3x07 – Nic není tak, jak se zdá
Před několika dny
„Běž je varovat!“ zakřičel Rush na Elie přes místnost. „Musíš jim říct, aby zůstali na můstku. Stáhneme štíty a pokusíme se o skok. Všechny ostatní musíš dostat k bráně. Je to největší místnost a měli bychom mít dostatek energie k jejímu ochránění.“ pokračoval. „A nezničí skok bez štítů celistvost lodi?“ zeptal se Eli. „Krátký skok by neměl. Loď jsme navrhli, aby přežila krátký FTL skok i se staženými štíty, ale ano, delší by ji zničil. Proto musím jeho délku přesně vypočítat.“ odpověděla Kalvia. Eli se tedy hned vydal k můstku. Jak probíhal chodbami Destiny, tak zjistil, že loď začíná zapínat nouzové režimy a postupně šetřit energii. Uvědomil si, že můstek bude ochráněn za každou cenu a změnil tedy směr a pokračoval k ubikacím s novým nápadem. Eli běžel po chodbě, otevíral dveře a křičel: „Všichni do místnosti s bránou, rychle!!“ Z místností vybíhali lidé a směřovali k bráně, která se zdála jejich jedinou nadějí. Když Eli oběhl všechny ubikace, tak se dostal až k pokoji, kde se nacházel vězeň – doktorka Emily Carterová, vnučka Samanthy Carterové, která se k posádce přidala poté, co antické město Tarsitus zničila autodestrukce. Od té doby je na základě rozkazu plukovníka Younga v hlídané místnosti. Eli otevřel dveře a Emily již stála připravena na evakuaci. „Už jsem si myslela, že na mě zapomenete.“ řekla s malým úsměvem v tváři. Eli chvíli mlčel a pozoroval ji. Její úsměv mu připomněl chvíli, kdy potkal Ginn. Vlastně ji shledal velice atraktivní, ale jeho myšlenky přerušil záblesk a výbuch v nedaleké chodbě. Uvědomil si, že Emily čeká na jeho vyjádření už nějakou chvíli, takže se mu podařilo znovu promluvit: „Potřebuji Vaši pomoc v místnosti s bránou. Útočí na nás a musíme evakuovat.“ Vyrazili tedy směrem k bráně, kde už byli připraveni všichni ostatní. Eli se tedy zhostil role řečníka a požádal skupinu o klid: „Prosím Vás o klid. Jak jste si všimli, tak jsme pod útokem. Útočníci využívají antickou technologii, tudíž jsou pro Destiny rovnocennými soupeři. Plukovník Young společně s Volkerem a Brodym zůstávají na můstku a Rush s Kalvií jsou v rozvodně. Chtějí uskutečnit nouzový FTL skok. Problémem je, že potřebují stáhnout štít. Původně měl pokrývat i místnost s bránou, ale podle posledních údajů loď zapíná nouzové protokoly a stahuje štít pouze nad můstek a rozvodnu. Je tu ještě jedna šance. Destiny detekuje v této soustavě bránu. Nevíme, kam vede, ale může to být jediná naděje. Pokud se skok nepodaří, tak bez štítu by se loď mohla rozpadnout a pokud ano, tak se pro nás časem vrátí. Posádka souhlasila. Hvězdná brána se tedy začala otáčet a zadávat neznámou adresu. Čekání na aktivní červí díru trvalo věčnost, v místnosti postupně zhasínala světla, a když se brána otevřela, tak zhasla všechna. Modrá záře horizontu události osvětlovala KINO, které pomalu vlétlo do brány. Po chvilce čekání se objevily údaje o druhé straně. Kamera viděla pouze temnou místnost a dveře, které osvětlovala modrá záře. „V místnosti je dýchatelně, teplota v normálu, žádné známky života v blízkosti. Můžeme jít.“ informoval Eli. Postupně tedy všichni vešli do brány. Eli ještě promluvil do vysílačky: „ Rushi, procházíme bránou, protože systémy to tu odmítly pokrýt štítem. Posílám Vám souřadnice. Pak nás prosím vyzvedněte.“ Rush se neozýval a Eli si všiml, že se na lodi rozprostřelo ticho. Poté následoval zbytek a vešel do brány, ta se za ním zavřela a místnost potemněla.
Po průchodu bránou Eli zjistil, že místnost, ve které se nacházejí, je rozhodně antického původu. Stěny částečně připomínaly chodby Destiny, ale byly mnohém více upravené, jakoby nové. Když Eli chtěl promluvit, tak ho Greer zarazil a naznačil všem, aby byli potichu. Poté gesty rozmístnil vojáky do okolí dveří. Místnost utichla. „Myslím, že to bylo tady.“ řekl neznámý hlas zpoza dveří. Poté byly slyšet pouze kroky, které se zastavily přímo před dveřmi do místnosti, kde se právě nacházela posádka Destiny. „Doktorko Carterová.“ zašeptal Eli. Emily se potichu přesunula. „Ovládání nefunguje, nemohu najít Destiny.“ řekl jí. „Myslíte, že už jsou pryč?“ zeptala se. Eli jen pokrčil rameny. Jejich rozhovor přerušil zámek dveří, které se začaly otevírat. Greer zaujal obrannou pozici přímo proti dveřím. Když se otevřely, tak se na jejich druhé straně objevili čtyři ozbrojení muži a mladá žena. Když uviděli Greera a vojáky, tak zaujali obranné pozice. „Nestřílejte!“ vykřikla náhle žena. Její menší postava vzbudila v ochrance respekt. Greer se tázavě otočil na Elie. „Neublížíme Vám.“ řekla neznámá klidně. Pak pokynula své ochrance, aby sklonila zbraně. Greer udělal, ač nerad, totéž. „Eli Wallace. Společně s doktorem Rushem hlavní vědecká kapacita na palubě Destiny. Ale doktora Rushe tu nevidím, kde se nachází?“ zeptala se žena. Elie, Greera a všechny ostatní překvapilo, kolik informací neznámá o Destiny má. Žena přešla k Eliovi a natáhla k němu ruku jako gesto pozdravu. Eli reagoval stejně a potřásl si s neznámou rukou. „ Jmenuji se Kayla, těší mě.“ Kayla měla hnědé vlasy až na záda, které jí z části zakrývaly její mladý obličej a modré oči. „Kde to jsme?“ zeptal se Eli. „Jste v antické laboratoři na planetě v galaxii Gerthis.“ odpověděla. Eli měl další otázky a Kayla to očividně poznala. „Prosím, nebudete přeci v nákladovém prostoru.“ řekla a rukou je pobídla, aby jí následovali. Když odcházeli, tak Greer chytil Elie a naznačil mu, aby se zdržel a pak zašeptal: „Byl jsem jediný, který si všiml, že tuto místnost nazvala nákladovým prostorem?“ Eli odpověděl: „Také mě to překvapilo.“ Jejich rozhovor přerušil otřes. „ Co to bylo?“ zeptala se Emily nahlas. „To nic není, Antikové to zde postavili blízko aktivního tektonického zlomu, aby zkoumali geotermální energii.“ odpověděla. „Mluvíte o anticích, jako byste to tu našli, vy nejste jejich potomci?“ zeptala se Camile Wrayová, jak procházeli chodbami. Kayla se zasmála: „Ne, kdepak. Jsme jen průzkumníci. Našli jsme to tu asi před rokem.“ Jejich klidnou chůzi opět přerušil otřes. Eli, Emily a Greer postupně zpomalovali, až šli na konci skupiny. „Já tomu nevěřím. Ty otřesy jsou moc krátké na seismickou aktivitu.“ řekla Emily. Eli souhlasil. „Co budeme dělat?“ zeptal se Greer. Oba chvíli mlčeli a pak Eli znovu promluvil: „Nevíme, jak je to tu velké a kde vůbec jsme. Jediná možnost je, že se dostaneme k bráně a vytočíme Destiny.“ Po této větě se zarazil. Sáhnul do batohu, který si přinesl s sebou a vytáhl KINO společně s jeho ovládáním. Rozhlédl se, a když se nikdo nedíval, tak jej položil na zem a pokračoval v chůzi. Jakmile zašli za roh, tak nechal KINO vznést a začal prozkoumávat komplex. Emily sledovala obraz také a po chvilce řekla: „Počkejte, otočte s tím napravo.“ Na obrazovce se objevila chodba, ve které bylo okno, první za celou jejich návštěvu. Když se KINO dostalo k oknu a otočilo se v jeho směru, tak se oba na sebe podívali, jestli je nešálí znak. Nejenže KINO potvrdilo, že jim Kayla lže, ale navíc ukázalo, že nejsou na planetě. Za oknem se rozprostíral vesmír. Pokračovali tedy přes KINO v průzkumu. Postupně odhalovali další oblasti lodi. Nebylo pochyb, že má antický původ. Viděli několik obrazovek a ovládacích konzol. Nyní vše vypadalo mnohem novější, než Destiny. KINO zalétlo na další roh a náhle spadlo na zem. Na obraze, který z něj stále přicházel, se objevily vojenské boty a poté obraz zmizel. „ Myslím, že to není dobré znamení.“ poznamenala Emily. Společně s Eliem se tedy začali prodírat svojí skupinou směrem ke Camile, která šla těsně za Kaylou. Eli jí dal lehce ruku na rameno a naznačil, aby se od Kayly vzdálila. Poté jí vše vysvětlil. Nyní jim začalo být velice podezřelé, proč Kaylu následuje jen několik členů posádky a ještě více je zajímalo, kde jsou všichni ostatní. V Eliově skupině zůstala pouze Camile, Emily, Greer, Jamesová, TJ a Scott, který po ztrátě Chloe stále moc nemluvil. Emily napadlo položit nevinnou otázku: „ Mohu se zeptat, kdy se setkáme se zbytkem expedice?“ Kayla, jakoby tuto otázku čekala, odpověděla velice rychle: „Vaší kolegové nás již očekávají v hlavní místnosti. Jen jsem Vám chtěla ukázat jednu specifickou část lodi.“ Po této větě se před nimi otevřely dveře, které vedly do větší místnosti. Uprostřed bylo antické křeslo, podobné tomu z Destiny, ale jako vše okolo vypadalo novější. Nedaleko od něj se nacházelo několik stázových komor. Poté se Kayla otočila ke skupině a řekla: „Vím, že vaše sonda prozkoumala část našeho zařízení. Byla bych ráda, kdybyste složili zbraně.“ Když se dveře na druhé straně místnosti otevřely a objevila se další ozbrojená skupina, tak Greer se Scottem pochopili, že by nemělo cenu bojovat a zbraně pomalu odložili na zem. „ Vy jste z Novu, že ano?“ zeptal se Eli. Ostatní se na něj tázavě otočili. Kaylu otázka očividně překvapila a zeptala se: „Jak jste na to přišel?“ Eli odpověděl: „Jedině oni mohou vědět, odkud jsme a kdo jsme. Navíc Vaše znalost angličtiny je velice pozoruhodná, což předpokládám, že není standardní tak daleko od Země.“ Kayla na Eliovu teorii reagovala již klidněji: „Máte pravdu. Naši předci skutečně pocházeli z Novu, ale to je již dávno. Naše skupina opustila Novus asi před 200 lety, abychom mohli prozkoumat tuto galaxii. Po příletu jsme založili kolonii a začali z průzkumem. Vše šlo podle plánu, dokud jsme neobjevili tuto loď. Tato loď zaznamenává informace z Destiny, lodi, o které jsme si mysleli, že je pouze legendou. Několik z nás si myslelo, že bychom měli Destiny najít, jelikož by to byla veliká šance, jak se dozvědět o naší civilizaci, ti nepochopili, jak může být loď užitečná z vojenského hlediska. Jak se podle počítačů Destiny blížila do této galaxie, tak se naše neshody zvětšovaly, až jsme se rozhodli rozdělit a dohodli jsme se, že skupina, která se na Destiny dostane první, tak ji získá pro své účely. Nezbývalo než jen čekat. S Novem jsme se již nedokázali spojit a zpět se také nešlo vrátit. Mě do sporu zapojili moji rodiče, kteří byli oba velice váženými členy armádního velitelství. Chtěli, abych se stala členkou vědeckého týmu, který má Destiny získat. Chápala jsem, že Destiny obsahuje vzácné a užitečné informace, ale proč nevyužít její vojenskou sílu k nastolení míru? Vždyť můžeme její informace studovat i tak.“ Když dokončila svůj příběh, tak se Emily zeptala: „ Mír? A pro koho? Pod Vaší nadvládou?“ Kayla se na Emily otočila: „Víte, tato galaxie je velice nebezpečná. Ostatní nechápou to, co my. Pro ně je Destiny skoro posvátná, oni by jí v obraně nepoužili. Máme sice rozkoly, ale musíme se ubránit. V této galaxii se vyskytuje rasa, kterou Antikové nazvali Seyvanli. Nikdy jsme je neviděli, ale přepadají naše průzkumné jednotky a tím zmenšují náš počet. Nikdy nás nekontaktovali, jen zabíjí naše lidi. Několikrát jsme ve vesmíru narazili na jejich sondy. Ty byly plně automatizované a útočily okamžitě, jak naše lodě vystoupily z hyperprostoru.“ Po tomto letmém popisu se Eli otočil na ostatní a řekl: „Už jsme se s nimi setkali. Na Destiny reagovali stejně, ale mysleli jsme, že jsme se jich zbavili už v předchozí galaxii. Říkala jste, že máte hyperpohon?“ Na tuto otázku reagovala Kayla velice stručně: „Ano, začlenili jsme jej po výzkumu antických databází, ale má jistá omezení, s nimiž nemůžeme dosáhnout Novu.“ Camile překvapilo, jak moc je Kayla sdílná ohledně citlivých informací o jejich technologii, ale než se stačila na cokoliv zeptat, tak promluvil znovu Eli a jen suše oznámil: „Novus byl zničen. Planetu roztrhala černá díra.“ Bylo vidět, jak tato informace Kaylu zasáhla. Poprvé se ke skupině odvrátila zády a jen vydala slabou větu: „Přežil to někdo?“ Eli jí vysvětlil, jak nalezli prázdné město, ale přeživší expedici zatím zamlčel. Tichou chvíli přerušily další postavy, které vstoupily do místnosti. Neznámý muž se ženou v uniformě přistoupili ke Kayle, chvíli mluvili a když odcházeli, tak bylo jen slyšet: „Už tu budou, připravte je. A pokuste se to nezkazit, může to být poslední šance.“ Poté dala Kayla rozkaz ochrance, která začala odvádět členy posádky Destiny ke komorám. „ Co uděláme s ní?“ zeptal se jeden ze členů ochranky a ukázal na Emily. Kayla zvedla příruční počítač a po chvilce řekla: „Není původním členem expedice, dejte ji ke zbytku.“ Muž zasalutoval a odvedl Emily. Ta se sice bránila, ale bylo jí to málo platné a byla odvedena mimo místnost. Když ochranka popadla Greera, tak ten, jak je v jeho přirozenosti, se začal bránit a udeřil oba muže, kteří jej obstoupili. Chvilkového zmatku využil i Scott, zbavil se své stráže a pokusil se mu sebrat i zbraň. Než to stačil udělat, tak ucítil v zádech palčivou bolest a upadl na zem. Totéž potkalo i Greera, jelikož Kayla je zasáhla ze své zbraně, kterou zvedla z nedalekého stolu. „Zabila jste je?“ zeptala se vyděšeně TJ. „Ne, jen omráčila. Na zabití jsou moc cenní. Upřímně, čekala jsem, kdy se jeden z nich pokusí o útěk.“ odpověděla Kayla a pokynula ochrance, aby je uložila do komor. Po chvilce se za Greerem i Scottem již uzavíral poklop komory, která opět vypadala jako ta, ve které přečkávali cestu mezi galaxiemi na Destiny. „My Vám nikdy nepomůžeme.“ zakřičela Camile na Kaylu. Ta se usmála a odpověděla: „Ani nebudete muset, máme své způsoby.“ Když se za posledním ze členů Eliovy skupiny zavřela stázová komora, tak Kayla přešla ke konzole a řekla do vysílačky: „Jsou připraveni, můžeme začít.“
Vetřelci
Když Eli a Jamesová dorazili na můstek, tak tam byli jen Volker a Brody. Volker je zachytil jako první a překvapeně se zeptal: „Kde se tu berete? Už jsme mysleli, že Vás nenajdeme.“ Eli se na chvíli zarazil a podíval se na Jamesovou, poté odpověděl: „Ehm, ani nenašli, dostali jsme se sem sami.“ Na konci věty se zasmál. „ Potřebujeme pomoci se senzory. Někde v soustavě se ukrývá antická loď, která pravděpodobně zaútočila na Destiny. Evakuovali jsme se na ní, jelikož to byla jediná brána v okolí, ale při příchodu nás zajali. Nyní drží zbytek posádky.“ vysvětlil ještě Eli situaci, než se přesunul k ovládání. Jamesová udělal totéž a zadala několik údajů do počítače, poté pokynula na Elie, který v zadávání pokračoval. Po několika krátkých okamžicích se na navigačním počítači Destiny objevila loď i brána, která na ni vedla. „Museli mít zapnuté nějaké bezpečnostní mechanismy.“ udivil se Volker nad novými daty. „Nikdy mě nenapadlo, že Vás budu vidět kalibrovat senzory, poručíku. Nevěděl jsem, že máte koníčka.“ zasmál se Brody. „Ano, doktor Rush mě zaučil.“ reagovala. Volker vypadal, jakoby chtěl něco namítnout, ale Eli ho předběhl: „Musíme se nyní vrátit k bráně. Můžeme je ztratit.“ Po této větě se Eli i Jamesová zvedli a odešli z můstku. „Nepřišli ti nějací divní?“ zeptal se Brody po jejich odchodu Volkera. „Spíš mi přišlo divné, že by Rush Jamesovou zaučil do systémů za tak krátkou dobu. Jejich úprava nevypadá vůbec jednoduše.“ odpověděl Volker, který zatím procházel nové řádky v kódu navigačního systému.
„Dobře, pokusím se.“ řekla Ginn, se kterou se doktor Rush sešel mimo místnost brány, aby zabránil nepovolaným uším zaslechnout jejich rozhovor. Poté Ginn zmizela. Rush se navrátil k do místnosti s bránou a pokynul hlavou na plukovníka, aby nenápadně potvrdil, že rozhovor s Ginn proběhl. Ten poté promluvil na příchozí: „Nuže, co se stalo?“ Vysvětlení celé situace se ujal Scott. Převyprávěl jejich evakuaci bránou a následné zajetí. Potvrdil také, že další skupina měla projít bránou ihned za nimi, ale také nevěděl, co se s nimi stalo. Po promluvě s plukovníkem zahlédl Scott Kalvii v Chloeině těle. „Omluvíte mě, pane?“ zeptal se směrem k plukovníkovi. Young na znamení souhlasu kývnul. Když Scott ke Kalvii přišel, tak ani nezaváhal a políbil ji. Kalvii to očividně velice překvapilo a pohlédla na Rushe s Youngem. Ti jen pokývali, aby Chloe chvíli hrála a Kalvia tedy odpověděla: „Ty jsi mi také chyběl.“ Pak polibek lehce opětovala. „Sejdeme se poté, musím pomoci doktoru Rushovi.“ řekla stále překvapená Kalvia Scottovi. Ten ji tedy pustil a ona mávla na Rushe, aby jí následoval. Young pokračoval v přípravách na záchranu zbytku posádky. Když Rush a Kalvia opustili místnost s bránou, tak Rush začal vysvětlení: „Vím, že to pro Vás musel být šok, ale děkuji, že jste situaci zvládla. Poručík Scott měl velice blízký vztah s Chloe, v jejímž těle se nyní nacházíte.“ Kalvia reagovala: „Ale on přeci musel vědět, co se stalo. Byl u toho.“ Rush přikývl a pokračoval: „Máme pochyby ohledně totožnosti osob, které prošly bránou. Vypadají jako naši lidé, ale chovají se úplně jinak, jakoby na Destiny byli poprvé. Situace, kterou jste zažila, tuto teorii jen potvrzuje. I Volker z můstku potvrdil, že Eli a Jamesová právě zadali do počítače několik set řádků kódu, které jsme nikdy neviděli. U Elie je to normální, ale Jamesová tvrdila, že jsem ji zaučil. Nikdy jsem to neudělal. Jen nevím, jak je to možné. Komunikační kameny jsou vypnuté, poslal jsem tam Brodyho. Myslím, že je někdo ovládá. Může být na té lodi taková technologie?“ Při posledních slovech se otočil na Kalvii. „Nevím o ničem takovém, Arestus neměl na palubě takovou technologii, ale to jsem si o bráně myslela také a očividně na palubě byla, ale ne, v původních plánech nic takového nebylo.“ odpověděla.
Eli a Jamesová procházeli stále prázdnými chodbami Destiny směrem k místnosti s bránou, když se jim zjevila Ginn. „Jsme ráda, že jsi zpět.“ řekla Eliovi. Ten se znovu nejistě podíval na Jamesovou a odpověděl: „Děkuji, už jsem si myslel, že se zpátky nedostaneme.“ Pak zahlédl panel na zdi a přešel k němu. „Podržela bys mi prosím batoh?“ zeptal se Ginn a podával jí svůj batoh. Ginn mu překvapeně řekla: „Elii, víš, že to nemůžu. Jsem přece nahraná v systémech lodi“ Eli znejistěl a odpověděl: „Aha, asi jsem na to zapomněl.“ Poté se s nimi Ginn rozloučila a poté, co opustili panel, tak i zmizela. Když Eli s Jamesovou zašla za roh, tak Eli řekl směrem k Jamesové: „ To bylo těsné, ale mám pocit, že mají podezření. Je nutné být více obezřetní. Mí rodiče obětovali získání Destiny celý život a tohle je naše největší šance. Jsme tady a nesmíme to zkazit.“ Jamesová poté zvedla vysílačku, která rozhodně nebyla původním vybavením expedice a zašeptala do ní: „Tady kapitán McRaffenová, můžeme mít problém. Právě nás s Kaylou pravděpodobně odhalila osoba, která je uložena v paměti lodi. Doporučuji nejvyšší opatrnost.“ Z vysílačky se oval hlas Camile Wrayové: „Rozumím, musíme je dostat mimo loď, pak můžeme zahájit fázi dvě. Zatím žádám rádiový klid.“
Záchranná mise
„Měl jste pravdu. Pravděpodobně to nejsou oni, jelikož Eli nevěděl o tom, že jsem uložena v Destiny a vypadal velice překvapeně, když se to dozvěděl. Každou chvíli by tu měli být.“ převyprávěla Ginn Rushovi své setkání s Eliem a Jamesovou. „Takže jsme měli pravdu.“ zamyslel se Rush „Budeme si muset dávat pozor, až tam budeme.“ dodal. „Vy tam stále chcete jít?“ zeptala se udiveně Ginn. „No, očividně ostatní zajali a tuto skupinu využili, asi, aby získali Destiny, ale nejsem si jist.“ odpověděl. „Tomu nevěřím, doktor Rush se hrdinně stará o životy svých přátel a riskuje pro ně svůj vlastní?“ usmála se Ginn. Nejdříve se na ni Rush podíval, jako by jí chtěl vymazat ze systému, ale poté se také usmál a pouze řekl: „Také je to šance prozkoumat další antickou loď.“ Poté se oba vrátili do místnosti s bránou, kde je již očekával plukovník Young, Kalvia, Scott, TJ, Greer a Camile Wrayová. „Kde máme Elie a Jamesovou?“ zeptal se Young. „Už jsou na cestě.“ odpověděla mu Ginn. Asi za pět minut se Eli a Jamesová skutečně ukázali. „Můžeme?“ zeptal se Eli. Young přikývl a za okamžik se brána začala otáčet. Když se brána otevřela, tak Young pokynul ke skupině: „ Až po Vás.“ Postupně tedy začali vcházet do brány, a když zbýval pouze Rush, Young a Kalvia, tak Rush jen poznamenal. „Měli jsme pravdu, dávejte si pozor.“ Oba přikývli a prošli bránou.
„Vyšlo to.“ zaradoval se Eli, když se všichni dostali do temné místnosti, ve které byla brána uložena. „Vyšlo? A co?“ zeptala se Kalvia. „Úprava systému, která povolí vytočení dvou bran ve stejné oblasti.“ odpověděl ji Eli. „Rozdělíme se.“ řekl Eli. „ Plukovník, Rush, TJ, Chloe a Scott půjdou najít ostatní. My tu budeme hlídat bránu a udržovat spojení s Destiny.“ dodal. Rush a Young tedy, ač si oba všimli, že Eli nazval Kalvii Chloe, souhlasili a následovali Scotta s TJ. Procházeli prázdné chodby. Nikde nebyla ani známka o tom, že by se tu někdo nacházel. Když se Young rozhlédl kolem a stále nikoho neviděl. Podíval se tedy na Rushe, ten kývl a Young řekl: „Je nám líto, ale tady se budeme muset rozdělit.“ Scott a TJ se otočili a uviděli Rushe i Younga s jakousi příruční zbraní. „Co děláte, plukovníku?“ zeptala se TJ. „Nehrajte si tady na naše lidi, víme, že to nejste vy.“ řekl Rush. „Dobrá, co tedy uděláte, zabijete nás?“ zeptal se Scott. „Ne, nevíme, jestli jsou uvnitř, nebo něco jiného, ale nebudeme riskovat. Toto jsme našli v bednách, které byly na Destiny.“ odpověděl Rush a ukázal na zbraň. „Jedná se o omračovací zbraně. Způsobí neskutečnou bolest a vyřadí Vás na několik hodin.“ vysvětlila vše Kalvia. „A teď nám řeknete, kde držíte mou posádku.“ řekl Young a namířil zbraní na Scotta. „To nepotřebujeme plukovníku, poznávám to tu. Existuje jen jedna místnost na této lodi, kde se může vyskytovat tolik lidí.“ skočila do debaty Kalvia. „Výtečně.“ řekl Young. „Pak tedy se rozloučíme.“ dodal a na TJ se Scottem vystřelil. Ti se v křečích svalili na zem a upadli do bezvědomí. „Určitě jim to neublíží?“ zeptal se Young směrem ke Kalvii. „ Rozhodně ne, testovali jsme je. A navíc jsou nastaveny na minimální výkon.“ uklidnila je. Poté se vydali najít posádku.
Po celou dobu procházení Arestu Kalvia kontrolovala lodní systémy na panelech, které se nacházely v některých chodbách, až se u jednoho zarazila. „Vypadá to, že loď prošla rozsáhlou modernizací, ale veškeré detaily jsou zamknuty nejvyšší radou. To by vysvětlovalo bránu a stázové komory, ale proč?“ vysvětlila nahlas údaje z obrazovky. „Vyčtete tam, kde se nachází posádka?“ zeptal se Young. Kalvia přikývla: „Jsou několik chodeb odtud.“ Po několika minutách místnost našli a Kalvia ji odemknula. Celá posádka byla uvnitř naživu. Místo dlouhého přivítání se ke dveřím prodrala. „Plukovníku, musíme zpět na Destiny.“ naléhala. „Samozřejmě, hned, jak to tu dokončíme.“ uklidňoval ji. „Ne, nerozumíte mi. Celá jejich posádka očekává posily a Eli s ostatními nejsou sami sebou.“ naléhala Emily znovu. „My víme, Emily, všechno bude v pořádku.“ uklidňoval ji znovu Young. „Ne, nebude! Oni to mají v plánu, nalodit se na Destiny.“ zvýšila hlas Emily. V tu chvíli to plukovníkovi došlo. Tato záchranná akce, měli ji v plánu od začátku, aby je dostali z lodi. „Musíme se vrátit, pojďte, rychle.“ zakřičel na zbytek. Všichni se tedy dali do pohybu. „Doktore Rushi.“ zavolala Emily na Rushe. „Co se děje?“ zeptal se. „Naposledy, kdy jsem viděla Elie a ostatní, tak byli u stázových komor. Pravděpodobně tam z nich udělali to, co jsou nyní.“ Rush se otočil na Younga. Ten je řekl: „Jděte.“ Rush tedy řekl Emily, aby je vedla a společně s Kalvií se vydali ke stázovým komorám, zatímco plukovník Young koordinoval skupinu evakuovaných.
Když Rush, Emily a Kalvia dorazili ke stázovým komorám, tak nalezli šest neznámých osob, které byly uloženy v jednotlivých komorách. „To je ona, ta to zde má na povel.“ ukázala Emily na komoru, kde se nacházela Kayla. Nebyl na ní poznat ani pohyb, oči měla zavřené, její hnědé vlasy splývaly přes její oblečení. Ve stejných situacích se nacházelo i pět ostatních. „Jmenuje se Kayla. Myslíte, že bychom ji mohli probudit?“ dodala Emily. Kalvia se podívala na ovládací prvky a odpověděla: „Toto je jen standardní zařízení na nahrávání mysli do lodního počítače a očividně i zpět. Musí to být vše nové. Za tu dobu udělali na této lodi obrovský pokrok.“ Emily jen jemně zakašlala. „Ano, samozřejmě, není to nikam napojené.“ dodala Kalvia. Rush, který poznal systém z Destiny, přistoupil k ovládacímu prvku komory, ve která se nacházela Kayla a spustil její otevření. Když se dveře otevřely, tak se Kayla probudila a vypotácela ven z komory, kde se ihned sesunula na zem. Rush k ní přistoupil a jemně na ni položil ruku: „Madam, jste v pořádku?“ Kayla se probrala a podívala se na něj a udiveně řekla: „Rushi, jste to vy? Jak jste se sem dostali s Kalvií?“ Kalvia, očividně překvapená, že Kayla zná její jméno a nenazvala ji Chloe, odpověděla: „Přišli jsme bránou. Jak znáte mé pravé jméno?“ Kayla se na ni udiveně podívala a řekla: „Proč bych ho neměl znát? To jsem přece já, Eli.“
Pokračování příště.......