Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky [challenge] Povídkový trailer?

[challenge] Povídkový trailer?

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Z různých důvodů aktuálně hodně přemýšlím nad tím, jak má vypadat cosi jako "povídkový (resp. textový) trailer" většího díla.

Něco jsem googlil, ale vyplivlo mi to jenom trailery ve smyslu "YouTube video, do něhož hraje cool hudba a prolínají se cover-arty knížek s citacemi recenzí", což je sice taky možnost, nicméně mě jde skutečně jenom o krátký text, který upoutává (a používá části z) větší text.

Prostě trailer.

V minulosti (i tady) bylo populární dělat "knižní/povídkový trailer" tím způsobem, že použiju tradiční trailerovou rétoriku ("Ve světě, kde...") pospojovanou nic neříkajícími hláškami nebo výjevy ("'Jdi k čertu!' deklamoval John."). Tento postup jsem však zavrhl, protože tak nějak... je úplně useless. Nemá to drajv filmového traileru, většinou to VŮBEC NIC neřekne nepoučenému čtenáři (píše se o postavách, které nezná; výjevech, které nečetl) a obskurně to recituje filmařskou formu trailerů, která je - tak nějak - drasticky závislá na hudbě, jež u textu zase chybí.
Jde o to nejhorší z obou světů literatury i filmu...

Takže je tu třetí možnost, co se nabízí, a to je poezie. Poezie a filmové trailery mají skutečně velmi blízko sebe, ať už vlastní přesnou syntaxí, bohatým množstvím výjevů, uměním zkratky, rytmem slov a výrazů atd. atd.
Jenže poezie jako textový formát je závislá na nějakém přesném druhu psaní (rýmování, stressy, a to i u free verse), jež se spíše vylučuje s používáním citací z věštího díla.
Pokud to větší dílo nepřepíšeme, aby vyhovovalo trailerům... což je také poněkud obskurní nápad.
Mimo to se obávám, že poezie je pro masového čtenáře velmi, velmi nevděčným formátem a básnička reklamující větší dío neplní proto svou promo funkci.

Takže mi z toho vychází, že něco jako "upoutávka" v čisté formě textu je jedině krátká povídka. Ale tím se zpátky dostáváme k bodu dva a jeho problémům s absencí hudby i k bodu tři a jeho problémům s nemožností pořádně citovat. Kruh se uzavírá.

Nějaké protiargumenty nebo cesty z toho ven?
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Napsat trailer pro úplně, ale úplně novou story line je prakticky nemožné. Tedy alespoň mě to tak přijde. Mě jako autorovi může připadat kůlově, ale čtenáři, jak říkáš, neřekne zhola nic. Pokud traileruješ rozjeté versum, je to jednodušší, čtenář má představu co se bude dít.
Trailerů mám za sebou několik a snad jediný, který se povedl smyslem použitých scén, pokusem o sdělení a celkovým přijetím čtenářů je: Druhá série Odkazu. A ta staví na tom, že je čtenář obeznámen s versem.

Pokud chceš trailerovat zcela nové dílo, doporučuju něco jako first person představení hlavní postavy (teď je cool jich mít víc, takže hlavní hlavní postavy) s kraťoučkým proslovem na téma "shit happened."
Básničkou můžeš proložit, ale určitě bych tak nepsal celý trailer. Přesně jak říkáš, je to nevděčné médium a ani já jim nikdy nepřišel na chuť.

EDIT: Byl tam špatný link :/

Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

:hmmm: Neviem či som to pochopil správne, ale:

Možno určitá časť textu z poviedky (vystihujúca dej, štýl, zaradenie príbehu) a krátky opis ktorý neprezradí dej ako taký, ale len navnadí čitateľa k prečítaniu celého npr. románu.
Niečo také ako je väčšinou na zadnom obale kníh.
:scratchanym:

Zpět na Mrtvé povídky