Mno já vycházím z univerza Britského, Ruského a Amerického námořnictva. Převzal jsem lodě a jejich určení a jen je modifikoval na

"Vesmírné" poměry. Pokud se nepletu, tak i v SGA měly Arory slabé pancéřování, proto jsem třeba ocenil, že je klasifikuješ jako těžké křižníky, protože přesně takhle má těžký křižník vypadat. Silné štíty, těžká výzbroj, ale zároveň slabé pancéřování a velká rychlost a obratnost...
Samozřejmě vím, že nemáš Carier, ale nemůžu souhlasit s tím, že by byla proti Wraitům na nic. Právě by to vyrovnávalo síly. Vezmi si to takto: Vyšleš úderný svaz. Dejme tomu: Super heavy Carier, 2-3 bitevní lodě, 6 těžkých křižníků a fregaty, lehké křižníky, korvety, torpédoborce... jako doprovod. Bitevní lodě začnou dělat to, na co jsou určeny ostřelovat nepřítele z velké dálky, protože na kontaktní boj jsou příliš těžkopádné... (nicméně proti Wraithům by to zas až tak nevadilo... protože jsou ještě těžkopádnější

) Nepřítel zahltí bojiště stíhači, aby snížíl účinek střel a ztížil zaměřování, doprovod se bude snažit pročistit cestu, ale vyčistí max. perimetr okolo formace, na palbu na větší vzdálenosti jsou stíhačky moc rychlé. Teď přijde na řady Super Carier, který je ukryt v bezpečí uprostřed formace mezi bitevními loděmi a těžkými křižníky. Vyšle všechny své stíhače, nejlépe bezpilotní ovládané přímo z Carieru piloty. Carier jich pojme min. stejně jako 2 úly protože narozdíl od nich je na to primárně určena. Stíhači se anulují s těmi nepřáteskými a vyčistí bojiště, v ten okamžik křižníky a bitevní lodě vypustí drony a roztrhají nepřátelské úly a křižníky na kusy...
Bitva vyhrána. Ztráty v řadách stíhačů a možná nějaká ta doprovodná fregatka. Závěr absolutní vítěství...
Jinak samozřejmě jsem předtím v tom seznamu to nastavil pro mezigalaktickou mocnost např. pro St0rmův Avalon, nebo můj Parlén, kde disponují stovkami takových flotil jako máš ty a ve výsledku mají statisíce válečných lodí...
Neříkám, že to máš ve své flotile nastavené špatně, velké lodě mají něco do sebe, hezky se to čte, je to záživné, ale není to příliš realistické co se užitečnosti týče. Autor musí vždy udělat ústupek realističnosti, kvůli záživnosti, některý autor udělá větší některý menší... Neříkám, že to máš vymyšlené špatně, nicméně tvoje vesmírné souboje, řadím do kategorie: "Neřeším fyziku, ale užívám atmosféru a děj." Protože, když se v tom začnu hnípat, jako teď, tak narazím na spoustu kontroverzí....
Takže konečný názor za mě na vesmírná plavidla a bitvy:
"Atmosféra a děj suprový, krásně vymyšlené a napsané, nicméně realističnost lehce pokulhává." Proto řadím ne do kategorie realistické, ale do kategorie
Autentické.
Feeling borded, call me Fredy idrc...