Doktor vykročil. Něco mu říkalo, že tuto ulici zná. Otočil se, že se vrátí zpět do TARDIS, ale ona tam nebyla. Doktor začínal být zmatený. Nejdřív mu bylo divné, že by zaparkoval na tak frekventované ulici, pak ale zjistil, že on tu nezaparkoval, měl jen výpadek paměti. Začal padat sníh. Zastavil nejbližšího muže, bylo mu kolem třicítky, měl na sobě sportovní oblečení a sluchátka v uších.
„Neviděl jste tady modrou policejní budku?“ Zeptal se ho Doktor. Muž výrazem obličeje naznačil, že nerozuměl. Vytáhl jedno sluchátko z ucha a zeptal se, „Co jste se ptal?“
„Jestli jste tu neviděl modrou policejní budku někde poblíž.“ Zopakoval Doktor.
„Myslíte jako z Doktora Who?“ vysmál se mu muž, nasadil si sluchátko zpět do ucha a odběhl.
‚Jako z Doktora Who? Já jsem přece Doktor, a ta budka je moje ne nějakého Doktora Who!‘ pomyslel si Doktor a vydal se dál tou ulicí, jeho okolí mu bylo pořád povědomější. Najednou ho to udeřilo jako blesk. Londýn! Byl v Londýně na… . Na jméno ulice si ještě nedokázal vzpomenout, ale věděl, že na to přijde. Další jeho úkol bylo přijít na to, jak se sem dostal.
„Pane Tennante?“ Ozval se dívčí hlas kousek za Doktorem. Doktor na něj nereagoval, jméno Tennant neznal.
„Pane Tennante?“ Opakoval dívčí hlas. Doktorovi přišlo divné, že na to oslovení nikdo nereagoval, ale protože žádného Tennanta neznal, šel dál směrem k Picadilly Circus. Picadilly Circus, to bylo ono, tahle ulice se jmenovala Regent street. Jak na to jméno mohl zapomenout? Najednou se ho dotkla cizí ruka. Doktor se otočil.
„Pane Tennante, mohl byste se mi podepsat?“ Ta dívka mluvila na něj. Chtěla po něm dokonce podpis.
„Asi jste si mě s někým spletla, slečno. Já se nejmenuji Tennant“ řekl zmateně Doktor. „Neviděla jste zde modrou policejní budku?“ Teď z toho byla zmatená ta dívka, nevěděla, jestli to na ní jen hraje, nebo se opravdu zbláznil.
„Přece natáčíte o pár ulic dál, ne? Tam asi i bude budka.“ To bylo první, co jí napadlo, nevěděla, co by měla říct jiného.
„Natáčím? Ukažte mi kde!“ rozkázal ihned.
„Pane Tennante, jste si jistý, že jste v pořádku? Víte co natáčíte?“ zeptala se.
„Ne. Já nic nenatáčím. Já jsem Pán Času, a potřebuji svůj stroj času, abych se mohl dostat zpět k Donně.“ odpověděl rozhodnutě. Na její tváři se mísil výraz a překvapení a lítosti.
„Počkejte tady.“ Řekla mu a odběhla směrem od Picadilly Circus. Doktor opět osaměl. Najednou zpoza rohu, jakoby od St. James Square vyjel Dalek. Doktorovi přišlo chování dívky divné. Ale ještě divnější mu přišlo chování ostatních lidí. Daleka si nikdo nevšímal, a pokud si ho někdo všiml, ukazoval si na něj a smál. Pravda, Dalek měl na sobě mistrný převlek: Santa Clausovskou vánoční čepici. Ale Doktor věděl, že ho lidi museli hned poznat, ale proč se ho nebáli? Doktor se za ním rozeběhl, už ho slyšel, jak řve: „Zničit!“
Dalek na konci Charles II. Street odbočil doleva a poté doprava do Orange Street. V tu chvíli začal zpívat. „Tichá Noc, Svatá Noc.“ To už bylo Doktorovi divné, ale stejně se za ním vydal, neměl co ztratit. Sáhl do vnitřní kapsy svého saka, a ke svému údivu tam nic nenašel, sáhl tedy do druhé, a tam to bylo, jeho sonický šroubovák. Divné, měl ho na druhé straně a byl lehčí než dřív. To se mu jen zdá, že je lehčí, musí ho hned použít. Namířil s ním na Daleka a on začal pouze bzučet a svítit, ale nic jiného.
„Ona je to jenom hračka.“ Zařval zděšeně Doktor. „Co se děje?“
Doktor za ním běžel dál, asi po deseti minutách Dalek zastavil, přestal, mluvit, zpívat, přestal úplně se vším, jako by ho někdo vyřadil nějakým polem. To už byli v St Martins Ct. Doktor se pomalu přiblížil k tomu Dalekovi s čepicí. Ťukal na něj, ale nic se nestalo. Zkusil na něj mluvit, nic se nestalo. Díky těmto pokusům si nevšiml, že kousek za ním přistálo auto a vystoupili z něj dva muži.
„Konečně mu došly baterky.“ Prohlásil jeden z nich.
„Baterky?“ Otočil se na něj překvapeně Doktor.
„Jo baterky, snad jste si nemyslel, že v nich doopravdy někdo sedí!“ začal se smát onen muž. „Tomuhle se trochu poplet software a utekl z místa natáčení. Což mi připomíná, kde jste? Za pět minut máte být na místě a odsud to pěšky nestíháte. Nechcete svýzt?“
„Natáčení. Za pět minut.“ Mumlal si pro sebe doktor a postupně zvyšoval hlasitost slov, až nakonec zařval, „TARDIS!“ a skočil onomu muži okolo krku.
„Jistě, že chci svýzt.“
Po pěti minutách dorazili na místo natáčení, toto místo mu něco připomínalo. Něco z jeho minulosti, teď se tím ale nechtěl zabývat, protože uviděl Rose, Rose Tylerovou. Už dva roky jí neviděl, zmizela totiž v paralelním vesmíru a on se k ní nemohl dostat. Co tu ale dělala? Teď a tady? Rezeběhl se směrem k ní a objal ji. Vypadala hodně překvapeně.
„Davide co děláš?“ zeptala se ho
„Já… Už jsem tě dlouho neviděl.“ Odpověděl jí
„Jo asi tak půl hodiny co jsme měli přestávku na oběd.“
„Pane Tennante?“ Ozval se opět ten známý dívčí hlas. Doktor se otočil. „Jste už v pořádku, pane Tennante?“ zeptala se ho
„Ano, asi ano.“ Řekl doktor rezignovaně.
„Podepíšete se mi tady?“
„Ale jistě.“ Vzal si od ní svojí fotku se sonickým šroubovákem, o které si ani nepamatoval, že by jí někdy dělal a podepsal se jako John Smith. V tu chvíli se svět propadl do tmy a okolo Doktora zavládla černočerná nekonečná tma.
Po chvíli začala tma ustupovat a Doktor se objevil v hypermoderní místnosti. Doktor tuhle místnost znal, věděl přesně kde je. Atlantis. Nepochybně to byla ona, ale Doktor byl na svobodě. Co se to stalo? Navíc byla divně ozdobená, uprostřed místnosti stál jehličnatý strom, samotný neozdobený jehličnatý strom. Jak se tam dostal?
Doktor se vydal jednou z chodeb vedoucích směrem od řídící místnosti, kde se objevil. Ta chodby byla ozdobená světélky a řetězy, kdo si s tím dal tu práci?
„Veselé Vánoce, Doktore!“ ozvalo se mu za zády. Byl to Dick, ten voják, co je hlídal ve vězení.
„Veselé Vánoce, Dicku.“ Odvětil nepřítomně Doktor. Kde byly jeho ostatní já? A kde byla Donna? Doktor se vydal směrem, kterým si myslel, že je vězení. Bohužel si to jen myslel, protože došel do společné jídelny.
Všechny stoly byly vyrovnány do obrovského U, uprostřed nich stál obrovský jehličnatý strom, který byl napůl ozdobený. Ze zadní strany se ozývalo funění.
„Dělej Rodeny, dýl už tě neudržim!“ řval Sheppard.
„No jo, no jo, dyť já se snažim. Hlavně mě neupusť“ odpověděl nervózně Rodney.
„Tak ale co nejrychleji.“
„Teď doprava, ještě dvě ozdobičky a pak mě můžeš dát na chvíli na zem.
„Proč tu sakra nemáme štafle. Máme tu milióny věcí, ale štafle ne. A já si každej rok ničim krk, když jdu s tebou zdobit vánoční stromek.“
„To říkáš káždej rok, tak proč si je konečně neobjednáš.“
„Takyže si je na příští Vánoce nechám přivýzt.“
Zpoza stromečku vyšli Plukovník Sheppard a Rodney McKay, šéf vědeckého oddělení. Plukovník si masíroval krk, očividně ho za krkem dost bolelo.
Pak najednou Doktor poskočil v čase. Nedokázal si to vysvětlit, ale objevil se ve stejné místnosti, ale seděl u stolu, spolu se všemi členy expedice a Donnou po své pravé ruce a Woolseym po své levé ruce. Woolsey vstal se skleničkou v ruce a dvakrát na ni lžičkou zaťukal. Ruch v místnosti ustal.
„Dámy a Pánové. Chtěl bych vás přivítat na naší každoroční Vánoční slavnosti. Já jsem nikdy nebyl žádný řečník, proto vás nebudu zdržovat. Je tu pouze jedna záležitost, kterou bych chtěl zmínit. A to že jsme na prahu nové éry lidstva. Dnes je to pouze podruhé co s námi navázal kontakt zástupce velmi vyspělé rasy, která je přátelská. Poprvé to byli Asgardé, kteří nám umožnili lety na velké vzdálenost do Vesmíru. A dnes jsou to Pánové Času, kteří mají technologii, která jim umožňuje uzavřít nekonečně velký prostor do nekonečně malé schránky a zároveň cestovat v čase. Dále bych chtěl poznamenat, že po Amerických, Kandaských, Neměckých a Španělských Vánocích se letos Vánoce nesou v Českém duchu, takže dárky dostanete už dnes, a ne až zítra. Ať oslavy začnou! Na naše přátele.“ Woolsey pozvedl skleničku a napil se z ní.
Dav zaburácel: „Na naše přátele“ a napodobil Woolseyho.
Po velmi vydatné večeři, ke které se podával bramborový salát a kapr, což všem chutnalo, i když někteří jedli poprvé, se začali rozdávat dárky.
„Doktore“ ozval se cizí hlas. Ten hlas byl mu byl povědomý.
Nejdřív si rozbalil svůj dárek Woolsey. Dostal novou kravatu se sobíky. Další byla na řadě Donna, doktor jí daroval nové boty, protože ty staré už jí tlačily.
„Doktore Smithi?“ ozval se ten hlas znovu. Byla to Barbara. Ale jak? Kde byla?
Další byl na řadě Doktor. Vzal si svůj dárek, byl poněkud objemnější, donesl si ho na své místo, otevřel.
„Ne to není možné“ zakřičel a odhodil tu krabici, uvnitř byla totiž zmenšenina Daleka s vánoční čepicí. Svět opět pohltila tma.
„Doktore Smnithi, vstávejte!“ ozval se opět Barbařin hlas.
Doktor pomalu otevřel oči. Zjistil, že je se svými dalšími já v jedné cele na Atlantis, a všechno předtím byl jenom sen. Doktora polil pocit nevýslovného štěstí.
„Doktore, chce s vámi opět mluvit Woolsey, prý má něco důležitého.“