02 – Cesta
Stařec seděl v křesle a nereagoval na žádný pohyb vojáků, kteří mu dělali společnost.
Jeden z vojáků to nevydržel a prohodil: „Doufám že zcepeněl.“ Než ale stačil jejich velitel něco namítnout, tak se mu z vysílačky ozval hlas.
„Jednotko ozvěte se.“ Přikázal rázně hlas z vysílačky.
„Tady chůva, vše je v rámci normálnosti.“ Reagoval pohotově velitel jednotky a už se chystal sprdnout provinilého vojína, ale hlas z vysílačky ho nenechal.
„Nové rozkazy, vláda povolila jeho příběh.“ Oznámil hlas a posléze v místnosti zavládlo dlouhé ticho.
Po dvou minutách kdy vojáci tikali očima mezi sebou a starcem, se stařec se slovy: „Tak začneme.“ zvednul a zůstal stát krok od svého křesla.
Celá místnost náhle potemněla, na což vojáci začali okamžitě hledat nějakou záminku ke střelbě.
„Zajímalo by mě jak chce debil promlouvat k lidem, když je tu tolik národností.“ Prohodil šeptem jeden z vojáků svému kolegovi, který stál vedle něj. Stařec to ovšem slyšel…
„Vaše vláda rozdělila obyvatelstvo podle národností do jednotlivých částí města. Tudíž stačí nastavit překlad do jednotlivých částí města.“
Stařec poté několik okamžiků nehnutě stál na místě, přičemž pomocí myšlenek nastavoval systémy místnosti, tak aby se jeho slova dostala ke všem a to v jazyku, kterému rozumí. V okamžiku kdy bylo vše připraveno, si stařec opět sednul do svého křesla. V tentýž okamžik se v místnosti objevil kužel světla, který osvětloval jen starce.
Zároveň s tím se jeho zahalená postava objevila na bezpočtu obrazovek, které byly rozesety po celém městě. V každé místnosti a chodbě se nacházela minimálně jedna..
„Zdravím vás.“ Začal stařec. „Jistě máte spoustu otázek, a jedna z nich za jisté je kdo jsem a co vám chci.
Jsem váš přítel a chci vám vyprávět příběh podle skutečných událostí. Tímto příběhem vám všem odpovím na mnoho otázek, které vás zajisté trápí. A co víc, ukážu vám novou cestu, cestu po které půjdete a naleznete nový domov, stejně jako velicí Alteriané jste i vy byli ze svého starého domova vyhnáni.
Příběh, který vám budu vyprávět začíná před samotným vznikem vesmíru, jménem Vesmír. Vesmíru ve kterém se nacházíme. Během vyprávění se dozvíte věci a detaily, které neznají ani Furlingové.
Příběh začíná v okamžiku kdy člověk, jménem Daniel Jackson byl ztracen v bludišti prostoru a času. V bludišti kde bloudil mnoho miliónů let…“
Poté co byl Daniel Adrií při posledním souboji zasažen jakousi energií, naprosto oslepl, ale přesto vnímal vše co se dělo. Jeho okolí se spíše podobalo víru hyperprostotu, jeho mysl byla však pohlcena časem a prostorem. Byla rozdělena na nekonečné množství částí, které se náhle spojovaly a opět rozdělovaly. Tyto části jeho mysli cestovaly prostorem a čas se jich přitom netýkal. Zatímco pro Daniela uběhlo pár dní z jeho dlouhé cesty, která měla trvat ještě mnoho miliónů let, tak některé části jeho mysli urazily časovou vzdálenost i mnoha miliard let, jiné se zas v čase vůbec nehnuly. Cestovaly do budoucnosti, ale i do minulosti, přičemž sledovaly každou možnost, každé rozhodnutí a jeho důsledky, čímž se neustále dělily a spojovaly.
Danielova mysl však z počátku, bez problémů, velké množství informací neustále přijímala. Jeho tělo však neustále bloudilo v bludišti.
Když vtom si ho po dlouhém a takřka nekonečném bloudění našlo světlo. Daniel o jeho přítomnosti doposud nevěděl a jediné co vnímal byl jeho vlastní hlas, který vycházel právě ze světla.
„Nelekni se, jsem ty a ty jsi já. Oba jsme jedno. Byly jsme rozděleni a nyní je čas na spojení, bude nám trvat dlouho než opět splyneme, ale až se tak stane, poznáme sami sebe. Do té doby věř že toto bylo naplánováno již dávno.
Nejprve se spojí naše rozdělená mysl a tělo najde cestu ven. Informace, které tím získáš ti budou nápomocny až do doby našeho plného splynutí.“
Po těchto slovech Danielova roztroušená mysl náhle splynula. Následkem toho Daniel znal detailně minulost, velkou část budoucnosti a přítomnost viděl, tak jasně jak nikdy předtím, jeho zrak byl nahrazen věděním a znalostí přítomnosti. Neviděl, ale věděl...
Díky této vlastnosti si nemohl nevšimnout záhadného světla, které náhle vyrazilo jeho směrem. Daniel, který neměl ani nejmenší tušení co se bude dít se snažil uhnout, ale světlo se vždy na něj bezchybně zaměřilo. Nebylo úniku.
Světlo nakonec Daniela dohnalo a následně se sním srazilo. Daniel, ale kupodivu necítil žádnou bolest, žádný tlak. To co cítil nikdy v životě necítil. Cítil se doplněn, jakoby nalezl sám sebe. Dříve, než si stačil vše uvědomit, se náhle ocitl někde jinde, již se nenalézal uprostřed bludiště času a prostoru, nyní již byl v normálním prostoru a čase.
Daniel se snažil vstřebat vše co se událo, ale značně mu to komplikovala skutečnost, že až na pár vzdálených světelných bodů nikde nebylo nic. Daniel neměl ani páru kde se nachází, navíc jeho schopnosti, mezi kterými byla schopnost rychlého přesunu, mu byly k ničemu. Mohl se jen pohybovat jako energetický proud a doufat že světelný bod, ke kterému si to zamířil není až tak daleko…„…Daniel během své cesty vstřebával veškeré informace, které se do jeho hlavy doslova narvaly. Prvních několik let své cesty se ve všem ztrácel, ale po uplynutí několika tisíciletí, již pochopil že se nalézá v minulosti…“
„Kecy.“ Prohodil náhle a bez varování jeden z vojáků, kteří byly v místnosti se Starcem „Snad si dědku nemyslíš že ti to budeme žrát, jako nějaké tupé stádo.“
Stařec jen zavrtěl hlavou a mlčky se podíval do očí vojáka, ale rychle z nich sklouznul.
„Odkud máš veškeré ty věci, kdo jsi? Co chceš?“ ptal se dál voják, ale stařec nereagoval.
„Radím ti, abys okamžitě odpověděl!“ řval dál voják, přičemž vytáhl svojí devítku a namířil jí starci přímo na hlavu.
„Mě nemůžeš zabít.“ Oznámil chladně stařec, který věděl že vše je neustále vysíláno do celého města.
„O tom se brzy přesvědčíme.“ prohodil voják a udělal několik kroků blíže ke starci.
„Když vám řeknu své jméno, k čemu vám to bude? Slova mají význam a jména mají moc.“ Pronesl s naprosto vyrovnaným hlasem Stařec, ale voják se tak snadno odbýt nedal.
„Alespoň budu mít nějaké odpovědi.“ Prohodil voják, na což do místnosti vtrhl plukovník, který mu okamžitě dal rozkaz k odložení zbraně. Voják chvíli váhal, ale poté svojí zbraň přece jen sklopil.
„Vy víte kdo jsem. Otázka, ale zní zda víte, že víte.“ začal stařec „ztratili jste totiž víru, bez víry není naděje a bez naděje není života. Jste na pokraji propasti, ale pokavaď mi budete důvěřovat, tak vám ukážu cestu zpět a s vaší pomocí rozdmýchám světlo naděje, které nesete hluboko ve svých srdcích. Nejprve mi musíte ovšem začít věřit a poznat minulost. Až se tak stane, tak vám ukážu tu správnou cestu.“ Oznámil stařec.
Po chvíli ticha opět začal vyprávět:
„…Během své cesty si Daniel uvědomil, že se nejen nachází v nějaké minulosti, ale v minulosti před vznikem vesmíru ve kterém byl zrozen. Nyní se nacházel v prostoru, který byl nazýván Velký Prostor.
Jeho cesta trvala déle než samotný pobyt v bludišti prostoru a času. Trvalo mnoho a mnoho miliónů, ne-li miliard pozemských let, než se Daniel konečně dostal ke svému cíli…“