Kapitola 78. – Pokyny z vyšších miest
Nakoniec sa Forlin musel vrátiť na Atlantis, pretože mnoho problémov si tam vyžadovalo jeho prítomnosť. S tým, ako pozemské lode postupne posielal naspäť do Mliečnej cesty, sa zbavil spojenca, ktorý bol síce silný ale zato aj dosť problematický. SAFPE nemohlo odmietnuť pomoc pri evakuácii ich spojenca, to jest Salpeáncov. Keby totiž Salpea zanikla, tak by celá jedna zložka Hviezdneho programu OSN – Expedícia Atlantis – prišla o hlavný zdroj potravín a muselo by byť obnovené zásobovanie prostredníctvom krížnikov triedy 304. Tie aj teraz lietali vcelku pravidelne do Pegasu, ale privážali hlavne veci, ktoré sa nevošli do hviezdnej brány, alebo pre ktoré by bolo neustále vytváranie medzigalaktickej červej diery príliš drahé.
Salpeáncom teda museli pomôcť, lebo tým pomáhali aj sebe samým. Na druhej strane by sa v terajšej situácii, keď boli vzťahy medzi Antickou ríšou a Zemou na príslovečnom bode mrazu, by sa SAFPE jednoznačne odmietlo zapojiť do akejkoľvek kampane proti Wraithom, ktorú by Forlin mohol alebo chcel naplánovať. Ak by aj eskadra, ktorá priletela do Pegasu, zaútočila na Wraithov, tak by to spravila bez neho.
Forlin nebol natoľko ješitný, aby ho to urazilo, ale vcelku správne predpokladal, že Zem ešte ani zďaleka nemá zvládnutú taktiku vesmírnych bitiek. Iste, uvažoval, dokázali poraziť Goa´uldov, ale to bolo hlavne vďaka misiám cez hviezdnu bránu, lebo lode vtedy ešte nemali. Dokázali poraziť aj Orijcov, no tam ich lode vôbec neexcelovali. Prišli tam dokonca o jeden zo svojích krížnikov – ESS Korolev. Dokázali poraziť Luciánsku alianciu, no to bolo hlavne vďaka tomu, že hlavný nápor bojov odniesla Antická bitevná loď Torden a tej velil on sám. Zem jednoducho nemala zvládnutú taktiku vesmírneho boja. Vesmírne lode však stavala tempom, ktoré dávalo tušiť, že sa z nej už čoskoro stane galaktická veľmoc Mliečnej cesty. Taktiku a stratégiu bojov medzi loďami a obzvlášť koordináciu flotily v bitke sa teda budú musieť naučiť.
Kvôli aktuálnej politickej situácii im to však on sám vôbec nehodlal uľahčiť a preto spolu s tým, ako boli jednotlivé lode vykladané a ich nákladové priestory a hangáre sa vyprázdňovali, posielal ich Forlin naspäť do Mliečnej cesty s poukazom na to, že v Pegase je momentálne pokoj a pri obrane Zeme budú viac platné. Nakoniec ostal iba ľahký krížnik ESS Apollo, ktorý Forlin poslal k Atlantis, aby tam vyzdvihol niekoľko desiatok členov Expedície, ktorí ukončili svoje pôsobenie v Pegase z rôznych dôvodov a teraz už nadsluhovali. Mal tak dokončiť misiu, na ktorú bol predtým nasadený krížnik ESS Daedalus, no kvôli evakuácii bola prerušená.
Spolu s končiacimi členmi Expedície mala byť na palubu Apolla naložená aj várka vojenského materiálu, ktorý bolo potrebné vymeniť a cez bránu sa niektoré veci jednoducho nedali preniesť kvôli rozmerom. Takto zabije dve muchy jednou ranou.
Forlin sa so Sirtou vrátil na Atlantis až osemnásteho októbra. S nikým sa nerozprával a len sa zavrel do Taktického centra, odkiaľ dva dni pozoroval galaxiu Pegasus cez silné senzory Atlantídy. Na tretí deň cez interkom oznámil generálovi Gerasimovovi, že odchádza na Ereldis a hneď to aj splnil. Pol hodiny neskôr sa Sirta odpútala zo svojho doku a začala stúpať atmosférou na orbitu, pričom lodný počítač už vypočítaval letový vektor na Ereldis.
Návšteva na Ereldis bola na jeho pomery blesková. Strávil tam len tri dni, počas ktorých stihol za pomoci niekoľkých vojakov a technikov naložiť materiálom zo zničených základní hliadkovú loď tak, že praskala vo švíkoch. Po návrate na Atlantis nechal materiál na palube hliadkovej lode a zavrel sa vo svojom apartmáne, odkiaľ si vytvoril priamy prístup do mestskej databázy.
Keď zadával parametre vyhľadávania informácií, tvár mal zamračenú. V mysli sa mu neustále premietal rozhovor, ktorý mal so salpeánskym archivárom o dejinách Salpeáncov a o ich pôvode. Konkrétne o ich predkoch z planéty Attaleia. Niečo mu na tom nesedelo...
V databáze však nič nenašiel. Informácie, ktoré sa tam nachádzali, boli buď desaťtisíc rokov staré, alebo boli ináč nepoužiteľné. Teamy, ktoré Expedícia v minulosti vysielala na Salpeu kvôli obchodu alebo výskumu, sa o históriu tamojšieho obyvateľstva veľmi nezaujímali.
Zamyslene hľadel na obrazovku, kde ešte stále roloval prúd údajov z databázy. Už to prešiel dvakrát, no nič použiteľné nenašiel. Premýšľal nad celým problémom a snažil sa na to celé pozrieť z nadhľadu. Niečo mu však unikalo.
Zrazu sa od balkónových dverí ozvalo jemné zakašľanie a on sa prekvapení strhol tak, že sa skoro vyvrátil aj s otáčavým kreslom. Zachytil sa však dosky pracovného stola a podarilo sa mu tak udržať stabilitu.
Pozrel sa k balkónovým dverám, odkiaľ prišlo zakašľanie a zbadal tam ženskú postavu vo veľmi neformálnom oblečení. Hrubé vlnené tepláky višňovej farby a rovnaká bunda, pod ktorou bolo vidieť jednoduché biele tričko. Dlhé blond vlasy a celkovo postava neznámej ženy mu boli povedomé, no aj tak ju nevedel identifikovať, pretože tvár mala ukrytú v tieni.
Neznáma žena postúpila dopredu a na jej tvár dopadlo svetlo. V tom okamihu ju spoznal a usmial sa: „Tuli, vitaj! Dlho som ťa nevidel...“ Potom sa však zatváril prísne a zahundral: „Druhýkrát sa radšej ohlás nejako zdvorilejšie. Skoro som kvôli tebe dostal infarkt...“
Jeho sestra sa nenútene usmiala: „Prepáč mi to. Nedokázala som odolať...“ Prešla krížom cez átrium a posadila sa na jednu z pohoviek. Keď dosadla, zaborila sa hlboko do mäkkého čalúnenia a slastne vydýchla. Po chvíli povedala: „Konečne pohodlie. Tie staré pohovky z Morosových čias boli také tvrdé a nepohodlné.“
Rozhliadla sa po apartmáne a jej pohľad spočinul na jednotlivých kusoch nábytku. Potom poznamenala: „Máš to tu pekné... To si všetko priviezol z Ereldis?“ Prikývol a vstal zo svojho kresla. Na chvíľu ešte spočinul pohľadom na obrazovke počítačového terminálu a uvažoval, či ho ma vypnúť. Potom sa však rozhodol, že to nechá bežať.
Obišiel pracovný stôl a posadil sa vedľa nej na pohovku. Chvíľu si vychutnával pohodlie a potom povedal: „Na Ereldis je ešte veľa podobných vecí. Stačí ich len vyhrabať spod trosiek tých základní, oprášiť a prípadne opraviť a môžeš to znovu používať. Som prekvapený, že baleanové drevo vydržalo tak dlho. Nikdy by som si nepomyslel, že aj po desaťtisíc rokoch bude pevné a nespráchnivené.“
Tuli prikývla: „Balean je pozoruhodný druh dreva. Práve preto sa z neho vyrábal nábytok na naše lode a základne. Veď vieš. To drevo je ľahké, ľahko sa opracováva a príjemne vonia...“ Sklonila sa k jemne vyrezávanej opierke ruky na konci pohovky a ovoňala ju. Potom sa však zaškľabila: „Hm, zdá sa, že vôňa nie je večná... ale čo sa dá čakať po desaťtisíc rokoch. Tiež ma prekvapuje, že to tak dlho vydržalo a nerozpadlo sa na prach.“
Forlin sa zasmial: „Drevo vydržalo, to je pravda. Ale čalúnenie som musel dať spraviť nové. To staré sa rozpadávalo aj pri ľahkom dotyku. Okrem toho som nechcel mať na poťahoch vyvedený znak rehabilitačnej sekcie zdravotných zložiek Piatej flotily...“
Obaja sa rozosmiali. Keď však smiech utíchol, Forlin zvážnel: „Takže? Čo ťa sem privádza, sestrička? Zasa ťa sem poslali Ostatní?“ Tuli sa zatvárila urazene: „Pche! Nemôžem prísť za svojím najmladším bračekom na návštevu? Nudila som sa na Sitarehu...“
Jeho skeptický pohľad bol jednoznačnou odpoveďou a tak sa po chvíli rozosmiala zvonivým smiechom. Keď sa utíšila, povedala: „Si hrozný! Nie je s tebou žiadna zábava! Ako to robíš, že ma vždy prekukneš?“ Forlin sa k nej prisunul bližšie a jednou rukou ju objal okolo ramien: „Chceš to vedieť?“
Prikývla. Naklonil sa k jej uchu a zašepkal: „Používam totiž oči, uši a najmä rozum! Niekedy by si to mohla skúsiť aj ty...“ Znovu sa rozosmiala a ťapla ho po ruke: „Ale no... taká hlúpa až nie som.“
Forlin sa usmial: „To som nepovedal. Ale ak mi bez ohlásenia vrazí do izby moja sestra, ktorá je povznesená a prihliadnúc k tým vaším slávnym pravidlám o nemiešaní sa do nižšej sféry, tak ma to nestálo príliš veľa duševnej námahy, aby som si domyslel, že si tu so súhlasom Ostatných alebo ťa sem rovno poslali. Takže? O čo ide tentokrát?“
Zvážnela: „O to, čo si dohodol s Luthem. Ohľadom tých informácií, ktoré si sľúbil uschovať u Anny Kornilovovej. Ostatní ma poslali, aby som ťa popohnala, pretože si v tom nijako nepokročil.“
Na chvíľku sa odmlčala a potom pokračovala: „Pochop, my sme trpezliví. Niekoľko rokov hore-dole pre nás nič neznamená. Ale zdalo sa nám, že si na to úplne zabudol alebo sa na to jednoducho vykašľal...“
Trochu sa stiahol do seba a zatváril sa skrúšilo: „Ja viem. Mal som v poslednom čase toho veľa. Stále sa niečo vyskytlo, tak som sa do toho nemohol pustiť. Ešte aj teraz mám v doku Sirtu plnú materiálu z Ereldis...“
Pozrela sa naňho rovnako skeptickým pohľadom ako on predtým na ňu a povedala: „Nevyhováraj sa! Stále sa niečo vyskytne. Každopádne sme spravili malý kus práce za teba. Prenikli sme do databázy tej zničenej Janusovej základne, kde mal zariadenie Attero a skopírovali sme ju.“
Načiahla ruku a on zbadal, že v nej sú tri pamäťové kryštály. Podala mu ich so slovami: „Na tomto sú informácie, ktoré sme vytriedili z jeho databázy. Sú tam všetky informácie o ascendácii, ktoré sme tam našli. Tiež sme tam pridali aj informácie z databázy útočiska na Dormii Somnis. Ale nie je to kompletné. Forlin, prosím ťa, aby si prezrel celú databázu Atlantídy vrátane tajných súborov a presunul informácie o ascendácii na tento kryštál. Je tam ešte dostatok voľného miesta. Tiež budeš musieť navštíviť mesto Ascanis a prezrieť aj tamojšiu databázu. Potom, keď to budeš mať hotové, vyberieš sa do Mliečnej cesty. Budeš musieť navštíviť Annu na Telerush Var. Má tam totiž Lorardian, ktorý tam je v oprave. Z jeho databázy tiež musíš vziať všetky informácie o ascendácii a tiež aj z databázy Anninej základne.“
Prekvapene na ňu pozrel a ona to vysvetlila: „V databáze základne na Telerush Var sú uložené informácie, ktoré tam Anna preniesla zo zrušených základní na Terre Atlantus a Gerale Prolinas. Je tam aj časť Janusovho a Morosovho výskumu vyšších sfér. Tie informácie musíš tiež odstrániť z databázy a skopírovať na tento kryštál. Potom budeš musieť požiadať Annu o jednu z jej lodí a zaletieť na istú planétu...“
Podala mu druhý pamäťový kryštál: „Na tomto kryštále sú uložené súradnice planéty, ktorá sa volá Prelas Varanash. Je to normálna planéta podobná Lantee, ktorá sa nachádza na okraji Mliečnej cesty ale na opačnej strane ako Telerush Var. Sú tam obrovské nedotknuté zásoby kovových rúd, ale ináč je tá planéta vcelku nezaujímavá a neobývaná. Dôležité je to, že tam po evakuácii Atlantídy žil Janus a tam aj zomrel. Budeš musieť nájsť jeho poslednú základňu a zlikvidovať ju. Informácie z tamojšej databázy tiež skopíruj na ten prvý kryštál. Na tomto kryštále máš okrem informácií o Prelas Varanash aj druhý súbor, ktorý som tam dala ja. Prosím ťa, aby si ho chránil ako oko v hlave a nikomu o ňom nepovedal.“
To ho prekvapilo: „Prečo?“ Jeho sestra sa zatvárila ako stelesnená nevinnosť: „Pretože v tom súbore sú všetky heslá, ktoré Antikovia kedy použili. Všetky heslá jednotlivých dôstojníkov Flotily, Najvyššej rady, Prieskumnej a Výskumnej služby, Hliadkovej služby a aj tie, ktoré pochádzajú ešte z čias Alteránskej ríše. Ak sa to dostane do nepovolaných rúk, tak budeš mať fakt veľký problém...“
Prikývol: „Chápem.“ Potom to všetko zrekapituloval: „Takže to zhrniem: Skopírovať informácie o všetkom, čo sa týka ascendácie z databázy Atlantis a Ascanis a vymazať to tak, aby jediná kópia bola na tomto pamäťovom kryštále. Potom zaletieť na Telerush Var a tam spraviť to isté s Anninou databázou a databázou Lorardianu. A nakoniec to isté ešte raz spraviť na Prelas Varanash, ak vôbec nájdem Janusovú základňu a jeho hrob. Všetko?“
S úsmevom pokrútila hlavou: „Ani zďaleka. Keď budeš mať všetky informácie na tom kryštále, pôjdeš na Terru Atlantus. To bude najťažšia časť. Budeš totiž musieť presvedčiť tamojších predstaviteľov, osobitne Samanthu Carterovú, aby sa tiež vzdali informácií, ktoré majú o ascendácii. Obzvlášť informácií, ktoré získali od priorov Ori a tiež aj technológií, ktoré v tejto oblasti vyvinuli. Tiež ich musíš presvedčiť, aby ti odovzdali archu pravdy. Nakoniec budeš musieť ísť do galaxie Ori, konkrétne na Celestis a získať informácie o ascendácii aj odtiaľ. Doci ti však bude napomocný. Teraz, keď už Ori nepredstavujú žiadnu hrozbu, je vodcom tamojšieho impéria a ja osobne si myslím, že ho aj poteší, ak bude celá táto záležitosť konečne ukončená a obzvlášť, že sa bude môcť stretnúť s iným alteráncom.“
Na chvíľku sa odmlčala a potom sa usmiala: „Keď sa vrátiš z Celestis, vezmeš ten prístroj na manipuláciu DNA, ktorý je tu na Atlantis a spoločne s Archou pravdy a kryštálom so všetkými tými informáciami to odnesieš na Telerush Var. My medzitým dohodneme s Annou vybudovanie bezpečného úložiska...“
Neisto na ňu pozrel: „Ako si to mám všetko zapamätať? To je poriadne dlhodobá misia...“ Tuli sa zasmiala: „Neboj sa, máš to všetko aj písomne na tom kryštále s heslami.“
Hlboko si vzdychol a dlhú chvíľu mlčal. Nakoniec sa opýtal: „Tuli, uvedomuješ si, akú obrovskú moc mi dávaš do rúk? Jednak tie heslá a jednak všetky tie informácie?“ Nahla sa k nemu a pohladila ho po tvári. Potom nežne a pritom veľmi vážne povedala: „Braček, dôverujem ti. Si azda jedinou osobou v nižšej sfére, ktorej som ochotná ja a aj Ostatní zveriť také niečo. Tie heslá sa ti zídu aj v budúcnosti, ale prosím, aby si o nich mlčal a najmä ich nestratil. Verím tiež, že tie informácie nezneužiješ. Všakže by si neublížil svojej najlepšej sestre?“
Zvodne zaklipkala mihalnicami a on sa rozosmial: „Nie, v tom máš pravdu.“ Potom sklzol pohľadom na jej ruku, v ktorej držala ešte jeden pamäťový kryštál: „A toto je čo?“ Podala mu posledný kryštál a vážne povedala: „To je databáza z tej zničenej Janusovej základne. ESS Daedalus a Lubria síce tú základňu rozstrieľali, ale my povznesení, keď sme kopírovali jej databázu, zlikvidovali sme ju úplne. To pre prípad, žeby tam niekto chcel pátrať po týchto informáciách.“
Prijal databázový kryštál a pozrel naňho. Bol zreteľne označený alfanumerickým kódom v alteránskom písme, rovnako ako predošlé dva. Položil všetky tri kryštály vedľa seba na pohovku a potom sa znovu nahol k sestrinej tvári: „Tuli, prečo ste zrazu porušili tie svoje pravidlá a zasiahli do nižšej sféry. Chápem, poskytovanie informácií o tom, kde sú databázy s informáciami, ktoré by vás mohli ohroziť, by sa dalo obkecať, ale to zničenie základne?“
Povznesená Antička smutne zvesila plecia: „Niekedy je nutné spraviť niečo, s čím nesúhlasime. Tak v nižšej ako aj vo vyššej sfére sú občas situácie, keď musíme obetovať svoje princípy, aby sme zabezpečili lepší výsledok v dôležitejšej veci.“
Pohladil ju po tvári: „Chápem. Nebuď smutná. Radšej mi povedz, ako sa tam máte vo vyššej sfére. Ty a ostatní členovia mojej rodiny...“ Upokojila sa a prikývla: „Újde to. Leri ťa pozdravuje a aj Resin.“ To ho prekvapilo: „Resin? Myslel som, že ho Ostatní potrestali po tom jeho zásahu na Isderush Maror.“ Jeho sestra sa jemne usmiala: „Nie je trest ako trest, to by si mal vedieť aj ty sám. Áno, zastavili ho a na dlhý čas trpel, ale prežil to. Teraz je už v pohode...“
Pozrela sa na pracovný stôl, kde ešte stále bežali na obrazovke údaje o planéte Salpea: „Na čom pracuješ?“ Sledoval jej pohľad a potom odpovedal: „Aha... pred troma mesiacmi sme evakuovali planétu Salpea. Tamojší obyvatelia sú potomkami Doranďanov a obyvateľov Attaleie. Ale zopár vecí mi nejde do hlavy a niečo mi v tej záležitosti uniká. Aspoň mám taký dojem...“
Usmiala sa: „Prečo?“ Zamyslel sa a hľadal vhodné slová. Potom opatrne povedal: „Na Salpee žilo približne dva milióny obyvateľov. Teda aspoň toľko sme evakuovali na Oradeu. To znamená, že to bola najľudnatejšia planéta v galaxii Pegasus. Teda aspoň v tejto dobe. Pamätám si časy, keď na Isderush Maror bolo dvadsať miliónov obyvateľov a to sme ich považovali za malé osídlenie. Ale k veci. Salpea bola v sektore, ktorý Wraithi pravidelne navštevovali. Nie je možné, aby vynechali takúto ľudnatú planétu, keď drvivá väčšina tejto galaxie sú osídlenia o niekoľkých stovkách či maximálne tisíckach obyvateľov.“
Tuli sa zamyslela a potom sa jemne usmiala: „Poradím ti tak, ako si poradil ty mne, keď sme sa naposledy stretli. Rozšír svoj obzor. Pozri sa na to celé s nadhľadu a nájdeš chýbajúce kúsky skladačky...“ Teatrálne si vzdychol: „To nie je fér! Vraciaš mi moje slová!“
Prikývla: „Presne tak. Všetko sa ti to vráti ako bumerang.“ Zrazu sa pozrela niekam nahor a stuhla. Chvatne vstala a pozrela na brata: „Budem už musieť ísť.“ Vstal a ona sa k nemu jemne pritisla v objatí. Pobozkala ho na čelo: „Maj sa dobre, braček. Priebežne ťa budem kontrolovať, ako pokračuješ s tou misiou. Buď ja alebo niekto iný ti budeme vždy nablízku.“ S tými slovami sa zmenila na žiarivý oblak energie a vyletela nahor cez strop...