Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Hugo (2011)
V tomto případě Scorsese boduje naplno, plní si svůj osobní sen a prostřednictvím Huga vyjadřuje svůj respekt a bezmeznou úctu svým předchůdcům. Lidem, kteří neměli k dispozici nafukovací rozpočet, v záděch podporu mocných filmových studií a k ruce nejmodernější počítačové a technické vymoženosti. Stačí odvaha a odhodlání udělat krok do neznáma. A my, historickými začátky filmového průmyslu nepolibení diváci, odcházíme z "biografu" o něco znalejší. Díky Martine, ve dvou hodinách jsem měl možnost cítit tvou vášeň a lásku k fascinujícímu uměleckému oboru, který je předmětem zájmu milionů lidí, ale ve kterém má pouze hrstka vyvolených možnost měnit své nápady a sny ve skutečnost.

Hodnocení: 8/10
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

S Hugem naprostý souhlas. Četla jsem názory, že to někomu přijde nudné, bez příběhu...mně to teda nudné nepřišlo, a hlavně z toho přímo čišela Scorseseho láska k filmu. Dneska je potřeba připomínat, k čemu se původně filmy točily, víc než dřív. :)
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

The Help (2011)
Rozesmál bizarním příbehem, dojal skutečností, že i nepatrný akt odporu má smysl a zanechal za sebou pachuť hořkostí nad nikoliv vzdálenou historií a vikřičníkem amerických dějin. Moje neschopnost porozumět tehdejšímu chování a myšlení lidí, dnes, ve věku našich prarodičů, je asi historicky příznačná a částečně logická. Přesto. Existence slušných a empatických lidí není vyjímkou potrvrzující pravidlo, ale žijícím a dýchajícím důkazem bigotnosti, arogance a omezenosti tehdejší společnosti. Film, který řekl na 130 minutové bázi víc, než řekne většina lidí za celý svůj život. Jeden z nejlepších snímků minulého roku, který ve mně, vyjma výše zmíněných pocitů, vyvolal také překvapení a úctu k dynamicky se rozšiřujímu hereckému rejstříku talentované Emmy Stone.

Hodnocení: 10/10

Můj týden s Marilyn (2011)
Talentovaná Michelle Williams klepe na dveře americké filmové akademie již potřetí. V životopisném příběhu Marylin Monroe - sexuální ikony amerického filmového průmyslu přelomu 50. a 60. let – rozhodně nejhlasitěji. Film v podstatě pojednává o banálním, krátkém letním vzplanutí mezi „božskou“ Marylin a panem bezejmeným. Nečekejte nic hlubokého, jediným silným článkem filmu jsou herci. Vyjma Michelle, o které již byla řeč, stojí za zmínku Judi Dench, Kenneth Branagh, Eddie Redmayne nebo Emma Watson. V konečném zúčtování se tak jedná o osvěžující, ikonickou, ale při hlubším pohledu bezobsažnou pseudobiografii, která je stejně jako její hlavní objekt na povrchu plná třpytu a lesku, ale uvnitř se skrývá nulová tvůrčí invence a vypravěčská prázdnota bez jasné a ucelené vize směřování příběhu.

Hodnocení: 7/10

The Artist (2011)
Nemám slov :) … Říká se, že existují momenty, obrazy nebo díla, která vydají za tísíce slov. To je i případ filmu francouzského režiséra Hazanaviciuse, který je v dnešním hlučném a barevném světě smělým počinem. Éra němého filmu kladla velký důraz na umělcovu osobnost, charizma, mimiku a řeč těla. Co je pro některé uměním, bylo pro jiné reliktem minulosti. Dynamické doba kráčí nezadržitelně vpřed a ti, kdo se nepodřídí trendům, jsou ostrakizování společenskými soupustníky do dějin zapomění. Úplně jiným způsobem, ale stejně jako v případě sympatického klučiny Huga, se jedná o návrat ke kořenům filmu, resp. do roku 1929, kdy získal hlavní cenu poslední němý film. Mým osobném favoritem celého oscarového klání byl snímek The Help, přesto mi nezbývá než smeknout imaginární kloubouk a pogratulovat. Zlatá soška za rok 2012 je ve správných rukou.

Děti moje (2011)
Když máte za sebou 100 minut dlouhý film, jednoho z aspirantů na nejvyšší akademické ocenění ve světě filmu a v duchu si říkáte, že to byla příjemně strávená hodina a půl, ale bez jakékoliv přídané hodnoty, hlubší myšlenky nebo poselství a tušíte, že jste již někdě něco podobného viděli a dlouhé minuty přemýšlíte, co vlastně napsat, tak není něco v pořádku, doufejme, že s filmem, nikoliv tvůrčími schopnostmi přispěvatele :) ….

Hodnocení: 7/10

Warrior (2011)
Nick Noolte konečně naplno prodal svou hereckou kreaci abstinujícího alkoholika. OK, přelaďme na vážnou notu. Absence tohoto filmu, mimochodem přesně šitého na přísné oko filmové akademie, mezi desítkou nejlepších nominantů za loňský rok, je pro mě záhadou a po shlédnutí drtivé většiny z nominované desítky, asi i pro každého soudného divaka. Silný rodinný příběh plný nevyrčených slov, hořkosti, touhy po novém začátku v atraktivním prostředí jednoho z nejrychleji se rozvíjejících odvětví bojového sportu. Sportovní film, ve kterém samotný sport, ať to tak na první pohled nevypadá, hraje jenom podpůrnou úlohu něčeho mnohem důležitějšího, a to drakonické lidské cesty za upřímným odpuštěním.

Hodnocení: 9/10

Edit !!!!

Oscaři 2012

Osazenstvo je možná každý rok stejné, šablona pořadu se taky možná opakuje, vtípky možná ztrácejí na lesku, but I don´t care. Každý rok se těším na starou známou bandu fotogenických hvězd v perfektně padnoucích šatech. Podle Woodyho Allena, jedna velká šaškárna a nabídka čerstvého masa Hollywoodu, podle mě jedna velká oslava filmu, jak pro herce, tak pro fanoušky. Díky.

"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Technotise - Edit a já
Srbský anime o tom, jak lidi pomocí AI objeví Teorii všeho.
Zajímavý, pěkně udělaný a spíš dřív, než-li později nás to čeká :-)
8/10
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

General
General

Odpovědět s citací

Hvězdná brána - film, prodloužená verze - po hodně dlouhé době jsem viděla film, který "to" všechno začal, a poprvé jsem se dostala k prodloužené verzi, která vyšla u nás konečně v pořádné DVD edici. Už jsem zapomněla, jak skvělý sci-fi film to je. Je tam příběh, myšlenka, hodně originální nápad, sympatické postavy, a hlavně odvaha část filmu otitulkovat a nechat postavy mluvit mrtvých jazykem, za to všechno si ten film zaslouží vysoké hodnocení.

Hunger Games - Knihy jsem četla nedávno, takže jsem ještě měla všechno v živé paměti. Myslím, že se film povedl z hlediska atmosféry, ale přece jen tam udělali tu chybu, že tam dali nepodstatné věci a podstatné vynechali. Přirovnávání k Twilightu jen proto, že je tam ženská hrdinka, je pitomost (kterou bohužel dělá 90% recenzentů), protože (alespoň v knize), hlavní hrdinka nemá čas se zamilovávat, protože musí nakrmit rodinu. Každopádně to bohužel ve filmu není, a tak se tam zdánlivě potýkají s milostným trojúhelníkem, který nejen, že neexistuje, ale nikdy ani pořádně existovat nebude - kromě pár náznaků ve třetím díle. Některé věci zkrátka nevychytali a nevysvětlili. Ta roztřesená kamera (která všem vadí, ale přesto ji všichni používají) kupodivu udělala laskavost ratingu PG-13, takže úvodní masakr dětí mezi sebou byl dostatečně nejasný, ale i drsný zároveň. Největší výhrou je asi Jennifer Lawrence, která musela 80% myšlenkových pochodů Katniss z knihy převést do filmu, a i když jí to scénář moc neumožňoval, dělala, co mohla. Vyplatí se to vidět v kině, jen je potřeba vědět, že je to první díl z trilogie.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Forces spéciales (Speciální jednotka)
Často, když vidim něco francouzskýho, nevim, co si o tom myslet a tohle je přesně te případ.
Francouzský spešláci letěj do afghánu/ pakistánu zachraňovat reportérku před odkrajovánim hlavy.
Úvodní akce pěkná, pak to pěkně odsejpá, žádný velký tlachání, transport na místo akce, výsadek, záchrana ok ... ale pak se začne projevovat scénář, kterej je prostě absurdní, následkem čehož se akce sesype a pak už je to čistě o idiotský zápletce a emařskejch výlevech.
Suma sumárum doporučuju tak do půlky a pak utnout :-D
Pěkný akce, velmi pěkný kily (žádný takový, že hlavního záporňáka musí zabít hlavní klaďas v pěstnim souboji, kde se přetahujou o vykopnutý pistole a dávaj si 30 ran kladivem do hlavy a podobný americký perličky) a mimořádně pěkný rekvizity (vojenská technika ... v tomhle frantíci uměj vyniknout, když chtěj).

2 až 7/10 :sorry:

Intouchables
Další frantíkovina, tentokrát komedie a zcela jednoznačně dobrá.
Černoch odkudsi z francouzskýho gheta si přijde na pohovor k invalidnímu boháčovi, aby si nechal potvrdit papír pro sociálku, jak už to v takovejch filmech ale bejvá, milionářovi se jeho přístup líbí víc, než těch sucharů, co se o něj staraj obvykle a místo potvrzení ho naverbuje a začíná sranda... :lol:

8/10

Proof of Life (Životní zkouška)
US thriller ... nebo tak něco.
V jižní emerice místní militanti unášej amíky a za draho je prodávaj zpátky, manželka jednoho z nich si ale naverbuje Russella Crowe, aby to pořešil.
Intel, vyjednávání, psychologie, akce .. všechno vypadá jak má - nijak přecoolovaný, jak je poslední dobou zvykem, ale ani naopak.
Jediný mínus je neuvěřitelně protivná protagoniska (manželka unesenýho), ale i to bude asi schválně, jako stereotyp, kterej takový "řešitelé problémů" potkávaj ze všeho nejradši...

10/10 (jo, fakt se mi to líbilo :-))
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Breakfast Club, The (1985)
Generační výpověd 80. let a nesmrtelný pomník Johna Hughese. "What can you do ? I can´t do anything. Everybody can do something."

Obrázek

Paper Man (2009)
Skutečné přátelství je dlouhodobou historií mapující úspěchy i pády životních osudů svých dobrovolných účastníků. Jedním z příkladů, nikoliv dlouhověkého, ale rozhodně zaznamenání hodného, je netradiční příběh mladé dívky a spisovatele ve středních letech, který je poutavou psychologickou introspekcí dvojice lidí, kteří nemají na první pohled nic společného. Nenechte se ovšem zmýlit, pod povrchem se skrývá příběh o ztrátě, smrti a bolesti. Film se může opřít o silné herecké výkony. Po letech obrozený Jeff Daniels je skvělý, ale je to Emma Stone, která je hvězdou celého filmu a doslova mě svým výkonem posadila na zadek. V 19 letech předvádí precizní a vyzrálý výkon oscarových parametrů.

Crazy Stupid Love (2011)
Takhle kouzelná a ryzí romantická komedie se šarmantními herci tady nebyla od dob Nesvatbových. Herce musela vybírat filmová obdoba Warrena Buffeta, co postava, to trefa do černého. Metrosexuální ultrasamec Ryan „Armani“ Gosling pořadá neformální kurzy balení něžného pohlaví, což mimořádně přijde vhod Stevu „padavanovi“ Carrolovi (nikdo nepije vodku s brčkem stylověji než ty, Steve), kterého právě opustila Julianne Moore proživající svou vlastní krizi „středního věku“. Jako třešnička na dortu je pak symbol všecho zla David Lindhagen v podání Kevina Bacona (néé Lindhejgen :wink:) a především nádherná Emma Stone hledající, aniž si to uvědomuje, toho pravého.
Během uvedení filmu do kin se všichni ptali Emmy na vypracovaný hrudník Ryana Goslinga. Místy jsem měl pocit, že je na tom založena marketingová strategie produkční společnosti. Zvláštní, nikoho nenapadlo se Ryana zeptat, jaké je to zatančit si s Emmou Stone na I Had time of my life, protože já bych svou nechuť k tanci, kvůli takové přiležitosti, odhodil stranou během jedné sekundy a to jsem strašný tanečník :) .

Sherlock Holmes

General
General

Odpovědět s citací

Whip it - oddechovka s Ellen Page, kterou režírovala Drew Berrymore. Ellen Page se mi v Juno nelíbila, protože tam byla neskutečný spratek, ale tady to utlumila a byla moc fajn. Je to takový ten typický film o hledání něčeho zajímavého v životě.Tady si mladá holka najde in-line brusle a začne závodit, ale její matka je hodně posedlá tím, aby její dcera vyhrávala soutěže krásy, protože jí to otevře dveře na univerzity. Kupodivu, na to, jak to zní, to tam bylo pěkně zahrané (bylo tam hodně známých tváří), nebylo to nijak moralizující a závody v neobvyklém sportu moc pěkné ukázané a podané. Má to hodinu a 3/4, ale uteče to dost rychle. Překvapilo mě to, a to moc mile. Drew Berrymore si za režijní debut vybrala lehčí téma, takže je to svižné, příjemné, takové pokoukání na nedělní odpoledne :)

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Easy A (2010)
Emma Stone je nepsanou, nevolenou a nechtěnou královnou školních drbů poté, co si doslova vyfabuluje svůj fiktivní náruživý sexuální život, který ji okamžitě katapultuje do popředí zájmů všech mrštných jazyků a je začátkem jejího sysifovského tažení proti úzkoprské systémové mašinerii plné předsudků a nepochopení. Sympatické antré Emmy Stone do filmové světa je po zásluze odměněno nominací na Zlatý Glóbus, což je dle mého názoru, v rámci žánru, věc naprosto nevídaná.
Pokud hledáte osobitou a svěží teen komedii s neotřelým humorem, inteligentními dialogy, která nemá potřebu působit za každou cenu vtipně, tak jste na správné adrese. Film, který toho nabízí mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát, stejně jako Emma Stone !

Sherlock Holmes Game of Shadows (2011)
Kdo říká, že k hraní šachů je potřeba šachovnice … :) Stejně jako v případě prvního dílu surfuje „neoddělitelná“ dvojice Holmes + Watson na dobrodružné vlně. Tentokrát k tomu Ritchie přidal dechberoucí akční sekvence, několik efektivních zpolamovaček a působivě mrazivé vyvrcholení u chladných vod Reichenbachských vodopádů. V podstatě se jedná o obdobu předchozího filmu, změnily se jenom lokace, řešená problematika dostává celoevropský rozměr, záporák je charizmatičtější a hlavní ženská postava je trestuhodně nevyužitá. Ve skutečnosti mám pocit, že se Rappace se ve filmu objevila pouze proto, aby tvůrci umlčeli zástance genderové rovnoprávnosti. Na rozdíl od Rachel McAdams v prvním díle, je její přínos mizivý a její role nepůsobí příběhově kompaktně a uvěřitelně. Svým způsobem nemá smysl žehrat, Sherlock Holmes byl již od svého vzniku, až na čestnou vyjímku v podání Irene Adler, jejíž osud je ve druhém pokračování stejně smutný, jako nevyhnutelný, ryze mužskou záležitostí. Z tohoto důvodu se zajímavé a důstojné ženské role implementují do příběhu s velkými obtížemi, navíc v knižní předloze je silných a zajimavých ženských charakterů opravdu poskromnu.
Kolem a kolem Guy Ritchie servíruje přesně to, co od něj mohl uvědomělý divák očekávat. Akční, povrchní a vizuálně prošpikovanou krasojízdu okořeněnou často (ne)uvěřitelnými situacemi. Jestli někteří očekávali něco hlubší, tak si očividně spletli při promítání dveře kinosálu.

Sherlock Holmes (2009)
Stejně jako v případě nezapomenutelné Irene Adler i Guy Ritchie postupuje v intencích mé můzy. Dost velké koule na to redefinovat definovatelné, díky očividně lásce ke knižní předloze a nutné dávce smělosti transformuje „britského“ Sherlocka do Hollywoodské kabátu se zachováním toho nejpodstatnějšího - kouzla i srdce literární předlohy.
Jistě, Ritchie si byl dobře vědom, že pokud chce (po finanční stránce) uspět, je potřeba provést nezbytné změny ve vzorci chování hlavních postav. Přestože literární detektiv působí oproti tomu filmové uhlazeněji, civilněji a konzervativněji, je Sherlock v podání výtečného R. Downeyho Jr. přesným prototypem sarkastického, akčního a svými souputníky často nepochopeného hrdiny 21. století. Změny reflektující tvář doby promítnuté v osobě hlavního hrdiny tak nejsou pošlapaním svatého kultu, ale logickým vývojem očekávání a přání masového publika. Navíc hlavní schopnosti a atributy slavného detektiva zůstavají zachovány, stejně jako v knížce i zde předvádí sálodlouhé analýzy lidského chování a jednání, důkládnou prověrkou projdou jeho šermířské a boxerské schopnosti a na přetřes se dostane i jeho poněkud excentrický životní styl.
Nezbytná charakterová obroda se nemohla nedotknout také detektivova „životní parťáka“ (stranou jakékoliv sexuální konotace, ty si tvůrci opravdu vymyslely) Dr. Watsona – znamenitý Jude Law. Mark Strong je důstojný soupeř, ale už v průběhu prvního dílu působí jako předvoj a příprava na příchod génia zločinu a Sherlockova největšího soupeřě – Prof. Moriartyho.
Nesmím opomenout zmínit vystoupení ženy všech žen. Dámy stejně prohrané, důvtipné a inteligentní jako slavný detektiv sám – Irene Adler. Rachel McAdams byla znamenitou volbou a její herecký výkon, stejně jako u jejich kolegů je nezbytným prvkem, který dělá z nového Sherlocka nejodvážnější a jeden z nejlepších filmů roku a vzhledem k tržbám i pravděpodobnou stálici, kterou budeme potkávat na plátnech kinosálů v následujících letech s železnou pravidelností.

Sherlock Holmes

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

The Avengers: Koukám, že ještě nikdo nepsal. Film to je perfektní. Kam komiksové adaptace sahají, dávám mu 4,5 pračky whripool. Krásně dávkovaná akce, žádná hluchá místa, rozhovory i vtipy čistá Whedonovka. Vyloženě spokojen.

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

The Avengers (2012)
Avengers jsou vítězstvím pro všechny. Hlavouni Marvelu se právě nyní v alkoholovém opojení poplacávají po zádech. Producenti se širokým úsměvem na tváři počítají procenta z tržeb. Kinosály hlásí překonané rekordy s železnou pravidelnosti každý týden. Filmový kritici se předhánějí v superlativech na adresu naší skupinky nesourodých hrdinů. Josh Wheedon zase jednou ukázal všem remcalům zdvižený prostředníček. A herci, soudě podle jejich vystoupení, si natáčení náramně užily a už se nemůžou dočkat, až si opět, ať již sólově nebo týmově, oblečou sličné a přílehavé neoprénové kostýmy a s hrdou grimasou ve tváři vyrazí znovu zachránit svět.

A my, fanoušci, si můžeme oddechnout. Dychtivé očekávání se vyplatilo. Avengers jsou splněným snem, nejen comicsových fanoušků, ale všech diváků holdujících podmanivé, epické a monstrózní podívané. Jednotlivý Avengers jsou charakterově tak odlišní, jak si jen lze představit, každý svým vlastním způsobem jedinečný s unikátní historií a životním příběhem. Co fungovalo u každého z nich samostatně, je tady znásobeno účastí všech najednou. Ryzí comicsový film, se všemi klady i zápory, které k tomu patří.

Sherlock Holmes

General
General

Odpovědět s citací

Souhlasím se vším, cos o Avengers napsal. :)

Sherlock Holmes: Hra stínů - podle mě mnohem lepší než jednička, která se mi líbila, ale přišla mi mírně přeplácaná. Hra stínů měla klasického záporáka (perfektní Jared Harris), lepší příběh a takové to "místo hádání jim beze slov nakopeme zadky" mezi Holmesem a Watsonem se mi líbilo víc, než ty skoro manželské hádky v jedničce.
Kelly Reilly jako Mary Watson byla taky skvělá, i když neměla moc co dělat - ale už to, jak ji napsali jako někoho, kdo přijal Sherlocka jako nejlepšího (trochu pošahaného) přítele svého muže, je velké plus. Perfektní byla scéna s poníkem a závěrečná šachová partie byla výborně udělaná. Stephen Fry jako Mycroft byl taky správně mimoňský :smile:
Trochu výhrady bych měla k Noomi Repace, která je herecky docela fajn, ale její postava tam byla většinu času jen proto, aby zaplnili díru po Irene Adler. Jinak to byl ale vážně dobrý film :)

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

The Cabin in the Woods
OK, odkud to vzít?
Zaprvý, je to horor. Subžánrem vyvraždovací. Ale horor takový, jaký jste nikdy neviděli. Nebo možná je to přesně naopak - je to kombinace všech hororů, které jste kdy viděli.
Že to je tajemné jako tma pod čepicí? Ono to ani jinak popsat nejde - jmenovat to nejlepší z The Cabin in the Woods by znamenalo vyspoilovat nejpřekvapivější zákruty děje.

Začněme znova. Tedy zadruhý. The Cabin in the Woods je horor z pera Josse Whedona (mmj. Buffy a Avengers, ale to asi víte; taky na tom dělal někdo jiný, na koho si už nevzpomenu), který se nebojím označit za nejlepší horor, co jsem viděl od dob Evil Dead 2! Na první i druhý pohled jde o úplně normální slasher o partě teenagerů v lese, které něco vraždí. Jenže nebyl by to Joss Whedon, kdyby tomu nedal postmoderní punc a brilantní myšlenku. Opět - nemohu spoilovat. Kdo chce, přepis děje stejně najde na netu. Film je starý pár měsíců, jenom česká distribuce ještě nevystrčila hlavu z prdele a nenapadlo ji tuto perlu hodit na náš trh a propagovat ji na plakátech slovy "Od režiséra nejúspěšnějšího filmu roku Avengers".
Popojedem.

Abych to zakončil na chuťovkové notě, The Cabin in the Woods je totéž, čím byli Watchmeni pro komiksové filmy/romány nebo čím byl Total Recall pro akční filmy osmdesátkového žánru. Dekonstrukce, parodie, něco mezi ironickým úšklebkem svému žánru, ale zároveň zaláskovanému citování všech jeho klišé. A to organicky propojných.
10/10
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

forton Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Zajímavé podívám se na to a dám vědět.-)

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Doporučuju. Je fakt, že puristé žánru občas tvrdí, že Cabin in the Woods je znesvědcení hororu nebo tak něco, a i docela inteligentní lidé nechápou, že jde o "parodii s vážnou tváří", ale pokud máš v sobě trochu humoru a chuti po něčem originálním, tak budeš myslím spokojen. Já byl.

Trochu z jiného soudku:

Outland (1981)
Obrázek
"Policista O'Niel (S. Connery) je poslán do pracovní kolonie na jednom z měsíců Jupitera, kde jsou hlášeny násilné smrti horníků. V těle obětí byla vždy nalezena smrtící droga. Šéf základny Sheppard (!) moc vstřícný není, a tak se ONiel musí na vlastní pěst vydat po stopě drogových překupníků. Stává se však terčem najatých vrahů…" (oficiální text CSFD)
Tahle nedoceněná perla drsné sci-fi (v TV ji dávali asi tisíckrát) má i dnes pořádný šmrnc. Její největší výhoda je totiž i její největší prokletí - Outland je vlastně podobně jako Firefly úplně normální western o hustém šerifovi, který ale shodou okolností robotí ve vesmíru. Milovníci žánru asi ocení, že narozdíl od Total Recall nebo Avatara (oba filmy se otírají o motiv dolování hornin ve vesmíru) se Outland absolutně nezabívá nějakým epickým dějem plným revolucí proti útlaku a jde fakt jen o komorní detektivku. Pro casual diváky je proto nezajímavá - téma viděli už mockrát, jen v jiných kulisách.
Zvláště ve srovnání s teď propíraným Vetřelcem je ale moc fajn si tenhle tři dekády starý flák dát. Je na něm znát inspirace podobně špinavými kulisami (policejní stanice vypadá nachlup stejně jako kulisy kontrolní místnosti Nostroma) i vizuálem, stejně jako téma korporace, které je šumák, co se děje se zaměstnanci, hlavně když unobtanium proudí bezproblémově. Atmosféře dost pomáhá i užití zastřené mizanscény (tj. kouře a málo světel), což prakticky dokresluje i tématiku - ze scény schůze vrchních kolonistů z kraje filmu museli mít radost producenti tabákových výrobků. Tak mocně tu všichni hulí jako tovární komíny, což zajímavě "doresluje" a ospravedlňuje jak vizuál, tak i klasické téma "nejzazší hranice" plné hustokrutých drsňáků.
No a pak je tu taky Sean Connery, který sice hraje na volnospád (což je, jako vždy když se hodnotí "herecký projev", spíše vina režie via Peter Hyams, zručný leč neinvenční rutinér, co nám dal třebas i Kozoroha 1), ale pořád je to sakra on. V lecčemž je znát i vliv Vesmírné odysey, a popravdě atmosféra pustého vesmíru na mě sálala v Outlandu výrazněji než v pokračování 2010, které Hyams natočil o tři roky později.
6/10

EDIT:
Pandorum
(CZ: Syndrom Pandorum)
Na úvod je třeba říct, že je to fakt divně natočený. A tím nemám na mysli jen občasnou klipovitost, ale i řekl bych chyby v návaznosti střihu. Ale třeba je to záměr nebo důsledek dabingu...
Svoje formální problémy (viděno je zcela subjektivně) ale Pandorum nahrazuje fakticky slušnou zápeltkou. Cosi mezi prequelem Sid Meier's Alpha Centauri a Vetřelcem bez vetřelcem si totiž pod svou brakovou podobou (srsly, Morloci??) pohrává se seriózními otázkami o sebedestruktivním lidstvu, duševní nerovnováze v lidsky nepříznových podmínkách i s žánrem samotným - první minuty třeby vypadají spíše na Vesmírnou odyseu než na cosi jako sci-fi Stroj času (čímž jsem nic neprozradil, protože na cestování časem nedochází, jde mi o trochu podobnou stylizaci). Rozhodně doporučuji veľa.
7/10

REC
Zombie apokalypsa á la Blair-Witch. Ve Španělsku. A notypičo! Bez prdele nejlepší uplatnění faux-docu "blairwitchovské" kamery v hororu od dob... no od dob Blair-Witch! Cloverfield je fajn, ale španělský zázrak REC ho ve vyprávění, anti-stylizaci i postavách dalece předčí.
9/10

Paranormal Activity
Even worse lovestory than Twilight!!!
Sledování tohoto homevidea mi přivodilo intenzivní frustraci. Skoro 90 minut naprostého plýtvání filmovým materiálem, než nadejte konec tak archetypální, že jsem nemohl uvěřit vlastním očím.
Tohle o filmu platí, budu-li ho brát jako blockbuster. Ale podíváme-li se na Paranormal Activity jako na amatérský film srovnatelný třeba s Woodstrokem nebo Cestou do tmy, můžeme si všimnout několika zajímavých věcí. Skoro žádné z nich ale neospravedlňují existenci snímku.
Zaprvé, ve srovnání s Blair-Witch, REC i Cloverfieldem se drasticky ukazuje, jak moc Paranormal Activity schází nadhled. Celý film se bere natolik vážně, až je nesledovatelný. Všichni víme, že treba Cloverfield, i když se TAKY bral formálně vážně, tak měl v podstatě pulpovou zápletku o Godzille ničící New York. Víme, že se to nestalo - ale rádi se na to podíváme novým objektivem.
Zaprvé a půl, bylo by vážně zajímavé, kdyby formát "found footage" někdo namísto v kinech distribuoval přes Internet a dělal, že to je pravé (to by si ale moc nevydělal). Tj. napsal na Osud.cz, že má video duchů/ufounů, rozšířil do médií "zaručeně pravé" info o policejním vyšetřování "vraždy spáchané duchy" nebo tak něco. PAK by to jako médium přenášející požitek ze strachu mohlo fungovat - sakra, takhle přece fungují všechny ufologické dokumenty! Fungují, protože operují na více levelech sdělování - události v nich sdělované se totiž většinou staly (byť jinak), a můžeme si tak fakta z dokumentů ověřit i na Internetu. Pokud si ale vyťukám "Paranormal Activity", čtu jen o tom, jak režisér vydělal milióny a pochválil ho Spielberg. Nemůžu na jednu stranu ve filmu dělat, jako že se fikční události fakt dějí, a pak se mimo film poplácávat po zádech za dobrou režii. To je naprosté selhání v dnešním intertextuálním světě, kde je na "suspension of disbelief" třeba větší úsilí než v minulosti. Vzpomeňte si na smrt Starbuck v BSG - tam taky Moore dělal, jako že herečka Katee Sackhoff fakt odešla do jiného seriálu a PROTO to fungovalo; měli jsme to potvrzené nejen z BSG samotné. Paranormal Activity v tomhle totálně selhává a pokud vím, selhával už na počátku (jeho první projekce na filmovém festivalu...).
Zadruhé, pokud by se snímek bral (a jasněji na to dělal analogii) jako mapování horšícího se stavu pouhé DUŠEVNÍ CHOROBY, bylo by to fakt fajn. A úplně nejlepší by bylo, kdyby se třeba v závěru ukázalo, že manžel si s filmovým materiálem hrál a jen se snažil manželku skrze záběry terorizovat, aby se zcvokla a on zdědil milióny. Sakra, proč jsem zase vymyslel IMO lepší zápletku, než jakou jsem právě pozoroval?
Zatřetí, i když by se to bralo jen jako cvičení v natáčení spojené s pokusem o psychologizaci postav (i když, jaká tam byla? Ženská je furt jen deptaná a týpek, co ji natáčí, je idiot; zcela absentují prvky povahokresly, která by volala po "plastičtějším" vykreslení charakterů), tak to má drasticky dlouhou stopáž. Paranormal Activity by mohl docela fajn v této podobě fungovat - kdyby trval patnáct minut.
Začtvrté, naprosté vítězství marketingu podprůměrného titulu. Skutečnost, že mnoha dnešním dívkým film přivodil psotník, přikládám absolutní neznalosti jiných a mnohem lepších hororů. Aneb "Věc? Co to jako je?"...
Celkově doufám, že mi karma vrátí čas ztracený při sledování.
0/10, tak špatné, až se to musí vidět!
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

PředchozíDalší

Zpět na Filmy