Kde len začať. Keď som si prvýkrát pozrela film Eragon, tak som ho považovala za skvelý. Potom som si tu čítala hodnotenia a všetci, ktorí tú knihu čítali mali presne opačný názor. V januáry som na nete našla túto knižku v elektronickej podobe, a rozhodla som sa vytvoriť si vlastný názor na knihu a film. Knihu som prečítala a musím uznať, že bola super. Christopher Paolini – teda autor, má talent, pretože bolo cítiť, že kniha je písaná nenútene a plná napätia a zápletie. Po dočítaní knihy som si teda pozrela opäť film a bola som sklamaná. Celý film sa zameral snáď len na 3 postavy z celej knihy. Príbeh bol upravený podľa potreby a to sa mi vôbec nepáčilo. Napr. Saphira – keď sa vyliahla povedala Eragonovi svoje meno, ale v knihe to tak nebolo. Ona si to meno vyberala z množstva ponúkaných mien, ktoré Eragon počul od Broma. Vo filme tiež odignorovali mestá cez ktoré v knihe Eragon a Brom prešli. Veď Eragon a Brom podľa knihy odišli z Carvahallu pešo a kone si kúpili až v nasledujúcom meste. A Brom sa už pred odchodom v myšlienkach rozprával so Saphirou a vlastne to Eragon sa rozhodol utiecť. Ako aj Bromova smrť – vo filme zomrel, keď bránil Eragona proti Morzanovi, v prítomnosti Arye,. Ale veď takto to vôbec nemalo byť. Veď Brom zomrel v jaskyni a s Eragonom tam nebola Arya, ale Murtagh a až potom ich napadli razakovia a uniesli Eragona do vezenia odkiaľ mu pomohol utiecť Murtagh a zachránili Aryu, ktorá bola mimochodom takmer celú knihu v bezvedomí. Škoda, že vo filme nespomenuli Kočkodlaka, (znie to smiešne, ale mne sa to označenie páčilo – knihu som si prečítala v češtine) mohlo byť zaujímavé vidieť ako ho stvárnia. Viem, že celú knihu by do filmu nenapchali a niečo museli vypustiť, ale veľa vecí jednoducho pozmenili. Film je pre ľudí, čo knihu nečítali veľmi zaujímavý, ale teraz musím bohužiaľ uznať, že pre ľudí, čo mali možnosť si vychutnať skutočný príbeh dračieho jazdca Eragona, bol o ničom. Proste a jasne – ak chce niekto skutočne poznať príbeh o Eragonovi, prečítajte si knihu, lebo film vám dá asi len 1/10 skutočného príbehu.