Tak nějak.Srovnávat starší SUčka a gripeny to mi moc nejde dohromady.
Potřebovali jsme něco na obranu našeho vzdušného prostoru s nadzvukovou rychlostí.
L-159 je prdítko.Nemůže se s dnešníma stíhacíma letounama vůbec srovnávat,
No Mig-21 jsmě měli.Zastaralé nebyli, ovšem nikdy nevyzkoušené v boji, ale taky takové letadélko.(Migy se opravovali v základně v ČB a tý velel můj táta, takže to co napíšu je na tuty fruty
Mig-23, konče slavným Tygrem(mám někde fotku, byl jsem se vyfotiti poslední den když končil, nám prostě skončila možná doba používání.S Rusákama už jsme samozřejmně nebyli zadobře, takže něco jako náhr. díly a jiny agregáty o tom už nemohla být řeč.Mig-23 je hezké letadlo, náš čert/"hellfighter" je známej po celém světě.
Výměna MIG-29 byla IMHO kravina jak brno, to jsou letadla na kterých ještě pořád stojí ruské letetcvi(mimo jiné).Jinak snad tuším že Slovensko je ještě má a nemůžou si je vynachválit.Jenom si nejsem jistý, jestli nám za ně nepřišlo i pár Mi-ček(jestli 24ek?).
Ale to si nejsem jistý, to mě někdo opravte, kdyžtak.
Ono se sice mluví o modernizaci L-159 , ale co já vim, tak jenom se dělá spárka, neboli dvoumístná verze(cvičná)
Já gripenům ale fandim.Je to hezký éro.Mig-23 byla taky, hlavně se mi líbila měnitelná geometrie křídel.
Jinak zejtra se táty optám na ty vrtulníky.Ale obecně se tvrdí že MIG-29 se vyrovná F-16.Hodně obecně, ale dalo by se to nějak vzít.Hlavně je to letadlo jako kráva