Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky STÅRGÅTE - The follow-up

STÅRGÅTE - The follow-up

Příspěvek 19.11.2011 13:20:48
Mooony Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Abych okomentovala celou povídku, zřejmě bych musela vše citovat a za každou větu dát komentář.
Je poznat, že tvůj korektor na tom odvedl sakra dobrou práci. Samozřejmě pár věcí mu uniklo, ale celý příběh je tvůj a jeho logika zřejmě stále chybí. Jediná postava, která podle mě reaguje tak, jak by doopravdy někdo reagoval je onen Coolitch, který si jako jediný zřejmě uvědomuje toho, že válka v Pegasu je prohraná, sami jsou ve válce a rozhodně nejsou zdroje na další... Navíc Země asi žije pořád v blahé nevědomosti, že jim hrozí neskutečné riziko...
Woolsey se chová jako tupec a Sheppard není voják.
Některé věci jsem si musela domyslet, jak jsi myslel, ale tak dalo by se. Pak ještě chudák Growen, zničí mu základnu a zraněný je poslán velet další? Co to prosím tě je? Takovému člověku velení nad další základnou jen tak nedají, navíc už jen zdravotní a psychické problémy spojené ze ztrátou předchozí mu nedovolí se jen tak rychle vrátit do služby. Je sice válka a to chce zoufalá řešení, ale tak zoufalý zase nejsou.
Celkově zlepšení nějaké je (díky korektorovi), ale stále je to bída. CO takhle tomu konečně věnovat čas a zamyslet se nad tím?

Pak to mám výtku ohledně tvého chování. Je slušnost reagovat na komentáře, samozřejmě není to nutné vždy na každý komentář, ale upřímně smazat edit moderátora či admina... nepřeháníš to trošku? Obávám se, že tímhle si vše akorát zhoršuješ.

Příspěvek 19.11.2011 13:32:35
Dragon Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

takže přečetl jsem si i tuto část a ano pobavil jsem se, ale asi jinak než jsi zamýšlel.
ty rádoby vtipné kousky jako když si Landry řekne že zrovna měl chuť na kafe, nebo když si O'Neill uvědomí že mu za chvíli dávají Simpsonovy... jako promiň, ale to je smutné.

pak ty "logické" části kdy na planetě vybuchne atomovka a lodě v přilehlém prostoru (ve vesmíru) začnou panikařit (neřeknu kdyby stíhači létali a hledali neviditelného nepřítele, a lodě utvořili nějaké formace, ale TOTO?)....
podceňování Luciánů
základna bojující o každou nanosekundu života a voják odporuje veliteli že taková akce získá jen čas a tak velitel nařídí i Jumpry - BLBOST velitel měl dát rozkaz vyslat vše a voják jen potvrdit rozkaz...

pak se mi nelíbí to jak velitel (zraněnej) přijde o základnu a oni ho hned švihnou na další. navíc jako by s tím velení počítalo "Hele tuhle základnu obětujeme a velitele potom šoupneme sem a nemusíme nikoho hledat"

Následně co se Atlantis týče
Ok, poletíme bojovat do války, která není naše, sice nás to bude stát šílené prachy a kdo ví co všechno, ale můžeme i získat (ZPM atd)
Ok, poletíme bojovat do války která není naše, sice máme problémy doma, ale tady to jistě zvládneme...sice budeme bojovat proti silnějšímu nepříteli a tudíž ztráty na životech jsou nevyhnutelné, ale proč ne je tu možnost zisku - otázka je jestli ten možný zisk za to stojí
... tohle všechno bych vzal ALE:
Letět bojovat do války jen proto že se Sheppard nudí a protože se lidé cítí provinile to je moc, ale vrcholem je že jsme v té válce NIKDY nevyhrávali a NIKDY vyhrát nemůžeme (tedy ne tak snadno)... ano Wraithové bojují proti sobě a oslabují se, ale až jich bude míň, tak se sjednotí - a nebo zůstane jen jedna fraxe a asi víš jak dopadli antici a to měli ze začátku nepřekonatelné zdroje a techniku s jakou se nemůže Země rovnat.
tudíž tato logika návratu Atlantidy do Pegasu je pro mě nepřípustná - s jinými důvody by to třeba i šlo)

no snad jsem na nic nezapomněl
Povídky
Vše potřebné naleznete-ZDE
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

Příspěvek 19.11.2011 14:36:50
deadalos Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

já vím že by toho Growena asi hned neposlali na další základnu ale já tam neměl velitele a tak sem tam musel někoho dát a všichni vědi že tam mužou najít další aurory budto plující vesmírem jako ta co našli cestovatelé nebo základny i se ZPM či plány na ZPM

Příspěvek 19.11.2011 15:01:10
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

Pokud na sto kilometrech čtverečních ztratíš plastové kolečko do nákupního košíku a za deset let ho půjdeš do dané lokality hledat, tak máš mnohonásobně větší šanci že ho najdeš, než že narazíš na Auroru, která volně pluje vesmírem a to i za předpokladu že jí budeš aktivně hledat.
To o základnách a o ZPM tam by to šlo vyhrabat z databáze, to ano, ale opět to že na ní narazí je velmi nepravděpodobné - základny byli ničeny v první válce s Wraithy a až na to město v zemi (nechápu proč je Wraithové nechali na pokoji, když jim sestřelovali stíhače a kdo ví co vše) a tu základnu v super-vulkánu nic nenašli (pokud se nepletu) - jo a ještě na té planetě Dorandeňarů, ale tam šli až potom co jí našli v databázi (sice tam nebyla zmínka o základně, ale že to byli spojenci antiků)...
Z toho vyplývá, že šance že něco najdou jsou mizivé - i když nepopírám že tu jsou, ovšem jsou tak malé že se nevyplatí jen z těchto důvodů vracet i s Atlantis do Pegasu a vést marnou válku - navíc když nemají dost energie ani na to aby tam doletěli (pravděpodobně).
Když k tomu přidáš problémy v domovské galaxii, tak je to tup lem padlé na hlavu - pokud nejsou i jiné důvody.

Musíš si spočítat co je za jakých okolností výhodné... nevím něco najdou v databázi co jim pomůže vyhrát válku v domovské galaxii a postupně zlepšit kvalitu životního prostředí na Zemi, a kdo ví co ovšem s tím že se tam musí letět i s Atlantis, ale bohužel by to byl jen jedno směrný výlet.

Prostě něco vymysli a nebo to v příběhu zavrhni jako že prezident to neschvaluje protože....
Povídky
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

Příspěvek 19.11.2011 15:07:18
Brendy Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Dragone, nechci říkat, že vím, co je pro povídku nejlepší, ale autor se rozhodl pro lepší příběh vrátit Atlantidu do Pegasu a pouze uvedl důvody, proč, aby to nebylo jako: Atlantida jenom tak letěla do Pegasu. To je můj názor a teď jenom očekávám tvrdou kritiku mého příspěvku :D
"Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist." Albert Einstein

Příspěvek 19.11.2011 15:55:20
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Brendy: I to jde ale udělat inteligentně a se správnou argumentací nebo popisy.
Máme novou/pozměněnou hrozbu, proto je třeba ji zničit, proto tam poletíme a dokonce můžeme vypadat i jako agresoři (jak mělo být v SGO spin-offu The Way We Were, kdybych měl někdy čas). Abych dodal pointu (a ukázal, jak hrozně moc talentovaný jsem), v TWWW jsme měli mít podobnou nepravděpodobou výpravu do Pegasu, ale aby byla v IOA politicky obhájitelná, dala se odmávat až poté, co se objevil nezvratný důkaz, že Wraithové staví superzbraň (v našem případě A.I. á la Replikátoři), kterou musíme zničit. NAVRCH tohle dodává quest narrative, čili nejde jen o popis bitev, ale taky o shánění toho důkazu a politické/postavové třenice. To je logické a dokonce to i ospravedlňuje, proč riskovat zdroje, když domácí fronta na tom taky není dobře.
Nebo, pokud autor chce nadhodit, že důvody pro cestu pryč nejsou moc chytré, ale stejně se realizuje, tak máme religiózní/politické důvody. Křížové výpravy (i když to byl i geopolitický souboj), Irák (trolluju), příkladů divných válek je mnoho. Navrch by to text vylepšilo, protože by to nebyla jen military scifi, ale i kritická (anti)military scifi. Pokud je IOA plná mocnářů, co chtějí ZPM a zdroje Pegasu, tak to NENÍ moc politicky korektní (a pokud je autor fakt chytrý nebo je fašista, tak mu to nevadí a klidně i argumentuje, že svět není politicky korektní a politická korektnost je jen konstrukt a máme tu nového Heinleina a novou Hvězdnou pěchotu). Pokud program Stargate praskl a lidi na Zemi šílejí z toho, že se člověk může povznést a chtějí proto zdroje Pegasu a "svatou půdu božských předků" neob tak něco, tak je to další pěkný příklad religiozního fanatismu.
Popravdě, hodně mediální textů (knihy, film, her jen málo) jsou zajímavé jenom především proto, že obrátí očekávání čtenářů a nabídnou jim alternativní úhel pohledu (= jako když v BSG okupovaní lidé, které měl divák za alegorii Američanů a s nimiž srdnatě soucítí, začnou v zoufalosti dělat sebevražedné atentáty, což pro amerického diváka tak trochu boří jeho konstrukt reality, že sebevraždné atentáty jsou fuj fuj fuj).

Tak jako tak, text musí být koherentní, a sice platí "word of god", čili co řekne autor, to platí, ale čtenářům evidentně tahle argumentace v téhle povídce nestačí.

Abych jen neukazoval, jak jsem chytrý, jde mi tu o to, že autor by se v prvé řadě měl pokusit myslet out-of box, čili neinspirovat se jen logikou SG-1 a SGA. SG je určitý uzavřený sled symbolů a narativních postupů - v první řadě jich bylo méně než v desáté řadě, protože přibývají s novým obsahem (= episodami). Problémem MNOHA fanfiction (nebo jiných textů, které derivují jiné texty; čti: remake) je, že tenhle sled symbolů nechtějí překračovat (chytřejší autoři argumentují "věrností předloze", hloupější si prostě jenom neumí pustit fantazii na špacír). Jenže když opakujete opakované, je to narativně nuda (pokud tomu nedáte nové formální kvality, jako se snaží současné hollywoodské remaky pomocí efektů a střihu a tak). Je třeba šokovat nebo alespoň inteligentně obracet očekávání, a to nejde bez inspirace jinými zdroji.

V tomhle případě tedy nejde vyargumentovat (pro cílové publikum, tedy náročné čtenáře SGAP, kteří mnohdy tráví čas tím, že nadávají na svůj oblíbený seriál) výpravu do Pegasu jen tím, co zhruba kdysi řekly postavy v SGA (resp. stejnou vyjuchanou "logikou"). Je třeba sáhnout po něčem novém, třeba po paralele k nějaké historické výpravě (viz. výše zmíněný preventivní úder nebo nábožensky-motivovaná mise; historie je plná motivů). Textu to dodá nové kvality.
A to bych doporučil i tomuhle autorovi. Pokud píšeš něco, co alespoň zdálky vypadá jako military-politická scifi (nejde tedy primárně o vývoj postav; ne že by to nešlo zkombinovat), tak je TŘEBA znát historii a čepat z ní LOGIKU "postav" a národů.

Pozn. co se týče citování téhle povídky a jejich motivů, čerpám jen k Dragonovy kritiky, povídku jsem nečetl, odradily mě kometáře.
Naposledy upravil Ray dne 19.11.2011 16:19:24, celkově upraveno 2
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 19.11.2011 16:06:35

Odpovědět s citací

Brendy: I když je to poznámka na Dragona dovolím si reagovat, snad to nebude moc vadit. Důvod reakce je ten, že tohle přesně, jako Dragon kritizuju (hlavně si nemyslet, že jsme jeho tiskový, mluvčí).
Už bych tu pro lepší příběh trochu pomlčela, (věřím, že příběh by mohl být zajímavý, ale od někoho, kdo veřejně nepřizná, že aby to bylo dobrý, tak by musel přemýšlet a tak na to nám kašle). Upřímně ty důvody, které autor udal, jsou zvláštní (a věřím, že pokud by popřemýšlel, vymyslí mnohem lepší :-), je to sci-fi, stačí zapojit fantazii) a Woolsey by Johnovi za důvod: máme skoro v kapse jednu válku, jdem na druhou, anebo jeho dětské: "Já tam chci jít jim nakopat zadky, protože to Antici nedali, ale my to stoprocentně dáme!", vyčinil kůži tak, že by se týden nesedl (mimochodem je válka, co se Sheppard někde fláká?). Ano, důvod to je, ale myslím, že důvod proč se vrátit do Pegasu by našli, lepší, ale jen proto, že MOŽNÁ najdou ZPM a nebo něco jiného, zvláště, kdy je potřeba Atlantis na obranu Země ve válce, kterou sice vyhrávají, ale ještě není vyhraná. :wink:
Ono z rozhovoru komise IOA nešlo zrovna dobře poznat, jak se rozhodli, ale podle toho co bylo napsané, tak jediná postava, která měla v tomhle trochu rozum, aby nikam Atlantis neposílala, jednou nesouhlasí, ale v tom co říká je souhlas...nebo naopak. Jde o to, že tohle je jen kritika poukazující na to, že je opravdu potřeba se nad příběhem, který píše zamyslet a ne to prsknout, jak se mu to líbí.

Hm, Ray reagoval dříve, každopádně s ním souhlasím :wink:

Příspěvek 19.11.2011 16:26:46
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Mě popravdě příjde hrozně smutný, kolik autorů fanfic je dneska neochotno čerpat z jiných zdrojů. To mě hrozně zklamalo předloni, když admini SG webovky moje snahy, aby si načetli a nakoukali stěžejší díla scifi odpověděli, že jim jako inspirace stačí SG. K čemu nakoukávat 2001, Blade Runnera, Vetřelce, Avatara a tucty dalších, když můžeme kopírovat seriál!
Sakra, abyste začali psát pořádně, musíte vědět, jak to lidi dělali dřív. Já dřív taky psal jako mongol (ne že by se to moc zlepšilo, teda), ale díky tomu, že jsem kombinoval všechno se vším, to aspoň mělo zajímavé motivy a zvraty (alespoň pro tehdejší cílové publikum, čili lidi, které KE SVÉ SMŮLE žádný z inspiračních zdrojů nikdy neviděli).
A až se naučíte kopírovat klišé, můžete se jim vyhnout.
Až se naučíte bohatě popisovat, můžete popisovat originálně.
Jednak se naučíte archetypy, druhak si tím zvýšíte autorské sebevědomí. Rozšiřujte si obzory!

Neberte si to, pane deadalos, nějak moc dehonestačně, každý nějak začínal. Ale ochota přijmout kritiku a učit se novým věcem je to, co odlišuje úspěšné autory od toho zbytku (kromě talentu, žejo).

Příspěvek 19.11.2011 16:42:01
Captain
Captain

Odpovědět s citací

hele třeba tam pošlu atlantidu pro nějakou základnu auroru nebo až počem se bude opravdu rozhodavat jetli jí pošlou zpět do Pegasu uvidíte ve 4. díle a duvod proč tam poletí muže být jakýkoliv například základna ve které kotvili aurory nebo vracející se aurora z vípravi kde měli letět do jiné galaxie a postavit další ZPM a měli sebou několik inženýru a navrhnout novou lod bitevní a ta Aurora by se zrovna s 50 ZPM a plány tak by se jí vidala odchyti atlantida a ta lod by měla i posádku ve stázi když se jim třeba rozbil hyperpohon na cestě domu a další stovka duvodu proč bych atlantidu vrátil do Pegasu a proč ne

Příspěvek 19.11.2011 16:49:50
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Aha. No já bych se spíše nejprve naučil aspoň trochu tu gramatiku. Sem tam chyba je cajk, ale tohle jsem nerozluštil.

Příspěvek 19.11.2011 16:51:18
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

Ano autorovo slovo je svaté a mě to v mnoha případech i stačí, ale v "povídce" kde se takto obhajuje každý znak to už nejde.

Ano autor se rozhodl pro nějaký důvod proč vrátit Atlantidu do Pegasu a i o případném způsobu, jenže já jakožto čtenář s tímto způsobem nejsem absolutně spokojen a když půjdu do hloubky, tak mě to i uráží. Čtenář není dobytek, kterému stačí že má před sebou nějaký text, který pozbývá logiku...
A když už se rozhodl pro nějaký důvod, tak by si ho měl umět podat a ne že se nějaký blbeček nudí a chce nakopávat nějaké zelené zadky, což stejně nepůjde, protože jeho bílej zadek nakopávala neustále zelená noha patřící zelenému zadku...

Jinak se plně ztotožňuji s tím co zde již napsal Ray a Mooony

EDIT:
deadalos:
ano dej nějakej důvod, ale ať to má hlavu a patu a ať je inteligentní...
mimochodem vyzvednout auroru může i Odysey (třeba) ale to jen na okraj.

(více se když-tak vyjádřím později...)
Povídky
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
          Sol LeWitt

Příspěvek 19.11.2011 16:58:15

Odpovědět s citací

Ne, že bych byla z tvého komentáře nějak chytrá, to ne (bohužel jsem nepochopila, co chceš říct), ale prosím, proč jsi jeden z těch důvodů (těch pořádných) nenapsal do povídky (zaznamenala jsem, že argumentuješ?
Podívej, neber to zle. Přečti si pořádně komentáře tady, být tebou bych se opravdu snažila a předem si promýšlela, co chci napsat. To samé i tvé komentáře. Zkus si je párkrát přečíst, zkusit se zamyslet, jestli to dává smysl, jakmile příběh bude dávat smysl, můžeš ho dát korektorovi, ten to pak upraví a ejhle, povídka je na světě.

Příspěvek 19.11.2011 17:10:45
Captain
Captain

Odpovědět s citací

uznávam ž to neni uplně dokonalá povídka ale pokusím se sní něco udělat snad se zlepší pokusím se nějaký duvod vymilet proč Atlantidu pošlu nejspíš zpět do pegasu protože už nevim co psát o Mléčné dráze ale něco vymyslim tento příběh se tam jistě ne jednou vrátí jestli se tam nevrátí rovnou celá atlantida

Příspěvek 19.11.2011 17:59:14
Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

:hmmm: Neber toto čo napíšem ako nevyhnutné, ale ako návrh.
Tieto časti ktoré sú tu, si ulož a začni na ich "kostre" písať poviedku nanovo aj so zmenami ktoré ti tu radili (uver, že nie zle).
Mohla by byť lepšia, ucelenejšia, ako aj s uveriteľnejším lepšie prepracovaným dejom.
Nemusíš sa tým riadiť, ale kto si otvorí túto rubriku nebude mať dôvod čítať ďalej ako pár úvodných viet a pôjde na inú poviedku aj keby sa nasledujúce časti neskutočne zlepšili.
Naozaj je to len môj názor.
:thumright: a :bye:

Příspěvek 19.11.2011 21:55:45
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

deadalos píše:
... Atlantidu pošlu nejspíš zpět do pegasu protože už nevim co psát o Mléčné dráze ale něco vymyslim tento příběh se tam jistě ne jednou vrátí jestli se tam nevrátí rovnou celá atlantida

jen to co jsi doposdu napsal o naší galaxii by šlo rozepsat hned na několik dílů třeba jen ten lov toho jednoho špiona by vyšel nádherně na jeden díl (+ třeba nějaký děj okolo)
máš ten děj strašně uspěchaný... kdyby to bylo někde natažený, tak řeknu že natahuješ na špatných místech, jenže ty nenatahuješ vůbec ty vše maximálně zkracuješ a z tvých příspěvků (a upřímně i z povídky) mám občas pocit že trpíš hyperaktivitou.
Povídky
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
          Sol LeWitt

PředchozíDalší

Zpět na Mrtvé povídky