Takže ..... L-159 je vynikající stroj, úspěch je v nezáludném ovládání v nízkých výškách, tam F-16 zrovna neviniká.
Navíc tady motáte šíleně moc typově odlišných strojů ( nebavím se o L159 ), třeba Su27 na dogfight ... typl bych si spíš na Gripena, ale na dlouhé vzdálenosti: výkonný radar typu FlashDance + rakety R-27ER = jeden Gripen v plamenech.
Gripeny jsou sice taky klasa ..... ale za prodej MiG29 do Polska bych zabíjel ..... důvod drahých nákladů, když Su17/22, který nám k ničemu nejsou mají náklady 2x vyšší
Sokoly jsme mohli získat i jinak, a né prodejem špičkových strojů.
Taky by mě zajmalo, když máme tak západně orientovaný letectvo, co se stalo s přebytky raket typu R27, R73 atd., když teď dokupujem kvanta AIM9L, AIM120A a AGM65D/K - třeba R73 svými vlastostmi předčí amerického protějška AIM9L.
Jinak hodnotit armádu celkově, když jsme v NATO nemá cenu ...... Brusel si řekne o naše chemiky, polní nemocnici, 601.skss a mou oblibenou Tygří letku Mi24V

; tanky si vemou zas od někoho jinýho ... ( ty naše T-72M4 CZ jsou sice super, na Libavé pravidělně rozpoutávají peklo až se mi okenice třepou, ale kolik jich máme ?

) atd.