Pokračuju v Hitchcockfestu (nevědomky odstartovaný Raynorovou zmínkou o North by Northwest

) -
Dial "M" for murder/Vražda na objednávku- je to vynikající detektivka. Ani bych si netroufla nazývat to filmem, protože je to vlastně divadelní hra o třech postavách. Nevím, jak to Hitchcock dělal, že pro padouchy dokázal najít tak vynikající lidi, kteří nepůsobili vůbec jako vrazi, ale naopak byli až děsivě sympatičtí (i když v Cizincích ve vlaku byl opravdu vrah děsivý). Úžasná pointa na konci, kdy si člověk řekne "jak to, že mě to nenapadlo?". Atmosféru, velmi hustou, uměl Hitchcock dokonale, ale tady bych možná vytkla nepatrný nedostatek emocí u milence odsouzené, která má být popravená. Ale chladní hrdinové jsou vlastně taky jaksi součástí kouzla jeho filmů, takže proč ne

http://www.csfd.cz/film/4356-dial-m-for-murder/
A další, nezávislý "fest", John Cusack fest

Po tom, co se mi nedávno dostal po letech do ruky Grosse pointe blank jsem si sehnala pár dalších filmů s Cusackem (některé jsem už viděla, se sestrou Joan se výborně doplňují

) a i když jako herec možná nesedí všem, protože má velmi specifický projev a hlas, tak to nic neubírá na tom, že herec je to opravdu skvělý. Dneska jsem s ním viděla jeden z jeho nejlépe hodnocených filmů, jeden z těch malých, nezávislých, které si sám produkoval -
Grace is gone - jednoduchý příběh, netypická road-movie, o muži, kterému v Iráku zemřela žena a on se s tím neumí sám pořádně vypořádat, natož to říct svým dvěma dcerám. Bere je na výlet, aby jim to někdy během cesty řekl a vypořádal se sám se sebou. Pěkné na tom je, že ve filmu se neřeší, kdo má pravdu, jaká jsou fakta, ale ukazuje jednoduchý příběh rodiny a pozůstalých, kterým je ve finále nějaká válka ukradená, protože přišli o manželku a matku. Jistě, je tam stanovené, kdo má jaký názor a ani postoj hlavního hrdiny není nijak nesouhlasný - sám je bývalý voják, ale není to nijak výrazné, spíš je to typický patriot, který si na konci vyčítá, že do války šla jeho žena a ne on. Jedna mini-scéna tam je, ale v té se vlastně neřeší nic, jenom to má vyprovokovat ještě depresivnější náladu. Celý film je opravdu hodně depresivní, a konec je takový, svým způsobem až hezký, kdy se s tím všichni jako by smíří. Pokud náhled z druhé strany (tedy rodin, ne armády), tak tenhle film doporučuju

Film chtěl Cusack natočit sám proto, že se mu nelíbilo, že v americkcýh televizích přestali vysílat záběry rakví mrtvých vojáků a jejich rodin.
Ještě pro lidi, kteří nemají rádi dětské herce (patřím k nim), obě holky jako dcery hlavního hrdiny jsou skvělé, hlavně představitelka Heidi je hodně dobrá. Česky, samozřejmě, nevyšel, dobré filmy u nás nikdy nejsou, ale je celkem v pohodě ke stažení a titulky k němu jsou opravdu bezchybné (což byly snad první, které jsem viděla po dlouhé době

)
http://www.csfd.cz/film/222737-grace-is-gone/
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.