Ho, ho, hooo, part 2
"Majore, ale já se fakt bojím. Je to kousek od výbuchu a v půlce chodby nejsou okna. Bude tam nasněženo a zima!" snažila se jej odradit hrdinka Reedová.
Evan Lorne protočil očima: "Dám vám bundu."
"Fajn," přikývla a zabalila se do nabízeného kusu oděvu. Pak neochotně vyrazila za majorem, podělaná až za ušima.
"No tak, seržante."
"No joooo..." houkla a snažila se s ním srovnat krok. Nakonec se jí to povedlo, ale přesto se klepala zimou. Major měl podobný problém. Venku lítal sníh a on si to tu vykračoval v tenké mikině a tričku. "Mám dojem, že tu mrzne úplně všechno."
Olivii Reedové se majora zželelo: "Jo a vy taky, vemte si tu bundu, nechci, abyste nachladl," dávala mu ji zpět, i když se třásla. Ona mikinu pod bundou neměla, ale to nemusel vědět.
"Seržante,“ začal se bránit, „jsem gentleman."
"Ale mrznoucí," připomněla mu. Zamířila do jedné místnosti, která byla chladná a bez oken. "A jsme tu, nic tu není, jen pár páček..."
"Tak je jdem prozkoumat, ne?"
"Nemyslím si, že...aaaaaa! Pane bože! To je ledový!"
"Ups," hlesl major a stáhl ruku z jednoho z knoflíků.
"Co jste udělal?" zeptala se.
"Jen jsem zmáčkl tenhle..."
"Nešahejte na něj!" vyjekla a hnala se k němu. Byla od hlavy až k patě mokrá a třásla se. "No, prozkoumávejte si to tu, jak chcete... pšík... ale já jdu do deky."
"No dobrá, jak chcete."
"Majore, mrzne tu a jsme od hlavy až k patě mokrá... ledová voda! Pšík... sakra! Nebudu tu mrznout, to je akorát na zápal plic!" otočila se na patě a šla zpět. Tam se topilo. Lorne se dal do šťourání. Našel samé super vymoženosti. Kromě studené vody, tam byl ještě horký vzduch a několik méně lichotivých záležitostí na mučení. Ale bylo to cool! Musel jí to říct! Jenže když ji viděl, jak se klepe v dekách, tak přemýšlel, jestli ho nezabije. Nakonec to riskl.
"To je super, podívám se tam později, ano?" vysmlouvala a vystrčila z peřin jen nos. "A pokud nemáte nápad, jak sem dostat ten teplý vzduch, tak pojďte sem. Je to stejně vaše vina!"
Snažil se moc netetelit radostí. Skočil k ní. Okamžitě přes něj přehodila deku a přitiskla se. Hřál, ale málo. Zato ona byla studená jak led. Evanovi naskočila husí kůže.
"Počkejte," houkl a sundal si alespoň mikinu. "Proboha, jste jak kus ledu," přitáhl si ji a zkoušel ji zahřát. "Mám takový ... hm ... hloupý dotaz... vy jste nahá?!"
"Poznal jste to?"
"Jistě, podle počtu oblečení, co se tu suší," přikývl. "A když vám třu záda, tak na sobě v těch místech máte jen kůži...ne, že by kosti nebyly sexy, ale kůži si nesvlíkejte."
"Provedu, pane," zadrkotala zubama.
"No ták, to se musím svléct taky, aby vás to zahřálo?" zabručel. Studila.
"Už to tak vypadá."
"Pf!" vypadlo z něj. Pak teda pokračoval v neplánovaném striptýzu. Přece jenom nehrozilo, že je tu jen tak někdo objeví a pokud doopravdy umřou, čemuž nevěřil, tak ať je to s ženou v náručí. Přitiskl se k ní. Po chvíli se přestávala alespoň trošku třepat. Což mu vyhovovalo.
"Lepší?" staral se.
"Mnohem," houkla a koukla na něj. Hned zrudla.
"Co?" staral se.
"Nííííííc," zazubila se a pohladila ho po ruce. Dělal, že si toho nevšiml. Povzdechla si. Jasně, nesmí zapomínat na to, co řekl na ošetřovně. Major, rovná se zakázané ovoce. Měla tu raději skončit s Tylorem.
"Asi mi je pořád zima," oklepala se. Přitiskl se k ní blíž. Povzdechla si. "Jsou Vánoce a jediné, co tu je zábavného, je to, že s vámi ležím v posteli."
"Můžu vás začít lechtat."
"Hm, to je nabídka teda..." broukla a chtěla se přetočit na druhý bok. Ale nechtěl jí pustit.
"No ták, nebuďte uražená."
"Nejsem, jen jsem se těšila na dárky, zábavu, která bude po večeři. Nic víc."
"Užijeme si to zítra, jak nás najdou."
"Ale zítra mě zase budete ignorovat. No ták, oba vím, že jsou to moje poslední Vánoce na Atlantis. Snižují se stavy, nemáte jediný důvod mě tu chtít..."
"Ale já vás tu chci," zahučel.
"Proč?"
"A proč ne?" broukl.
"Seržantka Samuelsová je průbojnější..."
"Ta to na mě zkoušela ve skladu," protočil očima a pohodlněji se uvelebil.
Olivie si odkašlala, "já to na vás taky zkoušela."
"Ale ne ve skladu," uchechtl se.
"Pravda," přikývla, "ale vy jste mě nabaloval," zazubila se. "A vidíte, jak jsem to zvládla! Jste se mnou tady... sám...."
"Takže to vy!" rozesmál se.
Koukla na něj a pak se rozesmála. "No tak jistě, já se tu schválně nechala s váma zavřít a stoupla si pod tu ledovou vodu, jen abych byla s vámi pod peřinou."
"A ne?!" rozesmál se. "Myslel jsem, že jste originální."
"Oh, ale jistě, že ano," smála se. "Ono... sklad je pro suchary, já jedu ve velkém. Když už, tak ať to stojí za to. Pár sucharů, chlap a studená voda!" Lorne se jenom usmál."Ale přiznejte to, jste tu rád se mnou, nikoho lepšího byste si tu nepřál!"
"Máte celkem pravdu," váhavě přiznal. Koukla na něj překvapeně. Vypadal jako štěňátko. Kdyby měla kostičku, tak mu ji snad i dá. Lorne se jenom trošku pousmál.
"Veselé Vánoce," řekla po chvíli ticha Liv a dala mu pusu na tvář. "Můžu si to dovolit, když už Santa dává dárky."
"Pravda," pousmál se.
"Až nás najdou," začala, "tak si dám teplu koupel, čokoládu a rozbalím dárky, co jsem dostala... minimálně jeden tam bude."
"Ano? Od koho?" zajímal se.
"Od Tylora, každoročně si dáváme hovadiny," vyprskla smíchy. "Minule mi dal kuchařskou zástěru s lístečkem, že chce buchtu."
"A dostal?" rozesmál se.
"Jo, strávila jsem nad ní půl dne a nadávání... nemám ráda pečení."
"Co se o vás ještě nedozvím."
"Co byste chtěl vědět?" pozvedla obočí. "Nerada o soukromí mluvím, ale vzhledem k tomu, že s vámi nahá ležím pod dekou, tak už je to stejně jedno ne?"
"V podstatě," přikývl. "Nerad se vyptávám."
"Hm, jsem adoptovaná. Svoji nevlastní sestru zbožňuju a jsem zapálená do wraithštiny... a vyznávám kult majora Lorna. To je asi vše důležité."
"Kult...prosím?" odkašlal si.
"Jen s doktorkama rozebírám, jak jste dokonalý, nic důležitého. Víte jak, nikdo s vámi nebyl, ale všichni věří, že jste na ženský."
"No a snad nejsem?"
"O tom nic nevím, usnul jste moc brzo."
"Jsem byl unavený," broukl.
"Ale teď nejste..." zašeptala.
"To nemůžete vědět," broukl.
"Proč jednou nemůžete být sobecký parchant a nemyslet na svoji pověst?!" vybouchla z ničeho nic. Ten chlap byl nemožný! Horší než nemožný! Štval ji!
"Nemyslím na svoji pověst," broukl. "Nevím, co tím myslíte."
Začala mu tedy vyprávět, co o něm koluje za drby. Že si vždy hledí, aby na něj nebylo jediné špatné slovo. Že jej někteří dokonce považují snad i za boha. Nikdo proti němu nemá špatné slovo... vypadá spíše jako mytická postava, než žijící.
Jenom se maličko usmíval. "Máte vůbec nějaký osobní život? Přítelkyni? Zálibu? Cokoliv!"
Chvíli váhal, než přiznal: "Jsem ženatý.“
Zarazila se a nevěřícně na něj koukala. "Pane bože!"
"No..." pokrčil rameny.
"Já... omlouvám se, kdybych to věděla," hlesla a trošku se odtáhla.
"Ale dlouho už nebudu," dodal.
"Co se stalo?" starala se a nějak se mezi ně snažila nenápadně dostat deku. Tohle bylo fakt čím dál tím lepší. Pokud přežijí, tak si půjde vystřelit mozek z hlavy.
"Jiná galaxie?" Nechápavě ho sledovala. Tohle musí vysvětlit. "No každý žijeme v jiné galaxii. Vídat se jednou za uherský rok nestačí."
"Aha... je... je pěkná?"
"Je, jinak bych s ní nebyl skoro deset let," broukl.
"Já... omlouvám se, vážně, kdybych to věděla, tak... pane bože!" Půjde se zastřelit. Vždyť mu musela připadat vadně. Pokaždé když měla narážku, tak si o ní musel myslet... To bylo příšerný.
"Nic se neděje," přikývl. Promnula si obličej. Nakonec se poodtáhla ještě dál, přestože jí akorát zase začalo být zase chladno. Tohle byla rána pod pás. A celou dobu si myslela, že by se mu snad mohla i líbit.
"No tak, bude vám zase zima," broukl Lorne.
"Proč jste mi to alespoň nějak nenaznačil," hlesla. "Nechala bych toho." Žbleptala. "Jasně, není to vhodné, abych vás tady... sváděla, ale kdo to nedělá? Stačilo jen říct tohle a nechala bych toho!"
"Vždyť se nic nestalo," zahučel.
"Jo...vlastně se nic nestalo." Snažila se znít lhostejně. Stalo se úplně všechno. Připadala si tak neskutečně hloupě, trapně a unaveně. Myslela, že tyhle Vánoce budou dobré. Stály za prd jako každé." Lorne si jenom povzdechl. "Zapomeňte na to, nemám ráda Vánoce."
"Aha," zahučel. Sedla si a zabalila se do deky. Lorne se ocitl na chladu, což se mu nelíbilo. "No tak...kam jste se odsunula?" zahučel.
"Jste ženatý, nehodí se, abych se k vám tiskla," nafoukla se.
"Ale major a seržant vám nevadí?"
"Ne, to je něco jiného. Vůbec tomu nerozumíte."
"Jistě," přikývl.
"Major a seržant je v pořádku. Neříkejte, že chodíte do skladu doopravdy kontrolovat," koukla na něj vyděšeně. Jasně, že se chodilo doopravdy kontrolovat do skladů, ale někdy to byla jen záminka, kterou takový Tylor využíval pravidelně.
"Ne, major a seržant není v pořádku," zahučel.
"Co na tom není v přádku?" obořila se na něj. "Kromě věku..."
"Všechno!" nafoukl se.
"No tak...a kapitáni můžou!" vyjekla a pak zalapala po dechu. Tak tohle říct neměla.
"Ale ale..." začal se starat.
"Ups, stejně tu umřeme," prohlásila spokojeně. "A víte, že mi to ani nevadí?"
"Ne, dopovězte to." Sedl si pohodlněji. Že by drby nelhaly.
"Takže, až tu umřeme, tak vás tu najdou do půl těla nahého a mě... no jéje. Víte, jaké drby teprve budou kolovat na vaši mrtvolku?"
"Já chci vědět o těch dvou," zahučel. "Moje mrtvola mě nezajímá."
"Já vám ale o nich nic povídat nebudu!" nafoukla se. "Nedonutíte mě, i kdybyste tu tancoval!"
"No to taky nehodlám."
"Fajn..." Otočila se k oknu a koukala na sníh. "Proč jste na Atlantis, když máte doma ženu? Tady nikdo není ženatý."
"Ale jo...jsou," broukl.
"Proč tu jste vy? Já jsem tu třeba kvůli většímu výdělku..."
"Já tu jsem kvůli příležitosti," zahučel. Nechápavě na něj koukla. Příležitost? Jaká? Nechat se zabít? Jenom pokrčil rameny.
"Máte vůbec děti?"
"Ne."
"Nemůžete, nebo jste nechtěl?"
"Já chtěl, žena nechtěla," pokrčil rameny, jako by mu to bylo jedno, ale ve skutečnosti to vypadalo jinak.
"To je mi líto... ale někdy je lepší nemít, než ho pak dát pryč." Jenom znova pokrčil rameny. Nakonec do něj šťouchla. "Nebuďte takový suchar! Nudím se!"
"Tak spěte," zahučel.
"Ona nechává vás, nebo vy ji?"
"Já ji a ona mě."
Chvíli mlčela a seděla. Nudila se. Potřebovala něco dělat, jinak pak pořád myslela na Vánoce, a jak přišla o jídlo a zábavu a dárky a Tylora převlečeného za soba.
"Pojďme něco dělat," zabručela. "Cokoliv! A já vám pak dohodím nějakého pěkného desátníka, když nad seržanty ohrnujete nos.... i když po nich vyjíždíte."
"Nechte toho, seržante," broukl.
"Posledních pár měsíců nejste v pohodě. Váš tým to štve a jsou nervní. Mají teorii a dokonce jsem se na jejím vymýšlení podílela," nafoukla se.
"Ano, a jakou?"
"Že...hm.... měli pro vás Vánoční dárek...."
"Jaký?" zahučel.
"Hm... no souvisí to s jejich teorií..."Odkašlala si. "Je to prý nafukovací..."
"Aha," zabručel.
"Jsou alespoň blízko?" Jenom zavrtěl hlavou. Nebavilo ho, jak do něho všichni ryli. "Tak co se děje?" přisedla si k němu. Vybídla jej úsměvem. Pokud byl major nějaký rozhozený, pak to pocítil doopravdy každý. Dokázal být totiž pěkný hajzlík. "No ták, mě to můžete říct," pousmála se a podala mu jednu z posledních tyčinek.
"Neděje se nic. Jenom pořád lidi nedokážou pochopit, že ne každý potřebuje mít sklad jako záminku a být tam třikrát týdně."
"No booože, do mě taky ryjí a? Kašlete na ně a něco si vymyslete," mávla rukou. "Kvůli jednomu skladu," uchechtla se. "Tak přijměte nabídky a kontrolujte zásoby... doopravdy," uchechtla se. "Pak vám dají časem všichni pokoj."
"Možná," broukl
"Kromě mě," zazubila se. "Já si pokoj nedám, protože mě nezajímá, že vám to nepřijde vhodné... stačí jedna nějaká oslava a změníte názor." Vyhrála, mírně se pousmál. "Navíc... má to tu jednu výhodu... můžete mě dát do hlášení..."
"Taky fakt," přikývl.
"V tom případě..." zahučela a přitáhla si ho. Chvíli váhala a nakonec ho políbila. Polibek jí nesměle vrátil. Stale si myslel o tomhle svoje... jenže taky Reedová byla Reedová. Trošku se odtáhla. "Stále si o tom myslím, že je to nevhodné!" nafoukl se a pak si jí přitáhl zpět. Znova ji políbil.
"Chceš vidět dárečky?" staral se kapitán Ryan, když se ráno probudil. Celou noc prospal na židli.
"Co tam děláš?" knikla Ginny.
"Spal jsem," zazubil se a prokřupnul si páteř. Ozval se docela nechutný zvuk.
"A proč...neusínal si se mnou?" broukla.
"Jistě, ale pak jsem si raději sedl sem... vím, jak sem každý může přijít," pokrčil rameny. "Počkám si, až se uzdravíš," mrkl na ni.
"Já pro tebe nic nemám," hlesla. "Neměla jsem kdy..."
"V pořádku," dal jí pusu. "Já taky nic velkého nemám, ale pár dárečků se tu nahromadilo."
Nakoukla přes postel."Jééé!" vyjekla.
"Podíváš se?" staral se. Byl taky zvědavý, co dostala.
"Určitě!" přikývla a dřepla si k nim. Začala trhat papír. Jeden byl od Tylora. Jak už říkal Will, byl poněkud nevhodného charakteru."Vyzkoušíme později," mávla nad dárkem rukou a vrhla se na další. Doslova nadšeně ji pozoroval, jak škube papír z jeho dárku. Moc se nepřetrhl, ale tohle bylo jediné, co jej napadlo. Ginny jenom nadšeně vyjekla. Měla tam plyšáka. Naprosto dokonalého.
"Ne, že budeš jednou krást plyšáky dětem!"
"No i kdyby!" rozesmála se a koukala na plyšového psíka.
"Tvůj je ošuntělý, potřebuješ nového," pokrčil rameny. A koukal na poslední ze dvou dárků. "No ták! Rozbal je!"Jenom se usmála a dala se do toho. Jedno bylo cukroví, které na Atlantis tajně pekla doktorka Davisová a druhý byl dřevený vyřezávaný koník. Podle všeho šlo o ruční práci, která sice nebyla dokonalá, ale těžítko bude pěkný.
"Nádherné," pousmála se.
"Není tam, od koho to je?"
Otočila papír ze všech stran, dokonce ho i protřepala. Pak pokrčila rameny.
"Nevypadlo nic?"
"Hm... Reedová? Nebo máš nějakou kamarádku, o které nevím."
"Nebo kamaráda..." koukla na něho.
"Toho nemáš, jediného koho tu máš, jsem já, Tylor a... a možná Reedová. Nevím, jak spolu vycházíte."
"Seš si tak jistý?" usmívala se.
"Naprosto," zazubil se.
Jenom přikývla a usmála se."Asi to bude od Reedové."
"Až se tu objeví, tak se jí zeptáme, ano?" mrkl na ni.
"Dobře," uvelebila se spokojeně. "Pojď blíž." Zazubil se a skočil k ní. Začal jí ujídat cukroví. "Hej! Moment! To nebylo kvůli tomu!!!" vyjekla. "Nejez mi to! Jsem postřelená! Musím papat! Hodně! Podívej, jak mi lezou kosti!" Snažila se mu je vzít.
"Jasně...." zabručel a plnou pusou. "Musíš ji pochválit, je to dobré."
"Ale já chci taky!" Sápala se po krabičce. Dovolil jí vzít jen jeden a pak se vrhl zase na krabičku. "Wille! Podle zákona je půlka moje!"
"Jo, ale znáš pojem znárodnění?!"
"Ale to neplatí!"
"Jsem větší, silnější a dokonalejší..." spokojeně se ládoval.
"Wille! Ještě jeden!"
Jenom jí dal jeden kousek do pusy. "Skočím pro snídani ano? A seženu sem tým... ať máme ještě "společnou" oslavu."
"Může být," pousmála se a dala mu pusu. Rozeběhl se pryč a za chvíli se vrátil s velkou snídaní a Tylorem. "A kde máš zbytek?" starala se a nechala se obejmout od Tylora.
"Reedovou nemůžu najít, Tylor za ní už byl ráno, ale v pokoji nebyla."
"No tak neměl by ji někdo hledat?"
"Už jsem to ohlásil. Jen jsem se na vás přišel podívat," zazubil se George. "A podívat se, co máte. Lorne je taky pohřešovaný a jeho naposledy viděli v té uzavřené části."
"No tak je to jasné!" rozesmála se.
Ryan si povzdechl. "A má někdo tušení, jak se tam dostanem?"
"Oknem?" broukla Ginny. "Je to zapečetěné, ne?"
"Jo, ale venku je zima, všechno je namrzlé."
"No tak se oblečete."
"Jo ták, myslíš, že jumperem? Jsem se lekl, že chceš, aby oni lezli venku."
"No...chtěla jsem," pokrčila rameny.
"Venku je zima, konstrukce je namrzlá, nemají vybavení, uklouznou a zabijou se. Malá věž je sice malá, ale má dvacet pater a my uzavřeli vrchní."
"Chm..." broukla.
"Zkoušeli jsme je volat vysílačkou, ale co vím tak Reedová odmítá nosit o volnu vysílačku... pravidelně ji "zapomíná" a Lorne... kdo ví. Budeme muset vymyslet způsob, jak je bezpečně dostat ven, pokud tam doopravdy jsou."
"No tak...byl tam výbuch, ne? Tak tam musí být nějaká díra někde?"
Tylor vypadal, že přemýšlí. "Bouchlo to v třetím podlaží vevnitř. Částečně uzavřená laboratoř. Vymlácené okna v celé chodbě. Díra...docela malá, nepostavil bych se v ní a na šířku... nic moc. Antická slitina je silná, ale výbuch byl tak na špatném místě, že se museli uzavřít i další čtyři patra."
"No tak máme i vojandy...ty se tam protáhnou," broukla.
"Dobře, seržanta dostaneme ven, ale co Lorna? Půjdu to probrat s generálem. Někdo musí udržet jumper na místě."
"No tak...poletím já," broukla kapitánka. "Je to jenom sezení na místě."
"Ne, ty zůstaneš tady!" nafoukl se Ryan. "Tylore, vyřešte to. Ti dva stejně mají nějakou zábavu, třeba hrají karty. Lorne u sebe vždy nosí balíček karet."
"Jdu na to, šéfe," odběhl.
"Tak to bychom měli, kde je to cukroví?" staral se kapitán Ryan hned, jak poručík Tylor odešel.
"Snězené," broukla.
"Cccc, zatím, co tu řeším důležité věci, tak jsi to snědla!" vyknikl vyděšeně.
"Jo," usmála se.
"To bylo podlé!"
"Strategické."
"Že tě praštím plyšákem!?"
"Pozor abys nedostal dřevěným koníkem mezi oči..."
"To by bylo nečestné a nesportovní!" vyjekl.
Ginny ho jenom políbila. A hoodně dlouze.
"Hm a tohle taky." A praštil ji plyšovým psem.
"Au," fňukla.
"Nekňuč," pohladil ji. "Nebolelo to a lehni si. Posuň se." Nasoukal se zase k ní.
Přitiskla se k němu. "Už se tu nudím," povzdechla si.
"Tak si něco zahrajeme," pohladil ji a vytáhl nějakou hru, co někde štípl. Měli tu hodně her, už jen kvůli tomu, že lidé se občas ve městě nudili, tak si většinu vyrobili.
"To už mě taky nebaví," povzdechla si. "Už je to měsíc."
"Zranění se jen tak nevyléčí, ale za chvíli budeš moc z ošetřovny," pohladil ji. "Uvidíš." Taky ho to nebavilo. Pořád byla na ošetřovně.
"Ale už je to skoro dobré, nechápu, proč jsme nemohli být u jednoho z nás aspoň na Vánoce," hlesla.
"Carson," pokrčil rameny.
"Jo," povzdechla si. Políbil ji a do ruky strčil plyšáka. To ji na nějakou dobu musí vystačit. Pak si bude muset promluvit s Carsonem, i když moc dobře věděl, co mu řekne. Ginny pravděpodobně nudou sní polštář a pak nebude mít na čem ležet.
"Pitomý slunkoooo!" zakňučela po ránu Reedová. Okna měla na západ a na tohle buzení nebyla zvyklá.
"No co...?" broukl Lorne.
"Mám okna na západ, tohle je na východ," zakňučela a zavrtala se pod peřinu.
"Já jsem zvyklý."
"Jste ranní ptáče..." Vykoukla na něj jedním okem. "Ale to nic nemění na situaci, že ty suchary mi lezou krkem a z tyčinek je mi na zvracení."
"Proto jsou tady."
"Umřeme z nich, copak to nechápete. Zblázníme se z toho, jak jsou nechutné..." Kdyby měl na sobě bundu, tak s ním třese.
"Jsme tu jenom dva dny."
"Jenom a už mi tu šplouchá na maják... suchar, nebo tyčinku?" starala se a vstala.
"Suchar, dík," broukl. Donesla mu ho až pod nos. Pak zase zalezla.
"Co myslíte, že jste dostal k Vánocům?"
"Fusky, zase."
"Co bych za ně dala," zazubila se. "Ale zrovna teď byste jedny potřeboval..."
Lorne tam koukl a uviděl díru."Pravda:"
"Ale jestli si myslíte, že mi je pak donesete na zalátání, tak na to zapomeňte..."
"Zrovna jsem myslel na vydírání. Neprásknu vás, že jste po mě vyjela, když mi spravíte ponožky," zazubil se.
"Hm... pravda, ale já alespoň vím, kde mám kalhoty."
"Já si na svých sedím."
Koukla pod deku a zazubila se. "No jo, máte pravdu." Jenom přikývl a usmál se. Jenom se zašklebila, když jedla suchar. Bože! Co by dala za zmrzlinu, oříšky, čokoládu. "Jsem závislá na čokoládě a kávě," zakňučela.
"To je smutné," uchechtl se.
"Mpf!" Natáhla se pro věci a kontrolovala, jestli jsou suché. Pak se oblíkla. "Chci se znovu podívat na tu konzoli."
"Jak je libo, slečno.“
"Stále si myslíte něco o tom, že to bylo nevhodné?"
Opět se objevili v simulaci wraithské lodi. Tentokrát byly nápisy snad všude. Lorne chvíli litoval, že se nic neučil ani jedním jazykem.
"Myslím si, že..." broukl, ale pak zmlkl.
"Že?" starala se. Kývla na něj, ať jde za ní.
"Myslím si pořád, že to není dobré."
"V pořádku," kývla. "Podívejte, jsme v hlavní komnatě královny. Jsou tu čtyři vchody. Něco jako sever, jih, západ a východ." Ukazovala. "Můžu projít jakoukoliv cestou. Zkusím najít vězení. To by mohlo pomoci. Když si budete pamatovat cestu ven..." Pousmála se. "Mimochodem, na to, že si myslíte, že to není dobré, tak včera v noci bych přísahala, že jste si myslel něco jiného."
"Včera to bylo skvělé, ale..."
"V pohodě," pokrčila rameny. "Takže... vězení... hm, podívejte, cely jsou více méně organické. Všichni Wraithové jsou v lodi jakoby spojení. Je tam něco... když chtějí vidí to, co ostatní... je tu ještě něco jiného..." hlesla a začala se přehrabovat v záznamech. Vypadala zmatená. Ve skutečnosti se snažila najít něco a zabavit se.
"Vy na to přijdete."
"Hm," zabručela a projížděla po chodbách. "To nemá cenu." Vypnula záznam. "Nic tam není."
"Škoda,“ řekl a myslel to vážně. Škoda to doopravdy byla, protože by se to hodilo v boji proti nim.
"Taky si myslím, že to není správné," pokračovala.
"Ale..."
Jenom pokrčila rameny. Najednou slyšeli nějakou ránu. Rychle vytáhli zbraně.
"Je tu někdoooo?!" ozvalo se.
"Tylore?!" křikla Reedová.
"Jo, Reedová!" křikl George.
"Pojď jsem! Tohle musíš vidět!"
"O tom nepochybuju," zabručel.
"Pohni zadkem!"
"Reedová," zavrčel Lorne, "je váš nadřízený."
"To vy taky a?"
"Pravda," přikývl.
"Co vy dva tu sakra děláte?" zaznělo a místnost vyplnil poručík George Tylor. "Kromě toho, že spíte v dekách, jíte... bože! Fuj! Tak tohle jsem měl jednou a strávil jsem den na ošetřovně."
"My to jedli celou dobu!" nafoukla se Liv.
"Smutné Vánoce.“
"Ještě jednou řekne někdo slovo Vánoce, tak zastřelím majora! Jasné?!" štěkla. "První dobré Vánoce a já o ně přišla!"
"Tak si je oslavíš zpožděně."
"Hm... podívej," ukázala mu projekci. "Hustý, co?"
"Jo, ale jdeme ano?" zatahal ji za bundu.
"Ještě jsem to všechno neprohlídla... Je tu tolik informací. Je tu i zkrácený wraithský slovník. Zvukové nahrávky! Nikdy jsme jejich řeč neslyšeli..."
"Seržante," začal Lorne. "Jdeme. Najdeme to jinde."
"Anebo se zkusíme k tomuhle dostat jinak," broukl George.
"Nemůžeme jen tak..." koukla na majora. Jistě, jak jinak. Ještě chvíli a pravděpodobně ji omráčí on, nebo Tylor. Jenom si povzdechla. "Kudy se dostaneme ven?"
"Za mnou, slečno," mávl na ni. "Pane." Reedová šla se sklopenou hlavou a okolí ignorovala. Právě jí sebrali hračku, která by ji zaměstnala na celý život. Prolezli sutinami a vylezli skoro u jumperu.
"Bože, je tu zima!" vyjekla Olivie a rychle si dopnula bundu až ke krku.
"Tak musíte víc jíst, abyste vyrostla," ušklíbl se Lorne.
"Od vás to sedí, majore," přidal svou do mlýna Tylor. Dva metry jsou dva metry. Pomalu vlezli do jumperu.
"Víte," začal seržant z majorova týmu, "po dvou dnech nám bylo divné, že chybíte. Prvně jsme prověřili vaše pokoje, pak skladiště..."
"Nebyli jsme tam," zahučel Lorne.
"Ne, tak nám odpadla naše teorie a museli jsme vás začít hledat."
"Jste si pospíšili.
"Přemýšleli jsme... a došli jsme k názoru, že tohle je jediné místo, kde můžete být. Kuchař říkal, že vám seržant nesla večeři a McKay zase žbleptal, že vás upozorňoval na to, že to za deset minut uzavírá."
"No to jsem nějak přeslechl."
"Asi jo..." přikývl George a koukl na Olivii, která si hrála s gumičkou.
"Tak pojďte!" pobídl je George. "Dostanete večeři."
"Jděte sami, ano? Půjdu se vyspat," mávla rukou Liv.
"Sama?" uchechtl se George.
Jen pokrčila rameny. "Chce se někdo z vás snad přidat?" koukla na poručíka a majora.
"S radostí," usmál se George.
"Fajn, tak pojď," pak se zarazila, když si všimla majorova pohledu. "Nebo víš co, kašli na to. Někteří z nás by si to mohli přebrat jinak, než to ve skutečnosti bude a nechci ti přidělat problémy."
"Nebudeš...jdeme jíst."
Kývla. "Dobrou noc," kývla na oba.
"Dobrou," broukli oba.
"Co s ní je?" nechápal George.
"Nemám nejmenší tušení..." Ve skutečnosti věděl až moc dobře.

měla zpoždění