Díl pátý – Projekt
Atlantida, Země, Mléčná dráhaRodney: „Ahoj! Promiň. Promiň, že jsem tě poslední tři dny zanedbával! Nejdříve to propojování databází, pak příprava na misi. Ale nebudeš věřit tomu, co jsme našli!“
Jennifer: „Já vím Rodny. Všichni tady to už vědí! Také se tam většina osazenstva přesunula!“
Rodney: „No jo vlastně! A co si mi to chtěla říci, než nás vyrušil Fanda?“
Jennifer: „No Rodny… radši se posaď!“
Rodney: „Co se děje?!“
Jennifer: „No víš Rodny… Nevím, jak ti to mám říct… víš, já jsem…“
Rodney: „Jsi nemocná nebo něco takového?! Doufám, že mi neumíráš?!!!“
Jennifer: „NE Rodny! Nech mě prosím domluvit!“
Rodney: „Jo jasně promiň.“
Jennifer: „Jsem těhotná!“
Rodney chvíli nechápavě koukal a poté vykřikl.
Rodney: „Takže já budu tátá?!“
Jennifer: „Ano Rodny, budeš!“
Rodney: „Já budu táta! To je super! Já budu táta!“
Rodney vyběhl z pokoje a utíkal chodbou pryč a cestou neustále vykřikoval, že bude táta. Musel to říci každému, koho potkal. Chlubil se tím i lidem, které neznal. Cestou narazil i na pana Woolseho který ho zastavil a ptal se, co se stalo.
Woolsey: „Doktore McKayi! Co se děje! Utíkáte tu jak splašený kůň!“
Rodney: „Promiňte, pane Woolsey! Ale já jsem tak nadšený! Víte, já budu táta!“
Woolsey: „To je opravdu skvělé! Ale měl byste se krotit! Ještě někomu ublížíte!“
Rodney: „ Jasně! Nemějte strach! Já budu táta!“
A Rodney pokračoval v krasojízdě. Proběhl ještě část města a narazil na Johna s Rononem a Teylou, kteří šli právě z tělocvičny.
John: „Rodney! Co se děje?!“
Ronon: „Že by začal sportovat?“
Rodney: „Tak zaprvé! Já sportovat nepotřebuji moje fyzička je na dobré úrovni. A za druhé! Já budu táta!“
Teyla: „Gratuluji! A jak je Jennifer?“
Rodney: „No jo! Jennifer! Já ji tam nechal samotnou! Musím se vrátit!
John: „Počkej ještě! To se přece musí oslavit!“
Rodney: „ Jo! Pak se domluvíme! Teď musím běžet!
Rodney se otočil na podpatku a zamířil si to zpět za Jennifer.
John s Rononem už začali plánovat oslavu a ta se hned druhý den uskutečnila. Všichni kdo mohli, přišli a začala obrovská alkoholová akce. Většina lidí se poměrně hodně opila a to včetně pana Woolseho.
Daedalus, galaxie PegasPozemský křižník, který byl vyslán na výzvědy do Pegasu, aby posbíral co nejvíce informací o situaci v galaxii, zjistil poměrně hodně informací.
Většina výzvědných akcí probíhala v naprostém utajení díky ZPM z Odyssey a následnému maskování.
Podařilo se zjistit, že konflikty mezi jednotlivými frakcemi wraithů postupně utichaly z důvodu jedné dominantní frakce. Tato informace nebyla nijak dobrá, protože bylo lepší stát proti několika znesvářeným frakcím než proti jednotnému nepříteli. Podle určitých informací zřejmě wraithové přišli na to, jak anulovat účinky Hoffanské látky.
Dominantní postavení v Pegasuské koalici získali Geniové, kteří pořádali občasné partyzánské akce proti wraithům. Ke koalici se připojil i zbytek Cestovatelů, kteří poskytli koalici svou technologii, díky které se podařilo nad hlavní planetou koalice vybudovat jednoduchý obranný satelitní systém a postavit pět cestovatelských lodí.
V celé galaxii nebylo možné zjistit jakékoliv informace o Vanirech.
Caldwell: „Myslím, že jsme úkol splnili. Zadejte souřadnice Země!“
První důstojník: „Rozkaz pane! Mám podpořit hyperpohon ZPM?“
Caldwell: „Určitě! Čím dříve předáme informace, tím lépe! Navíc už se těším domů.“
První důstojník: „Ano pane, rozumím.“
Hypermotory Daedala se nabily a ten zmizel v hyperprostorovém okně.
Hlavní planeta Luciánské aliance, Mléčná dráhaUprostřed města v Obrovské budově goauldského tipu se konalo zasedání mezi Luciánskou aliancí a Aschenskou konfederací.
Krelon: „Všíchni víme, proč jsme tady! Musíme projednat záležitost nového projektu!“
Lucián Faltos: „Nemůžeme s ním teď začít! Vyžadovalo by to převést téměř veškeré vytěžené suroviny a to si nemůžeme dovolit! Musíme pokračovat ve stavbě vylepšených hataků!
Moulen: „Musíme ale zvážit přínosy projektu! Pokud bude zdárně dokončen, tak už Země nebude problém!“
Lucián Deruk: „Ano! Výhody by byly obrovské, ale kdo zaručí, že nebude použit proti nám?! Vlastník by se v podstatě stal vládcem galaxie!“
Aschen Zalkel: „Dohled nad projektem bude rovnoměrně rozdělen mezi Ascheny a Luciánskou alianci. Koneckonců kombinace technologií takřka zamezí používání pouze jednou stranou. Budeme se potřebovat navzájem!“
Lucián Anim: „Dejme tomu, že se projekt rozjede. Ale co budeme dělat, když to Tauriové zjistí?! Nemáme dostatek prostředků, abychom zvládli chránit naše planety a ještě projekt! Tauriové by projekt zničili, a my bychom přišli o vše!“
Aschen Graulik: „I kdyby na to lidé za Země přišli, což je nanejvýš nepravděpodobné, Tak nebudou moci nic udělat. Díky nové technologii, kterou jsme nedávno získali, bude možné celou planetu fázově posunout!“
Krelon: „Technologie fázového posunu! Tu mají Tauriové! Podle našich zvědů je velice energeticky náročná! Tauriové díky této technologii zachránili jednu vesnici před Orii. A jak jste vůbec k té technologii přišli?!“
Moulen: „Nedávno jsme narazili na zničenou základnu pro nás zatím neznámé rasy. Podařilo se nám zachránit zařízení na fázový posun a dva generátory. Podle našich vědců mají generátory obrovský potenciál. Získávají energii ze subprostoru. S těmito generátory můžeme fázový posun napájet po tisíce let.“
Krelon: „Pokud bude projekt takto chráněn, tak má mou plnou podporu! Myslím, že máme všichni jasno! Navrhuji hlasovat!“
Stanice orbitální obranné sítě, oběžná dráha Země, Mléčná dráhaV útrobách poslední dokončené stanice probíhaly poslední testy a simulace. Doktor Bill Lee, který na vše dohlížel, byl rád, že práce na síti už bude hotová a on si vezme zasloužené volno, které stráví doma hraním World of Warcraft.
Lee: „Veškeré testy a simulace proběhly na výbornou! Spojte se s SGC!“
Mezitím, SGC, Země, Mléčná dráhaGenerál Landry právě procházel chodbou ke své kanceláři, když uslyšel hlášení.
„Generál Landry do řídící místnosti! Opakuji, generál Landry do řídící místnosti!“
Generál tedy neodbočil do své kanceláře, ale pokračoval na konec chodby, kde mu hlídkující voják otevřel dveře a on vešel do řídící místnosti.
Generál: „Co se děje?!“
Walter: „Generále, pane, právě se s námi spojil doktor Lee z poslední dokončené stanice na orbitu planety.“
Generál: „Doktore, jak to u vás vypadá?“
Lee: „Stanice je plně provozu schopná! Síť je dokončena! A teď pokud dovolíte, tak bych si vzal to slíbené volno.“
Generál: „Volno dostanete, doktore, ale ještě předtím si Angličané vyžádali vaši přítomnost na Královně Alžbětě. Už dodělali veškeré testy, a chtějí, aby to někdo zkontroloval, než vyletí.“
Lee: „Takže už ji dodělali?“
Generál: „Ano. Stejně tak byl dokončen francouzský Napoleon, ale toho si na starost vezme doktor Felger. Jakmile to dokončíte, tak máte to vyprošené volno.“
Lee: „Dobrá. Stejně mi asi nic jiného nezbývá.“
Generál: „No to asi ne. Landry konec!“
Zasedací místnost, Atlantida, Země, Mléčná dráhaV zasedací místnosti se scházelo užší vedení, které mělo být seznámeno s objevy z Talionis a poté je předat Uniu. V místnosti se nacházel pan Woolsey, pan Coolidge, generál Jack O'Neill, generál Hank Landry a ještě další tři členové IOA a doktor Radek Zelenka, který byl pověřen vedením vědců na Talionis.
Woolsey: „Tak doktore, co pro nás máte?“
Zelenka: „Takže jak všichni víte, v podzemním komplexu byla nalezena výrobní linka dronů a jejich obrovský sklad. Díky těmto dronům jsme doplnili sklady Atlantidy a základny v Antarktidě. Zjistili jsme totiž, že ve skladu je specielní panel, pomocí kterého lze doplnit drony krz bránu. Drony se prostě aktivují, naleznou si cestu k bráně a na druhé straně si opět naleznou cestu k aktivovanému skladu. Museli jsme sice na několik hodin vyřadit bránu v SGC abychom zapojili tu na Atlantidě, ale vše proběhlo bez komplikací.
Dále jsme také zahájili výrobu dalších dronů. Suroviny jsou zde na výrobu statisíců, možná i milionů. Celý přístroj na výrobu napájí jedno ZPM které mělo přibližně osmdesát procent své kapacity.“
Landry: „Promiňte, doktore, že vás přerušuji, ale k čemu nám bude plný skald dronů na Antarktidě, když křeslo na jejich ovládání bylo zničeno?“
Zelenka: „Propojení databáze základny a Atlantidy proběhlo přes upravený program na propojení základních systému města a základny. Díky tomuto můžeme ovládat drony z Antarktidy pomocí křesla zde na Atlantidě.“
O'Neill: „Páni! To můžeme? To je fajn! Čím více střel tím líp!“
Zelenka: „A také jsme zjistili, že v komplexu se nachází zařízení na výrobu ovládacích křesel. Podle doposud zjištěných informací by měli být vylepšeny. Ovládání by mělo být o mnoho snazší i pro lidi se slabším genem. Tato nová křesla jsou použita na Talionis, v Komplexu a na lodích Eclipsis. A křesla už nesvítí modře, ale červeně.“
Coolidge: „Když už jste se zmínil o těch lodích, doktore, co už o nich víte?“
Zelenka: „Dostal bych se k nim, ale mohu vám to sdělit už teď.
Lodě třídy Eclipsis vycházejí s lodí třídy Aurora. Vnější design je totožný, akorát Eclipsis je o patnáct procent větší. Eclipsis má zhruba o dvacet procent účinnější štíty a o osmnáct procent větší sklady dronů. Loď má také výbornou bodovou obranu, která je tvořena sto dvaceti výsuvnými energetickými kanony, které jsou ovládány pomocí inteligentního automatického programu, nebo je možné je ovládat pomocí křesla. Dále byly přidány čtyři platformy energetické zbraně podobné antickým paprskům. Je možné pálit soustředěný paprsek energie, nebo pálit pomocí jednotlivých pulzů. Jsou zde také k dispozici bezpilotní letouny, kterých je šest, a jsou ovládány z druhého křesla, které je zde oproti Aurorám nové. Tyto bezpilotní letouny jsou veliké jako naše F-302, jsou chráněné štíty, mají zásobníky na dvacet osm dronů a čtyři kanony stejné ráže jako kanony bodové obrany lodi. Letouny je možné ovládat do vzdálenosti působnosti senzorů lodi. Eclipsis má oproti Auroře také značně vylepšený zdroj energie. Je to obrovský naquadahovo-neutrino-plazmový fúzní generátor, který vyvine zhruba padesát procent energie ZPM. A když jsem u ZPM, tak každá již vyrobená loď má jedno plně nabyté.“
O'Neill: „Další ZPMka? Kolik jich vlastně celkem máme?“
Zelenka: „Tak pokud se nepletu, tak jedno je v Antarktidě, jedno má Daedalus, tři zpola vybitá se nachází na Atlantidě, dvanáct plně nabytých je na Talionis, tři které napájí komplex pod Talionis, jedno ve výrobní lince dronů, osm v lodích Eclipsis a sedm které byly vyrobené v komplexu. To dohromady dává neuvěřitelných třicet šest. O vybitých nemám přehled.“
Coolidge: A co výroba dalších ZPM? V komplexu se přece nachází jejich výrobní linka ne?!“
Zelenka: „Ano nachází, ale pro zahájení výroby dalších potřebujeme speciální prvek podobný křemíků, o kterém nic bližšího nevíme.“
Coolidge: „To je škoda. Pokračujte, doktore.“
Zelenka: „V komplexu je pět výrobních doků pro Eclipsis a nachází se tam také spousta stavebního materiálu. Výroba lodí je plně automatizovaná. Výrobu zajišťují jakýsi roboti. Tuto technologii můžeme celkem bez problému okopírovat a využít pro stavbu našich lodí a jiných věcí. Stavbu lodí by to mělo urychlit zhruba o polovinu. Navíc jsme na planetě nalezli několik plně automatizovaných dolů na trinium, naquadah a neutrinum podle informací z komplexu jsou na planetě obrovská ložiska těchto kovů, a proto si ji nejspíš Antikové vybrali. Doly jsme ihned aktivovali a sklady v komplexu se začínají plnit. Systém automatické těžby bychom také mohli bez obtíží převzít.
Abych nezapoměl, plošina na které se Talionis nachází, je zároveň jakési stavební zařízení, na kterém je možné zahájit stavbu dalšího města. Problém je však ve složitosti systémů stavby a také v nedostatku kovu, který je používán na hlavní nosníky. Je totiž o dvě stě procent pevnější než trinium a je součástí nám donedávna neznámé antické slitiny. Slitina se skládá z Neutrina, trinia, které slitinu odlehčuje, a kovu o kterém jsem mluvil. Název kovu je podle Antiků Unobtanium. Zkoumáme databáze komplexu a Talionis jestli nezjistíme jeho naleziště nebo nějaké bližší informace.
Velice důležité jsou také antické satelity. Od původního, se kterým jsme se setkali, se liší velikostí. Je totiž mnohem menší a nemá tolik výstupků, nicméně je stejně silný a je vybaven štítem. Satelitů je deset a nachází se tam také loď na jejich přemístění. Loď je na sebe schopna navázat čtyři satelity a přepravit je hyperprostorem třeba k Zemi.“
Woolsey: „V tom případě navrhnu Uniu aby je nechala přesunout do naší soustavy.“
Zelenka: „To určitě udělejte. Myslím, že ode mne je to zatím vše. Pokud dovolíte, tak se vrátím zpět na Talionis a budu pokračovat ve své práci.“
O'Neill: „Moment doktore. Potřeboval bych, aby jste vybral nějakého vědce který seznámí Japonsko se všemi našimi poznatky. Tokijská univerzita spolu s dalšími předními univerzitami a vědci by se ráda zapojila do vývoje technologií na obranu země a vylepšení běžného života. Jo a taky jim pomoct zahájit projekt stavby Bc-304. Už pro ni mají dokonce název. Bude se jmenovat Yamato.“
Zelenka. „Dobře. Myslím, že to nebude problém. Zatím nashledanou.“
Ostatní ještě chvíli diskutovali a poté se rozešli za svými povinnostmi.
Několik hodin poté, SGC, Země, Mléčná dráhaV zasedací místnosti se sešli týmy SG-1 a A-1 tentokráte bez Františka Říhy, který byl pověřen spoluprácí s japonskými vědci. Do místnosti po chvíli vešel také generál Landry, který se právě vrátil ze zasedání Unia.
Generál: „Zdravím vás všechny, pohov. Takže, zbývají nám dvě antické základny k prozkoumání. Jelikož Unio trvá na tom, aby to proběhlo co nejdříve, tak SG-1 si vezme na starost jednu základnu a A-1 tu druhou. K SG-1 se připojí SG-15 a k A-1 se připojí tým majora Lornea který bude označen A-2. Domluvte se, kdo půjde kam. Vyrážíte za hodinu a první vyráží SG-týmy a A-týmy hned po nich. Je to všem jasné?!“
Všichni pouze přikývli a než stačil kdokoli cokoli říct, tak generál kvapně odešel.
Mezitím, paluba Apolla, oběžná dráha Země, Mléčná dráhaPosádka Apolla se připravovala na společnou misi s novou francouzskou lodí Napoleon. Posádka Napoleona už za asistence doktora Felgera provedla všechny testy a simulace a byla plně připravena na misi.
Ellis: „Spojte nás s Napoleonem!“
První důstojník: „Ano pane, spojení navázáno!“
Ellis: „Zravíčko plukovníku Lefebvre jste připraveni vyrazit?“
Lefebvre: „Taktéž zdravím. Ano jsme připraveni!“
Ellis: „Právě jsme dostali povolení z SGC, že můžeme vyrazit. Takže vyrážíme!“
Lefebvre: „Rozumím!“
Ellis: „Dobrá, nastavte kurz a skočte do hyperprostoru!“
První důstojník: „Kurz nastaven! Vlétáme do hyperprostoru!“
Oba pozemské křižníky zmizely v hyperprostorových oknech a provoz na oběžné dráze Země utichl.
SGC, Země, Mléčná dráhaV prostoru brány se připravovaly týmy SG-1 a SG-15 které měli jít prověřit adresu antické základny. Podle databáze byla brána chráněná, ale Rodnymu se podařilo zjistit, že mezi kódy které našel na Talionis jsou i kódy k antickým základnám a dokonce našel způsob jak je odvysílat.
Walter: „Adresa zadána! Brána aktivní! Vysíláme kód! Posílám MALP!“
MALP projela horizontem událostí, a po chvíli se zhmotnila na druhé straně.
Walter: „Přijímáme signál. Sonda je na jakémsi antickém náměstí, atmosféra dýchatelná, žádná radiace, přijatelná teplota.“
Landry: „Dobrá! SG-1 a 15 máte zelenou!“
Mitchell: „Díky generále! Nechcete přinést nějaký antický suvenýr?“
Landry: „Možná nějaký pěkný květináč na bonsai.“
Mitchell: „Tak jo po nějakém se vám podíváme. Tak jo vážení vyrážíme na mejdan!“
Oba týmy se vydaly k bráně, kterou následně prošli. Brána se po několika dalších sekundách uzavřela a začaly se připravovat týmy A-1 a A-2.
John: „Co myslíte, nejdeme něco zajímavějšího než oni?“
Ronon: „A není to jedno? Mně by stačilo, kdybychom našli nějakou pěknou zbraň.“
John: „To by se mi taky líbilo! Nějakej pořádnej kanon!“
Rodney: „No jasně. Pořád ty vaše zbraně! Jak jinak!“
John: „No co si myslíš, že tam najdem?“
Rodney: „Podle databáze je to výzkumná laboratoř. Proto tam jdeme my a ne SGčka. Oni šli na nějakou základnu.“
Lorne: „A proč zrovna my jdeme na tu laboratoř?“
Rodney: „Mohl by tam být nějaký důležitý výzkum, a kdo je lepší na takové věci, než já?!“
Teyla: „Rodnny! Nepřeháníš to trochu?!“
Rodney: „Ani náhodou!“
Walter: „Adresa zadána, brána aktivní, kód vyslán, MALP je na cestě! Místnost je temná… Zapínám noční vidění! Naměřené hodnoty v pořádku. Místnost s bránou bez pohybu!“
Lendry: „Máte také zelenou! Jo a plukovníku než se taky zeptáte. Květináč!“
John: „Rozkaz pane! Fajn takže jdem!“
Týmy A-1 a A-2 také prošli bránou, která se po chvíli zavřela.
Paluba Apolla, hyperprostor, Mléčná dráhaPrvní důstojník: „Pane, blížíme se na místo! Budeme tam za pět minut!“
Ellis: „Dobrá, spojete nás s Napoleonem!“
První důstojník: „Spojení navázáno!“
Ellis: „Plukovníku! Za moment tam budeme! Doporučuji nic nepodceňovat, a zapnout štíty ihned po opuštění hyperprostoru!“
Lefebvre: „Rozumím plukovníku! Provedeme!“
Ellis: „Sice máme jen zmonitorovat soustavu a potvrdit naleziště naquadahu, ale jistota je jistota.“
První důstojník: „Pane, vystupujeme z hyperprostoru. Zapínám štíty!“
Ellis. „Zahajte skenování soustavy!“
První důstojník: „Skenuji! Žádné známky vyspělé civilizace!“
Ellis: „Plukovníku Lefebvre zahajte skenování planety a my si vezmeme na starosti přilehlý vesmír.“
Lefebvre: „Jako by se stalo!“
Obě lodi prozkoumávali planetu a přilehlý vesmír a vše se zdálo v pořádku. Naleziště naquadahu bylo lodními senzory potvrzeno, v okolním vesmíru se nenacházelo nic podezřelého a planeta byla neobydlená.
Plukovní Ellis už chtěl kontaktovat Zemi, když se na senzorech objevilo šest goauldských mateřských lodí třídy Hatak blížících se hyperprostorem.
Pokračování příště