. Tak tedy příjemné počtení...
Část druhá
„Mac!“vykřikl John, jakmile mu zmizela z dohledu. Zrychlil. Za sebou slyšel kroky zbytku týmu. Opatrně se dostal k díře. Lehl si na zem, aby rozložil svou váhu a nakoukl dovnitř.
„Mac,“ křikl dolů. Ležela tam a nehýbala se.
„Musíme ji vytáhnout,“ zkonstatoval George, když uviděl, co se stalo.
Zuzana se zamračila: „A jak to chcete provést?“
„Pod náma jsou další pokoje a chodba vedoucí na takový….maličký plácek,“ odpověděl John a spustil se dolů za Mac. „Hej, prober se.“ Popleskal ji po tvářích, jakmile si vedle ní klekl. Bez účinku. Postavil se křikl nahoru: „Je naživu, ale v bezvědomí. Musíme ji dostat někam jinam…Sejdeme se o patro níž.“ Opatrně ji zvedl.
„Budeme tam,“ přikývl George a pobídl zbytek, aby ho následoval. Všem to trvalo dlouhou chvíli, než se dostali na určené místo. Nakonec se všichni sešli. Sheppard dorazil o maličko dřív. Položil Mac na zem vedle zbořených sedaček.
„No tak, prober se.“ Znovu ji propleskal. Povzdechl si, když se nevzbudila. To už dorazil i zbytek.
„Bylo dobré ji brát?“ zajímal se George.
„A to jsem ji tam měl nechat?“ zavrčel John a přikryl ji svojí mikinou. Zachvěl se zimou. Když už měla na sobě i jeho mikinu, zbylo mu jenom tričko s krátkým rukávem.
„Major má pravdu, mohla by mít něco s páteří. Není to zrovna nízko a nespadla do měkkého,“ konstatoval Lorne.
„Myslíte, že jsem na to nemyslel?“ pousmál se Sheppard a vytáhl detektor známek života. „Rodney ho upravil. V tomhle ohledu je v pořádku,“ vysvětlil.
Green si pozorněji prohlédl ženu v bezvědomí: „Má pořezanou dlaň.“ Ukázal. „Pravou.“ Zalovil ve vestě a vytáhl obvaz s dezinfekcí.
„Zas bude nadávat, že nemůže pořádně střílet,“ zamručel John a vzal její ruku do svých dlaní. V tu chvíli sebou trhla.
„Áu,“ hlesla Mackenzie a pomalu otevřela oči.
„Podívej se na mě.“ Otočil jí John hlavu k sobě.
„Co?“ zavrčela.
„Už nemusíš. Jsi v pohodě.“ usmál se a pomohl si jí sednout.
„Asi budu zvracet,“ hlesla plukovník a promnula si čelo. „AU!“sykla. Zabolela ji dlaň.
„Jo, ruka,“ přikývl Sheppard. Chytl ji a otočil dlaní nahoru. „Bude to štípat,“ upozornil.
„A pofoukáš mi to?“ ušklíbla se.
„Nech toho. Kdybys nelezla, kam nemáš, tak se ti to nestalo,“ odbyl ji. Zamračila se.
„Nemohl bys být jemnější?“ zaprskala a chtěla ucuknout. Nepustil ji. „Johne…štípe to…nemohli bychom se obejít bez toho. Nebyla tam špína, jenom…“ tady se zarazila. Vzpomněla si, co viděla. „Něco tam bylo. Já…viděla jsem dvě…dvě červené oči. V rohu,“ snažila si vzpomenout. Zbytek se zatvářil nevěřícně.
„A potom jsi omdlela. Mohlo se ti to jenom zdát,“ ozval se jemně John.
„Aha…jasně. Vím, co jsem viděla. Nejsme tady sami,“ vyjela na něho a vytrhla mu svoji dlaň. „Díky, myslím, že už mi to kus té ruky sežralo,“ odsekla a chtěla vstát.
„Sedni!“ zavrčel.
„Neříkej mi, co mám dělat,“ štěkla a chtěla se znova postavit.
„Fajn. A nezapomeň se zase někam rozběhnout a zapadnout! Já tě vytahovat nebudu!“
„Kdo se tě o to prosil?“
„Tak příště …“
„Dost!“ zarazil je George. Ostatní se na něho jenom zadívali. Byla celkem odvaha vložit se do toho. Mac i John se na něho naštvaně podívali. Mackenzie mu vytrhla z ruky obvaz a zavázala si dlaň sama. Pak se odsunula do kouta místnosti.
„Víte co? Myslím, že bychom si mohli zdřímnout. Tohle je náročné a na zítra budeme muset prozkoumat zbytek,“ snažila se situaci zachránit Petersonová.
„Dobrý nápad,“ přikývl horlivě Andy.
„Myslím, že tohle je i dobré místo,“ poznamenal George. Mac ani John nic nenamítali. Teda každý si ve skutečnosti našel místo daleko od toho druhého. Uvelebili se, jak nejpohodlněji to šlo, a za pár minut usnuli.
Mac se prudce posadila. Celá se třásla a prudce oddechovala. Zatřásla hlavou, aby odehnala poslední vzpomínky na sen. Rozhlédla se po ostatních. Spokojeně spali v kruhu okolo ohně, který si rozdělali ze starého antického nábytku, tedy až na Lorna. Ten seděl v jednom rohu tak, aby měl rozhled na celou místnost. Pravděpodobně držel stráž. John otevřel ospale jedno oko.
„Děje se něco?“ zašeptal Sheppard směrem ke své přítelkyni.
„Ne,“ oslovená zavrtěla hlavou a nervózně se rozhlídla kolem. Měla pocit, jako by tam nebyli sami.
„Pojď ke mně,“ pobídl ji. Kupodivu se nenechala dlouho pobízet a potichoučku se k němu přesunula. Lehla si k němu zády. Dal jí ruku kolem pasu. Pevně ji chytla. John se k ní přitiskl blíž. „Třeseš se. Chceš mikinu?“ zeptal se a nabízel jí vrácenou část oblečení.
„Ne…není to zimou,“ zašeptala.
„Bojíš se?“ zajímal se na rovinu. Otočila se k němu.
„Jsem k smrti vyděšená,“ přiznala. Jenom se pousmál a přitiskl si ji pevněji. Přitulila se k němu. Za pár minut znova usnula.
Mac se znova vzbudila. Začínalo jí to jít na nervy. Tentokrát si byla jistá, že něco slyšela. Znova se podívala na Johna. Spal jako zabitý. Koutkem oka zahlédla Wintersona, který měl tentokrát držet stráž, jenže teď zrovna v sedě zvesela pochrupoval opřený hlavou o stěnu. Vytáhla z Johnova pouzdra zbraň a z vesty baterku. Vstala a vydala se chodbičkou pryč. Potichoučku se plížila okolo stěny. Slyšela nějaký šramot. Nabila a zůstala schovaná za rohem. Zaslechla kroky. Blížily se. Už byly u ní. Vyskočila zpoza rohu a namířila na neznámého baterkou.
„Greene?“ zavrčela a zhluboka si oddechla. „Skvěle a to jsem si měla hlídat tlak.“
„Tlak? Vždyť jste…dost mladá, ne?“ zarazil se Andy. „Ale mířit na mě nemusíte,“ vyhrkl.
„Řekněme, že to způsobily určité události, ale už je to dobré. Jenom bych se neměla rozčilovat a pár dalších věcí, které jsou v naší práci normální,“ mávla rukou a sklonila zbraň. Green najednou zbledl. „Co je?“ zajímala se Mac. Seržant maličko pohodil hlavou, naznačoval něco za jejími zády. „Je to za mnou?“ zeptala se spíš pro jistotu. Přikývl. Pomaličku si předšlápla levou nohou do boku, aby se mohla rychle otočit. Andy pochopil a přikývl. V tu chvíli se Mac otočila a namířila zbraň do chodby. Ve světle baterky se objevil…
„Kurét…že mě to nenapadlo hned,“ pleskla se do čela. „Palte…nejsou moc příjemní.“ Tvor vyrazil k nim. Měl výběžky po celém těle, zelenou tvrdou popraskanou kůži, ostré zuby, červené oči a ostré drápy na rukou i nohou. Ozvaly se výstřely. Andy s Mac se rozběhli pryč.
„Ta chodba…kde je?“ vyjekl seržant a ukazoval na prázdnou zeď, kde se původně nacházela cesta, kterou oba přišli.
„Neřešte to a utíkejte. Jak vás dožene, budeme vás seškrabovat z podlahy…!“ křikla Mac a postrčila ho dopředu. Rozběhli se, jak nejrychleji mohli. Vybírali rohy smykem.
„Jsem na suchu!“ křikla Mac a ze zbraně ji vypadl zásobník. Zastavila se.
„Co je?“
„Utíkejte pro pomoc! Zdržím ho!“
„Jak….?“
„Telekineze. Neřešte, běžte! To, že nevidíme chodby je jenom halucinace. Když ho od vás udržím dál, uvidíte je. Tak běžte,“ Green se na ni jenom chvilku díval. Nechápala, proč vzbuzovala ve všech chlapech pocit, že s ní musí zůstat stůj co stůj. Konečně se pohnul a odběhl do první chodby, kterou uviděl. Mac se otočila na Kuréta a zadržela ho.
„Co je?“ zajímala se Petersonová, jakmile uviděla udýchaného Greena, že vyrazil z chodby.
„Kde je Mac?“ vyhrkl John, který se vzbudil.
„Drží tu potvoru dál…teda snad.“
„Jakou potvoru?“ vykulil oči Evan, kterého probudil hluk.
„Říkala tomu…Ku…Kur…“ nemohl si vzpomenout.
„Kurét,“ zašeptal John a otočil se na Wintersona: „Tak takhle si představujete hlídání?“ major jenom polkl. Sheppard mávl rukou a s Wintersonem v patách se rozběhl nejbližší chodbou pryč následováni zbytkem.
Chodba byla tmavá. Jen z rohu se ozývalo vrčení. Objevil se pruh světla z baterky. Zelený tvor stál na místě, ale jako by se snažil někam odběhnout.
„Palte!“ křikl John. Ozvaly se hlasité výstřely a tvor po chvíli padl na zem. George se nad něho postavil a hlídal. „Mackenzie! Mac!“ zavolal Sheppard. „Ji nechat chvilku o samotě, to je zážitek,“ zamručel. „Mac!“
„Dole!“ ozvalo se ze tmy.
„Ty jsi tak strašně tvrdohlavá, šílená a …“
„A ty mě miluješ,“ hledaná vyloudila na tváři úsměv. Byla celá zpocená a seděla na schodech.
„Vem si tyčinku,“ zalovil v kapse vesty John a hodil po ní proteinovou tyčinku. Jenom přikývla a chytla ji. Rychle ji rozbalila a kousek si odlomila. Hladově se zakousla, ale vzápětí zkřivila tvář odporem.
„Co to sakra je?“ otřepala se a podívala se na složení. „Karamel? Ty snad žertuješ. Už čokoládové jsou nad moje síly, ale karamel? Ty máš teda chutě. To je hnus.“
„Já si to klidně vezmu,“ přihlásila se okamžitě Zuzana. V tu ránu u ní přistál zbytek balíčku. „Dík.“
„Měla bys něco sníst. Vlastně všichni,“ nadhodil Sheppard. Jako na souhlas zakručelo Mac hlasitě v břiše.
„Světlo bude až za pár hodin. Měli bychom se ještě dospat,“ navrhla Petersonová. Ostatní souhlasili, takže se vydali zpátky ke svým dočasným postelím okolo ohně.
Zuzana pozorně sledovala svého nadřízeného. Neustále přecházel po místnosti a jeho nervozita stoupala. Snažil se co nejméně třít oko přes pásku. Andy, který ještě neusnul, se postavil. Kývnul na kapitána, ta jej napodobila. Hodil po ní baterku. Nenápadně obklíčili Evana a ignorovali ostatní, kteří se chytali spát.
„Co je?“ zhrozil se major. Nelíbil se mu pohled Zuzany.
„Dobrovolná kontrola, nebo ne?“ zeptala se, aniž by čekala odpor. Muž naproti ní si povzdechl a zdělal pásku z oka. Nechal Greena, aby mu chytil ruce. Tohle bylo opatření na bezpečnost jak Lorna, tak Zuzany. Už jednou praštil při kontrole Carsona a pak si oko poškodil ještě více. Samozřejmě se mohl udržet, jenže světlo se zdálo nepříjemnější, než si kdokoliv dokázal představit.
„Můžu to zkusit uzdravit,“ prohodila Mac. Zuzana mlčela. Nakonec nechala svého pacienta, aby se znovu dostal do své nervozity.
„Klidně si to zkuste, pokud umíte vytahovat nebezpečné látky z těla…“ zamručela hnědovláska. Podle všeho jí výsledek prohlídky nijak nepotěšil. Našpulila rty. „Jestli vám to major dovolí, poslužte si. Pokud mu přitížíte, tak vás zastřelím,“ prohodila poslední větu jako by mimochodem. V tomhle ohledu nevěřila ničemu. Sama si s očima prošla svým. Z téhle myšlenky skočila úplně někam jinam. Začínala se zajímat o to, kde pro něj seženou léky.
„Nezastřelíte, protože pokud se o to pokusíte, kulku zastavím a obrátím ji proti vám,“ pousmála se Mac zcela klidně.
„Hm, jasně,“ zamumlala druhá žena. Ironie v tom tentokrát nebyla. Odpovídala automaticky. V hlavě si tvořila seznam všeho, co potřebovala sehnat. Doufala, že si v téhle realitě Teyla schovávala bylinky.
Mac ignorovala poznámku kapitána a přešla k majorovi. Sklonila se k němu. Jako vždycky dala jednu ruku na čelo a druhou přejížděla nad tělem. Zarazilo ji, že skoro nic necítí. Zkusila to znova. Při druhém pokusu u sebe cítila ostrou bolest snad úplně všude. Nebyla intenzivní, ale vtíravá. Otevřela oči a zhluboka se nadechla a zkusila to znova. Bolest se stupňovala. Nebyla schopna se soustředit na léčení.
„Mac…přestaň,“ vyhrkl John, když viděl, jak postupně bledne. Jenom zavrtěla hlavou. „PŘESTAŇ!“ štěkl. Poslechla. Otevřela oči a prudce oddechovala. „Co se stalo? Proč to nezabralo?“ staral se.
„Já…nemohla se soustředit. Je to kvůli nějaké látce, že?“ zeptala se.
„Ano,“ zamručel Evan, znovu si promnul oko.
„I kdybych sebevíc chtěla, nemůžu. Nezvládnu to. Když se přes tu bolest nemůžu soustředit, nemůžu ho vyléčit,“ vysvětlila a otočila se zpátky k Lornovi. „Je mi to líto, majore. Ale tuším, jak vám bylo.“
„Myslíte při léčení, nebo když to udělali?“ zaprskal.
„Vím to,“ zavrčela, ale jenom tak, aby to slyšel on. „Čtyřiadvacet hodin mě mučil člověk, se kterým teď máme uzavřené spojenectví, protože jsme tak zoufalí, že nedokážeme Bohy porazit sami. Je to výhodné pro obě strany, ale pokaždé, když se na něho podívám, vzpomenu si na to, co mi dělal. Mlácení a paralyzér bylo to nejmenší. Nakonec…vzdala jsem to. Rozhodla jsem se pro trochu zbabělou cestu. Rozbila jsem mísu s vodou a podřezala si žíly. Byl to jediný způsob, jak nic neprozradit a neohrozit stovku lidí. Prý mě našli na nějaké zamrzlé pláni. Byla jsem zmrzlá na kost. Dvacet dva. Tolik byla moje tělesná teplota. Vy Michaela při první příležitosti zastřelíte, ale já to udělat nemůžu. Bohužel je Del…ta bytost až moc dobrá na to, abychom si mohli dovolit ji jen tak zabít.“ Celou dobu mluvila zcela klidně, ale v hlase jí bylo znát opovržení a vztek.
„Zajímalo by mě, jak víte o Michaelovi,“ štěkl major Lorne. Postavil se a pak se usmál, „aha jasný…“ zamručel naštvaně. „Petersonová!“ křikl. Prudce se na ni otočil. Přešel k podřízené a zadíval se jí od očí. Vztek s ním cloumal. „Jestli ještě jednou řeknete cokoliv, je mi jedno co, z mého soukromí, tak vás osobně umlčím. Je to jasné?“
„Ano, pane,“ Zuzana zamrkala. Začínala mít problém se sebekontrolou. Tohle přátelství se rozpadalo jako domeček z domina.
„Budete mluvit, jen když se vás někdo na něco zeptá! To je rozkaz!“ Na tohle mu jen přikývla. Vzala Andyho za paži a vyvedla ho ven. Nikdo nevěděl, kam jdou.
Evan jen zakroutil hlavou a napil se z láhve. Začínal mít pocit, že se zblázní. Ze Zuzany měl posledních pád týdnů strach. Říct to komukoliv, tak se mu vysmějí. Je chlap, musí něco vydržet. On vydrží. Nebude se nechávat komandovat ženskou.
„Ona za to nemůže, mám schopnost telepatie…“ V tuhle chvíli blondýnka zmlkla. Muž na ni pohlédl s takovou nenávistí, kterou sotva u někoho viděla, teda u někoho kromě sebe.
„Super,“ zašeptal, „tady člověk vážně nemá ani trochu soukromí. Prosím vás, abyste mi už nikdy nelezla bez mého souhlasu do hlavy.“ Hlas se mu trošičku zachvěl. „Nechápu, jak můžete porušovat základní lidská práva.“ Kdyby jeho hlas dokázal mrazit, tak by se celá místnost pokryla ledem.
„Jsem jenom zvědavá. Omlouvám se, ale tohle z vás přímo křičelo. Někdy je dost těžké ignorovat lidské myšlenky,“ hlesla nervózně.
„Tak nebuďte zvědavá a zacpěte si uši!“ pokrčil rameny. Přešel do jednoho kouta a posadil se. „Vyhovuje vám vzdálenost na to, abyste neslyšela, co si myslím?“
„Ne. A přestaňte myslet na to, že byste mě nejradši uškrtil. Za tohle nemůžu! Já si to nevybrala.“ Další přísun jedovatých poznámek neslyšela. Lorne se zvedl a odešel z místnosti.
„Jak moc jsem to podělala na stupnici od jedné do deseti?“ otočila se žena na Johna.
„Třináct,“ odpověděl bez váhání.
Andy šel potichu vedle své velící. Nakonec se rozhodl pokusit štěstí.
„Kam máme namířeno?“ nenápadně zašeptal.
„Ošetřovna,“ odsekla.
„Zuzko.“
„Prostě buď ticho, ano?“ zamumlala. Zdržel se jakéhokoliv komentáře. Odkašlal si a zrychlil krok. Šel před ní. Za celou dobu se jedinkrát neotočil.
Ošetřovna vypadala snad nejhůře. Všude se válely kostry, rozbité nádoby a celkově tu zavládl chaos. Žena to ignorovala. Přešla k jedné prosklené poličce, která nějakým záhadným způsobem zůstala celá. Pohlédla dovnitř a usmála se. Jak předpokládala, všechno tam bylo.
„Nemáte klíče?“ s těmito slovy pohlédla na Andyho. Nečekala na odpověď a pěstí rozbila sklo. „Fajn, teď je to lepší.“ Okomentovala spíše svůj vnitřní stav. Oči se jí zaplnily slzami. Sykla a začala vytahovat potřebné sáčky.
„Bylo to nutné?“ Green otevřel skříňku, nebyla zamčená. Pomohl roztřídit staré rozdrcené byliny a nezájmem pozoroval, jak si jeho velící snaží zastavit krvácení.
„Očividně ano…vlastně ne.“ Zamračila se. „Jak moc jsem to dneska podělala?“ Teprve teď se nechala ošetřit.
„Tak akorát.“
„Jsi vždycky milý, Andy. Pamatuješ si ještě složení toho léku, který míchával Carson?“ Místo odpovědi ji podal tlouček s třecí miskou. Hnědovláska udělala nějaké podivné gesto a přijala podávané keramické nádobí.
Lornemu trvalo nějakou dobu, než se vrátil do místnosti. Sedl si na své oblíbené místo a pobrukoval si americkou hymnu. Sem tam si promnul oko. Celý svůj výstup zakončil tím, že se položil na záda a zavřel oči. Myšlenkami se vrátil do starých dobrých časů. Neuvědomil si to, ale usnul.
Zuzana konečně dorazila i s Andym. Něco svírali rukou. Šeptem rozmlouvali. Oba obdařili ostatním úsměvem. Petersonová si odhodila zraněnou rukou vlasy z obličeje a přiklekla k spícímu majorovi. Strčila do něj. Když jej probudila, tam mu dala do rukou to, co donesla.
„Není to sice od Becketta, ale umíchali jsme to,“ pochlubil se Green. Zuzana mlčky přikývla. Stáhla mu pásku z oka a něco mu tam namazala. „Mělo by to zabrat.“
„Seržante, proč to všechno komentujete?“ Muž se právě uvolnil. Cítil účinky nedokonalé masti. Chladila.
„Jen tak.“ Poškrábal se na hlavě. Doufal, že nic nezapomněl. Ty první věty si připravoval. Koutkem oka zaznamenal majora Wintersona, který přešel k Zuzaně.
„Co se vám stalo z rukou?“ zajímal se ustaraně George. Opatrně vzal její ruku do své.
„Nehoda,“ zamumlala. Postavila se. „Prostě jsem praštila rukou do skla, nic vážného.“
„Majore, dejte si pohov,“ poznamenal Lorne a přišel k dvojici.
„Potřebuje to pravidelnou kontrolu.“
„V tom případě, kapitáne, pojďte prosím za mnou.“ Zuzana poslechla a George se zamračil. Sledoval, jak jí Evan odmotal obvaz a pozorně si prohlížel rozřezanou ruku. Šeptali, ale neslyšel je. Možná šlo jen o hloupé omluvy, a nebo jiné věci. Všiml si, jak jí co nejopatrněji ruku zavazuje. Vykouzlil na kapitánově obličeji úsměv, který však přešel do smutné grimasy. Něco mu sdělila. Muže to znepokojilo. Objal ji, mělo to být uklidňující gesto. Chvíli tam postávali a na konec se od sebe oddálili. Slova, která si řekli, nikdo neslyšel.
Počasí se od včerejška moc nezměnilo. Jenom pršelo zase o něco víc. John se probudil a otevřel oči. Jako první uviděl Mac opřenou zády o stěnu, jak se o něčem šeptem baví se Zuzanou. Když plukovník postřehla, že je vzhůru, usmála se na něho. Přesunul se k nim.
„Jak je ti?“ staral se potichu muž, aby nevzbudil Andyho, George a Evana.
„Fajn,“ pousmála se blondýnka. „Právě se dohadujeme, kde seženeme jídlo,“ uvedla ho do situace.
„Já tvrdím, že v jídelně něco být musí,“ řekla Zuzana.
„A já zase, že po pár staletích tam toho sice bude spousta, ale ne k jídlu. Jedině že bychom chtěli nějaké řídké problémy s hustým běháním. Ale to bych to spíš pak tipovala na otravu,“ ušklíbla se Mac.
„Máme zatím tyčinky…“ nadhodil John.
„Vy máte tyčinky… mně se z toho zvedá kufr…“ zamračila se Mac. „Ale je tady les, tak třeba tam bude nějaká zvěřina. Ale aspoň o vodu se starat nemusíme. Z toho deště toho bude dost.“
„To je fakt,“ souhlasila Zuzana.
„Fajn, takže počkáme, až se vzbudí zbytek a pak se vydáme prozkoumat teda tu jídelnu. Když nic nenajdem, přesunem se do kontrolní místnosti, která je kousek, a někdo půjde něco ulovit ven. Budeme losovat,“ povzdechla si Mac a unaveně si protřela oči. John ji pozoroval. Tenhle stav znal. Chtěla se odsud jen dostat. Nic víc. Za pár minut se vzbudil i zbytek. Počkali, než se pořádně proberou a pak vyrazili.
Cesta, která jim jindy trvala pár minut, zabrala skoro hodinu. Nejhorší bylo, když přišli k místu, kde čekali schody a místo nich zela ve zdi jen velká díra vedoucí ven.
„Ehm….“ hlesla Mac a sledovala déšť.
„Hm, proč ne,“ vysoukal ze sebe Evan.
„No nic, tak jdeme ne?“ pokrčila rameny Petersonová.
„Zas budu mít místo bot ponorky,“ zamručela Mac, ale seskočila dolů jako první. Bláto hlasitě začvachtalo. Tenhle zvuk se ozval ještě pětkrát. Vydali se k protější věži, která byla vzdálená pár desítek metrů. Cestou museli překonat ještě pár neidentifikovatelných částí města. Byli vděčni, když se zase vnořili do útrob starého antického města.
„Jestli tohle absolvujem ještě jednou, budeme mít důvod k návštěvě ošetřovny se zápalem plic,“ zavrčel Andy a otřepal se.
„Hm, tím pádem já dřív umřu na podchlazení,“ breptla kapitán. Její tým se nezapřel. Mac se zastavila a s výrazem naděje se podívala na Johna.
„Zapomeň. Další kus oblečení nemám. Teda mám, ale nedám,“ vyhrkl.
„Škoda,“ povzdechla si, ale nepřestala ho sledovat.
„Vždyť ta bunda je nepromokavá,“ namítl.
„Jo s nápisem Made in China,“ ušklíbla se.
„Jdeme dál?“ zajímal se Andy.
„No, piškvorky tu hrát nebudem,“ odvětil George a rozešel se. Zbytek ho následoval. V této části města se staly chodby průchodnějšími, než v předchozí věži. Atmosféra se maličko uvolnila a chodbami se rozléhal tichý hovor, za kterého dorazili k jídelně. Židle, stoly a pilíře byly převrácené. Sem tam našli nějakou kostru. Při tomhle nálezu se Mac vždycky odvrátila jinam. V tu chvíli se jí před očima objevila kostra Sarah.
„Mám plísňový sýr!“ křikl Andy a vylovil zpod stolu nějaký chuchvalec.
„Mňamky,“ zašklebil se zhnuseně George.
„Říkala jsem vám, že tu nic nenajdeme,“ zamručela Mac a vylezla z kuchyně s pánví v ruce.
„Prosím tě, polož tu věc, co máš v ruce,“ vyhrkl John.
„Vždyť to je obyčejná pánev,“ hlesla zaraženě.
„Neříkejte, že umíte vařit,“ vykulil oči Winterson.
„Udělala bych vám nejlepší zapékané kuřecí prsíčka se sýrem a smetanou v celé galaxii Pegasus,“ pousmála se. Když viděla jejich pohledy, jenom protočila oči. „Proboha, vždyť mám dvě děti….A Abby se dožila dospělosti.“
„Tos tehdy vařila ty. Když jsme byli na Neeves?“ vykulil oči Sheppard. „Já myslel, že…“
„Tak teď jsem se urazila,“ nafoukla se a hrozivě zvedla pánvičku.
„Promiň…já jenom, že…“ rychle ze sebe soukal John. Pánvička se nebezpečně blížila.
„Jsme spolu čtyři roky a ty nevíš, že uvařím skoro cokoliv?“ zavrčela výhružně.
„Byli jsme většinou na Atlantis…nebyla možnost…“
„A ještě vypustit z pusy takovou hovadinu,“ zaprskala a pánvičkou mu mávala před nosem.
„Hele ten sýr se pohnul,“ zaznělo nadšeně od Zuzany, která s Lornem šťouchala do původně sýru, který se za tu dobu vyvinul v novou formu života.
„Taky to bylo naposled,“ zkonstatovala Mac a mrštila po tom ohnivou kouli. Hýbající se chuchvaleček se vypařil.
„Hej, my to studovali!“ vykřikl uraženě Green a pozvedl P 90.
„Ať náhodou neskončí u mě,“ pousmála se a kývla ke zbrani. Telekinezí odhrnula z cesty nábytek. Evidentně se nudila. „Říkala jsem vám, že tady nic nenajdeme. Teda nic, co by se nehýbalo a dalo se to jíst.“
„Ale jako vědecký objekt to bylo zajímavé,“ zabručel Andy.
„Tak si najděte něco jiného. Třeba pochodující palačinku,“ odsekla Mac.
„Souhlasím s plukovníkem, měli bychom se vydat opravdu něco najít,“ vložil se do rozhovoru Evan. „Navrhoval bych skupinky po dvou.“
„Jasně. Jdu tady s majorem,“ řekla s nezájmem Zuzana. Lorne se zamračil.
„Půjdu s Greenem,“ rezignoval nakonec Evan.
„Kdybych se nevrátil, umlátila mě pánvičkou,“ stihl ještě syknout John k Wintersonovi. Ten se jenom pousmál a odešel se Zuzanou směrem k laboratořím v téže věži. Lorne a Andy se vydali směrem k dalším ubytovacím prostorám.
„Kam my dva?“ zajímal se John.
„Pojďme ven. Tady stejně nic nenajdeme a v lese možná něco ulovíme,“ povzdechla si Mac.
Potichu se krčili v křoví a pozorovali vypaseného divočáka, který zrovna rýpal čumákem v hlíně. John nabil, zamířil, vystřelil…a minul. Pašík se rozběhl pryč.
„Ale no tak!“ zamručela Mac, vytáhla mu zpoza pasu nůž a rozběhla se za prasátkem. Za chvilku mu zmizela z dohledu. Zpomalila a počkala, až se divočák uklidní a zastaví. Po chvilce to skutečně udělal. V tu chvíli hodila nůž a trefila ho. Ozvalo se bolestné zakvičení.
„Máš?“ vydechl John a opřel se o kolena.
„Jo, ale dej mi zbraň,“ poprosila ho. Podal jí berettu. Vnořila se do křoví a vzápětí se ozval výstřel. „Tohle nám vydrží na pár dní,“ zkonstatoval Sheppard, když divočáka uviděl.
„Jo. Nebudeme špinit Atlantis a necháme tu krev vytéct tady. Akorát….mohl bys mu odřezat hlavu?“ požádala ho.
„Jistě,“ přikývl a vzal si nůž. Mac se otočila. „Nevadí ti zabít ho, ale nemůžeš udělat tohle?“ podivil se.
„Nemůžu za to. Chtěla jsem, aby dlouho netrpěl, ale nějak se to nepovedlo. Nemám moc ráda, když jím ty zvířata, která jsem ještě před chvilkou viděla běhat,“ hlesla a otřepala se.
„Ale budeš jíst, že jo?“ ujišťoval se.
„Jo, to jo. Mám hlad, že bych snědla snad i tu tvoji tyčinku,“ přiznala.
„Smůla, Petersonová byla rychlejší,“ pousmál se, chytl divočáka za kopýtka a začal ho táhnout k městu. Teda zbytku města.
Zuzana šla vedle George a nad něčím diskutovali. Občas odsunuli stranou jednu z beden. Podlézali sem tam spadlý trám.
„Proč chcete jít do botanické laboratoře?“ zeptal se se zájmem George.
„Předpokládám, že tam něco bude. U nás zkoušeli pěstovat v místních podmínkách nějaké ovoce.“
„Nebude zmutované?“ spekuloval muž. Žena se zastavila a jen nesouhlasně zamručela.
„Vy musíte mít vždy…“ Co musel mít muž, to už se nedozvěděl. Všechno zaniklo ve výkřiku kapitána. Podlaha se pod nimi podlomila a oni chvíli padali. Nakonec skončili tak, že major spadl na záda a na něm přistála kapitán. Nějakou chvíli tam jen tak leželi, neměli chuť se moc hýbat. Zuzana zhluboka oddechovala a vzpamatovávala se ze šoku. Moc často se jí nestávalo, aby se pod ní propadla podlaha.
„Mohla byste ze mě slézt, kapitáne? Ne že by mi to nějak vadilo, ale radši bývám nahoře,“ ušklíbl se George a podíval se na Zuzanu. Ta maličko zčervenala a sklouzla z něho.
„Omlouvám se, majore,“ hlesla a zkoumala podlahu. George si ji pozorně prohlédl. Jak tam tak seděla s rozčepýřenými vlasy a čmouhami na obličeji od špíny, tak mu připadala strašně roztomilá. Rukou jí jemně zvedl hlavu. Podívala se mu do očí. Byli k sobě blíž a blíž. Než si uvědomili, co vůbec dělají, leželi na zemi a líbali se.
„Taky máš ten pocit, že jídlo počká?“ hlesl George a zaštrachal v kapse.
„Pokud neumřeme do té doby hladem a…“ major ji nenechal domluvit. Hnědovláska přenechala veškerou iniciativu na něm.
Zuzana se postavila a poupravila si tričko. Pohlédla vzhůru. Nad ní se rozkládala velká díra. Povzdechla si.
„Copak?“ zajímal se George a dopnul si poslední knoflík u košile.
„Doufám, že víš, jak se nahoru dostaneme,“ poznamenala. Major se jen ušklíbnul a přešel tam, kde měli být dveře.
„Pokud by ti nevadili schody, tak se můžeme vydat dál,“ začal si z ní utahovat. Zuzana k němu přešla a strčila do něj. „No, co? Dobrej nápad!“ pochválil se muž.
„Jo, brilantní, ale měli bychom si pohnout.“ Po téhle poznámce zrychlili. Od cíle je dělily tak dvě chodby. Moc se nezastavovali.
V botanické laboratoři je čekalo překvapení v podobě drobné džungle. Všude rostly rostliny, stromy a kdo ví jaké keře. Museli se vším prodrat, aby se dostali k nějakému stromu, na kterém rostly podivné plody. Připomínali vzdáleně meruňky.
Kapitán utrhla pár kousků a ochutnala. Usmála se a hned celý plod dojedla. Utrhla další a jeden hodila po majorovi.
„Co to je?“ zajímal se její společník.
„Nevím, ale chutná to jako meruňka, pravděpodobně to zmutovalo, jak jsi tvrdil…Hele, tak mě napadá, tobě je asi jedno s kým do té postele vlezeš, ne?“ Střelila po něm peckou.
„Au,“ zamručel a vrátil jí to, „víš, že ne,“ odpovídal na předchozí otázku, „mám velmi přísná měřítka. Ty jsi prošla.“
„Aha, myslím, že je znám. Holka nesmí vážit metrák, nesmí mít knírek a měřit metr čtyřicet pět.“ Postavila se na jednu z krabic a utrhla ten největší plod.
„Tak nějak… ale ty nemáš ani jedno.“ Založil si ruce na prsou a sledoval, jak se snaží otrhat něco, co kdysi bývalo meruňkovým stromem.
„Očividně, jinak bych neprošla…Přestaň se mi dívat na zadek!“ slezla a strčila do něj. Pak si sklidila nedaleký stůl a vykládávala na něj plody.
„Tak se taky podívej na můj.“ Začal jí pomáhat. „Mimochodem, jak jsi věděla, že tady něco takového bude?“
„U nás z toho botanici pálili alkohol, teda vlastně chemici. Botanici vypěstovali, odvedli půlku ovoce a zbytek dali chemikům, kteří udělali meruňkovici,“ řekla a přešla k jedné části, kde stávala skříň a odsunula nějakou zástrčku, otevřela tajnou schránku. „U vás jsou asi pěkně poctiví.“ Okomentovala to, že tam nic nenašla. „Nedivím se, kdyby se to dostalo na povrch, tak mám průšvih i já.“ Zamrkala na druhého a oba se snažili natrhat co nejvíce plodů. Čím víc, tím líp. Nebylo jasné, s čím přijdou druzí.
„Měli jsme nasbírat dřevo,“ zafuněl Sheppard a pustil divočáka na zem.
„To mokré? No nevím,“ zakroutila hlavou Mac a začala rozdělovat porce pašíka na dny. Potom z nich odkrájela jednotlivé porce. John mezitím našel kusy starého nábytku. Položili je doprostřed jídelny a Mac jedinou ohnivou koulí rozdělala oheň. Maso hodili na pánev, která před chvilkou Johnovi poletovala před nosem, a dali ji nad oheň.
„Steak…“ začmuchal George, když se blížili k jídelně. Zuzana přikývla. V místnosti už byl i Andy s Evanem a oba se ládovali něčím z rozpraskaných talířů, které našli v kuchyni.
„Co to máte?“ zajímal se s rozzářenýma očkama Winterson.
„Prase. Ulovili jsme ho v lese,“ vysvětlil John a oblízl kostičku.
„Čuník. Miluju čuníka,“ zaradoval se a hned vyfasoval porci.
„Chcete taky?“ zeptala se Mac Zuzany. Ta jenom zavrtěla hlavou.
„Díky, měla jsem meruňky.“
„Meruňky?“ podivil se Evan.
„Jo,“ přikývla kapitán a rozdělala sáček, který měla v ruce. Bylo v něm plno krásných plodů, pravděpodobně meruněk.
„Zákusek,“ zaradoval se Andy.
„Fakt nechcete? Nevíte, o co přicházíte, kapitáne,“ usmál se George a vesele se ládoval kusem masa. „A je to dobré,“ zamlaskal. Zuzana na něj zděšeně pohlédla. Mlaskající lidé ji přiváděli k šílenství.
„Fakt si nedám,“ trvala na svém Petersonová.
„Vegetarián?“ hádala Mac.
„Ne, jenom jsem měla opravdu hodně těch meruněk. Jsem plná... a nejím vepřové.“
„Jak myslíte. Tak vám sestřelíme zítra nějakého ptáka.“
„To by bylo milé,“ přikývla. „Ale je to škoda nábojů.“
„Zvládnu to i bez nich,“ pousmála se Mac.