Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Náhodné myšlenky a události dne

Náhodné myšlenky a události dne

diskutujte o všem a o ničem

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

LOL.

Mrkni se třeba na akci Český sen. Vážně mi chceš tvrdit, že v době internetu nejde lhát?
Média jsou toliko nástroj, kdo ho používá jsou lidi. Internet taky. A když "seriózní" zdroj něco řekne, 90% lidí mu bude věřit.
Upřímě jsem mnoho novinovejch článků v posledních letech nečetl, ale když se do služby chystali Gripeny v MF jsem narazil na dva, který byli založený čistě na lži (tehdy jsem si toho nějak všimnul).

Z poslední doby mě zas napadá článek o plánovaný solární elektrárně v Milovicích na stránkách Lidovek, kde taky nebylo snad slovo pravdy.

A člověk si může říkat co chce, ale co bylo v tisku bere většina jako objektivní pravdu a nějakej remcal na tom nic nezmění.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

WTF, Český sen byla (pseudo)reklamní machinace, to nemá se zpravodajstvím vůbec co dělat. Pokud do lživého informování pleteš reklamu, tak do toho můžeš plést už i klepy na pavlači. Jistě, že občas se někde objeví více méně nesmyslný článek, ale to se proboha to dělo vždycky a většinou přímo pod hlavičkou oficiální státní propagandy (a nemluvím jen o ČR). Rozdíl je, že dnes snadný máš přístup k více zdrojům a lživý článek lze snadno odhalit; jestli ty jsi nějaký našel a nechal sis to pro sebe je tvoje věc. Tyhle depresivní názory na och-tak-hrozný současný svět fakt miluju.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak tady celkem s Rayem souhlasim, uznávám že naše média často nepodávájí všechny informace a některý věci opomíjejí nebo trochu jinak interpretují, stačí si přečíst článek na stené téma od více novin nebo televizí, ale že by vyloženě lhali, to snad ne :) Osobně taky ty názory typu "idnes zase pomlouvá Paroubka" a podobný obvinění moc nechápu.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Klid, emo nejsem :D

Český sen byla sice reklamní záležitost, nicméně v novinách se tou dobou vyskytovali rádobyseriózní články o tom, jak Carrefour se bojí a Tesco se připravuje na příchod velkýho konkurenta...
Že by tu kampaň sežrali i takhle vlivný firmy dost pochybuju, takže si tyhle informace evidentně někdo vycucal z prstu. A lidi baštili.

Samozřejmě, že takovej článek jde snadno odhalit, často to bejvá dokonce dost očividný, ale kolik lidí se v tom bude hnípat? Prostě si přečtou svoje noviny a večer mrknou na zprávy a podle toho si udělaj univerzální názor na svět.

A můžu-li se zeptat, jak mám dát vědět, když najdu lživej článek? Komentáře na internetu? Tam můžu 100× napsat "Tohle se nikdy nestalo, celej článek popisuje fiktivní událost." ale k čemu to bude?

2Balial: Nad tím se nepozastavuju. Že je tisk součástí politický propagandy považuju za samozřejmost. Politici taky nejsou blbci, aby nevyužili takovej nástroj.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Balial píše:
...stačí si přečíst článek na stené téma od více novin nebo televizí...

No, většinou pokud si přečtu nějaký článek na stejný téma z více zdrojů, tak spíš akorát znovu zjistim jak "dokonale" od sebe dokáží jednotlivá média opisovat...
Ale jakej je teda lepší zdroj informací? Pokud člověk ke každýmu zdroji informací přistupuje s tim, že se tam občas objeví nějaký bludy a má to na paměti, pak nevidim problém.
Obrázek

Vašek-Daygles Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já také nevidim žádný problém.
Obrázek
Vědět málo je nebezpečné,vědět hodně také.
Albert Einstein

Balial Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Air Force: problém je v tom že potom nemůžeš důvěřovat ničemu a nikomu, žádným zprávám a novinám. IMHO je lepší když má člověk nějakej všeobecnej přehled o ekonomice a politice, potom v tom dokážeš aspoň trochu proplout.

Mě osobně nejvíc vadí když čtu nějakej rozhovor a je naprosto jasně vidět, jak ten novinář toho dotyčnýho politika nebo kohokoli s kým dělá rozhovor nemá rád, tohle by podle mě nemělo být...
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Český sen byla sice reklamní záležitost, nicméně v novinách se tou dobou vyskytovali rádobyseriózní články o tom, jak Carrefour se bojí a Tesco se připravuje na příchod velkýho konkurenta...

Ano, a proč asi - protože přebírali informace od autorů marketingové kampaně Českého snu :lol: Ty si fakt práci se zdroji představuješ jako Hurvínek válku. Když se objeví na ČTK informace "k Zemi se blíží asteroid, zdroj. NASA", tak to sakra otisknou i jiné zpravodajské servery, a je jedno, jestli jde o skutečné zjištění nebo dílo hackera. Je to proboha vina serverů? Nemyslím si, takhle prostě ten systém funguje, nikdo si nemůže dovolit mít svoje zpravodaje všude a všechno ověřovat, takže se spoléhá na přebírání informací z několika málo zdrojů. Alternativou jsou weby jako blisty, které jsou ale zase vždycky poněkud radikální. (což neznamená, že se občas netrefí do černého, viz. NMD, o kterém blisty informovaly asi dva roky před ostatními domácími médii)

Ono se rádo tvrdí, že Český sen prokázal, jak je naše populace náchylná k manipulaci a konzumu, ale doopravdy prokázal jen to, že správný marketing funguje - což se ví zhruba asi tak několik stovek let. Opět opakuju, že to se zpravodajstvím nemá zhola nic společného. Média prostě přebrala tiskovou zprávu etablované reklamní agentury (Remunda s Klusákem si ty letátky opravdu netiskli sami) a nemohla tušit, že jde o blamáž.

Samozřejmě, že takovej článek jde snadno odhalit, často to bejvá dokonce dost očividný, ale kolik lidí se v tom bude hnípat? Prostě si přečtou svoje noviny a večer mrknou na zprávy a podle toho si udělaj univerzální názor na svět.

Vídíš důvěru v média jako univerzální pro celou populaci, což není. Už dávno neplatí, že "bylo to v televizi, tak je to pravda". Divné zprávy prostě lidi nepříjmou, stejně jako stoprocentně nežrali propagandu ani za totality.

A můžu-li se zeptat, jak mám dát vědět, když najdu lživej článek? Komentáře na internetu?

On existuje vynález jménem elektronická pošta, zkráceně myslím e-mail. Tyto vedou k redaktorům jednotlivých serverů, i k redaktorům konkurenčních serverů, kteří si případné vyložené selhání konkurence s chutí nenechají jen pro sebe, popřípadě to vždycky můžeš poslat na některý alternativní web typu blisty. Co tím změníš? Pokud půjde o chybu, uděláš autorovi článku na čele pár kapek potu a strhnutí honoráře. Pokud půjde o cílenou lež a manipulaci, tak asi neuděláš prakticky nic, ale když už hulákaš nad prohnilostí médií, tak s tím s razancí sobě vlastní něco dělej.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Teď mi ušlo, o co se vlastně hádáme. Souhlasim se všim, co jsi tu napsal, ale imo to ukazuje spíš na nedůvěryhodnost médií, než naopak.
Jinak abych nebyl špatně pochopen, netvrdim, že je to prohnilostí médií (alespoň většinou ne).

Když v novinách psali o Českym snu a tu zprávu neověřili (nebylo kde, budovu nikdo nestavěl, pozemky nikdo neprodával etc., jedinej zdroj byla ta reklamka) a přes to ji otiskli jim v mejch očích na důvěryhodnosti moc nepřidá. Klidně můžeš tvrdit, že to neni zpravodajství, ale třeba fenomén Bž, ale prostě se to vydávalo za stejnej článek, jako cokoliv jinýho v těch novinách.
Úplně stejně to bylo např s těma Gripenama, někde (zajímalo by mě kde) se vyskytla informace, že jim po cestě do ČR selhala navigace a večer to bylo ve zprávách a ráno v novinách. Ověřit to patrně nebylo moc kde (letectvo se k tomu pokud vim vyjádřilo snad s měsíčnim zpožděnim), přesto toho bylo všude plno.

Český sen jsem použil jako příklad - byla to demonstrace toho jevu, ale funguje to tak nejen pokud jde o reklamu a obchoďáky.

general_D Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ray píše:
Divím se, že se nikdo z komunity nepozastavil nad včerejší zdrogovanou glosou Paroubka, ve které popisuje jak vytvoří spojenectví proti Lucianské alianci z Hvězdné brány...

Tak mě napadá jestli je Paroubek fanouškem SG nebo mu to někdo poradil. Luciánská aliance zase všeobecně známá není (a co si budem povídat, spousta lidí nezná ani Stargate ).
Ale možná je tu námět na 3. SG film, kde se proti Luciánské alianci místo SG1 postaví sám J.P. a jeho tým. :lol:

miki Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Spoiler,kterej nerad vim
Toto je spoiler!!!:
Luciánská aliance se bude rešit teď někdy v SGU...třeba Paroubka pozvali :rflmao: :rflmao:
Obrázek <-- watch it!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Toto je spoiler!!!:
Hmmm jistě...Paroubek jim bude dělat štít co??

mikey Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

přes veškerou snahu neodolám.
Toto je spoiler!!!:
Představte si jak vyletí z brány na Destiny stejný stylem jako v prvním díle přiletěla expedice. Aby neměli díru v lodi.. :rflmao:
Povídka Svatá výprava Ori již vládnou Pegasu a nyní upřeli veškerou svou pozornost k poslednímu útočišti nevěřících. Mléčné Dráze!
Mikeyho krátké povídky: Antareský incident (11.12.09)

Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tygři !!!! Naprostá paráda. :yahoo: Už se těším na semifinále proti Pardubkám.

NoMouse Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Daedalus.cz: Teď jsem to četl jako "proti Paroubkám".
Jinak Paroubek asi navazuje na svůj dřívější výrok o tom, že se spojí třeba i s marťany.
Good night, Destiny!

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo