Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Počítače Asgard beam v akci, aneb kam se hrabe Aero

Asgard beam v akci, aneb kam se hrabe Aero

Hardware, software a vše co se toho týče.

Lord_of_war1 Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Hele lidi chci se zeptat chtel bych mozna prejit na linuxi se mi hrozne libej tak bych se chtel zeptat jsou lepsi nez wokna potreboval bych takovy klady a zapory proste takovy vseobecny informace o tom jestly se mi vyplatej sice parim na tom jen hry obcas nejaka ta prace na nem na kompu. :D
Pravda a svoboda jsou věci, které si nalháváš abys si v noci usnul.
Nic sem necítil. Zemřel jsem uvnitř.

Obrázek

Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Air Force: Instalace netrvá déle než 20 minut. Sice jsem to nějak nepočítal, ale určitě to není dýl, než u win.
Systémové požadavky: 384MB RAM, 8GB místa na disku.
Když člověk ví, co a jak, systém není problém vyladit během několika následujících hodin. Docela velké množství programů pro běžnou práci už je předinstalované. Pokud něco chybí, např. xvid kodek, přehrávač si ho stáhne automaticky. :)
Ubuntu patří mezi systémy nejpřátelštější vůči čerstvě konvertovanému uživateli Windows. :) Drtivou většinu věcí lze dělat bez nutnosti použití příkazového řádku neboli terminálu. Chce to chvíli si zvyknout na netradiční, ale velmi efektivní způsob instalace softwaru.
A pokud dojde k problému, stačí se mrknout na ubuntu wiki nebo fórum na oficiálních stránkách. Komunita uživatelů (včetně českých) je natolik početná, že člověk vždy najde, to co potřebuje.
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Lord_of_war1: Protože už se mi tu nechce všechno vypisovat :D , doporučím ti tuhle stránku:
http://proc.linux.cz/

Sám za sebe bych řekl, že jsou tu zjevné výhody jako rychlost systému a stabilita. Opravdu se vůbec tolik "nesamozasírá" jako Windowsy. Co jsem slyšel, je klidně možné vydržet s jednou instalací několik let a pořád bude svižná jako na začátku. Pak je samozřejmě skvělé, že se člověk nemusí starat o antiviry, antispywary a podobné serepetičky, které taky jenom zpomalují běh systému, no a nakonec to hlavní: Je to všechno zadarmo a legálně. :D Opravdu je to skvělý pocit, neporušovat projednou zákon.

Edit: Také bych podotknul, že výběr softwaru je velmi velký, navíc téměř všechny programy se instalují z jenoho centrálního zdroje, který je ze systému přístupný skrz hlavní nabídku, podobně jako klasické Přidat/Odebrat programy.

Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Hej tak to diky moc ja mam uz tak zasekany wokna a zpomaleny ted sem to chtel preinstalovat ze uz me to s.... ale to asi budu muset vlastne zase zformatovat disk a ty linuxi hodit na cd a nabootovat co ? nebo to jde nejak jinak ja sem v tomhle moc zapomenutej. :D :D hele na ty strance je i vice programu nebo to je furt jeden linux

Obrázek

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Abych to objasnil: Linux je jeden. Distribucí je mnoho. Zkrátka Linux je to samotné jádro systému. Pak záleží na tom, co na to jádro nabalíme. A tak vznikají distribuce. A těch je mnoho. Zaměřené buď na začátečníky (jako Ubuntu) nebo experty (např. Gentoo). Distribuce se pak třeba taky dělí podle toho, na jaké činnosti jsou zaměřené a tak podobně.

Edit: Abych ještě nezapomněl na tu otázku ohledně instalace: je možný to buď nechat nainstalovat na celý disk nebo si udělat místo na druhý oddíl a používat dual boot pro oba systémy... Všechno se to dělá z instalačního CD. Je tu teda prý i možnost nainstalovat to nějak přes Windows, jako program nebo co. Wubi se to jmenuje... ale nezkoušel jsem to.

Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tak sem to skusil akorat by me zajimalo jak udelat to stou plochou jak zni delam krychly atd takovy efekty skusil sem tu verzi wubi ale nejak na to nedokazu prijit a moc mi tam nejde spusti icq a takovy programy sem v tom docela amater :D

Obrázek

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Nevím, jak je to ve Wubi s ovladačema na grafickou kartu. Když to nainstaluješ normálně, mělo by se tě to po prvním spuštění zeptat, jestli má povolit nesvobodné ovladače NVidia/ATI no prostě podle toho, co máš. Pokud nic takovýho nenaběhne, nejspíš tam ani nebude fungovat grafická akcelerace, čili ani 3d plocha. V opačném případě je potřeba doinstalovat compiz fusion (do terminálu napsat "sudo apt-get install simple-ccsm" nebo přes Systém - Správa - Správce Balíků Synaptic najít a nainstalovat simple-ccsm).

ICQ klient se jmenuje Pidgin a je v nabídce Aplikace - Internet.

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

To jsou poměrně přátelský nároky. Formátovat disk a kupovat CD mechaniku zatím nebudu, ale zkusim to stahnout a nahodit na Virtual PC. Uvidíme, co z toho vzejde.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Ty nemáš CD/DVD mechaniku? Zajímavý. Já teda ne že bych optickou jednotku nějak zvlášť využíval (1 TB disk docela stačí), ale přece jenom občas se to hodí. :)
Jinak mám odzkoušeno ve VMWare Workstation. Funguje to tam, akorát bez 3d akcelerace, čili žádné efekty.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No ještě nedávno jsem ji měl, ale aktivovalo se kurvítko a bylo :-)

O efekty mi zatim až tolik nejde, ale to přijde :-)
Nejdřiv bych chtěl zkusit, jestli mě nezabije už jen ovládání ICQ klient ...
Btw odkud do toho seženu nějaký takovýhle věci? Skype (klient), nějakej konvertor video/ audio souborů ... a všechno ostatní, co by počítač měl mít :-)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

JuRas Uživatelský avatar
Natrvalo vypovězený uživatel
Natrvalo vypovězený uživatel

Odpovědět s citací

Kdybych měl být zlý, tak bych řekl: GOOGLE :lol: :lol: ale to já neudělám :lol:
[img][./images/thumbs/]http://evi.ic.cz/foto/Aurora_13_Back_podpis.jpg[/img]

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Ale to já zas klidně prozradím, jak se sháněj programy, protože to je přece jenom nezvyklý. Samozřejmě google tu bude hrát roli a jakmile najdeš program, co ti bude vyhovovat, dá se většinou nainstalovat rovnou bez nutnosti surfování netem a hledání download linků. Stačí si otevřít správce balíků synaptic, jak už jsem tu psal výše.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Tak to na tom Virtual PC běží. Nic extra, ale prozatim si s tim vystačim.

Skype jsem našel na ofiko stránkách ... ale nemám páru, jak to je s dalšíma věcma. No to už se ale snad nějak vyřeší.

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak napiš konkrétně, co tam potřebuješ za "další" věci. Ono taky dost programů už tam je hned po instalaci.

Ivory Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Nohajc: Stáhnul jsem tu verzi 9.04 Jaunty Jackalope, vypálil obraz disku na dvd a potom to zkusil zatím jen nabootovat z dvd, ale napsalo mi to tuhle chybu:
Obrázek

Nemáš potuchy, co to znamená a jestli se to dá opravit? Zatím nmám volný disk, abych na něho nainstaloval celý Linux, protože nechci ztratit data a mít na jednom disku Windows a Ubuntu není dobrý nápad. Kamarád to udělal a a pěkně mu to rozhodilo systém, horkotěžko pak zachraňoval data z toho disku.
Obrázek
Fly High My Friends, Bob Stencil.

PředchozíDalší

Zpět na Počítače