Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Verite v boha?

Verite v boha?

diskutujte o všem a o ničem

Verite v boha?

Ano
29
32%
Nie
63
68%

Celkem hlasů : 92

Příspěvek 17.7.2010 21:09:39
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

dolph1888 píše:
Co nás odlišuje od většiny zvířat kromě abstraktního myšlení je že máme v hlavách mnohem více neuronových spojů a také je máme lépe uspořádané. V konečném důsledku komár, pes, kočka, nikdy nepochopí i pro nás jednoduché rovnice nebo výpočet konstrukce proudového motoru, prostě na to nemají kapacitu a skončí u základních potřeb jako jídlo, rozmnožování, kdo jim dává to jídlo, a pár pocitů jako radost, smutek atd.

Otázka k tomu, že nezvládnou ani jednoduché rovnice... K čemu ti tohle kur*a je? Nažrat se, napít se, vysrat se a chcípnout musíš stejně jako oni. Jestli my můžeme jezdit v autech, lítat letadlama, chodit do školy, koukat na televizi a podobný sračky, je to jenom sranec, kterej někdo vymyslel, abychom se nenudili, já osobně tomuhle přisuzuji minimální přínos, protože v celkovým hledisku to pro můj život znamená úplný hovno, nezachrání mě to ;)

Ray, Air Force: s tou hloupostí a průkopníky letectví... Ano, oni dělali šílené věci, v jejich době byli považováni určitě za blázny, dementy a podobně, časem se to přeneslo. Ten týpek, co se to snažil projet/přejet/či snad přeplavat na kole? už to měl ověřené, že to nedá, neboť každý se základním vzděláním ví, že kolo neplave a rozhodně na něm nevydržíš sedět ve vodě. Kdyby tohle zkoušel jako první, dobře, experimentoval, nevyšlo to... ale tohle? To je jako bych skočil z 10. patra a zkoušel, jestli náhodou neumím létat za pomocí máchání rukou :roll:

K dvojímu metru... Ano, klidně si budu vyčítat, že jsem debil, že nechodím po přechodu, ale když už jdu jinama, kde mi hrozí ještě větší rizika a nebezpečí, snažím se být o to víc opatrnější, to, že ti idioti na to nedbají a myslí si, že můžou vkročit do silnice kdykoliv, popř., že jsou Bolt(i) a předběhnou pendolino, tak to už je jejich chyba. Až se to stane mně, tak se budu smát sám sobě...

Jak psal St0rm, jsem se smrtí smířen, potká to každého, ale to neznamená, že nebudu bojovat až do konce ;)
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 18.7.2010 01:00:44
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Otázka k tomu, že nezvládnou ani jednoduché rovnice... K čemu ti tohle kur*a je? Nažrat se, napít se, vysrat se a chcípnout musíš stejně jako oni. Jestli my můžeme jezdit v autech, lítat letadlama, chodit do školy, koukat na televizi a podobný sračky, je to jenom sranec, kterej někdo vymyslel, abychom se nenudili, já osobně tomuhle přisuzuji minimální přínos, protože v celkovým hledisku to pro můj život znamená úplný hovno, nezachrání mě to ;)

Zajimavé. A proč tedy marníš svůj čas na internetu? Neměl bys asketicky žít v sudu?
Askeze, jak prokázala filozofie a komouši, nefunguje. Díky tomu, že člověk vnímá čas (jako jedno z mála zvířat) a umí plánovat, se taky umí učit ze svých chyb. Říct, že kultura, věda a historie mají "minimální přínos", to si žádá důkaz. Wantede, prales tě očekává!

To je jako bych skočil z 10. patra a zkoušel, jestli náhodou neumím létat za pomocí máchání rukou

To není stejné, protože hodně lidí umírá po pádu z výšky ale velmi málo po snaze projet kolem rybník. Já třeba nevím, že by při tom někdo dřív zemřel. Ty ano?
MImoto, jak jsem řekl. Pionýři letectví mají s našim vodníkem společnou touhu riskovat. Bez ní bysme byli furt na stromech. Nahodilé chování několika dobrodruhů je paradoxně to, co pohání vývoj člověka.

když už jdu jinama, kde mi hrozí ještě větší rizika a nebezpečí, snažím se být o to víc opatrnější, to, že ti idioti na to nedbají a myslí si, že můžou vkročit do silnice kdykoliv, popř., že jsou Bolt(i) a předběhnou pendolino, tak to už je jejich chyba. Až se to stane mně, tak se budu smát sám sobě...

Takže ty jsi byl u všech těch nehod "tupců", které srazily vlaky? Předpokládám, že jsi je viděl a můžeš nám dosvědčit, že si při přecházení četli noviny, nebo něco. Pokud jsi tam totiž nebyl a nemáš důkazy, že se nedávali alespoň minimálně pozor, tak plácáš akorát hovadiny do větru. Takže - byl jsi u toho?
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 18.7.2010 07:28:46
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Ralen: Díky za objasnění :) Tím posledním odstavcem myslím v DNA celého druhu, né jedince :)
Ray: Jen musím vypíchnout dvě věci z tvého příspěvku. Jasně, že vnímáme čas, ještě aby ne, když jsme si ho vymysleli...

Touha riskovat je krásná věc, ale pochybuji, že ten co se utopil v rybníku strávil bezesné noci nad rýsovacím prknem a dělal kolo, které se nepotopí, mechanismus jenž ho bude pohánět a pak zemřel při pokusu. Pokud ano, tak ho klidně srovnávej s pionýry avioniky, jinak psssst.

EDIT: Nehledě na to, že první letci počítali s tím, že můžou zemřít. Pochybuji, že to tomu mladíkovi vůbec problesklo hlavou a pokud ano, tak to hodně rychle přešlo.
EDIT2: S těmi argumenty mi připomínáš Cimrmany. Ti taky obhajují naprosté nesmysly takovou formou, až to vypadá jak největší objev planety... Už proslavené "Vyfukováním cigaretového kouře do vody zlato nevznikne..." to vystihuje naprosto přesně...

Příspěvek 18.7.2010 10:22:25
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Wanted píše:

Tak tohle mi nepřipadá, že píše někdo, kdo je smířen se smrtí. Ale právě ta touha poznávat, prozkoumávat a pokoušet se o něco nás dovedla, kde jsme a možná jednou nás dovede i k nesmrtelnosti pokud to bude přání všech. Z toho textu mi připadá, proč vlastně tedy žiješ, když jsou podle tebe všechny věci okolo jen sračky? Člověk žije pro život samý, aby se zdokonaloval a předával dál svoje vědomosti, smysl svého života musí najít každý sám, s tím ti nikdo nepomůže.
:yahoo:

Příspěvek 18.7.2010 10:53:00
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Jen musím vypíchnout dvě věci z tvého příspěvku. Jasně, že vnímáme čas, ještě aby ne, když jsme si ho vymysleli...

Supr, žes nám to připomněl. On bez nás by čas, fyzikální veličina, nejspíše neexistoval.
Čas mimochodem vnímají i delfíni, ale stejně nechápu, proč cítíš potřebu na tuhle větu reagovat.

Touha riskovat je krásná věc, ale pochybuji, že ten co se utopil v rybníku strávil bezesné noci nad rýsovacím prknem a dělal kolo, které se nepotopí, mechanismus jenž ho bude pohánět a pak zemřel při pokusu. Pokud ano, tak ho klidně srovnávej s pionýry avioniky, jinak psssst.
EDIT: Nehledě na to, že první letci počítali s tím, že můžou zemřít. Pochybuji, že to tomu mladíkovi vůbec problesklo hlavou a pokud ano, tak to hodně rychle přešlo.

Zemřít můžu i při přechodu silnice, mladík asi dopředu nic spočítaného neměl, asi stejně jako ty netrávíš hodinny z rýsovacího prkna a nesníš, že budeš přecházet cestu. Jak jsem řekl, jeho nehoda nijak nevybočuje z náhody, když tě na silnici mimo přechod srazí motorka.
Ostatně nechápu, o čem se stále bavíme. Původně mělo jádro téhle diskuze o vodníkovi smysl při dohadování se nad dementností lidstva, což, myslím, Ralen, AirForce a ten pán nade mnou spolehlivě vyvrátili, že jednak máme nutnost zkoušet neprozkoumané a druhak na základě excesů nemůžeš soudit společnost. Takže né psss, ale zamysli se konečně nad tím, co celou dobu píšeš. Tvé jablka a hrušky jsou prostě jedno a totéž.

EDIT2: S těmi argumenty mi připomínáš Cimrmany. Ti taky obhajují naprosté nesmysly takovou formou, až to vypadá jak největší objev planety... Už proslavené "Vyfukováním cigaretového kouře do vody zlato nevznikne..." to vystihuje naprosto přesně...

Výborně, další nicneříkající příspěvek. Se kterými argumenty? Jelikož je neuvádíš, jeden si hold vyberu sám. Že se mi nelíbí, když Wanted napíše "lidi přecházející silnici nedávají pozor a čtou určitě noviny", protože to neuvěřitelně zobecňuje situaci, uráží ty mrtvé a především protože pro to nemá jediný důkaz? Ano, na takový hloupý a nepodložený názor se opravdu nedá reagovat chytře.
Ale možná ti příjde, že je hloupé odsuzovat i Wantedovo "život nemá smysl, askeze vítězí". Pokud by Wanted žil v sudu a pil z misky pro psa, nemám s jeho názorem problém. Tak nějak ale pochybuji, že Wanted, evidentně majitel minimálně internetu a počítače, takový život praktikuje. Kázat vodu, pít víno.
A o objevování jsme tu už mluvili. Tak nevím, který "naprostý nesmysl" tady sofistikovaně obhajuji.

Příspěvek 18.7.2010 21:27:34
impaled_shadow Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

To, že někdo všechnu slavnou vědu, matematiku, filosofii, literaturu, všechna auta, letadla, všechny vibrátory a všechny elektrické otvíráky konzerv považuje jenom za způsoby trávení času a ulehčení života neznamená, že chce (nebo dokonce musí) žít bez nich.

A jestli toto všechno někdo považuje za znaky vlastní nadřazenosti – nemám co dodat. Kdo je tady arogantní?

Prasatům taky připadá jako vhodný způsob trávení života válet se v blátě.
Bůůů. Co poslouchám?
http://last.fm/user/angoisseus

Příspěvek 18.7.2010 23:35:09
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

To je zase argument jako noha. Pokud někdo řekne, že moderní výdobytky mají jeho životu "minimální přínos", tak tím říká, že se bez nich obejde. A já tedy říkám - do toho! Jinak jsou podobná tvrzení jenom plácání do větru. Pokud se obejdu bez cigaret, tak ať nekouřím. Ale jestli pálím jednu za druhou a do toho jedním výdechem říkám "Šak já kouřit nemusím", tak je to jenom pokrytecká lež narkomana. Lidstvo by bez technologií přežilo, civilizace už ne. A bez civilizace bysme byli jenom zvířata (a ne, nezačněte prosím filozofovat, že jsme stále zvířata; fakt, že žádné jiné zvíře nemá technologii vás vyvede z omylu).
Pokud se s Wantedem bez moderní technologie obejdete, Amishové vás rádi uvítají. Já se zbytkem pořídíme z vašeho odjezdu pár digitálních fotek, které nasdílíme na facebooku a opečeme si k jejich koukání kuře přivezené z Číny. Askeze není cestou pokroku civilizace, ale bránit vám v ní nebudu - jenom ji nepropagujte aniž byste to skutečně mysleli vážně.

Případám si nadřazený? Ve srovnání se psem určitě. Je to arogantní? Ne, je to fakt. Pes nemá filozofi, neumí léčit nemoci a neobchcává evoluci. Neznamená to, že psa hodím živého do kotle, není to ani arogantní (naopak, závidím psům jejich život plný spaní, ležení a vylizování talířů), je to prostě prokazatelný fakt. A taky to neznamená, že za tisíc let tady lidstvo dále bude; rozhodně ale dnes lepší vyhlídky ke kolonizaci vesmíru má Homo Sapiens a ne Canis Lupus Familiaris.
Inteligence je to, co se počítá.

Příspěvek 19.7.2010 09:38:51
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Nadřazený si připadáš jen a pouze ze svého omezeného pohledu člověka. Až příjde konec, budeš na tom úplně stejně jako ten brouk nebo pes.

Opakuji. Nikdo neřekl, že mají tyto výdobytky "minimální přínos". Co říkám je, že nejsou důvodem k tomu abychom se cítili vůči jakémukoliv druhu nadřazeni.

Nebudu o tom dál diskutovat. Pořád předpokládáš, že léčení nemocí, filosofování a všechny tyhle sračky značí "lepší" formu života. Odmítáš si připustit alternativy, otevřít mysl a přemýšlet – nemá cenu dál diskutovat.
Naposledy upravil impaled_shadow dne 19.7.2010 11:28:06, celkově upraveno 1
Bůůů. Co poslouchám?

Příspěvek 19.7.2010 10:41:25
opiti Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

impaled_shadow: WTF co to meleš ?? ?? Ty si připadáš na úrovni psa a prasete jo? Já teda rozhodně ne. Jasný občas se taky ocitnu na jejich úrovni, třeba když si prdnu nebo krknu, ale to je vše. Rozhodně nechčiju a neseru venku do trávy no a z misky už taky nejím...

Věci jako jsou matematika, filosofie, literatura, všechna auta, letadla, všechny vibrátory a všechny elektrické otvíráky konzerv jsou pro tebe jen lepší zůsoby pro ztrávení času jo ?? Pro mě to je to teda živnotní úrověň a tu máme díky těmto věcem trochu jinde než prasata. Takže promiň, že se cítím nadřazený.

Příspěvek 19.7.2010 11:27:02
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

...říká někdo, kdo nezvládá ani gramatiku a základy sémantiky. Přesvědčen, že "úspěchy" naší -skvělé- lidské rasy, o které se ŽÁDNÝM způsobem nezasadil, jsou JEDINÝM měřítkem "úrovně" a "vyspělosti" druhu, tyto skvělé a úžasné výdobytky, které mají cenu JEN A POUZE pro lidi samotné.

Znovu: kdo je tady omezený a arogantní?

KDO říká že filosofie je lepší než válení se v blátě? Ty? Tamten? Babka támhle z Horní Lhoty? Všichni jste na tyhle věci pyšní z pohledu ČLOVĚKA, který tohle všechno vymyslel, aby se na světě, než chcípne, nezbláznil. Stejně tak může být pes hrdý na díru kterou si vyhrabe a může se cítit jako něco víc. A je to úplně to samé.

Nejsi v ničem lepší. Měl jsi jen to štěstí, že ses narodil v civilizaci.

Jako jednotlivci nejsme ani na vrcholu potravního řetězce.

A fakt je, že případný katastrofický scénář (jaderná válka, dopad vesmírného tělesa) přežijí především bakterie a švábi. Ne lidé.
Bůůů. Co poslouchám?

Příspěvek 19.7.2010 12:09:17
opiti Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Když si pes vykope díru, tak je to to samí, jako když si člověk postaví dům nebo asgard svojí vesmírnou loď.

Ale nezlob se na mě, ale z mého pohledu je psí díra trošku na nižší úrovní než asgardova loď. Ale z jejich pohledu je to to samí no.

Příspěvek 19.7.2010 12:24:12
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Vše je relativní. Vše je záležitostí perspektivy, vnímání, zkušeností, zvyklostí. Proto je hloupost ve velkém měřítku COKOLIV soudit jako "lepší / horší" nebo "dobré / zlé".
Bůůů. Co poslouchám?

Příspěvek 19.7.2010 14:24:12
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nadřazený si připadáš jen a pouze ze svého omezeného pohledu člověka. Až příjde konec, budeš na tom úplně stejně jako ten brouk nebo pes.

To mě ale nemusí zajímat, protože moje děti na tom stále budou lépe než ten brouk nebo pes. Co to pořád máte s tím stoickým přijímáním konce?

Opakuji. Nikdo neřekl, že mají tyto výdobytky "minimální přínos". Co říkám je, že nejsou důvodem k tomu abychom se cítili vůči jakémukoliv druhu nadřazeni.

Za Á důvodem jsou, protože prodlužují život, snižují úmrtnost a zvyšují expenzi, což jsou měřitelné známky síly živočišného druhu; čím víc má jedinců, tím větší má šanci přežít, což je základní smysl každého druhu.
Za Bé, ano, řekl to Wanted, viz. "my můžeme jezdit v autech, lítat letadlama, chodit do školy, koukat na televizi a podobný sračky, je to jenom sranec, kterej někdo vymyslel, abychom se nenudili, já osobně tomuhle přisuzuji minimální přínos, protože v celkovým hledisku to pro můj život znamená úplný hovno, nezachrání mě to"
Doporučuju číst diskuzi, které se účastníš.

Nebudu o tom dál diskutovat. Pořád předpokládáš, že léčení nemocí, filosofování a všechny tyhle sračky značí "lepší" formu života. Odmítáš si připustit alternativy, otevřít mysl a přemýšlet – nemá cenu dál diskutovat.

Nemluvíme tady o buddhismu a squattingu - což jsou mimochodem taky plody civilizace, ale o měřitelných výsledcích. Nebo tedy pouč mě, které alternativy máš na mysli? Tvářit se tajemně a zahrát diskuzi do outu umí každý.

A fakt je, že případný katastrofický scénář (jaderná válka, dopad vesmírného tělesa) přežijí především bakterie a švábi.

Ano, ale ti se nerozšíří do vesmíru. Země za nejpozději pět miliard let skončí, pokud se život nedostane jinam, prohrál. Všechno je o přežití a švábi tohle nezvládnou.

Vše je relativní. Vše je záležitostí perspektivy, vnímání, zkušeností, zvyklostí. Proto je hloupost ve velkém měřítku COKOLIV soudit jako "lepší / horší" nebo "dobré / zlé".

Super, teď budeme řešit univerzální zaklínadlo, relativnost. Tím můžeme diskuzi rovnou ukončit, protože z určitého pohledu je i holocaust super událost. Z určitého pohledu je i mrtvé dítě super událost, stejně jako pád asteroidu na Zemi. S relativností aplikovanou na jedince ale jít nemůžeš, tady je nejlepším vodítkem prostá logika, která říká, že auto je na postavení náročnější než díra, ergo je to větší kousek, ergo kdo ho postavil je nadřazenější. Neřešíme boha, vesmír a civilizaci z pohledu švába ale z pohledu lidí.

Příspěvek 19.7.2010 16:21:16
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Já čtu dobře. Ty nás odmítáš poslouchat. Nechceš přemýšlet nad tím co píšeme – chceš nás jen přesvědčit o tom svém. Taková diskuse nemá smysl.

Drž si svou jistotu a víru v řád věcí a nadřazenost slavného lidského druhu. Budeš mít určitě dlouhý, spokojený život, mírně tlustou ženušku, skříň plnou obleků, garáž, vysokoškolský titul na zdi, tři děti a budeš s nimi jednou za rok jezdit do Chorvatska v Octavii Combi. Hurá.

Ale abych tě potěšil: jaké alternativy? Připustit si, že lidské "hodnoty" a cíle nejsou jediné a že to, že někdy někdo přišel na vzorec na výpočet obsahu kruhu nedělá TEBE nadřazeným.
Bůůů. Co poslouchám?

Příspěvek 19.7.2010 18:45:30
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Pokud čteš skvěle, pak tedy citaci "minimální přínos" ignoruješ a navíc to nejsi schopný přiznat. Ale budiš, příjmu to tak, že mluvíš v šifrách a propaguješ tu tajemný alternativní způsob života. Good for you, taky bych rád jednou procestoval svět autostopem. Pokud si s Wantedem neochvějně myslíte, že stoické příjmutí vlastní smrti je to jediné správné řešení filozofie života, nechám vás ve vašem názoru. Díky bohu (nebo něčemu jinému) máme civilizaci a o podobných věcech můžeme přemýšlet a debatovat.
Ale ano, i já sním o tom, jak krásně se muselo žít lovcům mamutů když neměli globalizaci, internet a pracovní stres. Jenže tihle lidi měli taky řadu nemocí, minimální kulturu a žíznili po poznání, které dnes my máme, stejně jako my žízníme po světěch na obloze. Každý pokrok sebou nese problém. Ale bez pokroku bysme dopadli jako švábi - je skvělé, že přežijí atomovou válku, ale za pět miliard let budou v pánu. Možná, že i lidstvo - ale aspoň se o něco snažíme.

Ten druhý odstavec považuju za nechutně zobecňující a kdybysme žili v dobách legálních střeleckých soubojů, praštil bych tě rukavicí po tváři. Že znám historii a z ní vyvozuji nějaké obecné závěry neznamená, že jsem zaprděný konzervativec a pocházím z bohaté rodiny. Žíj dál ve svém snu, že znáš lidi.

Ale abych tě potěšil: jaké alternativy? Připustit si, že lidské "hodnoty" a cíle nejsou jediné a že to, že někdy někdo přišel na vzorec na výpočet obsahu kruhu nedělá TEBE nadřazeným.

Tohle by bylo na další dlouhou diskuzi, protože by mě velmi zajímalo jaké jiné kulturní/morální hodnoty existují, když jedinou inteligentní rasou je (AFAIK) člověk. Ale asi mám příliš malý rozhled, a ty mi to neprozradíš, protože... nevím, k velkému poznání musí každý sám dojít, nebo něco takového velmi hlubokého.
Celou dobu jsem tu mluvil o civilizaci, takže nechápu, proč to neustále vztahuješ na jedince a nadáváš mě a opitimu že jsme nepřinesli nic lidstvu (což je, myslím, diskutabilní vezmeme-li v potaz, že lidstvo tvoří hromada průměrných jedinců).

Jinak to rozloučení s diskuzí z pošty jsi mohl napsat sem. Bylo to zajimavé, a ne, nemůžu s tvými argumenty souhlasit. Adieu i ode mě. ;-)

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo