Uvedu pár příkladů.
Jako první klasicky Stargate. Tam ani není moc nad čím přemýšlet, lidé jsou ti hodní - ano, mají mezi sebou nějaké ty záporáky (Simmons, Maybourne...), ale ti jsou časem zlikvidováni, případně anektováni na stranu dobra. Zbytek jde příkladem div že ne celé galaxii, dokonce i Antici by se od nás mohli učit
Pak vezmu třeba Farscape. Jediným zástupcem lidstva je tam John Crichton. U něj není pochyb o jeho humánnosti (zvláštní slovo). Sice už se tu autoři snažili být o něco objektivnější, ale zase, když dojde na srovnání lidí s ostatními rasami, nějak jsme z toho opět vyšli jako ti hodní.
Další seriál, který mi byl vlastně podnětem pro toto zamyšlení, je Babylon 5. Zase je tu lidstvo primárně reprezentováno hrstkou jedinců, postav kladných skrz na skrz (kromě pár vyjímek, potvrzujících pravidlo), ale nejsou to oni, kdo ve mně vyvolal tu otázku, zda takoví skutečně jsme v porovnání s ostatními rasami ve vesmíru (za předpokladu, že nějaké takové skutečně jsou). Byl to proslov Londa Mollariho ve filmu In the beginning o lidech. Opět jsme z toho vyšli jako ti, kteří můžou jít příkladem. Podobný pohled na to měla i Delenn.
Potom taková Battlestar Galactica. Tam jsem teprve v závěru druhé sezóny, takže to není úplně stoprocentní, kdo ví, co se ještě stane
Určitě by se našlo ještě pár příkladů, které by potvrdily toto "pravidlo" sci-fi. Stejně tak nejspíš existují případy, kdy lidstvo naopak není dobré v porovnání se zbytkem vesmíru - mě osobně zrovna nic nenapadá, ale to neznamená, že nic takového není
Nechci zpochybňovat lidskou morálku. O to mi nejde, spíš by mě zajímalo, co si o tom myslíte vy. Předpokládejme, že skutečně tam venku je nějaký život. Inteligentní. Nějaký, se kterým by bylo možné lidi srovnat. Myslíte, že bychom z toho vyšli tak dobře? Myslíte, že by nás ostatní rasy mohly nějakým způsobem obdivovat?
Nebo jsme v téhle otázce prostě neuvěřitelně naivní a optimističtí a pro zbytek vesmíru bychom nebyli víc než pouhá technicky zaostalá, do sebe zahleděná, krutá rasa...? Uznávám, to je už je možná trochu extrém, ale ne o moc větší, než to, co nám ukazuje třeba taková Stargate.
Silně to zavání až filozofickým, etickým a já nevím jakým ještě podtextem a nejspíš za to může to dnešní vedro, ale myslím, že námět na nějakou debatu to nemusí být nejhorší
Kdo dočetl až sem, má můj upřímný obdiv
Přesunuto do vhodnější sekce. Quinix