Doporučuju. Je fakt, že puristé žánru občas tvrdí, že Cabin in the Woods je znesvědcení hororu nebo tak něco, a i docela inteligentní lidé nechápou, že jde o "parodii s vážnou tváří", ale pokud máš v sobě trochu humoru a chuti po něčem originálním, tak budeš myslím spokojen. Já byl.
Trochu z jiného soudku:
Outland (1981)

"Policista O'Niel (S. Connery) je poslán do pracovní kolonie na jednom z měsíců Jupitera, kde jsou hlášeny násilné smrti horníků. V těle obětí byla vždy nalezena smrtící droga. Šéf základny Sheppard (!) moc vstřícný není, a tak se ONiel musí na vlastní pěst vydat po stopě drogových překupníků. Stává se však terčem najatých vrahů…" (oficiální text CSFD)
Tahle nedoceněná perla drsné sci-fi (v TV ji dávali asi tisíckrát) má i dnes pořádný šmrnc. Její největší výhoda je totiž i její největší prokletí - Outland je vlastně podobně jako Firefly úplně normální western o hustém šerifovi, který ale shodou okolností robotí ve vesmíru. Milovníci žánru asi ocení, že narozdíl od Total Recall nebo Avatara (oba filmy se otírají o motiv dolování hornin ve vesmíru) se Outland absolutně nezabívá nějakým epickým dějem plným revolucí proti útlaku a jde fakt jen o komorní detektivku. Pro casual diváky je proto nezajímavá - téma viděli už mockrát, jen v jiných kulisách.
Zvláště ve srovnání s teď propíraným Vetřelcem je ale moc fajn si tenhle tři dekády starý flák dát. Je na něm znát inspirace podobně špinavými kulisami (policejní stanice vypadá nachlup stejně jako kulisy kontrolní místnosti Nostroma) i vizuálem, stejně jako téma korporace, které je šumák, co se děje se zaměstnanci, hlavně když unobtanium proudí bezproblémově. Atmosféře dost pomáhá i užití zastřené mizanscény (tj. kouře a málo světel), což prakticky dokresluje i tématiku - ze scény schůze vrchních kolonistů z kraje filmu museli mít radost producenti tabákových výrobků. Tak mocně tu všichni hulí jako tovární komíny, což zajímavě "doresluje" a ospravedlňuje jak vizuál, tak i klasické téma "nejzazší hranice" plné hustokrutých drsňáků.
No a pak je tu taky Sean Connery, který sice hraje na volnospád (což je, jako vždy když se hodnotí "herecký projev", spíše vina režie via Peter Hyams, zručný leč neinvenční rutinér, co nám dal třebas i Kozoroha 1), ale pořád je to sakra on. V lecčemž je znát i vliv Vesmírné odysey, a popravdě atmosféra pustého vesmíru na mě sálala v Outlandu výrazněji než v pokračování 2010, které Hyams natočil o tři roky později.
6/10EDIT:
Pandorum (CZ: Syndrom Pandorum)
Na úvod je třeba říct, že je to fakt divně natočený. A tím nemám na mysli jen občasnou klipovitost, ale i řekl bych chyby v návaznosti střihu. Ale třeba je to záměr nebo důsledek dabingu...
Svoje formální problémy (viděno je zcela subjektivně) ale Pandorum nahrazuje fakticky slušnou zápeltkou. Cosi mezi prequelem Sid Meier's Alpha Centauri a Vetřelcem bez vetřelcem si totiž pod svou brakovou podobou (srsly, Morloci??) pohrává se seriózními otázkami o sebedestruktivním lidstvu, duševní nerovnováze v lidsky nepříznových podmínkách i s žánrem samotným - první minuty třeby vypadají spíše na Vesmírnou odyseu než na cosi jako sci-fi Stroj času (čímž jsem nic neprozradil, protože na cestování časem nedochází, jde mi o trochu podobnou stylizaci). Rozhodně doporučuji veľa.
7/10REC Zombie apokalypsa á la Blair-Witch. Ve Španělsku. A notypičo! Bez prdele nejlepší uplatnění faux-docu "blairwitchovské" kamery v hororu od dob... no od dob Blair-Witch! Cloverfield je fajn, ale španělský zázrak REC ho ve vyprávění, anti-stylizaci i postavách dalece předčí.
9/10Paranormal ActivityEven worse lovestory than Twilight!!!
Sledování tohoto homevidea mi přivodilo intenzivní frustraci. Skoro 90 minut naprostého plýtvání filmovým materiálem, než nadejte konec tak archetypální, že jsem nemohl uvěřit vlastním očím.
Tohle o filmu platí, budu-li ho brát jako blockbuster. Ale podíváme-li se na Paranormal Activity jako na amatérský film srovnatelný třeba s Woodstrokem nebo Cestou do tmy, můžeme si všimnout několika zajímavých věcí. Skoro žádné z nich ale neospravedlňují existenci snímku.
Zaprvé, ve srovnání s Blair-Witch, REC i Cloverfieldem se drasticky ukazuje, jak moc Paranormal Activity schází nadhled. Celý film se bere natolik vážně, až je nesledovatelný. Všichni víme, že treba Cloverfield, i když se TAKY bral formálně vážně, tak měl v podstatě pulpovou zápletku o Godzille ničící New York. Víme, že se to nestalo - ale rádi se na to podíváme novým objektivem.
Zaprvé a půl, bylo by vážně zajímavé, kdyby formát "found footage" někdo namísto v kinech distribuoval přes Internet a dělal, že to je pravé (to by si ale moc nevydělal). Tj. napsal na Osud.cz, že má video duchů/ufounů, rozšířil do médií "zaručeně pravé" info o policejním vyšetřování "vraždy spáchané duchy" nebo tak něco. PAK by to jako médium přenášející požitek ze strachu mohlo fungovat - sakra, takhle přece fungují všechny ufologické dokumenty! Fungují, protože operují na více levelech sdělování - události v nich sdělované se totiž většinou staly (byť jinak), a můžeme si tak fakta z dokumentů ověřit i na Internetu. Pokud si ale vyťukám "Paranormal Activity", čtu jen o tom, jak režisér vydělal milióny a pochválil ho Spielberg. Nemůžu na jednu stranu ve filmu dělat, jako že se fikční události fakt dějí, a pak se mimo film poplácávat po zádech za dobrou režii. To je naprosté selhání v dnešním intertextuálním světě, kde je na "suspension of disbelief" třeba větší úsilí než v minulosti. Vzpomeňte si na smrt Starbuck v BSG - tam taky Moore dělal, jako že herečka Katee Sackhoff fakt odešla do jiného seriálu a PROTO to fungovalo; měli jsme to potvrzené nejen z BSG samotné. Paranormal Activity v tomhle totálně selhává a pokud vím, selhával už na počátku (jeho první projekce na filmovém festivalu...).
Zadruhé, pokud by se snímek bral (a jasněji na to dělal analogii) jako mapování horšícího se stavu pouhé DUŠEVNÍ CHOROBY, bylo by to fakt fajn. A úplně nejlepší by bylo, kdyby se třeba v závěru ukázalo, že manžel si s filmovým materiálem hrál a jen se snažil manželku skrze záběry terorizovat, aby se zcvokla a on zdědil milióny. Sakra, proč jsem zase vymyslel IMO lepší zápletku, než jakou jsem právě pozoroval?
Zatřetí, i když by se to bralo jen jako cvičení v natáčení spojené s pokusem o psychologizaci postav (i když, jaká tam byla? Ženská je furt jen deptaná a týpek, co ji natáčí, je idiot; zcela absentují prvky povahokresly, která by volala po "plastičtějším" vykreslení charakterů), tak to má drasticky dlouhou stopáž. Paranormal Activity by mohl docela fajn v této podobě fungovat - kdyby trval patnáct minut.
Začtvrté, naprosté vítězství marketingu podprůměrného titulu. Skutečnost, že mnoha dnešním dívkým film přivodil psotník, přikládám absolutní neznalosti jiných a mnohem lepších hororů. Aneb "Věc? Co to jako je?"...
Celkově doufám, že mi karma vrátí čas ztracený při sledování.
0/10, tak špatné, až se to musí vidět!