Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Nepokoje v arabském světě, politika, armáda

Nepokoje v arabském světě, politika, armáda

diskutujte o všem a o ničem

Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Miki:
Hezké odkazy. Pořád tu ale není ten závratný poměr "kolik z toho vytěžili, kontra kolik je to stálo". Jinak Sadáma měli odprásknout už při první pouštní bouři, byl by klid a ušetřili by Iráčanům zbytečný trable.

Opravdu měl jaderné zařízení osirak a opravdu (na civilisty) použil chemické zbraně hromadného ničení.

2 all:
Docela jsem litoval toho, jak Sadáma po jeho smrti ještě tím videem z popravy zbavili důstojnosti. Smrt si nejspíš zasloužil, ale můj osobní názor je, že když už nepřítel leží v penále, nemá cenu ho ještě ponižovat. Sice to velmi pravděpodobně nebylo "schválně", ale i tak to bylo od toho "kameramana" pěkně k zblití.
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Evil Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Mna skor udivuje fakt ze Kaddafi popiera nepokoje ako deti v USA holokaust a koncentraky.
Cely svet to vysiela od rana do vecera a on tvrdi nieco take?
Obrázek

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No on tomu říká vyprovokované akce islamistickými extremisty, tudíž to pro něj nejsou protesty, ale útok na suverenitu státu :D

Darth_RevanCZ Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Evil: Mohl by si mi prosím ocitovat zdroj, ze kterého máš, že "děti v USA popírají holokaust"? Vážně by mě to docela zajímalo.
If I die in combat zone ... box me up and ship me home!

Pin my medals upon my chest ... tell my mom I've done my best!

Hardcore tacti-cool taštička na dokumenty ...
http://www.army-obchod.cz/zbozi/doplnky/ostatni/3-tasticky-na-dokumenty-1215

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Evil píše:
Pisal som niekde nieco o Iraku?Koli rope mozno nie a slabomyselny rovnako uveri ze tam isli hladat jadrove zbrane...tieto reci zboznujem ala "Pracujem v Pentagone a o vsetkych vojenskych operaciach viem, informacie z medii ktore tu pises su podvrh."
Vojna mozno stoji sialene peniaze ale 2x ich tolko zarobi...a nikto nevravi ze z ropy, vojnou sa pohnu odvetia v USA priemysle od zbrojarskeho az po stavbarsky.

Napsals příspěvek
"koli rope."
Jak jinak ho mám interpretovat? A jak jinak mám reagovat, než "omg, další...".

Informace z médií nemusej bejt podvrh (i když často jo), stačí, že je píše exot, co o tom ví prd a už je to jen snůška keců. Což je prakticky pokaždý, když vyjde nějakej článek souvisejcí s armádou nebo válkou.

Kdy a jak vlastně kdo dospěl k tomu, že amerika je ta špatná, co utlačuje svobodné muslimské státy?
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Major
Major

Odpovědět s citací

Rikali to ve filmu Team amerika, tak je to urcite "cista pravda"... :D

Darth_RevanCZ Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Když už jsme u té teorie "USA je v Iráku jen kvůli ropě", co se takhle na chvíli podívat na pár "faktů" a čísel? Možná vás to překvapí ale Irák není jediný vývozce ropy na Středním východě (ó, jak šokující!).

Pokud budeme brát čistě objem ropy exportované do USA, tak největším vývozcem v oblasti je Saudská Arábie (celkový podíl cca. 69%), která je dlouhodobým spojencem USA - už od 80. let a vlády krále Fahda. Irák je na druhém místě s 20%, potom následuje Kuvajt (10%) a další mensí státy jako SAE nebo Katar s podílem kolem 1%. Zdroj:

http://www.parstimes.com/library/persian_gulf_doe_2003.pdf

Už z tohohle je jasné, že USA do Iráku kvůli ropě vůbec nepotřebovali, protože o 79% vývozu z oblasti se starají dva jeho dlouhodobý spojenci - Saudská Arábie a Kuvajt. Ale budiž, nechme to tak a pojďme se podívat na nějaká čísla.

V roce 2001 se v Iráku vytěžilo cca. 795 000 barelů ropy za den. (Zdroj opět viz. výše). Cena za barel ropy v roce 2001 se pohybovala někde v rozmezí 35-40 dolarů. Což není zase tolik, pokud uvážíme, že současná cena je někde na 115ti dolarech. Zdroj:

http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy02/html/ropa.htm

795 000 x 40 (cena za barel) x 365 (roční produkce) = 11,607,000,000 - takže USA by si mohly podle tohoto přijít na 11 miliard dolarů. Pokud bychom brali cenu za barel podle současný ceny, tak jsme někde na - 33,370,125,000, takže nějakých 33 miliard.

A teď to nejlepší, obranný rozpočet USA za fiskální rok 2010 činil - 685,1 miliard dolarů - z toho na vojenské akce připadlo 283,3 miliardy dolarů. Takže z toho vyplývá, že se to Američanům opravdu ale opravdu vyplatilo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States

Ták a teď se konečně můžeme hádat o tom, že USA napadli Irák čistě kvůli ropě.

P.S. Ano beru, že neporovnávám aktuální čísla ale lepší zdroje jsem pro tuhle chvíli nenašel ...
If I die in combat zone ... box me up and ship me home!

Pin my medals upon my chest ... tell my mom I've done my best!

Hardcore tacti-cool taštička na dokumenty ...
http://www.army-obchod.cz/zbozi/doplnky/ostatni/3-tasticky-na-dokumenty-1215

Major
Major

Odpovědět s citací

Revane, takhle jim bořit sny... To je pěkně zlomyslné...

Opravdu by mě ale zajímalo kde se ten pohled na "zlou" ameriku vlastně vzal. Konspirační teorie ve filmech a v umění? Propaganda, nebo v některých případech i pravda hlásaná "protistranou"? V čechách na Al-džazíru přece nikdo nekouká a stejně každej teoretik s hlavou plnou řezanky (přiznávám, nějákej čas jsem nebyl jinej) "VÍ o co tam šlo".

Nevíš, kde by se daly sehnat odhady celkových zásob ropy v tom státě? Objem těžby neříká, kolik tam je "do budoucna" ještě "uloženo"...

Docela se ale těším, až dojde ropa, protože to z těch pouštních krysích prdů udělá na mapě zase nápis "hic sunt beduínský leones" (pokud se na to prostřednictvím prachů z ropy nepřipravují jako třeba ta saudská arábie, myslím).

Air Force:
Pár "svobodných muslimských států" by si zasloužilo "utlačit" opravdu sakra tvrdě, aby si uvědomilo, že středověk skončil s přistáním na měsíci a že duchovní se mají starat o duše a jinak držet hubu a krok - natož si stavět vlastní milice a v podstatě řídit stát.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Opravdu by mě ale zajímalo kde se ten pohled na "zlou" ameriku vlastně vzal. Konspirační teorie ve filmech a v umění? Propaganda, nebo v některých případech i pravda hlásaná "protistranou"? V čechách na Al-džazíru přece nikdo nekouká a stejně každej teoretik s hlavou plnou řezanky (přiznávám, nějákej čas jsem nebyl jinej) "VÍ o co tam šlo".

Kritika je jedním z principů svobody slova, odtud se to asi vzalo. Řada akci USA po celém světě dnes i v historii nepatří a nepatřila mezi zrovna pravdoláskové operace. Pokud někdo (god) může extrémně nadsazeně tvrdit, že arabští přistěhovalci nemají v hlavně nic jiného než uřezat všem liberálům v Evropě hlavy, proč by opozice nemohla tvrdit stejně hystericky totéž o USA?
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Jasně, nic proti tomu, já jen že ze začátku měla Amerika podporu prakticky všech - ve filmech se záporňáci měnili z ex-SSSR na teroristy, v C&C Generals válčil hi-tech západ s nepřítelem, jehož nejprofláklejší jednotkou byl lynčující dav a Black Hawk Down opěvoval snad každej...
A pak najednou se začli rojit protiválečný a protiamerický songy (dokonce i jinak docela apolitický Rammstein se připojili ... takový zklamání) a každej věděl, že emerika zaútočila na Irák kvůli ropě a že za 9/11 může CIA a co já vim co všechno ...
Média tomu začli nahrávat a největší velkofilm poslední doby je Avatar...

Jsem si teda myslel, že to páni z propagandy budou mít líp zmáknutý, aby lidi ty války podporovali :-)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ultramarinus píše:
Nevíš, kde by se daly sehnat odhady celkových zásob ropy v tom státě? Objem těžby neříká, kolik tam je "do budoucna" ještě "uloženo"...

Doporučuji navštívit stránky OPEC (sdružení zemí vyvážejících ropu). Jsem si jistý, že všechny potřebné informace nalezneš tam.

http://www.opec.org/opec_web/en/index.htm

Ultramarinus píše:
Docela se ale těším, až dojde ropa, protože to z těch pouštních krysích prdů udělá na mapě zase nápis "hic sunt beduínský leones" (pokud se na to prostřednictvím prachů z ropy nepřipravují jako třeba ta saudská arábie, myslím).

To je dlouhodobý a obecně známý problém. Většína zemí disponujících přírodním bohatstvím není po institucionální ani ústavně-liberální stránce pevně zakotvena. Tyto země by šlo charakterizovat jako tzv. rentiéry. Stabilní a vysoké příjmy zajištěné exportem národního bohatství vytváří tlak na nečinnost v oblasti sociálních, demokratických, společenských a průmyslových reforem. Přirozeně je potřeba strukturu průmyslu diverzifikovat ...
Podle Hubbertovy teorie, je ropný vrchol již za námi, nicméně naše generace se razantního omezení produkce ropy asi nedožije, každopádně snižující se zásoby ropy budou tlačit cenu nahoru, což silně ovlivní vývoj světové ekonomiky.
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Air Force píše:
Jasně, nic proti tomu, já jen že ze začátku měla Amerika podporu prakticky všech - ve filmech se záporňáci měnili z ex-SSSR na teroristy, v C&C Generals válčil hi-tech západ s nepřítelem, jehož nejprofláklejší jednotkou byl lynčující dav a Black Hawk Down opěvoval snad každej...
A pak najednou se začli rojit protiválečný a protiamerický songy (dokonce i jinak docela apolitický Rammstein se připojili ... takový zklamání) a každej věděl, že emerika zaútočila na Irák kvůli ropě a že za 9/11 může CIA a co já vim co všechno ...
Média tomu začli nahrávat a největší velkofilm poslední doby je Avatar...

A) Móda se mění; že jeden rok letí krátký vlasy nezmanená, že tomu tak bude nafurt.
B) Útok na Irák byl hájen velice pochybnými argumenty (i zdejší pro-ami s řečmi o zlé Saddámově vládě musejí přiznat, že ty ZHN tam prostě nebyly), přišel o deset až dvacet let později než měl, aby byl morálně obhajitelný (když to hodně přeženu, nemůžeš zaútočit na dnešní Německo s argumentem, že kdysi bylo agresivní diktaturou), a sliboval rychlé vítězství, které ovšem skončilo dlouhou a krvavou okupací plnou korupce, eskalace násilí a pochybností. Fakt, že se ve válce proti fundamentalismu útočilo na jeden z nejvíce sekulárních států regionu taky moc nepomohl. Jinými slovy, Bushova administrativa o svých argumentech a plánech buď lhala, nebo byla tak neschopná, že si je pořádně neověřila a neuměla je realizovat - tak jako tak důvod vládu nemít v oblibě. Je nicméně docela zábavné číst si, jak v roce 2001 skoro každý papal tu post-911 náladu a o pár let později se z něho stal protiamerický kritik (viz. hromada konspiračních teoretiků), ale ostatně láska a nenávist jsou jen dvě strany téže mince.

Obecně bych ale tehdejší protiamerické nálady neoznačil za protiamerické, nýbrž za protibushovské, resp. protikonzervativní, viz. reakce na Obamovo zvolení.

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak nevím, jestli přirovnávat Německo k Iráku (máš v tom vcelku díru)... Kdyby mu teď pořád vládl Hitler, tak na ně s tou výmluvou skočit klidně můžou.

Fancipal: Na stánkách OPEC se nedočteš o celkových zásobách ropy nic... Jsou tam jenom rezervy a ty se každoročně upravují. (Ať už falšují čísla, nebo strategicky "objevují" nová naleziště, není tam nic o celkových zásobách.)

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

(když to hodně přeženu, nemůžeš zaútočit na dnešní Německo s argumentem, že kdysi bylo agresivní diktaturou)

Děkuji za pozornost. Teda, vlastně nemám za co děkovat.

Pointa je, že jako policista nemůžeš očekávat podporu veřejnosti, když víš o nějakém zločinci, ale jdeš ho zadržet až dvacet let po jeho činu. Z morálního hlediska ospravedlnění "Saddám byl zlý, vyvolával války a plynoval Kurdy, proto jsme na něho vlítli" prostě neobstojí, protože v tom případě měl čin nastat v době prohřešků a ne když se zrovna hodil nové vládě (nemluvě o tom, že v tomto případě by neměla spravedlnost být selektivní a USA by muselo svět očišťovat od všech diktatur, ne jenom té irácké).
A to pomíjím, že tohle ospravedlnění se objevilo až jaksi dodatečně; předtím se za důvod k válce označovalo bezprostřední ohrožení světa ZHN.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Pochybné zdroje praví:
Sadáma (resp tu stranu) si tam dosadil západ, aby znovu získal moc nad svou kolonií (o kterou přišel po WW2), továrny na ZHN tam postavily americký firmy za peníze, který se jim měli vrátit, až Irák obsadí ropný pole v Iránu. Jenže Irák to prosrrrr a po nějakejch dalších kravinách to skončilo invazí do Kuvajtu o který USA prohlásili, že kdyby k ni skutečně došlo, amerka se do toho montovat nebude (protže Sadám je pořád tak trochu jejich člověk) a že zbytek světa dohromady by na to bez ameriky neměl koule je jasný.
Tak Sadáma roku 1991 klepli přes prsty a řekli tytyty, ale on se na to vykašlal a dál si jel svoje... tak to skončilo, jak to skončilo.

Hodně z toho je z Wiki, zbytek ještě pochybnější, ale je to jediný vysvětlení toho, proč zrovna Irák (proč válka je jasný, Anglickou ekonomiku kdysi zachránila válka s Francií, Německou válka se zbytkem světa etc.), který jsem slyšel a dává aspoň smysl (ze začátku jsem fandil ZHN teorii, ale ... ).

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo