Tak jsem se rozhodl, že sem další díl dám. Přece jenom je to jen povídka.
O 10 minut později v zasedací místnosti:
Všichni již usazení v křeslech u Woolseyho stolu netrpělivě čekaly na vysvětlení, proč byly tak narychlo svoláni.
Sheppard se znuděně točil ve svém křesle a říká Rononovi: „Vyrušili mě zrovna když jsem hrál golf. Uprostřed rozpřahu. Ten by se mi povedl, cítil jsem ti v kostech.“
Ronon se rozesmál a odpověděl mu: „ myslíš jako posledně? Prej, teď to bude nejlepší odpal v Pegasu. Skoro zabil hlídku, která tam obhlížela“
Sheppard se zatvářil uraženě: „neměl ani škrábanec“
Ronon jen pozvedl obočí. Na to Sheppard zareagoval: „no pravda je ,že jsem mu urazil světlo u P-90tky.“
Ronon: „ vždyť jsi mu tu zbraň rozz…..“
V tu chvíli vešel do místnosti Woolsey společně s Rodneym, který jako vždy v ruce nesl tablet. Sedli si na volná místa a Woolsey konečně začal.
„Omlouvám se, že jsem vyrušil uprostřed volného dne, ale máme tady závažnou situaci , kterou je třeba probrat.“ Pokynul na Rodneyho „Doktore, prosím“
Rodney se hned zvedl a přistoupil k obrazovce a začal vysvětlovat.
„Tak tedy. Podle záznamů ze senzorů z Daidala víme, že došlo ke kolapsu 12 planety soustavy. Jednalo se o planetu s označením M4S 727. Nevíme přesně jak se to stalo, protože se Daidalovi senzory přetížili. Přibližně hodinu a čtvrt nevíme co se tam dělo.
Na místě planety vznikla singularita a…“ přepnul údaje na obrazovce. „…Superbrána“
„Teda Super superbrána. Těsně před tím, než se zhroutily senzory tak zaznamenaly silné energetické pole a několik objektů vylétávající z oblasti brány. Takže celkem s jistotou můžeme říct, že tato Superbrána vznikla podobně jako ta Orijská v Mléčné dráze s tím rozdílem, že tato planeta byla bez života, bez atmosféry.“
Shepparda to zaskočilo a zeptal se: „myslíte, že je to práce služebníků Ori?
Na to hned reagoval Woolsey: To není možné. Archa pravdy zastavila jejich armádu v dalším tažení. Hlavně by musely mít podrobné informace o Pegasu.
Sheppard: Je možný, že došlo k úniku informací. Možná, že když je jejich flotila s námi za dobře, tak se rozhodly být nějak užiteční.“
McKay: „Myslíš, že sem chystají vtrhnout a nakopat Wraithům zadky??? Nepřipadá mi to moc pravděpodobný.“
Sheppard: „No tak jinak si to vysvětlit? Nikdo jiný něco podobného zatím nepostavil.“
McKay: „Na tom něco je, ale proč by stavěly bránu takhle velikou? Superbrána v Mléčné Dráze má v průměru 300-400metrů. Tahle je dost veliká, že by jí proletěla i Atlantis.“
Teyla: „Měli by jsme předpokládat, že se chystají přiletět s něčím skutečně velikým.“
McKay: „Samozřejmě, proč by jinak stavěli něco tak gigantického.“
Woolsey: „Zatím nemáme dost informací na to, abychom určily kdo je za to zodpovědný. Odyssea je na cestě k Superbráně, aby vystřídala Daidala. Ten dorazí přibližně za 3 a půl hodiny.“
„Oni ji nechali nehlídanou???“ zeptal se rozrušeně Rodney.
Woolsey se zatvářil dotčeně. „Nebojte se doktore“ řekl. „než odletěli, nechali tam zamaskovaný Jumper.“
Pak se obrátil na Shepparda. „ Plukovníku myslíte, že by jsme měli kontaktovat Cestovatele? Přece jenom jsou to naši jediní spojenci tady v Pegasu s bojeschopnými loděmi“
Sheppard zamručel a chvíli přemýšlel. „No je těžké je kontaktovat. A když s námi šly posledně do bitvy, tak o jednu ze svých lodí přišly. Jsou pro ně příliš cenné. Myslim, že by nám nepomohly.“
Woolsey zkřivil obličej a otočil se k odchodu. Po pár krocích se zastavil a na patě se otočil. „Tak končíme poradu, já jdu informovat Zemi o našem novém objevu“
Jen pár vteřin byl zasedací místnosti klid. Pak se Rodney začal dohadovat se Zelenkou jak už to mívaly ve zvyku. Sheppard střídavě sledoval dohadující se dvojici a obrazovku s daty.
Ronon pořád ještě seděl v křesle s nohama na stole, bavil se sledováním dohadující se dvojice.
Teyla odešla z místnosti ještě dřív než se vědci začaly dohadovat. Patrně šla za Kananem.
„Radku, to co tu meleš je absolutní blbost.“ Řekl Rodney nejurážlivěji jak jen mohl.
„Blbost?!?! Tak ty považuješ desítky astrofyzikálních zákonů blbost?? Zeptal se rozčileně Zelenka. „ Zase se chováš jako puberťák. Co se ti samotnému nepřipadá pravděpodobný, tak je to hned blbost. S tebou se skutečně nedá pracovat.“
Shapperd to dohadování už nevydržel a společně s Rononem odtáhl Rodneyho z místnosti.
„Hej!!Co to děláte? Táhnete mě jako nějakého vola“ Marně se bránil Rodney a jen sledoval postupně se vzdalující se ho Zelenku, který byl nejdřív zaražený, ale pak se zase probral a ještě Rodneymu provokativně zamával.
Rodney se ještě snažil uvolnit ze sevření, ale pak už to vzdal. Byl jim i vděčný, že vysvobodily s debaty, která by trvala nejspíš i několik hodin.
„kam mě to vlastně vlečete?“ zeptal se.
Sheppard na něj jen krátce otočil hlavu. „ Jdeme do jídelny. Vždycky když máš hlad, tak jsi nevrlý a hádáš se i kvůli banalitám.
Rodney se na něj podíval zaraženým výrazem. „takže tohle to přijde jako banalita?“
John pokrčil rameny. „To sice není zrovna tenhle případ, ale pointa je, že máš málo cukru v krvi a jsi dost protivný. Až když se pořádně najíš, tak je s tebou rozumná řeč.“
Rodney to uznal. Když má hlad tak je na lidi protivný. „Dobře, dobře. Uznávám máš pravdu. Ale už mě pusťte dojdu tam po svých.“
O pár minut později v jídelně:
Rodney se znechuceně díval, jak se Ronon nacpává. Chvíli přemýšlel, jestli to co vidí mu nezvedne žaludek pokud se pokusí něco sníst. Pak se i on pustil do svého jídla a snažil se ignorovat jeho mlaskání a létající kousky jídla vzduchem.
Protože Ronon opět jídlo shltal, byl najedený první. Olízl si mastné ruce a chvíli se koukal z okna. Pak se zeptal: „co jsou vlastně ti Oriové zač?“
Sheppard zvedl hlavu od jídla a odpověděl mu: „V podstatě byly to samé jako Antikové. S tím rozdílem, že oni když se povznesly začaly nutit obyčejné lidi, aby je uctívaly.“
Rodnye se taky zapojil do rozhovoru: „jednoduše řečeno byly arogantnější než Antikové. Nejspíš to měli v krvi.“
Ronon chvíli nic neříkal, a pak se ptal dál. „Měli to v krvi?“
Rodney odpověděl: „Jo přesně tak. Kdysi žily v jedné hodně vzdálené galaxii společně. Vlastně se podle Antické historie vyvinuly na jedné planetě. Žily vedle sebe v míru tisíce let, dokud mezi sebou nezačaly soupeřit.“
Sheppard na to: „to nebylo soupeření. Oriové byly rozhodnutí vládnou galaxii chystaly se Antiky zničit.“
Rodney: „máš pravdu. No důležitý je, že Antikové byly v početní nevýhodě. Oriové měly obrovská vojska a fanatické stoupence. I když byly i v té době byly Antikové vyspělejší jak technicky i celkově, rozhodly se nebojovat. Postavily si hvězdné lodě a odletěly co nejdále od Oriů. Po nějaké době letu dorazily do Mléčné dráhy, kterou oseli životem, a rozhodly se zde vybudovat svoji civilizaci. Taky se jim dařilo, rozvíjeli se a stále zdokonalovaly svoje technologie. Až do doby kdy přišel veliký mor, který zdecimoval jejich populaci. Rozhodly se odejít a začít znovu. Přišli sem do Pegasu, zaseli nový život, a dál se rozvíjeli a pak to dopadlo…. No však víte.“
Ronon si to chvíli nechal projít hlavou, a pak si do Rodneyho rejpnul: „nevěděl jsem, že přednášíš historii Antiků“
Sheppard na to: „ to ještě není nic. Buď rád, že jsi nepoznal Dr. Jacksona. Ten je Antiky doslova posedlí. Kdyby tady byl, tak máš několika hodinovou přednášku jejich historii a smyslu života.“
Ronon na to: „proto s sebou pořád nosím svoji zbraň.“
Sheppard se zatvářil zaraženě. Ronon pochopil, co ten výraz znamená a hned dodal: „jasně, jenom bych ho omráčil. To byl jenom fór.“
Sheppard na to: „zkus svoje žerty trochu procvičit, tenhle byl hroznej. Ale pořád ještě nevíme jestli je to práce Oriů.“
Rodney ještě s plnou pusou na to odpověděl: „vždyť už jsou skoro 2 roky zničení. A jejich následovníci byly obráceni proti jejich učení Archou pravdy.“
V tom se zasekl. Sheppard si ho zvědavě prohlídl a zamával mu před očima. „Rodney, jsi tu?“
Hned sebou trhnul a vzal do ruky svůj tablet a ještě s mastnýma rukama začal něco hledat.
„Ale ne“ řekl po chvilce. „ V hlášení Sam je, že Archu musely použít 2krát. Krystaly v holích převorů, kterými mezi sebou komunikují mají omezený dosah. Je dost možný, že někteří převorové a jejich lodě byly mimo dosah, když Archu aktivovaly.“
Sheppard na to: „jak mohly být mimo dosah?“
Rodney: „zas takový problém to není, Mléčná dráha je velmi veliká a i kdyby to nestačilo, známe způsob jak vyrušit subprostorovou komunikaci.“
Sheppard: „Jo? A jak?“ Rodney: „To nevíš? Stačí s lodí zaletět k velmi hmotnému tělesu jako třeba modrý gigant. Pro nezasvěcené hvězda s tak vysokou teplotou, že její světlo září modrobíle. Nebo černá díra.“
Sheppard: „No to může být problém.“ Rodney mu to odkýval , ale stále nechápal proč mu to takhle řekl. „Jdi za Woolseym. Určitě ho to bude zajímat.“
„Jo, promiň“ zvedl se od stolu a zamířil k nejbližšímu transportéru.
Velitelství SGC – Země:
Gen Landy si ve své kanceláří vedle zasedací místnosti prohlížel záznamy o incidentu v Pegasu. Po chodbách se rozeznělo hlášení: „neplánovaná aktivace zvenčí, gen. Landry do řídící místnosti.“ Landryho to vytrhlo „byl tak začtený, že si uvědomil hlášení až při jeho druhém opakování.“
Zvednul se z křesla a zamířil dolů. Přišel Walterovy, který už automaticky otevíral Iris. „Pane hlásí se nám stanoviště Gama. Přijímáme přeposílané vysílání z Apolla“
Na obrazovce se objevil plukovník Ellis.
Generál se podíval na obrazovku: „Plukovníku zdravím vás, co pro vás můžu udělat?“
Ellis: „zdravím vás pane. Musím vás informovat o události, kterou zde sledujeme. Planeta s označením P6C 786 je celá pokrytá silovým polem. Četl jsem hlášení, podle kterého Oriové při své invazi takto deformovaly planety a pokoušeli se sestavit Superbránu“
Landry: „To máte pravdu. Podobná událost se stala i v Pegasu. Doporučuji vám přejít do plné bojové pohotovosti. Střílejte pouze v případě potřeby obrany. Daidalovi to přetížilo senzory, dávejte pozor.“
Ellis se otočil od obrazovky a podíval se na display kormidelníka. Pak se zas otočil na generála.
Landry: „co se děje plukovníku?“
Ellis: „pane z oblasti kde byla jsme zachytily přilétající kontakty.“
Landry: „takže už to začal. Držte se dál, ale sledujte situaci. Průběžně nás informujte o situaci.“
Ellis: „Ano pane, Apollo konec“
Spojení se přerušilo a brána se uzavřela.
Landry se otočil na Waltera se slovy „ Informujte Atlantis o této události, jistě je to bude zajímat.“
Walter se na generála podíval a zeptal se: „Jak je mám kontaktovat pane? Midway je zničená.“
Landry: „promiň mi to Waltře. Zapomněli jsme personál informovat, že jsme vybudovaly síť komunikačních družic mezi námi a Pegasem. Už by měl být v provozu. Pošlu ti potřebné dokumenty a manuály, abys věděl co s tím.“
Waltera to překvapilo. Ale osobně byl rád, že komunikace je teď jednodušší.
Omlouvám se gramatické chyby. Kdyby někdo chtěl si předemnou nejdříve přečíst, abych se už chybám vyhnul tak se pls. ozvěte.