak, aby mohla po vysunutí střílet i vpřed. Jde o to, že když nepočítáme nějáké hypotetické energetické štíty, je pancíř (a manévrovávní) jedinou dnešní obranoou proti "snajpření" těžšími lasery. Jiank "standoff" od cíle by udržovaly bezpilotní menší stroje - trochu jako sloužili torpédoborce v eskadře bitevním lodím.
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m5xgu ... o1_400.jpgVypadá to sice hrozně, ale je to jediná odpověď, jak opancéřovat (a ozbrojit) co nejmenší část, aby byla loď alespoň z jedné strany slušné odolná a zároveň aby nebyla kvůli váze pancíře neschopná pohybu.
Jo ještě zajímavůstka - našelj jsem nějákou soutěž DARPY o tvorbu mezihvězdné lodě:
http://www.popularmechanics.com/science ... -symposium